În perioada 15 ianuarie-22 ianuarie, pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ s-au programat 740.294 de persoane, incluse în etapa a doua de vaccinare. Dintre acestea, 315.449 sunt adulți cu vârsta peste 65 ani, 162.317 persoane cu afecțiuni cronice și 262.528 angajați din domenii esențiale. În ceea ce privește modalitatea programării, 278.690 persoane s-au programat individual direct pe platformă, 135.800 prin intermediul medicilor, 82.993 telefonic și 242.811 prin intermediul angajatorului.
Instituția Prefectului, județul Maramureș, a emis un comunicat prin care îndeamnă populația să nu dea crezare surselor care contestă eficacitatea și necesitatea vaccinării împotriva COVID-19, pe motiv că virusul nu ar fi fost izolat în laborator. Totodată, în comunicatul menționat mai sus sunt aduse și câteva clarificări în privința acestor informații înșelătoare care iau amploare în spațiul on-line. Astfel, cercetătorii chinezi au izolat virusul în laborator încă din ianuarie 2020, genomul fiind izolat cu ajutorul probelor recoltate de la pacienți internați în Wuhan și secvențierea ARN-ului viral transmisă către Organizația Mondială a Sănătății.
Studiile comparative efectuate ulterior au individualizat caracterisiticile noului coronavirus, National Library of Medicine (Biblioteca Națională de Medicină) din SUA făcând publică, încă din februarie 2020, schema evoluției filogenetice a virusului. Până în momentul de față, pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat rezultatele a sute de teste și secvențieri din întreaga lume, în timp ce organizația independentă GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) a inventariat 3,937 de genomuri prezente în spațiul european. Totodată, majoritatea țărilor afectate de pandemie au reușit să izoleze virusul în laborator până în prezent, printre ele numărându-se și România. În data de 8 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat că Institutul de Boli Infecțioase ”Profesor Dr. Matei Balș” a reușit secvențierea genomică a unei tulpini de coronavirus similară celei descoperite inițial în Marea Britanie. Există, de asemenea, sute de secvențieri publicate în revistele de specialitate de prestigiu, la nivel mondial. Alocarea de fonduri suplimentare cercetării, precum și accesul la datele științifice au contribuit la dezvoltarea într-un timp scurt a vaccinurilor împotriva COVID-19.
Inf. facebook- Institutia Prefectului-Judetul Maramures
Sursă foto: digi24