395 - Imperiul Roman este împărțit definitiv în Imperiul Roman de Răsărit sub Arcadius și Imperiul Roman de Apus sub Honorius, în urma decesului împăratului Teodosiu I.
1377 - Papa Grigore al XI-lea mută papalitatea de la Avignon la Roma.
1524 - Exploratorul italian Verrazano caută drum spre China.
1595 - În timpul Războaielor religioase din Franța, regele Henric al IV-lea al Franței declară război Spaniei.
1706- Se naște Benjamin Franklin, la Boston, ultimul dintr-o familie cu 17 copii. A fost una dintre cele mai faimoase figuri ale istoriei Americii, om de ştiinţă şi litere, un mare inventator.
1749- Grigore Ghica, domnitorul Țării Românești, dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Țara Românească, stabilind și bugetul Academiei Domnești din București.
1820- Se naște scriitoarea britanică Anne Brontë :“Agnes Grey”,“Chiriaşa de la Wildfelt Hall”.
1821- Este redactat documentul cu caracter constituțional „Cererile norodului românesc”.
1859- Vasile Sturdza este numit primul prim-ministru al Moldovei, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
1860- Se naște scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov :“Doamna cu căţelul”, “Trei surori”, “Livada de vişini”, “Pescăruşul”.
1871- Se naște Nicolae Iorga, la Botoșani, istoric, documentarist, scriitor, dramaturg, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român de talie mondială.
1899- Se naște Al Capone, supranumit și „Cicatrice” (Scarface), cel care a dominat crima organizată în Chicago între 1925 -1931.
1904- Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov este interpretată în premieră la Moscova.
1906- Se înfiinţează Oficiul român de invenţii, în baza legii asupra brevetelor de invenţii, care înregistra atât invenţii româneşti, cât şi “brevete de importanți”.
1912- Robert Falcon Scott, căpitan în armata britanică, atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen.
1913- Raymond Poincaré este ales președinte al Franței, începându-și mandatul ca cel de-al 10-lea președinte al Franței în data de 18 februarie.
1917- SUA plăteşte Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru achiziționarea Insulelor Virgine Americane.
1924- Se naște scriitorul român Radu Theodoru, ofițer de aviație, pilot instructor, pilot de încercare, devenit scriitor în timpul regimului comunist. A fost distins cu numeroase premii, romanul său istoric Vulturul fiind distins cu Premiul Academiei Române. După 1989 a devenit membru fondator al PRM, dar, în urma unui conflict cu Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM, a fost exclus din acest partid.
1929- Popeye marinarul iese în lume pentru prima oară, fiind unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate. Această primă apariție a avut loc într-o serie de benzi desenate de Elzie Segar, în ziarul «Evening Journal».
1933- În România, are loc noua reducere a salariilor şi pensiilor cu 10-12,5% , numită a treia “curbă de sacrificiu”, aprobată de Parlament.
1933- Se naște, la Cairo, din părinţi italieni emigranţi în Egipt, cântăreaţa franceză Dalida (Jolanda Gigliotti).
1936- Moare scriitorul român Mateiu I. Caragiale, scriitor român :“Craii de Curtea Veche”, “Remember”.
1940- Se naste Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova.
1942- Se naște Muhammad Ali, pseudonimul lui Cassius Marcellus Clay, primul şi singurul boxer profesionist care a câştigat campionatul de box la categoria supergrea de trei ori.
1945- Are loc eliberarea oraşului Varşovia de sub ocupaţia germană.
1946- La Londra, în palatul Westminster, se întruneşte pentru prima dată Consiliul de Securitate al ONU şi sunt adoptate principiile de funcţionare ale acestui organism internaţional.
1949- Se încheie procesul conducerii Partidului Comunist din SUA, cu 11 condamnări la câte 5 ani de închisoare.
1957- URSS si R.P.Chineza emit o declarație comună prin care condamnau “Doctrina Eisenhower”.
1964- Se naște Michelle Obama, sotia fostului presedinte al S.U.A., Barack Obama.
1966- Are loc incidentul grav de la Palomares, în Spania, în care un bombardier american B 57 se ciocnește cu un alt avion si pierde patru bombe nucleare, dintre care una pe fundul mării.
1966- Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, Sounds of Silence.
1975- Bob Dylan lansează “Blood on the Tracks“, unul dintre cele mai bune albume ale lui
1991- Helmut Kohl este reales în funcţia de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.
1992- În timpul vizitei din Coreea de Sud, primul ministru japonez, Kiichi Miyazawa, își cere scuze pentru forțarea femeilor coreene în sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
1998- Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de către Paula Jones, este audiat sub jurământ cinci ore, fiind pentru prima dată în istoria SUA când un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.
1999- Greviștii din Valea Jiului dau un ultimatum: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză.
2000- Moare Ion Rațiu, membru marcant al PNŢCD, fost vicepreşedinte al partidului, deputat de Cluj.
2008- Moare Bobby Fischer, fost campion mondial la șah, la vârsta de 64 de ani.
2010- Este declarată starea de urgență în Haiti. Aproximativ 70.000 de morți au fost îngropați în gropi comune, după cutremurul catastrofal care a devastat ţara.
2010- În Nigeria au loc tulburări grave între grupuri de creștini și musulmani, în urma cărora se înregistrează 200 de morți.