Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că prioritatea cea mai mare din acest moment este redeschiderea școlilor. Cu toate acestea, transmite că în acest context, „dreptul la sănătate, condițiile sanitare, evoluția epidemiologică vor avea întâietate, din păcate, față de educație.”
În ultimele zile, la nivelul capitalei au avut loc discuții contradictorii între oficiali, cu privire la relaxarea măsurilor. Duminică, în cadrul unui interviu pentru Antena 3, Ministrul Educației a fost întrebat cine va avea ultimul cuvânt de spus în legătură cu redeschiderea școlilor.
„Vor fi puse la un loc realitățile din educație și realitățile din domeniul sanitar. Deși este foarte greu de pus în balanță dreptul la educație și dreptul la sănătate, într-o astfel de situație, îndrăznesc să spun că dreptul la sănătate, condițiile sanitare, evoluția epidemiologică vor avea întâietate, din păcate, față de educație.”
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre situația domeniului HoReCa și a transmis că înțelege greutățile prin care trece domeniul, dar el ar opta pentru redeschiderea educației. Acesta a încercat să își argumenteze poziția, explicând că alte țări țin școlile deschise, chiar dacă nici la ei situația nu este aproape de normalitate.
„(…) dar ne uităm la Bulgaria, nu mai de parte, care a programat deschiderea școlilor pe 4 februarie, nu 8 februarie ca la noi, rămânând cu alte activități închise. Franța ia în considerare o carantinare totală pentru trei săptămâni, dar ministrul Educației insistă ca școlile să rămână deschise chiar dacă toate celelalte activități se închid. Din poziția mea nu pot susține altceva decât deschiderea prioritară a școlilor”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Dacă rata de infectare nu va înregistra o creștere semnificativă, școlile vor fi redeschise în 8 februarie, acesta fiind primul pas spre normalitate.
”Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat președintele Klaus Iohannis la mijlocul lunii ianuarie.
Dacă școlile vor fi redeschise odată cu începutul celui de-al doilea semestru, din 8 februarie, vor fi aplicate trei scenarii pentru reîntoarcerea elevilor în școli, respectiv scenariul roșu, scenariul galben și scenariul verde. A fost modificată însă organizarea activităților. Programul hibrid a fost eliminat, iar rata de incidență în cazul scenariului roșu a fost schimbată la 6 la mia de locuitori, o diferență mare față de rata inițială de 3 la mia de locuitori.
Varianta de învățământ hibrid a fost introdusă în scenariul galben în prima parte a pandemiei și permitea participarea elevilor la cursurile fizice, pe rând. O parte din elevi erau prezenți la cursurile online, iar o parte din ei susțineau orele fizic. Scenariul hibrid a fost eliminat, deoarece în primul semestru al anului 2020-2021 nu au existat rezultate favorabile. Sorin Cîmpean a declarat că era un scenariu mult prea dificil pentru profesori, deoarece aceștia trebuiau să urmărească atât elevii prezenți fizic la curs, cât și pe cei din fața calculatoarelor.