106- Se încheie reconstrucția podului peste Dunăre, la Drobeta, cu o lungime de 1135m, de către Apolodor din Damasc.
314 - Papa Silvestru I își începe pontificatul. Legenda spune că papa Silvestru l-a vindecat pe împăratul Constantin cel Mare de lepră. În spațiul central-european petrecerea de Revelion este numită Silvester, după numele acestui sfânt.
1418 - Moare Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești (1386-1418), erou al luptei antiotomane. A fost înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, pe data de 4 februarie 1418.
1769 – Se naște Andre- Jacques Garnerin, inventatorul parașutei.
1797 - La Viena, se naște compozitorul austriac Franz Peter Schubert. A compus sute de lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale și lucrări pentru teatru muzical, fiind și creatorul impromptului, un gen improvizatoric. Schubert a compus opt astfel de piese, toate constituind o piatră de încercare pentru orice pianist.
1834 – Este deschisă, la București, Școala de muzică vocală, de declamație și literatură a „Societății Filarmonice”.
1844 – Are loc emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mănăstirilor, de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.
În secolul al XIX-lea, generaţiile de tineri instruiţi în vestul Europei devin adepții concepţiilor progresiste occidentale, creându-se astfel un val antisclavagist. În programul progresist al Revoluţiei din 1848 se cerea dezrobirea ţiganilor.
Înfrângerea Revoluţiei din anul 1848 a reprezentat și sfârșitul procesului de eliberare a ţiganilor. După aproape 8 ani, la 8/20 februarie 1856 a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti“. Va fi desfiinţată robia ţiganilor particulari, primindu-se despăgubire 10 galbeni pentru fiecare ţigan, din Casa fondului de despăgubire. Aceștia erau obligaţi să se statornicească, iar nomazii să se aşeze în satele unde doresc, cu obligaţia de a avea locuinţe şi gospodării proprii. Votarea celor două legi, în 1855 în Moldova şi în 1856 în Ţara Românească, va constitui cea din urmă etapă a dezrobirii ţiganilor, fiind prima mare reformă socială, când cetăţenii aceleaşi ţări aveau aceleaşi drepturi, fără nici o discriminare.
1853 - Inventatorul american Gail Borden Jr. pune la punct procedeul de obținere a laptelui praf, care va avea un succes foarte mare, laptele praf fiind folosit pentru hrănirea soldaţilor, câţiva ani mai târziu, în timpul războiului civil american(1861-1865).
1918 - Moare Ivan Puliui, fizician, inventator și patriot ucrainean care a contribuit la utilizarea razelor X în obținerea radiografiilor medicale . A fost cel care i-a furnizat fizicianului german Wilhelm Conrad Röntgen una din lămpile cu care acesta a obținut ceea ce a numit “raze X”.
1920 – Este inaugurată Universitatea din Cluj, deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului, în prezența Regelui Ferdinand I.
1942 – În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, japonezii ocupă Peninsula Malacca și marele oraș port Singapore .
1944 – În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, are loc debarcarea forțelor aliate în Arhipelagul Marshall din Oceanul Pacific.
1950 - Președintele american Harry S. Truman anunță un program pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen.
1958 - Are loc prima lansare reușită în Cosmos a unui satelit construit de SUA, „Explorer 1″.
1961 - Americanii îl lansează pe o orbită circumterestră pe cimpanzeul Ham, trimis la bordul unei nave Mercury, care s-a întors nevătămat. A fost încredinţat Grădinii zoologice din Washington după zbor, murind în 1983, la vârsta de 27 de ani. Datele obținute din zborul de succes al lui Ham au permis NASA să trimită un om în spaţiu. Patru luni mai târziu, Alan Shepard, primul cosmonaut american, a fost trimis în spaţiu.
1964 - Guvernele român și suedez hotărăsc să ridice legațiile lor de la Stockholm și București la rangul de ambasade.
1967 - România și Republica Federală Germania stabilesc relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1968 - Trupele comuniste Vietcong atacă ambasada Statelor Unite din Saigon.
1996: Astronomul amator japomez Yuji Hyakutake descoperă cometa care îi poartă de atunci numele.
2003 - Moare scriitorul și epigramistul român Nicolae Fulga.
2010 - Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial, fiind un film epic științifico-fantastic american, apărut la sfârșitul anului 2009, scris și regizat de regizorul canadian James Cameron. Acțiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri.
2011 - Moare Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Bartolomeu Anania.