Pandemia a pus pe pauza orice activitate care în trecut era o normalitate. Educația și economia fiecărei țări a avut cel mai mult de suferit. Acesta este și cazul țării noastre, care a recurs la cursurile online pentru a reduce riscul infecției, domeniul turismului a înregistrat pierderi majore, iar economia este într-un stadiu critic.
Acum situația pandemică s-a mai ameliorat, iar școlile ar urma să fie redeschise începând cu data de 8 februarie, dar decizia finală va fi luată în data de 2 februarie, în funcție de evoluția pandemiei. Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că și-ar dori să redeschidă școlile, dar și întreaga economie a țării „cât mai curând”.
„Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toţi ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie şi la nivel global. Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia. Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a afirmat Florin Cîţu, într-un interviu acordat ieri seara la Europa FM, potrivit News.ro.
Acesta a declarat că pentru a putea fi redeschise școlile și economia, și pentru a reveni la normalitate, este esențială vaccinarea și păstrarea regulilor de igienă și siguranță.
„(…) Ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând.”
Prim-ministrul a subliniat că decizia de deschidere a celor două sectoare atât de importante nu ține doar de Guvern. Un factor important pentru luarea deciziei este evoluția pandemiei, iar această evoluție poate fi una benefică doar dacă regulile de distanțare socială, de purtare a măștii și de igienă vor fi respectate. În funcție de evoluție, atât cea pandemică, cât și în funcție de evoluția procesului de vaccinare, lucrurile vor putea reveni la normal.