sâmbătă, 03 decembrie
Interviu/ Gabriel Zetea, deputat de Maramureș: „Maramureșul va avea o voce!”
De Daiana Toma-Cioran - luni, 25 ianuarie în categoria Interviuri
436

Distribuie pe rețelele de socializare

Gabriel Zetea a avut două mandate de consilier județean, un mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean, iar în perioada 2016-2020, a fost Președintele Consiliului Județean Maramureș. În prezent este deputat (PSD) de Maramureș, la primul mandat. 

Daiana Toma-Cioran: O să începem să vorbim despre perioada 2016-2020 în care ați fost Președintele Consiliului Județean Maramureș. Care sunt cele mai mari reușite ale dumneavostră ca Președinte a CJMM?

Gabriel Zetea: În 2016 ne-am propus, în primul rând, îmbunătățirea calității infrastructurii rutiere a județului Maramureș, care în 2016 era efectiv un dezastru. 850 de km de drumuri județene, atât are în administrare Consiliul Județean Maramureș, dintre care 50 de km erau reabilitați. Sigur, de-a lungul timpului s-au făcut cârpiri, asfaltări, dar nu reabilitări. Așa că am prioritizat alocarea financiară, identificarea proiectelor și din fonduri europene, și din fonduri naționale pentru reabilitări de drumuri județene. Am reușit în cei patru ani de zile să scriem proiecte, să identificăm surse de finanțare, jumătate fonduri europene, jumătate fonduri naționale, pentru reabilitarea a 200 de km de drum județean, Unele cu contracte finalizate la nivel de licitație, execuție, recepție, altele în curs de executare încă. Dar oricum, sunt de patru ori mai mulți kilometri realizați, decât cât au fost din 1992, de când s-a înființat Consiliul Județean Maramureș , până în anul 2016, deci vreo 24 de ani. Și le mulțumesc și consilierilor județeni pentru sprijin, pentru vot,  pentru munca pe care am făcut-o pentru a avea drumuri județene de o calitate mai bună.. Avem finanțări din fonduri europene, cel mai mare contract de finanțare din fonduri europene prin programul Operațional Regional pe Drumul Nordului, drumul care face legătura între județul Sălaj înspre Fărcașa, Ardusat, apoi peste podul de la Ardusat, care sper că în acest an va intra în reabilitare până la Hideaga și se continuă de la Șomcuta spre Remetea Chioarului, Coaș, Copalnic până la Șurdești.Apoi din fonduri naționale prin PNDL 1 avem două drumuri reabilitate, recepționate  și finalizate. Drumul județean care face legătura între Șomcuta Mare, Mireșu Mare și Remeț pe Someș. De asemenea, drumul județean care face legătura dinspre județul Sălaj spre  Țara Lăpușului, dinspre Baba, Coroieni, Vălenii Lăpușului, Târgu Lăpuș până la Dămăcușeni, Rogoz. Acestea două sunt deja finalizate și vorbim de 40 și ceva de kilometri de drum județean pe aceste două tronsoane. De asemenea, în Maramureșul Voievodal încă două tronsoane de drum județean din cele mai importante, Valea Izei și Valea Ruscovei care sunt în execuție cu problemele de rigoare, le cunoaștem cu toții, întârzierile pe care le-au avut constructorii acolo, dar nu este un lucru neapărat îngrijorător în pincipiu graficul de execuție este relativ respectat. 

Aste pe partea de drumuri, apoi un lucru extrem de important pe care l-am reușit este finalizarea lucrărilor la prelungirea și reabilitarea pistei de aterizarea a Aeroportului Internațional Maramureș. În 2016 dacă nu am fi avut curaj să ne asumăm o investiție  din fonduri proprii la acel moment a proiectului, astăzi nu am mai fi avut un aeroport. Sigur, în timp de pandemie, văd că oricum nu prea zboară avionale din Baia Mare, deși când am plecat din funcția de Președinte al CJMM eram în discuții avansate, mai rămânea de semnat contractul cu o companie aeriană privată, cu Blue Air, pentru introducerea din luna decembrie a unor curse internaționale dus-întors, Baia Mare-Torino. Actuala conducere a Conisliului Județean nu a reușit să continue aceste discuții, ba mai mult, am văzut că și cursele interne s-au redus. Blue Air a suspendat cele trei curse săptămânale spre București, Taromul face curse extrem de rar, așadar activitatea Aeroportului este la minimum la acest moment pentru că nu există discuții suficient de aprofundate și alocări financiare suficient de mari pentru ca Aeroportul Internațional Maramureș să prindă viață. 

Daiana T.C.:Vă reproșați ceva din această perioadă, ceva ce ați fi vrut să faceți și nu ați reușit, fie că vorbim de cauze interne sau externe?

Gabriel Zetea: Nu e neapărat sub formă de reproș. Am făcut tot ce mi-a stat în putere să aducem pe un făgaș normal și să continuăm lucrările la Sistemul Integrat de Managment al Deșeurilor, în special la finalizarea lucrărilor  de la Sârbi, Fărcașa. Acolo am preluat până la urmă, de la fostele conduceri ale Consiliului Județean Maramureș, de la conducerile PNL ale Consiliului Județean am preluat un proiect prost, am încercat să-l adaptăm din mers, dar știți cum e, atunci când pornești cu un proiect prost, e mult mai dificil să-l îmbunătațești. Ce am reușit pe finalul mandatului și nu înțeleg de ce actuala conducere a Consiliului Județean nu îl continuă este, împreună cu operatorul privat, să aducem în județul Maramureș un sistem paralel de gestionare al deșeurilor, prin înfolierea lor și  balotarea lor și depunerea lor, nu în depozite neconforme cum tot au funcționat în toată țara, nu doar în Maramureș de foarte mulți zeci de ani. Este o soluție europeană, care se folosește în multe țări dezvoltate și civilizate precum Suedia, Elveția, Franța, Coreea de Sud. Aceste soluții de balotare a deșeurilor  sunt destul de utilizate. Instalația există, ea poate să funcționeze, trebuie doar să existe discuții punctuale în ceea ce privește prețul pe care noi deja îl făcusem dar nu am semnat contractele pentru că era finalul mandatului și era normal ca noua conducere a Consiliului Județean să le finalizeze.  Actuala conducere ar trebui să  finalizeze aceste discuții și să avem această soluție paralelă  de depozitare cu ceea ce înseamnă Sistemul Integrat de Managment al Deșeurilor. Timp de patru ani de zile am avut tot timpul, din două  în trei luni, exista pericolul stopării depozitării deșeurilor, fie la Groși, fie la Sighetu Marmației, dar patru ani am reușit să gestionăm această situație. Conducerea Consiliului Județean s-a schimbat din octombrie și deja am început să avem probleme, deja în Maramureșul Voievodal gunoaiele nu se mai depozitează, în sudul județului sunt mari probleme. Este o disfuncționalitate de legătură între Conisliul Județean, administrațile locale, Prefectură, Garda de Mediu, Agenția de Mediu și operatorul privat, în special Drusalul, care în partea de sud a județului are aceste contracte. E nevoie de multă muncă, răbdare și înțelepciune pentru a gestiona acestă situație. Dacă actuala conducere a Consiliului Județean nu va coborî din pom pentru a sta de vorbă cu oamenii vom avea mari probleme cu gestionarea deșeurilor în județul Maramureș. 

Daiana T.C.: Ce v-ați dorit să faceți ca Președinte de CJ și nu ați mai apucat?

Gabriel-Valer Zetea: O să pară ciudat, dar și mai multe drumuri, pentru că, repet, avem 850 de km de drum județean, 50 de km reabilitați în 24 de ani, 200 în ultimii 4 ani, dar mai avem încă vreo 600 de km care trebuie reabilitați. Pentru acești kilometri am pregătit proiecte, le-am lăsat actualei conduceri a Conisliului Județean. 120 de km noi de drum județean care pot fi finanțați din fonduri europene prin noul Exercițiu Financiar European, dar tot nu e suficient. Fiecare kilometru de drum județean, fiecare cetățean al Maramureșului  are dreptul de a avea, în localiatea în care locuiește, un drum județean reabilitat, nu asfaltat cu straturi subțiri și lucrările acestea care nu generează, până la urmă, confortul necesar pentru fiecare om. Un drum reabilitat înseamnă confort și civilizație. 

Daiana T.C.:Sunteți unul din cei mai stabili politicieni, ați început în PSD Seini. Ați trecut prin toate etapele formării unui politician. Azi sunteți Depuatat de Maramureș, la primul mandat. Cu ce gânduri v-ați început acest mandat?

Gabriel-Valer Zetea: Da, sunt la primul mandat de deputat, dar asta nu înseamnă că nu am experiență  administrativă. E nevoie ca mai mulți oameni care au activat în administrația locală, în consilii locale, primari, în consilii județene, președinți de consilii județene să ajungă în Parlamentul României, pentru că eu, personal, am un șoc  de fiecare dată când discut cu oameni din administrația centrală, cu miniștrii, cu secretari de stat, cu angajați de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Finanțelor îi văd că nu înțeleg efectiv, nu au nici o legătură și nu înțeleg cum funcționează administrația locală, nu înțeleg cum se construiesc bugetele locale, care sunt sursele de finanțare, care sunt greutățile pe care le au primarii pentru a dezvolta  comunitățile pe care le păstoresc și de fiecare dată bugetele naționale alocă bani Ministerelor de la București, iar ceea ce rămâne se dă și autorităților locale. Acest lucru este absolut total de neacceptat pentru că, până la urmă, taxele și impozitele locale se crează aici, pe plan local. Sigur, ele pleacă spre bugetul central, iar de acolo se face distribuirea. Dar să îi pedepsești tocmai pe cei care lucrează în fiecare zi pentru a avea afaceri deschise, pentru a avea patroni mulțumiți, pentru a atrage investitori și ei să fie ultimii care primesc banii, și aici vorbesc în special de primari, pentru a-și gestiona direct dezvoltarea comunității nu e un lucru normal. Știm cu toții, bugetele ministerelor de la București sunt niște găuri negre pe care, în fiecare an, toate guvernările care au fost au spus că o sp le reformeze și nu le-a reformat absolut nicioadată. Deci, principalul proiect pe care o să îl susțin, despre care o să vorbesc, o să vorbesc neîncetat până când o să se sature cei de la București de mine este descentralizarea. Descentralizarea puterii administrative de la București în spre comunitățile locale. Avem dreptul după 30 de ani de la Revoluție să nu mai decidă doar cei de la București care proiect trebuie să îl facem pe plan local și care nu trebuie să îl facem. De fiecare dată se stă după un aviz de pe la un funcționar de la Ministerul Dezvoltării care stă într-un birou, într-un fotoliu, comod, cu un salariu foarte bun și el trebuie să dea un aviz, să-ți dea cu părerea dacă e bine sau nu-i bine să facem în Lăpușul Românesc un drum sau o  canalizare. Păi de unde să știe el, de la București ce e bine. Cei de pe plan local, din Lăpușul Românesc  trebuie să aibă posibilitatea să își aleagă care din proiecte sut importante, nu funcționarii de la București. Asta înseamnă descentralizarea, cred că viitorul României constă fix în asta: adoptarea unui model european de dezvoltare, modelul polonez, modelul german,  care funcționează și care înseamnă putere crescută pentru administrațile locale. 

Daiana T.C.: Ce planuri aveți pentru Maramureș din această poziție?

Gabriel Zetea: În primul rând, am să susțin toate proiectele comunităților locale, ale Consiliului Județean și a fiecărei primării, proiectele publice, proiectele mai mici, până la urmă de dezvoltare, drumuri comunale, dispensare, reabilitări de școli, grădinițe, dar și proiecte de avergură, drumuri rapide, finalizarea Sistemului Integrat de Managment al Deșeurilor, dezvoltarea în continuare a Aeroportului prin construirea noului terminal, deci, toate aceste proiecte vor avea sprijinul meu. Exact în acest sens, în campania electorală pentru alegerile parlamentare am făcut un apel către toți parlamentarii județului Maramureș și le-am cerut ca atunci când vor exista proiecte de interes județean, până la urmă să ne dăm mâna și indiferent de culoarea politică și să votăm acele amendamente care  vor fi la Legea Bugetului de stat, de exemplu, pentru a aloca o sumă de bani Consiliului Județean care are nevoie să facă ceva, orice, în special în domeniul sănătății, mai ales în acestă perioadă. Am avut exemple în anii trecuți când Consiliul Județean nu avea resurse financiare pentru a finaliza Aeroportul, am depus prin parlamentarii PSD  amendamentele la Legea Bugetului de Stat, pentru a primi mai mulți bani pentru a finaliza acesl proiect, pentru a plăti lucrările care erau executate și am avut surpriza ca parlamentarii din Maramureș, înafară de cei de la PSD să nu voteze acele amendamente. Este absolut halucinant, un maramureșan care ascultă de ordinul de partid al șefului de la București, în loc să asculte de interesul maramureșenilor. Eu nu am să fac acest lucru, și indiferent dacă partidul îmi spune să nu votez o anumită lege, dacă ea aduce un beneficiu pentru Maramureș o voi vota fără niciun fel de problemă. Ordinele de partid, orgolile politice ale liderilor de partid de la București pe planul 2, interesul maramureșenilor pe primul loc. Dacă așa gândesc și restul parlamentarilor Maramureșului, va fi perfect, vom da mâna. Ne putem întâlni oricând, să ne stabilim prioritățile împreună. 

Daiana T.C.: Așa cum ați spus și dumneavostră, când vorbim despre parlamentari, noi, maramureșenii, ne gândim la cei de Maramureș, la cei care ne reprezintă. Credeți că este posibilă această relație de colaborare între parlamentarii din Maramureș?

Gabriel Zetea: Facem parte din partide politice diferite, evident că o să fim adversari și o să existe o argumentație pe un proiect și o contra-argumentație în defavoarea lui, există idei diferite, dar nu poți să fi împotriva, de exemplu, adoptării unui proiect de construcție a unui drum rapid. Nu ai cum să fi împotrivă, fie că ești de la opoziție, fie de la putere, trebuie să fi „pentru”, apoi modul de implementare, felul în care identificăm resurse financiare, aici putem să discutăm. Dar, în primul rând să fim „pentru” acele proiecte. Repet, parlamentarii USR, PNL PMP, UDMR, în mandatul trecut, au fost împotriva alocării banilor pentru Aeroport. De neînțeles, de neacceptat și sper că asemenea sincope de loialitate față de Maramureș, de la alți parlamentari, să nu mai existe. 

Daiana T.C.: Dacă aveți un mesaj pentru cetățeni din postura de Deputat?

Gabriel Zetea: Le muțumesc pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, pentru zecile de mii de voturi pe care le-am primit pentru a-i reprezenta în Parlamentul României. Ce pot să garantez este că îmi voi pune la dispoziția interesului Maramureșului toate cunoștințele pe care le-am acumulat în ultimii ani de zile. Am fost două mandate consilier județean, un mandat vicepreședinte al Conisiliului Județean, un mandat Președinte al Consiliului Județean, așadar experiență administrativă am suficientă pentru ca proiectele Maramureșului să fie suținute, iar Maramureșul să fie reprezentat cu cinste la București. O să fiu un parlamentar activ, am și arătat în prima Comisie de buget-finanțe, sunt membru al Comisiei de buget-finanțe, una din cele mai importante comisii ale Parlamentului României, și am și arătat acolo, că până la urmă, puterea, care dorea, la momentul respectiv, să bage pumnul în gură opoziției, nu poate să facă acest lucru, nu poate să-mi interzică nimeni să vorbesc în numele zecilor de mii de maramureșeni în Parlamentul României. Iar acest lucru aveți ca și promisiune din partea mea: Maramureșul va avea o voce! 

O să avem mai multe cabinete parlamentare. În urma discuților pe care le-am avut cu Gheorghe Șimon, cu senatorul din Maramureșul Voievodal, Sorin Vlașin vom deschide cabinete parlamentare în toate zonele Maramureșului. Dar nu că vom avea un sediu undeva, o cămăruță, cu o placă la intrare, noi vom avea și oameni angajați, oameni care să stea efectiv, să primească oamenii, să-i asculte și să le preia problemele, iar noi să le transpunem în legi bune pentru Maramureș,pentru România că până la urmă asta este fișa postului.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național