Școlile vor fi redeschise din 8 februarie, dar față de luna septembrie când școlile au fost deschise pentru prima dată în pandemie, vor exista reguli noi.
Sorin Cîmpeanu a transmis că până în 8 februarie vor fi pregătite toate formalitățile pentru reînceperea școlilor. Se produc schimbări și în privința profesorilor, care vor fi remunerați cu 100 de lei pentru fiecare oră remedială. Numărul orelor de recuperare a materiei va fi de aproximativ 5 ore, în funcție de materie și de câtă informație s-a pierdut pe perioada învățământului online.
„Pentru a motiva cadrele didactice ne gândim la un cuantum atractiv și cuantumul pe care-l avem în vedere, propus de mine, nevalidat la nivelul ministerului, e de 100 lei pe oră la fiecare oră remedială. Acest tarif e maximul corespunzător unui profesor cu peste 25 ani vechime în învățământul preuniversitar. Cadrele mai tinere cu o experiență mai redusă în sistem mă aștept să fie motivate de această posibilitate de recompensare a eforturilor, care nu vor fi mici.”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Orele remediale necesare vor fi stabilite de profesori, la nivelul fiecărei școli, după o analizare a cunoștințelor elevilor.
„Orele de recuperare vor fi organizate de Ministerul Educației, inspectorate școlare, însă ajung la profesori, pentru că pierderile au fost neuniforme și diferă la școală la școală, de la elev la elev. Pot identifica aceste pierderi doar profesorii, în urma unor evaluări se poate vedea cât a pierdut elevul”, a declarat ministrul Educației.
O altă măsură adoptată este testarea tuturor elevilor dintr-o clasă, în cazul în care unul dintre ei este depistat pozitiv. Vor fi folosite teste rapide pentru depistarea infecției.
Odată cu dispariția scenariului hibrid din programa școlară, elevii care știu că au probleme de sănătate, vor trebui să aibă o dovadă pentru a putea continua orele în sistem online.
„Copiii care au contraindicații medicale sau certificate medicale vor putea continua școala online. Dintre cele 3 scenarii a dispărut învățământul hibrid pentru că experiența ne-a arătat o calitate foarte slabă a actului educațional când cadrul didactic trebuie să predea și fizic și virtual”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.