Tragediile din spitalele din România nu se sfârșesc. După incendiul de la Piatra Neamț unde au murit 10 persoane, un puternic incendiu a izbucnit în această dimineață în jurul orei 5.00, la spitalul „Matei Balș” din București, unde sunt internați pacienți cu COVID-19. Primul apel telefonic a fost primit la ora 05.05, iar echipajele de pompieri au ajuns la fața locului după 8 minute. Incendiul a fost stins după aproximativ 2 ore și jumătate. Conform ultimului bilanț comunicat de Raed Arafat, patru persoane și-au pierdut viața, trei au fost găsite carbonizate și iar alta în stop cardiorespirator. Ultima persoană, aflată în stop cardiorespirator a avut nevoie de resuscitare și avea arsuri pe 20% din suprafața corpului. Pacienta avea aproximativ 80 de ani.

Din calea incendiului violent au fost evacuați aproximativ 120 de pacienți.
Incendiul a izbucnit într-un salon de la parterul unui pavilion, dar încă nu sunt cunoscute cauzele. ISU București-Ilfov a declanșat planul roșu de intervenție, la acțiune participând 38 de echipaje de prim ajutor, dintre care 6 de terapie intensivă.
Autoritățile nu au fost prinse nici de data aceasta pregătite, secretarul de stat, Raed Arafat a avut o ieșire nervoasă în timpul unui interviu în care unul dintre jurnaliști a susținut că este revoltător ca la nici un an diferență după tragedia de la Piatra Neamț, alți pacienți și-au pierdut viața în același mod.
„Dacă ați venit să urlați la noi, aici intervenția v-am explicat. Urlați dumneavoastră! Este revoltă în capul dumneavostră! Până vedem care este situația.... Lăsați situația până o să vină pompierii să vă spună care e motivul. V-am dat toate detaliile. Ultimul control aici a fost în noiembrie 2020.”, a declarat acesta.
Întrebat care a fost cauza incendiului, Raed Arafat a declarat că „Nu se da un verdict în primele ore cu privire la cauza incendiului .În acest moment pompierii şi criminalistica cercetează. Poate dura ore sau chiar zile până când se va afla cauza incediului.”
În saloanele Pavilionului 5 al Institutului „Matei Balș” se aflau la momentul incendiului 102 pacienți. Aceștia au fost transferați după evacuare la diferite spitale din București pentru a fi tratați. Patru pacienți, două femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 62 și 89 de ani, au fost transferați șa Spitalul „Marius Nasta”. Dintre aceștia, o femeie și un bărbat sunt în stare gravă și au fost internați la Terapie Intensivă. Autoritățile din Ministerul Sănătății au anunțat că un număr de 53 de pacienți au fost transferați către alte unități sanitare din București, după cum urmează:
- 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București
- 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București
- 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
- 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș
- 5 pacioenți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”
- 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
- 4 pacienți la Spitalul „Witting”
- 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
- 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”
- 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”
- 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca
Fostul director al Institutului „Matei Balș”, medicul Adrian Streinu Cercel a declarat că spitalul a fost construit în anul 1953 și a fost refăcut „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen. (...) Din păcate, toţi pacienţii care sunt internați COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (...) Tot ce se internează în "Matei Balş" reprezintă pacient mediu spre sever sau critic." Acesta a mai declarat că avizele sunt în regulă, ultima linie de oxigen fiind montată în luna decembrie a anului trecut.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a făcut declarații cu privire la posibilele cauze care au provocat incendiul dezastruos din spital.
„A fost un incendiu violent, dar nu ştim care a fost cauza. Sunt 4 pacienţi la ATI Matei Balş, ceilalți au fost transferaţi la alte spitale (...) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală, datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”. a declarat Ministrul Sănătăţii, conform Digi24.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
Klaus Iohannis va fi prezent la Institutul „Matei Balș” astăzi de la ora 13.00.