vineri, 07 octombrie
Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș: Finalizarea depozitului de deșeuri de la Fărcașa trebuie rezolvată până în 2023.
De Mihai Popan - miercuri, 27 ianuarie în categoria Administrație
309

Distribuie pe rețelele de socializare

Astăzi, 27 ianuarie 2021, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, care a precizat că există multe proiecte propuse, iar primul dintre acestea este înființarea de parcuri industriale în acest județ.

Avem câteva proiecte extrem de importante pentru județul Maramureș, proiecte pe care le-am avut în planul meu. De aceea, primul proiect pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind înființarea Societății Comerciale Parcuri Industriale Maramureș. Am spus încă dinainte să fiu candidat la președenția Consiliului Județean că Maramureșul are nevoie de parcuri industriale. În momentul de față, acest județ nu deține niciun parc industrial, nici în cadrul primăriilor din județ și nici în cadrul Consiliului Județean(...) Desigur, am început discuțiile cu administrațiile publice locale care dețin terenuri pretabile pentru dezvoltarea de parcuri industriale pe raza județului. Astăzi, propun în această ședință aprobarea proiectului de hotărâre nr. 1, privind înființarea Societății Comerciale Parcuri Industriale Maramureș ESA, care va gestiona tot ce ține de parcuri industriale pe raza acestui județ. Ca procedură, după înființarea acestei societăți vom definitiva parteneriate cu administrațiile publice, am identificat deja o serie de terenuri pretabile pentru dezvoltarea acestor parcuri, iar unul dintre acestea va fi pe raza municipiului Baia Mare. Am identificat mai multe terenuri care aparțin de Recea, Dumbrăvița și Groși. O altă potențială locație este pe raza UAT Șomcuta, UAT Fărcașa, UAT Sighetu Marmației și UAT Târgu Lăpuș. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu administrațiile publice locale din județ, sunt deja și alte potențiale locații pe care le analizăm. 

Președintele Consiliului Județean Maramureș este de părere că fiecare ban din bugetul local investit pentru aceste parcuri reprezintă o sumă în plus pentru maramureșeni, iar în prima parte a mandatului său proiectele de infrastructură au fost deja începute.

Eu sunt de părere că fiecare leu investit într-un parc industrial din partea administrației publice locale înseamnă pe termen lung mult mai mulți bani în buzunarele maramureșenilor și în bugetele locale și bugetele județului Maramureș. Este una din principalele mele priorități să investim în parcuri industriale. Am început în prima parte a mandatului cu proiectele de infrastructură, pentru că acolo aveam deja câteva linii bugetare europene, pe care puteam să conturăm finanțări pentru centura Municipiului Baia Mare sau Sighetu Marmației. În momentul de față, lucrăm la documentare pentru a obține studiile de fezabilitate și suntem într-o fază avansată în ceea ce privește parteneriatul cu CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Interne), pentru a putea dezvolta aceste drumuri. În paralel, trebuie să atragem investițiile private, care să aducă locuri de muncă bine plătite pentru cetățenii județului nostru. 

Ionel Bogdan a vorbit și de proiectul ,,Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care este unul dintre cele mai discutate proiecte din ultimele zile.

Un alt proiect care a fost foarte discutat în spațiul public este proiectul ,,Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care este un proiect vechi, administrat de vechiul executiv al județului. Pentru acest proiect s-au alocat mult prea puține resurse și a fost gândit pentru o perioadă scurtă de timp. Anul trecut au fost alocați pentru acest proiect o sumă de un milion de lei, care ar fi ajuns în mod normal pentru 5000 de teste, pentru că valoarea unui test se încadra în suma de 200 de lei. Din păcate, n-au fost realizate nici măcar 5000 de teste, pentru că la începutul acestui program, capacitatea de testare în județul nostru a fost una scăzută, iar mai apoi, după ce capacitatea a crescut, prioritatea spitalelor din județul Maramureș a fost să testeze pacienții care aveau nevoie imediată de testare, nicidecum să preia din platforma Consiliului Județean Maramureș. Din cauza anumitor protocoale sanitare, testarea a fost făcută în cadrul pacienților din spital. Pentru anul 2021 vom aloca o sumă de două milioane de lei, care acoperă 40.000 de teste rapide. În vechiul program s-au înscris 7500 de maramureșeni și s-au testat doar 2900. Vom avea posibilitatea să testăm cu adevărat 40.000 de maramureșeni, pentru că în acest proiect de hotărâre avem parteneriat cu mai multe unități administrativ-teritoriale, în acest parteneriat intră și Dragomirești și Târgu Lăpuș. Un test rapid durează între 10-15 minute, iar acuratețea lui este de peste 97%. Acest sistem ne va permite ca oamenii să fie testați în momentul în care aceștia se înscriu pe platformă și nu peste o lună sau două. 

Un alt proiect aprobat în urma acestei ședințe a fost proiectul privind consolidarea capacității unităților de învățământ în județul Maramureș în situația pandemică actuală. 

Un alt proiect pe care-l vom aproba astăzi în ședința Consiliului Județean este proiectul privind consolidarea capacității unităților de învățământ de stat din Maramureș, în vederea gestionării situației de pandemie. În cadrul acestui proiect ne-am gândit pentru materialele sanitare necesare în școlile din județ. Este un proiect aproximativ de un milion de euro, care este deja depus din luna decembrie spre finanțare, iar vineri, colegii din Consiliul Județean au deadline pentru finalizarea documentației de atribuire. Școlile în Maramureș vor începe pe data de 8 februarie, excepție fiind localitățile în care incidența infectării cu SARS-CoV-2 este peste trei la mie. 

Problema depozitării deșeurilor este o problemă majoră, în urma căreia s-a stabilit un proiect deja început, care trebuie finalizat până în 2023.

Am împărțit problema deșeurilor în trei etape. Pe termen lung trebuie să finalizăm depozitul de la Fărcașa, asta însemnând că în următorii trei ani. Este obligatoriu ca până în decembrie 2023, acest proiect să fie finalizat, pentru că dacă nu-l finalizăm, atunci Consiliul Județean Maramureș va trebui să returneze banii alocați pentru acest proiect. O altă problemă care poate afecta acest proiect este legată de accesarea fondurilor europene. În momentul de față, Consiliul Județean Maramureș nu mai poate accesa fonduri europene pentru o perioadă de cinci ani de zile, ceea ce înseamnă că nefinalizarea acestui proiect înseamnă o problemă majoră. A treia problemă este legată de gestionarea acestor deșeuri în județul Maramureș, care poate atrage și alte probleme(...) Pe termen mediu, avem nevoie de un depozit temporar, în care să fie depuse deșeurile menajere. Vom încerca să reducem cantitatea de deșeuri depuse și-mi doresc ca în acest depozit să intre maxim 25-30% din cantitatea de deșeuri. Ne vom baza foarte mult pe colectarea selectivă și pe reciclare, iar reciclarea trebuie să ajungă la un procent de 40%(...) Pe termen scurt trebuie să rezolvăm problema depozitării deșeurilor, pentru că din 10 februarie nu mai avem posibilitatea de depozitare a deșeurilor pe rămpile de la Sighet sau Satu Nou de Jos. 

Sursă foto: Ionel Bogdan-facebook


 


 


 


 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național