marți, 13 aprilie
Interviu/ Gabriel Zetea, deputat de Maramureș: „Maramureșul va avea o voce!”
De Daiana Toma-Cioran - luni, 25 ianuarie în categoria Interviuri
218

Distribuie pe rețelele de socializare

Gabriel Zetea a avut două mandate de consilier județean, un mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean, iar în perioada 2016-2020, a fost Președintele Consiliului Județean Maramureș. În prezent este deputat (PSD) de Maramureș, la primul mandat. 

Daiana Toma-Cioran: O să începem să vorbim despre perioada 2016-2020 în care ați fost Președintele Consiliului Județean Maramureș. Care sunt cele mai mari reușite ale dumneavostră ca Președinte a CJMM?

Gabriel Zetea: În 2016 ne-am propus, în primul rând, îmbunătățirea calității infrastructurii rutiere a județului Maramureș, care în 2016 era efectiv un dezastru. 850 de km de drumuri județene, atât are în administrare Consiliul Județean Maramureș, dintre care 50 de km erau reabilitați. Sigur, de-a lungul timpului s-au făcut cârpiri, asfaltări, dar nu reabilitări. Așa că am prioritizat alocarea financiară, identificarea proiectelor și din fonduri europene, și din fonduri naționale pentru reabilitări de drumuri județene. Am reușit în cei patru ani de zile să scriem proiecte, să identificăm surse de finanțare, jumătate fonduri europene, jumătate fonduri naționale, pentru reabilitarea a 200 de km de drum județean, Unele cu contracte finalizate la nivel de licitație, execuție, recepție, altele în curs de executare încă. Dar oricum, sunt de patru ori mai mulți kilometri realizați, decât cât au fost din 1992, de când s-a înființat Consiliul Județean Maramureș , până în anul 2016, deci vreo 24 de ani. Și le mulțumesc și consilierilor județeni pentru sprijin, pentru vot,  pentru munca pe care am făcut-o pentru a avea drumuri județene de o calitate mai bună.. Avem finanțări din fonduri europene, cel mai mare contract de finanțare din fonduri europene prin programul Operațional Regional pe Drumul Nordului, drumul care face legătura între județul Sălaj înspre Fărcașa, Ardusat, apoi peste podul de la Ardusat, care sper că în acest an va intra în reabilitare până la Hideaga și se continuă de la Șomcuta spre Remetea Chioarului, Coaș, Copalnic până la Șurdești.Apoi din fonduri naționale prin PNDL 1 avem două drumuri reabilitate, recepționate  și finalizate. Drumul județean care face legătura între Șomcuta Mare, Mireșu Mare și Remeț pe Someș. De asemenea, drumul județean care face legătura dinspre județul Sălaj spre  Țara Lăpușului, dinspre Baba, Coroieni, Vălenii Lăpușului, Târgu Lăpuș până la Dămăcușeni, Rogoz. Acestea două sunt deja finalizate și vorbim de 40 și ceva de kilometri de drum județean pe aceste două tronsoane. De asemenea, în Maramureșul Voievodal încă două tronsoane de drum județean din cele mai importante, Valea Izei și Valea Ruscovei care sunt în execuție cu problemele de rigoare, le cunoaștem cu toții, întârzierile pe care le-au avut constructorii acolo, dar nu este un lucru neapărat îngrijorător în pincipiu graficul de execuție este relativ respectat. 

Aste pe partea de drumuri, apoi un lucru extrem de important pe care l-am reușit este finalizarea lucrărilor la prelungirea și reabilitarea pistei de aterizarea a Aeroportului Internațional Maramureș. În 2016 dacă nu am fi avut curaj să ne asumăm o investiție  din fonduri proprii la acel moment a proiectului, astăzi nu am mai fi avut un aeroport. Sigur, în timp de pandemie, văd că oricum nu prea zboară avionale din Baia Mare, deși când am plecat din funcția de Președinte al CJMM eram în discuții avansate, mai rămânea de semnat contractul cu o companie aeriană privată, cu Blue Air, pentru introducerea din luna decembrie a unor curse internaționale dus-întors, Baia Mare-Torino. Actuala conducere a Conisliului Județean nu a reușit să continue aceste discuții, ba mai mult, am văzut că și cursele interne s-au redus. Blue Air a suspendat cele trei curse săptămânale spre București, Taromul face curse extrem de rar, așadar activitatea Aeroportului este la minimum la acest moment pentru că nu există discuții suficient de aprofundate și alocări financiare suficient de mari pentru ca Aeroportul Internațional Maramureș să prindă viață. 

Daiana T.C.:Vă reproșați ceva din această perioadă, ceva ce ați fi vrut să faceți și nu ați reușit, fie că vorbim de cauze interne sau externe?

Gabriel Zetea: Nu e neapărat sub formă de reproș. Am făcut tot ce mi-a stat în putere să aducem pe un făgaș normal și să continuăm lucrările la Sistemul Integrat de Managment al Deșeurilor, în special la finalizarea lucrărilor  de la Sârbi, Fărcașa. Acolo am preluat până la urmă, de la fostele conduceri ale Consiliului Județean Maramureș, de la conducerile PNL ale Consiliului Județean am preluat un proiect prost, am încercat să-l adaptăm din mers, dar știți cum e, atunci când pornești cu un proiect prost, e mult mai dificil să-l îmbunătațești. Ce am reușit pe finalul mandatului și nu înțeleg de ce actuala conducere a Consiliului Județean nu îl continuă este, împreună cu operatorul privat, să aducem în județul Maramureș un sistem paralel de gestionare al deșeurilor, prin înfolierea lor și  balotarea lor și depunerea lor, nu în depozite neconforme cum tot au funcționat în toată țara, nu doar în Maramureș de foarte mulți zeci de ani. Este o soluție europeană, care se folosește în multe țări dezvoltate și civilizate precum Suedia, Elveția, Franța, Coreea de Sud. Aceste soluții de balotare a deșeurilor  sunt destul de utilizate. Instalația există, ea poate să funcționeze, trebuie doar să existe discuții punctuale în ceea ce privește prețul pe care noi deja îl făcusem dar nu am semnat contractele pentru că era finalul mandatului și era normal ca noua conducere a Consiliului Județean să le finalizeze.  Actuala conducere ar trebui să  finalizeze aceste discuții și să avem această soluție paralelă  de depozitare cu ceea ce înseamnă Sistemul Integrat de Managment al Deșeurilor. Timp de patru ani de zile am avut tot timpul, din două  în trei luni, exista pericolul stopării depozitării deșeurilor, fie la Groși, fie la Sighetu Marmației, dar patru ani am reușit să gestionăm această situație. Conducerea Consiliului Județean s-a schimbat din octombrie și deja am început să avem probleme, deja în Maramureșul Voievodal gunoaiele nu se mai depozitează, în sudul județului sunt mari probleme. Este o disfuncționalitate de legătură între Conisliul Județean, administrațile locale, Prefectură, Garda de Mediu, Agenția de Mediu și operatorul privat, în special Drusalul, care în partea de sud a județului are aceste contracte. E nevoie de multă muncă, răbdare și înțelepciune pentru a gestiona acestă situație. Dacă actuala conducere a Consiliului Județean nu va coborî din pom pentru a sta de vorbă cu oamenii vom avea mari probleme cu gestionarea deșeurilor în județul Maramureș. 

Daiana T.C.: Ce v-ați dorit să faceți ca Președinte de CJ și nu ați mai apucat?

Gabriel-Valer Zetea: O să pară ciudat, dar și mai multe drumuri, pentru că, repet, avem 850 de km de drum județean, 50 de km reabilitați în 24 de ani, 200 în ultimii 4 ani, dar mai avem încă vreo 600 de km care trebuie reabilitați. Pentru acești kilometri am pregătit proiecte, le-am lăsat actualei conduceri a Conisliului Județean. 120 de km noi de drum județean care pot fi finanțați din fonduri europene prin noul Exercițiu Financiar European, dar tot nu e suficient. Fiecare kilometru de drum județean, fiecare cetățean al Maramureșului  are dreptul de a avea, în localiatea în care locuiește, un drum județean reabilitat, nu asfaltat cu straturi subțiri și lucrările acestea care nu generează, până la urmă, confortul necesar pentru fiecare om. Un drum reabilitat înseamnă confort și civilizație. 

Daiana T.C.:Sunteți unul din cei mai stabili politicieni, ați început în PSD Seini. Ați trecut prin toate etapele formării unui politician. Azi sunteți Depuatat de Maramureș, la primul mandat. Cu ce gânduri v-ați început acest mandat?

Gabriel-Valer Zetea: Da, sunt la primul mandat de deputat, dar asta nu înseamnă că nu am experiență  administrativă. E nevoie ca mai mulți oameni care au activat în administrația locală, în consilii locale, primari, în consilii județene, președinți de consilii județene să ajungă în Parlamentul României, pentru că eu, personal, am un șoc  de fiecare dată când discut cu oameni din administrația centrală, cu miniștrii, cu secretari de stat, cu angajați de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Finanțelor îi văd că nu înțeleg efectiv, nu au nici o legătură și nu înțeleg cum funcționează administrația locală, nu înțeleg cum se construiesc bugetele locale, care sunt sursele de finanțare, care sunt greutățile pe care le au primarii pentru a dezvolta  comunitățile pe care le păstoresc și de fiecare dată bugetele naționale alocă bani Ministerelor de la București, iar ceea ce rămâne se dă și autorităților locale. Acest lucru este absolut total de neacceptat pentru că, până la urmă, taxele și impozitele locale se crează aici, pe plan local. Sigur, ele pleacă spre bugetul central, iar de acolo se face distribuirea. Dar să îi pedepsești tocmai pe cei care lucrează în fiecare zi pentru a avea afaceri deschise, pentru a avea patroni mulțumiți, pentru a atrage investitori și ei să fie ultimii care primesc banii, și aici vorbesc în special de primari, pentru a-și gestiona direct dezvoltarea comunității nu e un lucru normal. Știm cu toții, bugetele ministerelor de la București sunt niște găuri negre pe care, în fiecare an, toate guvernările care au fost au spus că o sp le reformeze și nu le-a reformat absolut nicioadată. Deci, principalul proiect pe care o să îl susțin, despre care o să vorbesc, o să vorbesc neîncetat până când o să se sature cei de la București de mine este descentralizarea. Descentralizarea puterii administrative de la București în spre comunitățile locale. Avem dreptul după 30 de ani de la Revoluție să nu mai decidă doar cei de la București care proiect trebuie să îl facem pe plan local și care nu trebuie să îl facem. De fiecare dată se stă după un aviz de pe la un funcționar de la Ministerul Dezvoltării care stă într-un birou, într-un fotoliu, comod, cu un salariu foarte bun și el trebuie să dea un aviz, să-ți dea cu părerea dacă e bine sau nu-i bine să facem în Lăpușul Românesc un drum sau o  canalizare. Păi de unde să știe el, de la București ce e bine. Cei de pe plan local, din Lăpușul Românesc  trebuie să aibă posibilitatea să își aleagă care din proiecte sut importante, nu funcționarii de la București. Asta înseamnă descentralizarea, cred că viitorul României constă fix în asta: adoptarea unui model european de dezvoltare, modelul polonez, modelul german,  care funcționează și care înseamnă putere crescută pentru administrațile locale. 

Daiana T.C.: Ce planuri aveți pentru Maramureș din această poziție?

Gabriel Zetea: În primul rând, am să susțin toate proiectele comunităților locale, ale Consiliului Județean și a fiecărei primării, proiectele publice, proiectele mai mici, până la urmă de dezvoltare, drumuri comunale, dispensare, reabilitări de școli, grădinițe, dar și proiecte de avergură, drumuri rapide, finalizarea Sistemului Integrat de Managment al Deșeurilor, dezvoltarea în continuare a Aeroportului prin construirea noului terminal, deci, toate aceste proiecte vor avea sprijinul meu. Exact în acest sens, în campania electorală pentru alegerile parlamentare am făcut un apel către toți parlamentarii județului Maramureș și le-am cerut ca atunci când vor exista proiecte de interes județean, până la urmă să ne dăm mâna și indiferent de culoarea politică și să votăm acele amendamente care  vor fi la Legea Bugetului de stat, de exemplu, pentru a aloca o sumă de bani Consiliului Județean care are nevoie să facă ceva, orice, în special în domeniul sănătății, mai ales în acestă perioadă. Am avut exemple în anii trecuți când Consiliul Județean nu avea resurse financiare pentru a finaliza Aeroportul, am depus prin parlamentarii PSD  amendamentele la Legea Bugetului de Stat, pentru a primi mai mulți bani pentru a finaliza acesl proiect, pentru a plăti lucrările care erau executate și am avut surpriza ca parlamentarii din Maramureș, înafară de cei de la PSD să nu voteze acele amendamente. Este absolut halucinant, un maramureșan care ascultă de ordinul de partid al șefului de la București, în loc să asculte de interesul maramureșenilor. Eu nu am să fac acest lucru, și indiferent dacă partidul îmi spune să nu votez o anumită lege, dacă ea aduce un beneficiu pentru Maramureș o voi vota fără niciun fel de problemă. Ordinele de partid, orgolile politice ale liderilor de partid de la București pe planul 2, interesul maramureșenilor pe primul loc. Dacă așa gândesc și restul parlamentarilor Maramureșului, va fi perfect, vom da mâna. Ne putem întâlni oricând, să ne stabilim prioritățile împreună. 

Daiana T.C.: Așa cum ați spus și dumneavostră, când vorbim despre parlamentari, noi, maramureșenii, ne gândim la cei de Maramureș, la cei care ne reprezintă. Credeți că este posibilă această relație de colaborare între parlamentarii din Maramureș?

Gabriel Zetea: Facem parte din partide politice diferite, evident că o să fim adversari și o să existe o argumentație pe un proiect și o contra-argumentație în defavoarea lui, există idei diferite, dar nu poți să fi împotriva, de exemplu, adoptării unui proiect de construcție a unui drum rapid. Nu ai cum să fi împotrivă, fie că ești de la opoziție, fie de la putere, trebuie să fi „pentru”, apoi modul de implementare, felul în care identificăm resurse financiare, aici putem să discutăm. Dar, în primul rând să fim „pentru” acele proiecte. Repet, parlamentarii USR, PNL PMP, UDMR, în mandatul trecut, au fost împotriva alocării banilor pentru Aeroport. De neînțeles, de neacceptat și sper că asemenea sincope de loialitate față de Maramureș, de la alți parlamentari, să nu mai existe. 

Daiana T.C.: Dacă aveți un mesaj pentru cetățeni din postura de Deputat?

Gabriel Zetea: Le muțumesc pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, pentru zecile de mii de voturi pe care le-am primit pentru a-i reprezenta în Parlamentul României. Ce pot să garantez este că îmi voi pune la dispoziția interesului Maramureșului toate cunoștințele pe care le-am acumulat în ultimii ani de zile. Am fost două mandate consilier județean, un mandat vicepreședinte al Conisiliului Județean, un mandat Președinte al Consiliului Județean, așadar experiență administrativă am suficientă pentru ca proiectele Maramureșului să fie suținute, iar Maramureșul să fie reprezentat cu cinste la București. O să fiu un parlamentar activ, am și arătat în prima Comisie de buget-finanțe, sunt membru al Comisiei de buget-finanțe, una din cele mai importante comisii ale Parlamentului României, și am și arătat acolo, că până la urmă, puterea, care dorea, la momentul respectiv, să bage pumnul în gură opoziției, nu poate să facă acest lucru, nu poate să-mi interzică nimeni să vorbesc în numele zecilor de mii de maramureșeni în Parlamentul României. Iar acest lucru aveți ca și promisiune din partea mea: Maramureșul va avea o voce! 

O să avem mai multe cabinete parlamentare. În urma discuților pe care le-am avut cu Gheorghe Șimon, cu senatorul din Maramureșul Voievodal, Sorin Vlașin vom deschide cabinete parlamentare în toate zonele Maramureșului. Dar nu că vom avea un sediu undeva, o cămăruță, cu o placă la intrare, noi vom avea și oameni angajați, oameni care să stea efectiv, să primească oamenii, să-i asculte și să le preia problemele, iar noi să le transpunem în legi bune pentru Maramureș,pentru România că până la urmă asta este fișa postului.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin