1535 – Este întemeiat orașul Lima (Peru). Conchistadorul spaniol Francisco Pizarro fondează oficial orașul Lima, actuala capitală a statului Peru, cu numele ”Ciudad de los reyes”- Orasul Regilor.
1653 - Este semnat tratatul de unire a Ucrainei cu Rusia.
1689 – Se naște Charles Louis de Secondat Montesquieu, scriitor şi filosof reprezentativ al iluminismului francez :„Scrisori persane”
18 ianuarie 1788 - În Australia este înființată prima colonie populată cu deținuti englezi.
1799 - Francezul Louis Robert primeşte brevetul pentru descoperirea primei instalaţii de produs hârtie, în anul 1798.
1821 - Moare ultimul domn fanariot din Țara Românească, Alexandru Şuţu.
1821 - Începe Revoluţia de la 1821 din Muntenia. Marii boieri Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului să–i acorde sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă. Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştiul în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie. Urma să înceapă revoluţia care avea ca obiectiv înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.
1825 - Este inaugurat Teatrul Bolsoi (Teatrul Mare) din Moscova, conceput de arhitectul francez Joseph Beauvais.
1829 – Se naște fizicianul și matematicianul danez Ludvig Lorenz, care a conferit un aspect matematic formulării electromagnetismului. A publicat (1869) legea ce leagă indicele de refracție al unei substanțe de polarizabilitate, redescoperită independent de Hendrik Lorentz, în 1878, și cunoscută sub numele de ecuația Lorentz-Lorenz.
1844 - Se joacă în premieră, la Iași, comedia “Iorgu de la Sadagura”, prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, piatra de temelie a dramaturgiei românești.
1847 - Compozitorul maghiar Franz Liszt concertează în casa vistiernicului Alecu Bals din Iași, unde face cunoștință cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.
1848 - Se naște Ioan Slavici, în localitatea Șira, lângă Arad, nuvelist, romancier, memorialist, dramaturg şi gazetar român : “Moara cu noroc”, “Popa Tanda”, “Mara”, “Fata de birău”.
1860 - Este înființat prestigiosul liceu Gheorghe Lazăr din București.
1871 – Este proclamat al II-lea Reich german. La 18 ianuarie 1871 Wilhelm I este proclamat împărat al Imperiului German, după înfrângerea suferită de armata franceză în războiul franco-prusian.
1878 - Spiru Haret își ia doctoratul în matematici la Sorbona, cu o teză de mecanică cerească ce a devenit celebră.
1879 - Are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale “O noapte furtunoasă”, la Teatrul Național din București. În distribuţie: Grigore Manolescu, Ion Panu, Mihail Mateescu, Anicuţa Popescu, Aristiţa Romanescu.
1887 -Lazăr Edeleanu, chimistul român de origine evreiască, obține titlul de doctor în chimie în Germania, cu cercetarea „Asupra unor derivați ai acizilor fenilmetacrilici și fenilizobutirici”, în cadrul căreia descoperă fenilizopropilamina, cunoscută sub numele de benzedrină în medicină, cu o importantă acțiune stimulatoare asupra sistemului nervos.
1892 – Se naște actorul american Oliver Hardy, celebrul “Bran”.
1904 – Se naște actorul american de origine engleză Cary Grant: “Acest adevăr sacru”, “Şarada”.
1911 - Pilotul american Eugene Burton Ely reuşeşte prima aterizare pe o navă, cuirasatul “Pennsylvania”. pilotând un avion “Curtis”
1916 – Se naște Silviu Brucan (Saul Bruckner), fost demnitar comunist, cunoscut personaj politic post-revoluționar, participant la Revoluția din 1989, din România.
18-21 ianuarie 1919 – Începe Conferința de Pace de la Paris, la care au participat şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi ai guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).
1941 -Ca urmare a Dictatului de la Viena, în teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, se dispune, printr-o ordonanţă, ca în toate actele de stare civilă numele româneşti să fie scrise cu grafie maghiară.
1947 - Ziarul “Dreptatea” publică Apelul Partidului National-Taranesc, “Către natiune”, în care se ia atitudine impotriva măsurilor antidemocratice inițiate si promovate de guvernul comunist condus de Petru Groza.
1955 – Se naște Kevin Costner, actor şi regizor american căruia i s-a decernat Premiul Oscar pentru regia filmului “Dansând cu lupii”
1964 – Se naște soprana română Elena Moșuc.
1997 - Exploratorul polar norvegian Boerge Ousland reuseşte să traverseze de unul singur, pe jos, fără ajutor, continentul antarctic, ajungând la baza neozeelandeză Scott de lângă Marea Ross Ousland.
1999 -Moare filologul român Marian Papahagi, director al Centrului Cultural Român de la Roma, coautor la “Dicţionarul esenţial al scriitorilor români” și autorul scrierilor :“Exerciţii de lectură”, “Eminescu sau despre Absolut”, “Literatura braziliană”.
1999 - Peste 10 000 de mineri încep marşul spre Bucureşti.
2005 - Compania “Airbus” lansează avionul A 380, la Toulouse,cel mai mare aparat de zbor din lume, destinat transportului civil.
2009 – Moare poetul român Grigore Vieru, membru de onoare al Academiei Române.
2011 - Moare Cristian Pațurcă, cântăreț și compozitor român, revoluționar și prodemocrat. Este autorul “Imnului Golanilor” precum și al altor piese cântate la Manifestațiile din Piața Universității, în perioada aprilie – iunie 1990.
2011 – Moare actorul român Ion Besoiu.
18 ianuarie–5 martie 2017 –Au loc Protestele anticorupție din România din 2017–2019, „Nu Legii Grațierii și Amnistiei !” La două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE, condus de Sorin Grindeanu, încep în România o serie de proteste de stradă față de intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și de a amenda Codul penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București.