miercuri, 28 octombrie
1 septembrie 1939-Germania invadează Polonia!
De Mihai Popan - marți, 01 septembrie în categoria Cultură
52

Distribuie pe rețelele de socializare

La data de 1/17 septembrie 1939, trupele germane, aliate cu cele sovietice și cu un mic contingent al armatei statului marionetă slovac, invadează Polonia și declanșează cea de a doua conflagrație mondială. După doar două zile de la atacul nazist, aliații continentali ai Poloniei, Marea Britanie și Franța declară război Germaniei, fiind urmați la puțin timp și de Canada, Australia și Noua Zeelandă. Atacul a fost efectuat de către trupele germane în est, iar cele sovietice din vest. Se presupune că Stalin ar fi trimis peste 4000 de tancuri în regiunea poloneză.

 La începutul atacului polonezii aveau speranța că puterile occidentale vor interveni în apărarea Poloniei. Data de 17 septembrie 1939 este culminantă pentru țara situată în nordul Europei centrale, odată cu intrarea trupelor sovietice din vest lupta ia sfârșit prin ocuparea statului de către Stalin. La 1 octombrie 1939, trupele germane și sovietice ocupă în totalitate teritoriul polonez.

Traumele polonezilor sunt cauzate de pactul de neagresiune ,,Molotov-Ribbentrop”, semnat de Germania nazistă și Uniunea sovietică, înainte cu o săptămână de producerea ofensivei și de faptul că după atac, acești doi aliați organizează o sărbătoare comună a victoriei. Invazia ia sfârșit pe 6 octombrie 1939, odată cu împărțirea statului polonez, între naziști și sovietici.

După încheierea sângeroasei ,,Campanii din septembrie” se formează Statul secret polonez care continuă lupta pe întreg parcursul celui de Al Doilea Război Mondial, de partea Aliaților. În urma ocupației celei de a doua republici poloneze, Polonia pierde în jur de o cincime din populația antebelică.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri