luni, 21 iunie
Remember-21 ianuarie
De Mihai Popan - joi, 21 ianuarie în categoria Cultură
54

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day) datează din 1986, fiind inițiată de pastorul Kevin Zaborney, din Michigan, SUA și devenind populară în multe țări. A fost aleasă această perioadă a anului, după sărbătorile de iarnă, deoarece oamenii sunt mai sensibili. Această Zi Internațională a Îmbrățișărilor are drept scop încurajarea prietenilor, a familiilor să-și arate sentimentele și să se îmbrățișeze, cunoscut fiind efectul benefic al acestui gest.

1338 – Se naște Carol al V-lea cel Înțelept, rege al Franței în perioada 1364–1380, ca fiu și succesor al lui Ioan al II-lea. Domnia sa a marcat sfârșitul primei faze a Războiului de 100 de ani, în care s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui conflict, punând accent pe pregătirea militară.

1519 - Moare conchistadorul spaniol Vasco Nunez de Balboa, fondatorul primei colonii permanente din Lumea Nouă, pe teritoriul actual al statului Panama, în anul 1512, cunoscut de asemenea ca primul european care a descoperit Oceanul Pacific.

1643 - Navigatorul olandez Abel Tasman descoperă arhipeleagul Tonga din Oceanul Pacific.

1648 - Apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, la Alba Iulia, sub îngrijirea mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Simion Ștefan.

1793 - Este decapitat Regele Franţei, Ludovic al XVI-lea, sub acuzația de trădare.

1793 - Rusia și Prusia împart Polonia.

1805 – Se naște istoricul român Aaron Florian, care a realizat prima periodizare şi a tras atenţia asupra ştiinţelor auxiliare ale istoriei: genealogia, heraldica, numismatica, epigrafia, diplomatica, ştiinţa sigiliilor.

1821 – Se naște publicistul Vicenţiu Babeş, jurist, om politic, deputat al românilor din Banat în Parlamentul din Budapesta şi membru fondator al Academiei Române.

1852 – Se naște preotul Vasile Lucaciu, membru marcant al Partidului Naţional Român din Transilvania. Vasile Lucaciu a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. A activat ca preot paroh greco-catolic în Șișești, din 1885, unde a ridicat o biserică monumentală, sfințită la 15 august 1890. A activat ca scriitor politic, printre altele în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”, inițiator și semnatar al Memorandumului și lider al Partidului Național Român, a avut de suferit în repetate rânduri represiunea autorităților de la Budapesta. Când a fost deținut politic, românii ardeleni i-au dedicat în semn de prețuire și solidaritate un cântec: Doina lui Lucaciu.

1855 – Se naște John Browning, inginer armurier american, inventator si constructor de arme automate.

1870 -Este emis  Decretul privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă “Transilvania“, cu sediul la Sibiu.

1885 – Se naște geograful român George Vâlsan, membru titular al Academiei Române.

1892 – Moare matematicianul și astronomul englez Couch Adams, unul dintre descoperitorii planetei Neptun.

1898 – Se naște istoricul Gheorghe I.Bratianu, om politic, membru al Academiei Române, fiul lui Ionel I.C.Bratianu. În anul 1921 a devenit profesor de istorie universală la Universitatea din Iași, iar în 1940 va preda istoria la Universitatea din București. A activat ca membru al Partidului Național Liberal din 1926, iar după un an ajunge șeful filialei din Iași. În politica externă, acesta s-a opus cu vehemență împotriva ideologiei lui Titulescu, de apropiere de URSS, fiind adeptul politicii naziste. Debutul său ca istoric a fost publicat de marele istoric român Nicolae Iorga, ,,O oaste moldovenească acum trei veacuri” fiind primul său studiu de istorie.

1899 - Este produs primul automobil Opel „Made in Ruesselsheim”, în Germania.

1900 – Se naște istoric Victor Papacostea, specialist în istoria comparată a ţărilor balcanice, fondator si director al Institutului de Studii si Cercetări Balcanice și al revistei “Balcanica”.

1905 – Se naște designerul de modă francez Christian Dior, care a exercitat o influență deosebită în lumea modei.

1911 – Are loc loc prima ediţie a Raliului Monte Carlo.

1918 -  Moare, la Blaj, Victor Mihaly de Apşa, mitropolit greco-catolic, membru de onoare al Academiei Române.

1920 – Se încheie lucrările Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919-21 ianuarie 1920), la care au participat şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi ai guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

1921 - Este creat Partidul Comunist Italian

1922 – Se naște actorul american Aristoteles (Telly) Savalas, care a cunoscut o mare popularitate în urma rolurilor jucate în filmul serial american “Kojak”.

1924 – Moare Vladimir Ilici Lenin, revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic marxist si al Revolutiei Bolșevice din Rusia.

1941 – Se naște tenorul spaniol Placido Domingo.

1941 - În România începe Rebeliunea legionară și Pogromul de la București (21-23 ianuarie 1941). După reprimarea ei, Generalul Ion Antonescu a impus o dictatură militară.

1954 -  Primul submarin bazat pe energie nucleară , “USS Nautilus”, este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.

1957 - În România este emis un decret privind desființarea cotelor obligatorii la produsele agricole vegetale și la lapte, stabilite prin decretele din 1953 si 1955.

1964 - Eugene Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze : “Nu”, “Scaunele”, “Neintelegerea”.

1972 - La București se deschide reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

1976 - Supersonicul Concorde, care era rezultatul unei colaborări între specialistii francezi și englezi, a zburat pentru prima oară.

1991 - Moare prințesa Ileana a României, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria.

1991 - Este deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF).

1998 - Papa Ioan Paul al II-lea sosește in vizită la Havana, pentru prima dată în Cuba comunistă.

1999 – Moare cântărețul american de blues, Charles Brown.

1999 – Are loc Marșul minerilor din Valea Jiului către București. În urma unei conferințe de presă comună a GDS, Alianța Civică, AFDPR, LADO, Asociația victimelor mineriadelor 1990-1991, se face publică hotărârea de a se organiza un marș de protest față de manifestările minerilor la 22.01.1999. La Timișoara, peste o mie de reprezentanți ai societății civile organizează un miting de protest, prin care condamnă acțiunile minerilor. La ora 15, minerii forțează barajul de la Costești, iar după o oră îl sparg.

2001 - Jutta Kleinschmidt devine prima femeie care câştigă Raliul Paris-Dakar.

2004 - Moare Dinu Adameşteanu, membru al Academiei Române, care a avut o contribuție importantă la descoperirea siturilor de la Histria, a cetăţii Heracleea şi a revoluţionat tehnicile de studiu în domeniu.

2009 - Președintele Barack Obama repetă la Casa Alba jurământul de președinte, pentru a preveni orice contestare. La ceremonia oficială de investire, Obama, emoționat, a inversat câteva cuvinte ale textului jurământului.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

„Alchool&Drugs”- acțiune a polițiștilor rutieri maramureșeni. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști a fost de aproape 10.000 de lei

Daiana Toma-Cioran - iun. 21, 2021
Ieri, 20 iunie, polițiștii rutieri maramureșeni au acționat pe raza întregului județ, pentru ...
Poliția Română Poliția Rutieră Maramureș Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Am convins o Românie să fiu prim-ministru, cred că e mai simplu să conving niște colegi să mă susțină la șefia PNL”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a mers în județul Alba, unde a avut o întâlnire cu liberalii din ...
Congres Partidul Național Liberal PNL premier

Partidul Social Democrat a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului: „Se încalcă principiul legalităţii şi durata mandatului”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este ...
PSD Partidul Social Democrat Avocatul Poporului CCR

Prim-ministrul Florin Cîțu: „Obiectivul meu nu este de a vaccina cât mai multe persoane, ci de a depăși pandemia. Iar pandemia o depășim prin vaccinare”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Premeirul Florin Cîțu a fost întrebat despre campania de vaccinare și despre ratarea țintelor pe ...
Premier prim-ministru Guvern România

Expoziția „Identitate românească – portul popular din Maramureș” va fi vernisată la Suceava

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean ...
cultură eveniment expoziție CJMM

Consiliul Județean Maramureș susține înscrierea Țării Maramureșului ca Peisaj Cultural Tradițional UNESCO

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În luna martie a acestui an, Asociația La Blouse Roumaine, alături de publicistul Teofil ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Țara Maramureșului

Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Ieri, Renate Weber a fost revocată de Parlament  din funcția de Avocat al Poporului. Au ...
Colaiție guvernare PNL USR PLUS

Alegerile interne în filiala locală reunită USR PLUS Baia Mare au loc în acest weekend

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În această sâmbătă, 19 iunie 2021, filiala USR PLUS Baia Mare își va alege organele de ...
USR PLUS Baia Mare vot organe de conducere

Consiliul Județean Maramureș participă la proiectul internațional „Trimarium” - pentru acțiuni educaționale în domeniul istoriei, geografiei și diplomației în Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Consiliul Județean Maramureș cooperează cu Fundația Jagiellońska din Republica Polonă pentru ...
Consiliul Județean CJMM 2021 proiect internațional

Ludovic Orban: „De la 1 ianuarie 2022, alocațiile vor crește cu 20%, plus indexarea cu rata inflației.”

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a discutat despre majorarea alocațiilor. Acesta ...
Ludovic Orban alocații alocații de stat copii

Avocatul Poporului noul motiv pentru un scandal pe scena politică românească

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse de ...
Avocatul Poporului Renate Weber România 2021

Procedura de implementare a schemei pentru sectorul HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Ieri, 14 iunie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial (Partea I, nr. 594bis) Procedura de ...
economie Monitorul Oficial procedură de implementare horeca

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă. Marcel Ciolacu acuză fraudarea votului: „Moțiunea a trecut”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ...
moțiune simplă Ministrul Ghinea USR PLUS Putere

Deputatul PNL Călin Bota: „PSD este groparul proiectelor cu fonduri europene în România”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Deputatul PNL Călin Bota a prezentat în plenul Parlamentului punctul de vedere al partidului ...
moțiune de cenzură PNL Ministrul Ghinea Guvernul Cîțu

Consiliul Județean Maramureș anunță alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor pentru tineri

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Consiliul Județean Maramureș a anunțat că suma de 200.000 lei a fost alocată în bugetul pentru ...
fonduri nerambursabile sumă Maramureș Consiliul Județean Maramureș

Avocatul Poporului va fi schimbat în septembrie a anunțat Kelemen Hunor

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
Liderul  UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că rapoartele de activitate ale Avocatului ...
UDMR Kelemen Hunor România 2021

Marcel Ciolacu: „Dacă moțiunea de cenzură trece, propunerea PSD de premier e Alexandru Rafila. Poate să fie și un guvern minoritar”

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
PSD are o moțiune în versuri pentru demiterea Guvernului CîțuPSD ...
politică putere opoziție Guvern

Concursul „Iele, Sânziene” este organizat de Consiliul Județean Maramureș

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
În perioada 15-27 iunie, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Artă «Centrul ...
cultură Consiliul Județean Maramureș CJMM

2,7 miliarde de lei, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat că  în ultimul an a fost alocată ...
spitale fonduri europene bani pentru spitale dotarea spitalelor

Coronavirus: Maramureșul înregistrează tot mai puține cazuri de COVID-19. Rata de incidență are o valoare foarte scăzută

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
coronavirus pandemie cazuri noi îmbolnăviri