1465- Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, cucerește cetatea Chiliei, apărată de o garnizoană maghiară.
1512 -La Văcărești, forțele unite ale turcilor lui Mehmed-beg și ale boierilor Craiovești îl înfrâng pe Vlăduț-Vodă (Vlad al V-lea cel tânăr) la Văcăreşti.
1512 - Începe domnia lui Neagoe Basarab în Ţara Românească, care a durat până la sfârșitul vieții sale, la 15 septembrie 1521.
1549 - Moare Ioan Honterus, învățat umanist sas, reformator religios al sașilor din Transilvania.
1556 - Are loc unul dintre cele mai dezastruoase cutremure din lume, soldat cu uciderea a 830.000 de oameni, în provincia chineză Shanxsi.
1767 – Se încheie prima domnie a lui Grigore al III-lea, în Moldova, care a deschis (1764) la Chiperesti (lângă Iași) o manufactură de postav cu meșteri aduși din străinătate.
1783 – Se naște scriitorul francez Stendhal – Henri Beyle : “Roşu şi negru”, “Mănăstirea din Parma”.
1821 - Tudor Vladimirescu adresează Proclamația de la Padeș Țării Românești, chemând la luptă împotriva orânduirii, acesta fiind momentul declanșării revoluției conduse de Tudor Vladimirescu. În fruntea pandurilor, a străbătut Baia de Aramă, Broşteni şi Strehaia, unde i s-au alăturat şi cetele conduse de Dimitrie Macedonski şi Simion Mehedinţeanu.
1832- Se naște pictorul francez Edouard Manet, printre ale cărui lucrări se numără „Dejunul pe iarbă”, „Balconul” și „Olympia”.
1834- Se naște prozatorul Alexandru Odobescu, arheolog, om politic şi istoric român: “Mihnea-Vodă cel rău”, “Doamna Chiajna”; tratat de arheologie: “Istoria arheologiei”; volum de eseuri: “Pseudokynegeticos”.
1853- Se naște omul politic și publicistul român Vintilă C.A. Rosetti, fiu al lui Constantin A. Rosetti, redactor și, din 1885, conducător al ziarului “Românul”.
1872- Se naște Paul Langevin, fizician şi inventator francez, care a elaborat metoda de obţinere a ultrasunetelor cu ajutorul cuarţului piezoelectric.
1878- Este semnat armistiţiul în războiul ruso-româno – turc, fiind sfârșitul războiului pentru independența României.
1898- Se naste cineastul rus Serghei Eisenstein, care a revoluționat cinematografia de la începutul secolului al XX-lea prin teoria sa a montajului, pe care a concretizat-o în filme. Printre filmele sale memorabile se numără “Ivan cel groaznic “si “Crucisatorul Potemkin”.
1907- Se naște fizicianul japonez Hideki Yukawa, care a obținut Premiul Nobel pentru Fizică (1949) și s-a ocupat de fizica nucleară, de razele cosmice, emiţând ipoteza existenţei mezonului, particulă descoperită, ulterior, în razele cosmice.
1928- Se naște prozatorul și eseistul Mircea Horia Simionescu.
1941- Moare Teodosie Cojocaru, unul dintre liderii militari ai Sfatului Țării din Basarabia, fost ofițer în armata țaristă. A deținut (1918) funcția de Director General al Războiului în Guvernul Republicii Democratice Moldovenești.
1941- Este înăbușită de armată Revolta Miscarii Legionare. Mişcarea legionară este înlăturată de la putere şi interzisă, conducerea României concentrându-se numai în mâinile lui Ion Antonescu.
1949 – Este înființată Direcţia Generală a Miliției.
1957- Se naște prințesa Caroline de Monaco.
1958 - Moare generalul Constantin Pantazi, ministru de război (1942-1944), în penitenciarul Râmnicu Sărat.
1973- Se încheie războiul dus de americani în Vietnam, președintele Nixon anunțând încheierea unui acord de încetare a focului cu nord-vietnamezii, fixat pentru 27 ianuarie 1973.
1981- Conducerea României decide ca Municipiul Bucureşti sa înglobeze, alături de cele şase sectoare administrative, şi Sectorul Agricol Ilfov. Al şaptelea sector al Capitalei, alcătuit din 38 de comune şi oraşul Buftea a fost transformat (24 septembrie 1996) în judeţ, cu reşedinţa în Bucureşti.
1989- Moare, ca urmare a unei insuficiențe cardiace, la vârsta de 84 ani, pictorul și graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
1990- În CFSN se hotărăște participarea Frontului Salvării Naționale la alegeri şi amânarea alegerilor la 20 mai. În semn de protest faţă de aceste decizii, Doina Cornea demisionează din CFSN.
1997- Madeleine Albricht devine prima femeie secretar de stat din istoria S.U.A.
1999- A cincea mineriadă. Miron Cozma şi Romeo Beja, liderii minerilor, îl conving pe primul–ministru Radu Vasile să redeschidă minele Dâlja şi Bărbăteni şi să promită o creştere salarială pentru mineri de 30–35%, minerii reîntorcându-se în Valea Jiului.
2001- Camera Lorzilor a Parlamentului Marii Britanii adoptă o lege care autorizează clonarea embrionilor umani în scopuri ştiinţifice.
2002- Moare Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani.
2005- Viktor Iuşcenko este investit preşedinte al Ucrainei.
2007- Premierul italian Romano Prodi respinge acuzaţiile privitoare la legăturile sale cu KGB.