83 i.IHr.- Se naște generalul și politicianul român Marcus Antonius, locotenent al lui Cezar si membru, alături de Octavianus si Lepidus , al celui de- al II-lea triumvirat.
1506- Este descoperit grupul statuar grec Lacoon și fiii săi, într-o podgorie apropiată de bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, cu o înălțime de 2,42 de metri, executat din marmură albă și aparținând perioadei elenistice.
1514- Papa Leon al X-lea emite o bulă papală împotriva sclaviei.
1527- Moare Stefan al IV-lea, domnitorul Moldovei (din 1517), cunoscut în istorie sub numele de Stefan cel Tânăr sau Stefaniţă Vodă. A fost fiul domnului Bogdan al III-lea și nepotul lui Ștefan cel Mare.
1547- Ivan al IV-lea Cel Groaznic ia titlul de ţar al Rusiei.
1557- Apare „Octoihul” în limba slavonă, la Brașov, prima carte tipărită de Diaconul Coresi, care va desfăşura până la 1583 o bogată activitate de tipărire de cărţi în limba română.
1595- Fraţii Buzeşti şi Radu Calomfirescu, în fruntea unor detaşamente ale oştii de ţară, înfrâng în Lupta de la Putineiu pe tătarii care invadaseră ţara.
1639- În SUA este adoptată prima constitutie, cea a statului Connecticut, numită ”The Fundamental Orders”
1742- Moare astronomul englez Edmond Halley, cel care a descoperit cometa care îi poarta numele.
1814- În Rusia este deschisă Biblioteca Publică din Sankt Petersburg.
1819- Poarta otomană promulgă un regulament care stabilea ca scaunele de domnie ale Moldovei şi Valahiei să fie ocupate prin rotaţie numai de familiile Scarlat Callimachi, Alecu Şuţu, Mihai Şuţu şi Dimitrie Moruzi.
1819- Se naște poetul român Dimitrie Bolintineanu (unele surse susțin 1825 ca an al nașterii sale). A fost om politic, participant la Revoluţia de la 1848 şi diplomat.
1850- Moare Neofit al II-lea , la București, Mitropolit al Țării Românești (1840-1849), cunoscut pentru participarea sa la Revoluția de la 1848.
1876- Alexander Graham Bell și Elisha Gray depun o cerere de brevetare a telefonului la Biroul pentru brevete din New York, primul la ora locală 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s–au bazat cei ce i–au adjudecat lui Bell invenția în procesul dintre cei doi inventatori.
1878- Rusia face cunoscute trimisului României la Petersburg intențiile sale de a reveni la granițele de la 1856 si de a-si reîncorpora cele trei județe din sudul Basarabiei ( Cahul,Ismail si Bolgrad), cedate Moldovei dupa Războiul Crimeei.
1880- Agenţia diplomatică română de la Roma este ridicată la nivel de ambasadă.
1896- La “Societatea regală de fotografie” din Londra au loc primele proiecţii publice, realizate de Birt Acres, fiind proiectate filmele sale, turnate în 1895. Birt Acres este realizatorul unui aparat de luat vederi, construit în iarna lui 1894.
1898- Moare Lewis Carol (Charles Dogson), scriitor şi matematician englez, autorul celebrei povestiri “Alice în ţara minunilor”.
1900- Are loc premiera operei Tosca de Giacomo Puccini, la Teatrul Constanzi din Roma. În rolul titular era Hariclea Darclée, care a cântat celebra arie “Vissi d’arte, vissi d’amore” , compusă special pentru ea.
1907- Începe sa fie editat săptămânalul “Moldovanul “, la Chişinău, în gubernia rusească Basarabia, care a apărut pînă la 15 octombrie 1908. Redactorul publicaţiei a fost Gh.V.Madan.
1918- În Republica Democrată Moldovenească, Daniel Ciugureanu formează un nou guvern ș devine până la 27 martie (ziua unirii) ultimul prim-ministru al republicii. Sovietele au început sa înfiinteze în Basarabia grupe de teroriști, cu scopul de a destabiliza situația.
1933- În România este format un nou guvern naţional-ţărănesc, prezidat de Alexandru Vaida-Voievod.
1934- Moare Paul Vielle, inventatorul prafului de puşcă care nu produce fum.
1934- Moare medicul și bacteriologul Ioan Cantacuzino, doctor honoris causa al Universităţilor din Atena, Bordeaux, Bruxelles, Lyon, Montpellier, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. El a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică recunoscută în istoria epidemiologiei ca “marea experienţă românească de vaccinare”;
1941- Se naște cunoscuta actriţă americană Faye Dunaway :“Bonnie şi Clyde” – Premiul Academiei Britanice, 1967; “Chinatown” – Premiul Oscar, 1976; “Reţeaua” – Premiul Oscar, 1976; “Columbo” – Premiul Emmy; “Don Juan de Marco”.
1943- Are loc întâlnirea premierului britanic Winston Churchill și a președintelui american F.D.Roosevelt, în cadrul Conferintei Aliate de la Casablanca (Maroc). Cei doi au adoptat strategii militare comune în vederea continuării războiului antinazist.
1950 - Prin Decretul Prezidiului MAN nr. 6/1950 au fost înfiinţate unităţile ( coloniile) de muncă „pentru reeducarea elementelor duşmănoase Republicii Populare Române”.
1952- Se naște, la București, Călin Popescu Tăriceanu, om politic liberal, fost prim ministru al Guvernului României.
1953- Se naște la Brasov Victor Socaciu, solist vocal folk român.
1954- Are loc căsătoria dintre Marilyn Monroe şi jucătorul de baseball Joe DiMaggio.
1957- Moare Humphrey Bogart, actor american : „Soimul maltez”, „Casablanca”, „Regina africana”, „Femei de noapte”, „Comoara din Sierra Madre”, „Nu suntem îngeri”.
1962 – Se naște Andrei Gheorghe, prezentator și realizator de emisiuni radio și televiziune din România.
1993- Apare primul număr al revistei “Dilema”, o publicaţie editată de Fundaţia Culturală Română, avându-l ca editor-fondator pe Andrei Pleşu.
1994- Este semnată “Declaraţia de la Moscova”, cu prilejul primei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, în Rusia. Pentru prima oară de la începutul erei nucleare, comanda operativă a forţelor nucleare din cele două state va avea în vedere că SUA şi Rusia nu mai sunt inamici.
1999 - În cadrul celei de A cincea mineriade, are loc Greva minerilor din Valea Jiului. Peste 10 000 de mineri îşi dau acordul în scris pentru a veni la Bucureşti.
2005-Are loc coborârea sondei Huygens pe Titan, cel mai important satelit al planetei Saturn.
2006- O explozie cauzată de acumularea de gaze a ucis șapte oameni la mina din Anina, România.
2008- Moare Barbu Brezianu, istoric şi critic de artă, poet, traducător român, fiind cunoscut îndeosebi pentru studiile sale de brâncuşiologie și cel care a întocmit prima monografie exhaustivă a lucrărilor sculptorului în ţară.
2012- Moare Mircea Ciumarra, fost ministru de finanțe in guvernul României si fruntaș PNȚ-cd.