Ministerul Sănătății avertizează că masca de protecție trebuie purtată chiar și după vaccinare, chiar dacă au fost administrate cele două doze de vaccin anti-COVID. De asemenea, și măsurile de protecție sanitară trebuie respectate în continuare, deoarece există riscul ca o persoană vaccinată să fi contractat virusul, să fie asimptomatic și să răspândească infecția. Până în acest moment nu există studii clinice care să demonstreze că serul anti-COVID poate preveni infecția asimptomatică și transmiterea virusului.
„Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.”, arată un comunicat publicat pe o rețea de socializare de către Ministerul Sănătății.
Tot în cadrul acestui comunicat, Ministerul Sănătății transmite că vaccinul nu garantează imunitate 100%, iar un nivel crescut al imunității poate fi înregistrat în aproximativ 2 săptămâni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin. Până atunci, există posibilitatea infectării și dezvoltării unor forme severe de COVID-19.
Până ieri, de la începutul campaniei naționale de imunizare, în țara noastră au fost administrate 446.285 de doze de vaccin. În total, 433.129 de persoane au fost vaccinate, din care 419.973 de persoane au primit doar prima doză, iar 13.156 au primit ambele doze de vaccin anti-COVID. Pe platforma informatică de programare la vaccinare, până acum s-au programat 857.479 de persoane din etapa a II-a de vaccinare, dintre care 351.977 de adulți cu vârsta de peste 65 de ani, 193.557 de persoane cu afecțiuni cronice și 311.945 de angajați din domeniile esențiale.