Ziua Unirii- La 24 ianuarie a avut loc Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în istorie și sub denumirea de Mica Unire. Acesta a reprezentat un prim pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, fiind un proces început în 1848, an în care a fost realizată uniunea vamală între Moldova și Țara Românească.
Ziua Academiei de Poliție a fost stabilită de Senatul Academiei la 24 ianuarie 1996. Data de 24 ianuarie a fost aleasă deoarece Academia poartă numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, căruia I se atribuie și meritul de a fi înființat primele formațiuni de poliție modernă și de pompieri.
41 - Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricităţile sale şi pentru despotismul său, este asasinat de Garda Pretoriană.
817 - Moare Ștefan al IV-lea, al 97-lea Papa al Bisericii Catolice.
1458 - Matei Corvin, al doilea fiu al guvernatorului Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei.
1679 - Regele Carol al II-lea al Angliei dizolvă Parlamentul.
1752 – Se naște compozitorul italian Muzio Clementi, la Roma, fiind considerat părintele muzicii moderne pentru pian.
1828 -În Grecia, este întemeiată instituția numită Președinția Greciei.
1848 - La Moara lui Sutter din Coloma, California, colonistul american James Marshall descoperă aur, fapt ce avea să ducă la Goana după aur din California de la jumătatea secolului al XIX-lea.
1849 – Se naște Badea Cârţan, ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania.
1859 - Adunarea Electivă a Țării Românești se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a reprezentat unirea în fapt a Principatelor Moldovei și Munteniei.
1862 – Are loc deschiderea primului Parlament unic al României la Bucureşti, unde domnitorul Al.I.Cuza proclamă solemn, în faţa Adunărilor Moldovei şi Ţării Româneşti, “Unirea definitivă a Principatelor”. Oraşul Bucureşti a fost proclamat capitala ţării.
1864 - Este promulgată legea privind înfiinţarea Curţii de conturi din România, creată pentru verificarea şi controlul administrării şi mânuirii banilor publici.
1866 – Moare cărturarul român Aron Pumnul, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.
1872 – Moare clericul anglican William Webb Ellis, inventatorul rugbiului.
1878 - Trupele române ocupă localitatea Smîrdan, punct important al sistemului otoman de apărare a Vidinului, în timpul Războiului de Independenţă a României.
1882 – Este înființată, la Bucureşti, societatea Iridenţa Română, care, din 1883, se numește “Carpaţi”. Din această societate a făcut parte și Mihai Eminescu, care a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni.
1889 – Se naște în Albania, la Boboshticë, scriitorul Victor Eftimiu.
1891 -La București își începe activitatea “Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”, din a cărei iniţiativă s-a publicat, în limba franceză, memoriul studenţilor universitari români, privitor la situaţia românilor din Transilvania şi Ungaria. Acest memoriu a fost adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidenţia politica de oprimare a celor peste trei milioane de români din Austro-Ungaria și a avut un puternic ecou în lume.
1893 – La București, apare revista satirică “Moftul român”, sub conducerea lui Ion Luca Caragiale şi Anton Bacalbaşa. Revista a apărut pînă la 12 mai 1902.
1905 – Se naște actorul român Grigore Vasiliu Birlic, care a avut o îndelungată şi prestigioasă carieră teatrală (Teatrul National din Bucureşti).
1905 - Moare Nicolae Ionescu, publicist şi om politic, membru fondator al Societăţii Academice Române.
11/24 ianuarie 1906 – Se naște la Balcic sculptorul Boris Caragea, membru corespondent al Academiei Române.
1915 – La Craiova, apare revista “Drum drept”, sub conducerea lui Nicolae Iorga. Revista va apărea pînă în anul 1946.
1918 - În Rusia este introdus Calendarul gregorian, printr-o hotărâre a Consiliului Comisarilor Poporului (bolsevic), care urma să intre în vigoare la 14 februarie.
1918 - Sfatul Ţării din gubernia rusă Basarabia proclamă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti.
1932 – Se naște actorul Silviu Stănculescu, care a desfasurat o bogată activitate la Teatrul de Comedie din Bucureşti-filme: “Liceenii”, “Mircea”, “Trahir”.
1932 – Este desființat Ordinul Iezuitilor din Spania.
1932 – În România, la Bălți, apare lunar revista literară “Cuget moldovenesc”, sub conducerea poetului şi traducătorului Petre Stati. Revista va apărea pînă în decembrie 1937.
1939 - În Chile are loc un cutremur cu magnitudine 8,3 pe scara Richter, soldat cu 28.000 morţi.
1941 – Se naște cântăreţul american Neil Diamond.
1946 - Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluţie, care se referea la utilizarea în scopuri paşnice a energiei atomice şi eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă.
1948 - Începe construcția Fabricii de confecții, “APACA“, din București, care începe să producă La 1 mai1948, fabrica începe să producă.
1950 – Se naște solista de muzică uşoară română Stela Enache.
1965 - Moare Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953.
1972 - În apropiere de Guam, este descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, crezând că Al Doilea Război Mondial e încă în desfășurare.
1976 - Moare Emil Bodnăraş, vicepreşedinte al Consiliului de Stat.
1979 - Coca Cola este pusă pentru prima dată în vânzare în China , sub numele de Ke Kou Ke lo.
1984 - Este lansat pe piaţă primul computer Apple Macintosh.
1986 – Are loc prima survolare a planetei Uranus cu nava spațială Voyager 2.
24-25 ianuarie 1989 – Are loc arestarea grupului de ziariști care pregătise publicația anticomunistă România.
1990 - Ion Raţiu, preşedintele fondator al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), revine în România, după 50 de ani de exil.
1990 - Prin Decretul-Lege nr. 40 al Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), este adoptat Imnul de Stat al României, “Deşteaptă-te, Române”, versuri de Andrei Mureşeanu, muzica Anton Pann.
2010 - Crina “Coco” Popescu, de 15 ani, escaladează cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte.
2013 - Moare Dan Mihăescu, umorist, scenarist și regizor român.
Sursă foto: Realitatea.net