duminică, 13 iunie
Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș: Finalizarea depozitului de deșeuri de la Fărcașa trebuie rezolvată până în 2023.
De Mihai Popan - miercuri, 27 ianuarie în categoria Administrație
176

Distribuie pe rețelele de socializare

Astăzi, 27 ianuarie 2021, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, care a precizat că există multe proiecte propuse, iar primul dintre acestea este înființarea de parcuri industriale în acest județ.

Avem câteva proiecte extrem de importante pentru județul Maramureș, proiecte pe care le-am avut în planul meu. De aceea, primul proiect pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind înființarea Societății Comerciale Parcuri Industriale Maramureș. Am spus încă dinainte să fiu candidat la președenția Consiliului Județean că Maramureșul are nevoie de parcuri industriale. În momentul de față, acest județ nu deține niciun parc industrial, nici în cadrul primăriilor din județ și nici în cadrul Consiliului Județean(...) Desigur, am început discuțiile cu administrațiile publice locale care dețin terenuri pretabile pentru dezvoltarea de parcuri industriale pe raza județului. Astăzi, propun în această ședință aprobarea proiectului de hotărâre nr. 1, privind înființarea Societății Comerciale Parcuri Industriale Maramureș ESA, care va gestiona tot ce ține de parcuri industriale pe raza acestui județ. Ca procedură, după înființarea acestei societăți vom definitiva parteneriate cu administrațiile publice, am identificat deja o serie de terenuri pretabile pentru dezvoltarea acestor parcuri, iar unul dintre acestea va fi pe raza municipiului Baia Mare. Am identificat mai multe terenuri care aparțin de Recea, Dumbrăvița și Groși. O altă potențială locație este pe raza UAT Șomcuta, UAT Fărcașa, UAT Sighetu Marmației și UAT Târgu Lăpuș. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu administrațiile publice locale din județ, sunt deja și alte potențiale locații pe care le analizăm. 

Președintele Consiliului Județean Maramureș este de părere că fiecare ban din bugetul local investit pentru aceste parcuri reprezintă o sumă în plus pentru maramureșeni, iar în prima parte a mandatului său proiectele de infrastructură au fost deja începute.

Eu sunt de părere că fiecare leu investit într-un parc industrial din partea administrației publice locale înseamnă pe termen lung mult mai mulți bani în buzunarele maramureșenilor și în bugetele locale și bugetele județului Maramureș. Este una din principalele mele priorități să investim în parcuri industriale. Am început în prima parte a mandatului cu proiectele de infrastructură, pentru că acolo aveam deja câteva linii bugetare europene, pe care puteam să conturăm finanțări pentru centura Municipiului Baia Mare sau Sighetu Marmației. În momentul de față, lucrăm la documentare pentru a obține studiile de fezabilitate și suntem într-o fază avansată în ceea ce privește parteneriatul cu CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Interne), pentru a putea dezvolta aceste drumuri. În paralel, trebuie să atragem investițiile private, care să aducă locuri de muncă bine plătite pentru cetățenii județului nostru. 

Ionel Bogdan a vorbit și de proiectul ,,Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care este unul dintre cele mai discutate proiecte din ultimele zile.

Un alt proiect care a fost foarte discutat în spațiul public este proiectul ,,Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care este un proiect vechi, administrat de vechiul executiv al județului. Pentru acest proiect s-au alocat mult prea puține resurse și a fost gândit pentru o perioadă scurtă de timp. Anul trecut au fost alocați pentru acest proiect o sumă de un milion de lei, care ar fi ajuns în mod normal pentru 5000 de teste, pentru că valoarea unui test se încadra în suma de 200 de lei. Din păcate, n-au fost realizate nici măcar 5000 de teste, pentru că la începutul acestui program, capacitatea de testare în județul nostru a fost una scăzută, iar mai apoi, după ce capacitatea a crescut, prioritatea spitalelor din județul Maramureș a fost să testeze pacienții care aveau nevoie imediată de testare, nicidecum să preia din platforma Consiliului Județean Maramureș. Din cauza anumitor protocoale sanitare, testarea a fost făcută în cadrul pacienților din spital. Pentru anul 2021 vom aloca o sumă de două milioane de lei, care acoperă 40.000 de teste rapide. În vechiul program s-au înscris 7500 de maramureșeni și s-au testat doar 2900. Vom avea posibilitatea să testăm cu adevărat 40.000 de maramureșeni, pentru că în acest proiect de hotărâre avem parteneriat cu mai multe unități administrativ-teritoriale, în acest parteneriat intră și Dragomirești și Târgu Lăpuș. Un test rapid durează între 10-15 minute, iar acuratețea lui este de peste 97%. Acest sistem ne va permite ca oamenii să fie testați în momentul în care aceștia se înscriu pe platformă și nu peste o lună sau două. 

Un alt proiect aprobat în urma acestei ședințe a fost proiectul privind consolidarea capacității unităților de învățământ în județul Maramureș în situația pandemică actuală. 

Un alt proiect pe care-l vom aproba astăzi în ședința Consiliului Județean este proiectul privind consolidarea capacității unităților de învățământ de stat din Maramureș, în vederea gestionării situației de pandemie. În cadrul acestui proiect ne-am gândit pentru materialele sanitare necesare în școlile din județ. Este un proiect aproximativ de un milion de euro, care este deja depus din luna decembrie spre finanțare, iar vineri, colegii din Consiliul Județean au deadline pentru finalizarea documentației de atribuire. Școlile în Maramureș vor începe pe data de 8 februarie, excepție fiind localitățile în care incidența infectării cu SARS-CoV-2 este peste trei la mie. 

Problema depozitării deșeurilor este o problemă majoră, în urma căreia s-a stabilit un proiect deja început, care trebuie finalizat până în 2023.

Am împărțit problema deșeurilor în trei etape. Pe termen lung trebuie să finalizăm depozitul de la Fărcașa, asta însemnând că în următorii trei ani. Este obligatoriu ca până în decembrie 2023, acest proiect să fie finalizat, pentru că dacă nu-l finalizăm, atunci Consiliul Județean Maramureș va trebui să returneze banii alocați pentru acest proiect. O altă problemă care poate afecta acest proiect este legată de accesarea fondurilor europene. În momentul de față, Consiliul Județean Maramureș nu mai poate accesa fonduri europene pentru o perioadă de cinci ani de zile, ceea ce înseamnă că nefinalizarea acestui proiect înseamnă o problemă majoră. A treia problemă este legată de gestionarea acestor deșeuri în județul Maramureș, care poate atrage și alte probleme(...) Pe termen mediu, avem nevoie de un depozit temporar, în care să fie depuse deșeurile menajere. Vom încerca să reducem cantitatea de deșeuri depuse și-mi doresc ca în acest depozit să intre maxim 25-30% din cantitatea de deșeuri. Ne vom baza foarte mult pe colectarea selectivă și pe reciclare, iar reciclarea trebuie să ajungă la un procent de 40%(...) Pe termen scurt trebuie să rezolvăm problema depozitării deșeurilor, pentru că din 10 februarie nu mai avem posibilitatea de depozitare a deșeurilor pe rămpile de la Sighet sau Satu Nou de Jos. 

Sursă foto: Ionel Bogdan-facebook


 


 


 


 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia

Congresul USR-PLUS va fi pe 2 octombrie

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Dan Barna, copreşedintele USR-PLUS, a declarat că în 2 octombrie va avea loc Congresul pentru ...
Dan Barna Dacian Cioloș Congres USR PLUS România

Raluca Turcan: „Singurii care au destabilizat sistemul de pensii în România sunt cei care le-au majorat din pix, de multe ori în momente de nesustenabilitate.”

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că momentan nu există posibilitatea majorării ...
Raluca Turcan pensii creșterea vârstei de pensionare România

Un nou program pentru ONG-uri: „În stare de bine”. Finanțări de până la 240.000 lei

Petruța Gromucz - iun. 8, 2021
Săptămâna trecută  fost lansat un nou apel în cadrul programului „În stare de bine”, ...
economie ONG finanțare apel de proiecte

Absolvenții de liceu se pregătesc pentru Bacalaureat. Care este calendarul aprobat de Ministerul Educației?

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
Elevii claselor a XII-A și XIII, vor încheia cursurile la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit ...
educație învățământ BAC Bacalaureat

INS: Veniturile medii ale unei gospodării au fost de 5.216 lei, în 2020, unde cheltuielile au însemnat 83,8%

Daiana Toma-Cioran - iun. 7, 2021
Veniturile totale medii lunare înregistrate într-o gospodărie din România au fost de 5.216 lei, ...
Institutul Național de Statistică INS România 2021

Un nou maraton de vaccinare în Baia Mare, weekendul următor. Băimărenii se pot vaccina la corturile amplasate în Centrul Vechi și în parcarea Value Center

Petruța Gromucz - iun. 7, 2021
În acest weekend a avut loc un maraton de vaccinare în Baia Mare. Maratonul a avut parte de un ...
vaccinare pandemie coronavirus imunizare