luni, 20 septembrie
Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș: Finalizarea depozitului de deșeuri de la Fărcașa trebuie rezolvată până în 2023.
De Mihai Popan - miercuri, 27 ianuarie în categoria Administrație
220

Distribuie pe rețelele de socializare

Astăzi, 27 ianuarie 2021, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, care a precizat că există multe proiecte propuse, iar primul dintre acestea este înființarea de parcuri industriale în acest județ.

Avem câteva proiecte extrem de importante pentru județul Maramureș, proiecte pe care le-am avut în planul meu. De aceea, primul proiect pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind înființarea Societății Comerciale Parcuri Industriale Maramureș. Am spus încă dinainte să fiu candidat la președenția Consiliului Județean că Maramureșul are nevoie de parcuri industriale. În momentul de față, acest județ nu deține niciun parc industrial, nici în cadrul primăriilor din județ și nici în cadrul Consiliului Județean(...) Desigur, am început discuțiile cu administrațiile publice locale care dețin terenuri pretabile pentru dezvoltarea de parcuri industriale pe raza județului. Astăzi, propun în această ședință aprobarea proiectului de hotărâre nr. 1, privind înființarea Societății Comerciale Parcuri Industriale Maramureș ESA, care va gestiona tot ce ține de parcuri industriale pe raza acestui județ. Ca procedură, după înființarea acestei societăți vom definitiva parteneriate cu administrațiile publice, am identificat deja o serie de terenuri pretabile pentru dezvoltarea acestor parcuri, iar unul dintre acestea va fi pe raza municipiului Baia Mare. Am identificat mai multe terenuri care aparțin de Recea, Dumbrăvița și Groși. O altă potențială locație este pe raza UAT Șomcuta, UAT Fărcașa, UAT Sighetu Marmației și UAT Târgu Lăpuș. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu administrațiile publice locale din județ, sunt deja și alte potențiale locații pe care le analizăm. 

Președintele Consiliului Județean Maramureș este de părere că fiecare ban din bugetul local investit pentru aceste parcuri reprezintă o sumă în plus pentru maramureșeni, iar în prima parte a mandatului său proiectele de infrastructură au fost deja începute.

Eu sunt de părere că fiecare leu investit într-un parc industrial din partea administrației publice locale înseamnă pe termen lung mult mai mulți bani în buzunarele maramureșenilor și în bugetele locale și bugetele județului Maramureș. Este una din principalele mele priorități să investim în parcuri industriale. Am început în prima parte a mandatului cu proiectele de infrastructură, pentru că acolo aveam deja câteva linii bugetare europene, pe care puteam să conturăm finanțări pentru centura Municipiului Baia Mare sau Sighetu Marmației. În momentul de față, lucrăm la documentare pentru a obține studiile de fezabilitate și suntem într-o fază avansată în ceea ce privește parteneriatul cu CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Interne), pentru a putea dezvolta aceste drumuri. În paralel, trebuie să atragem investițiile private, care să aducă locuri de muncă bine plătite pentru cetățenii județului nostru. 

Ionel Bogdan a vorbit și de proiectul ,,Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care este unul dintre cele mai discutate proiecte din ultimele zile.

Un alt proiect care a fost foarte discutat în spațiul public este proiectul ,,Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care este un proiect vechi, administrat de vechiul executiv al județului. Pentru acest proiect s-au alocat mult prea puține resurse și a fost gândit pentru o perioadă scurtă de timp. Anul trecut au fost alocați pentru acest proiect o sumă de un milion de lei, care ar fi ajuns în mod normal pentru 5000 de teste, pentru că valoarea unui test se încadra în suma de 200 de lei. Din păcate, n-au fost realizate nici măcar 5000 de teste, pentru că la începutul acestui program, capacitatea de testare în județul nostru a fost una scăzută, iar mai apoi, după ce capacitatea a crescut, prioritatea spitalelor din județul Maramureș a fost să testeze pacienții care aveau nevoie imediată de testare, nicidecum să preia din platforma Consiliului Județean Maramureș. Din cauza anumitor protocoale sanitare, testarea a fost făcută în cadrul pacienților din spital. Pentru anul 2021 vom aloca o sumă de două milioane de lei, care acoperă 40.000 de teste rapide. În vechiul program s-au înscris 7500 de maramureșeni și s-au testat doar 2900. Vom avea posibilitatea să testăm cu adevărat 40.000 de maramureșeni, pentru că în acest proiect de hotărâre avem parteneriat cu mai multe unități administrativ-teritoriale, în acest parteneriat intră și Dragomirești și Târgu Lăpuș. Un test rapid durează între 10-15 minute, iar acuratețea lui este de peste 97%. Acest sistem ne va permite ca oamenii să fie testați în momentul în care aceștia se înscriu pe platformă și nu peste o lună sau două. 

Un alt proiect aprobat în urma acestei ședințe a fost proiectul privind consolidarea capacității unităților de învățământ în județul Maramureș în situația pandemică actuală. 

Un alt proiect pe care-l vom aproba astăzi în ședința Consiliului Județean este proiectul privind consolidarea capacității unităților de învățământ de stat din Maramureș, în vederea gestionării situației de pandemie. În cadrul acestui proiect ne-am gândit pentru materialele sanitare necesare în școlile din județ. Este un proiect aproximativ de un milion de euro, care este deja depus din luna decembrie spre finanțare, iar vineri, colegii din Consiliul Județean au deadline pentru finalizarea documentației de atribuire. Școlile în Maramureș vor începe pe data de 8 februarie, excepție fiind localitățile în care incidența infectării cu SARS-CoV-2 este peste trei la mie. 

Problema depozitării deșeurilor este o problemă majoră, în urma căreia s-a stabilit un proiect deja început, care trebuie finalizat până în 2023.

Am împărțit problema deșeurilor în trei etape. Pe termen lung trebuie să finalizăm depozitul de la Fărcașa, asta însemnând că în următorii trei ani. Este obligatoriu ca până în decembrie 2023, acest proiect să fie finalizat, pentru că dacă nu-l finalizăm, atunci Consiliul Județean Maramureș va trebui să returneze banii alocați pentru acest proiect. O altă problemă care poate afecta acest proiect este legată de accesarea fondurilor europene. În momentul de față, Consiliul Județean Maramureș nu mai poate accesa fonduri europene pentru o perioadă de cinci ani de zile, ceea ce înseamnă că nefinalizarea acestui proiect înseamnă o problemă majoră. A treia problemă este legată de gestionarea acestor deșeuri în județul Maramureș, care poate atrage și alte probleme(...) Pe termen mediu, avem nevoie de un depozit temporar, în care să fie depuse deșeurile menajere. Vom încerca să reducem cantitatea de deșeuri depuse și-mi doresc ca în acest depozit să intre maxim 25-30% din cantitatea de deșeuri. Ne vom baza foarte mult pe colectarea selectivă și pe reciclare, iar reciclarea trebuie să ajungă la un procent de 40%(...) Pe termen scurt trebuie să rezolvăm problema depozitării deșeurilor, pentru că din 10 februarie nu mai avem posibilitatea de depozitare a deșeurilor pe rămpile de la Sighet sau Satu Nou de Jos. 

Sursă foto: Ionel Bogdan-facebook


 


 


 


 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Școlile trebuie închise ultimele. Nu am susținut vaccinarea obligatorie, dar testarea trebuie sprijinită”

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Școlile trebuie închise ultimele, susține Ministrul Educației, după evoluția îngrijorătoare a ...
educație învățământ România 2021

Alianța pentru Patrie, noul partid susținut de Liviu Dragnea

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va sprijini un partid nou-înfiinţat, numit ...
politică Alianța pentru Patrie Liviu Dragnea nou partid politic

CJSU a aprobat scenariile de desfășurare a activității în unitățile de învățământ preuniversitar din județ

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat în ședință, scenariile de desfășurare a ...
CJSU coronavirus reguli măsuri

Crește numărul contractelor plătite pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri situația la 17 ...
economic măsura 2 contracte plată

Acțiune de combatere a bullying-ului în liceele din Maramureș

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Cătălin Moroșanu a fost prezent la Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare și la Liceul ...
combatere bullying liceu Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Folosirea certificatului verde nu discriminează. Este o măsură care permite activităților economice să continue”

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Folosirea certificatului verde Covid pentru mai multe activităţi în localităţile cu incidenţă ...
premier prim-ministru Florin Cîțu 2021

S-a modificat lista țărilor cu risc epidemiologic. Bulgaria, Franța și Germania au intrat în zona galbenă. Spania a intrat în zona verde

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
HOTĂRÂREA nr. 71 din 16.09.2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea ...
pandemie țări risc epidemiologic

Au fost stabilite măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Baia Mare, Șișești, Călinești, Satulung, Moisei și Recea

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
CJSU a aprobat măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în ...
măsuri reguli Baia Mare Maramureș

NextGenerationEU: Comisia Europeană obține alte 9 miliarde de euro sub formă de obligațiuni pentru redresarea Europei în contextul COVID-19

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
La 14 septembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat faptul că a strâns încă 9 miliarde de euro ...
Comisia Europeană 9 miliarde de euro obligațiuni redresare

POCU: Apel de proiecte adresat îmbunătățirii procesului de predare a limbii române preșcolarilor și elevilor aparținând minorităților naționale

Petruța Gromucz - sept. 16, 2021
AM POCU a lansat ieri, 15 septembrie 2021, în consultare publică Ghidul Solicitantului ...
limba română predare proiecte proces de predare

Alegerile pentru președintele USR PLUS au fost oprite. Au apărut suspiciuni de fraudă

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Alegerile pentru funcția de președinte al USR PLUS au fost începute miercuri dimineață și au ...
USR PLUS politică 2021 Dan Barna

Ministrul Muncii, Șeful DSU și premierul spun că vaccinarea sau testarea săptămânală obligatorie se va face fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Raluca Turcan, Ministrul Muncii: „Angajații din centrele pentru bătrâni și copii care ...
pandemie vaccinare Ministrul Muncii Raluca Turcan

Nelu Tătaru vrea să îi propună premierului vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat că va discuta cu premierul ...
actualități Nelu Tătaru premier Florin Cîțu

Bilanț la final de sezon pe Litoralul românesc: „Costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, dughenizare”

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Peste 1.250 de acţiuni de control au avut loc în acest sezon estival pe Litoral şi în Delta ...
litoral ANPC prețuri director

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare este partener într-un nou progam Erasmus +

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
În perioada 20–21 septembrie 2021, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul de Științe ...
Erasmus Plus Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Noua Măsură 3: Finanțări de până la 1 milion de euro pentru IMMuri! Imobilele rămân eligibile

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a publicat săptămâna ...
imobile măsura 3 finanțări 1 milion de euro

Polonia și Ungaria nu primesc momentan undă verde pentru PNRR. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naționale de redresare și reziliență ale ...
PNRR Ungaria Polonia aprobare

Parlamentul European cere României să recunoască căsătoriile între persoane de același sex

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație ...
actualități LGBTIQ Parlamentul European România

Logiscool Baia Mare începe o nouă campanie de înscrieri la cursurile de programare

24mm.ro - sept. 14, 2021
Logiscool Baia Mare deschide campania de înscriere la cursurile care încep în septembrie ...
Logischool Baia Mare cursuri programare

Ionel Bogdan: „Lucrările de asfaltare pe drumul către Luhei – Poienile de Sub Munte, în linie dreaptă”

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Președintele Consiliul Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat o vizită în Poienile de Sub ...
Ionel Bogdan președinte Consiliul Județean Maramureș