Liderii formațiunilor politice care fac parte din coaliția pentru guvernare au avut o nouă discuție în cursul zilei de luni pentru realizarea bugetului de stat pe anul 2021. Inițial, Legea bugetului trebuia finalizată până la sfârșitul acestei luni, astfel încât bugetul să fie adoptat pe 4 februarie. Surse participante la discuțiile coaliției au declarat pentru Digi24.ro că „cel mai probabil” data de 4 februarie va fi depășită, pentru că încă se caută soluții astfel încât bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%.
„Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 - 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, au spus sursele citate mai sus.
Prim-ministrul Florin Cîțu a spus luni că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea.
„Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a declarat Florin Cîţu.
Acesta a mai spus că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, care să aducă mai multă eficiență în instituțiile de stat și în baza căreia veniturile să crească în funcție de performanța angajaților. Și legea pensiilor ar trebui modificată, a afirmat acesta.
„În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimine inechitățile din adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani. Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul a precizat însă că bugetul pe acest an va fi făcut în baza legislației aflate în vigoare.
„La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri. Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an. Sunt mai multe variante, lucruri care se întâmplă în UE de mult timp, de exemplu o rotație, să nu mai avem în aceeași poziție pe cineva 20 de ani. După un mandat sau două mandate să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Sunt multe exemple de bună practică în UE pe care le vom folosi”, a adăgat prim-ministrul Florin Cîțu.
Florin Cîțu a vorbit și despre sporurile pe care le primesc bugetarii și spune că analiza este încă în desfășurare: „E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe care le vom adopta vor avea impact în 2022”.
Sursa foto: Mediafax.ro