sâmbătă, 03 decembrie
Interviu cu Marius Chirca, fondatorul asociației Kola Kariola-Omul care s-a deplasat sute de kilometri pentru a salva câinii din așa-zisul adăpost public de la Târgu Lăpuș
De Mihai Popan - marți, 12 ianuarie în categoria Interviuri
908

Distribuie pe rețelele de socializare

Asociația non-guvernamentală Kola Kariola este o organizație non-profit, înființată de către Elena și Marius Chirca, cu scopul de a ajuta animalele fără stăpân din România. Asociația a fost înființată în anul 2014, prin adăpostirea animalelor în cadrul adăpostului de la Fundulea, iar din momentul înființării până în luna iunie a anului 2015 au fost adăpostiți în jur de 400 de câini. Câinii au fost salvați din adăposturile publice, de pe stradă sau de pe câmp. În anul 2016, asociația se pregătea să inaugureze propriul adăpost, care să găzduiască 1000 de câini în 100 de țarcuri mari, de aproximativ 40 mp fiecare, având și 50 de țarcuri mici, de aproximativ 25 mp fiecare, care să adăpostească între 1-3 câini, în funcție de agresivitate sau mame cu pui abandonați. În prezent, asociația Kola Kariola se luptă cu aceeași pasiune pentru ajutorarea animalelor, devenind una dintre cele mai complexe organizații non-profit din țară, dar și din estul Europei.

Marius Chirca, fondatorul asociației non-guvernamentale ,,Kola Kariola”, a declarat pentru 24mm.ro:

M.P.: Cu ce se ocupă organizația ,,Kola Kariola”?

M.C.: Funcționăm de aproximativ șase ani, perioadă în care am întâmpinat extrem de multe evenimente. În șase ani am construit un adăpost de câini, printre cele mai confortabile din Europa, cu o capacitate 500 de locuri, la periferia Bucureștiului, iar în zona Curții de Argeș, la poalele Făgărașilor avem un sanctuar care găzduiește cai, măgari, capre, oi, corbi, pescăruși fără aripi, animale salvate din situații extreme. Vreau să spun că nu le-am cumpărat sau luat pentru amuzamentul cuiva, pur și simplu sunt salvate. În plus, de patru luni am deschis o clinică veterinară unde facem sterilizări gratuite și am reușit în decursul acestor luni să sterilizăm în jur de 1200 de câini și pisici. Activitățile noastre duc o luptă continuă împotriva celor care au adăposturi, în special cele publice, cum este cel de la Târgu Lăpuș. Încercăm să luptăm și cu traficul de câini și încercăm la nivelul politicului să schimbăm într-un final niște legi, în primul rând legile care presupun maltratarea animalelor.


M.P.: Ce v-a influențat să înființați o organizație non-profit pentru ajutorarea animalelor?

M.C.: Am intrat în lumea asta fără să vreau, aveam la început alte preocupări, alt job. La început am salvat niște pui de câine și mai apoi am aflat despre problemele animalelor din România, iar în acel moment am vrut să mă implic mai mult în chestia asta. Am renunțat la munca din sistemul bancar și am creat această asociație, dedicându-mă salvării animalelor.


M.P.: Până în prezent câți câini au fost adoptați?

M.C.: În primul rând, nu încurajez adopțiile internaționale pentru că nu avem un control sigur asupra lor, iar acestea sunt în jur de 100, pe baza contractelor. În România avem peste 2000 de adopții. În momentul de față suntem foarte reticienți la adopții, adopția se realizează doar în momentul în care suntem sută la sută siguri că persoana respectivă este capabilă să îngrijească câinele.


M.P.: Care este modalitatea de a adopta?

M.C.: Prima oară avem o discuție telefonică sau prin mesageria paginii ,,Kola Kariola”. Ne dăm seama de la început, pentru că unii habar n-au ce înseamnă o adopție sau cum să îngrijești un câine, iar atunci nu are rost să mai continuăm discuția. În momentul în care am hotărât că persoana respectivă este aptă pentru a adopta, i se înmânează un chestionar cu 30 de întrebări. În urma acestui chestionar, am dori să vedem ce experiență au, care le este bugetul, dacă locuiesc în chirie sau au o proprietate, pentru că din experiențele anterioare știm exact unde putem plasa un animal spre adopție. Ultimul pas este discuția telefonică cu mine, unde îmi dau consințământul, după care alte patru persoane monitorizează adopțiile, păstrează legătura cu adoptatorii, care sunt obligați după o perioadă de două săptămâni să ne facă un update, poze și video cu câinele dat spre adopție. Am creat un mecanism, care din punctul meu de vedere se perfecționează de la o lună la alta. Nu funcționăm cu bani publici, nu funcționăm cu fonduri europene, dispunem de o finanțare de 99 la sută din România, de la diferite persoane fizice și companii, iar dacă am avea o finanțare mai mare cu siguranță am reuși să dezvoltăm acest mecanism.


M.P.: De câte adăposturi dispune organizația?

M.C.: Un singur adăpost de câini și un singur adăpost de animale mari.

 

M.P.: Câți câini sunt cazați în acest adăpost?

M.C.: Între unu și trei câini, în fiecare spațiu, dar numărul poate crește până la cinci câini, în funcție de mărimea și agresivitatea câinelui.


M.P.: Povestiți-ne despre cazul de la Târgu Lăpuș.


 

M.C.: Un caz clasic românesc, deoarece în 90 la sută din adăposturile din România sunt lagăre de exterminare. Din punctul meu de vedere sunt la mijloc interese financiare foarte mari, deoarece primăriile cheltuie sume nejustificate pentru îngrijirea acestor animale, iar termenul de îngrijire nu este pus în practică. Majoritatea câinilor mor sau se mănâncă între ei, de boli contagioase sau mor înfometați. Sunt foarte multe contracte ilegale, între primării și diferite servicii de capturare a animalelor fără stăpân, iar aceștia sunt tratați cu suma de 375-750 de lei per/câine. De șapte ani îngrijesc animale și știu că un câine se poate îngriji cu suma de 100 de lei pe lună, aici mă refer la o îngrijire decentă, vaccin anual, deparazitări și hrană. În Târgu Lăpuș am întâmpinat o locație infectă, în incinta gropii de gunoi, un adăpost construit prin niște fiare înfipte în pământ, cu niște câini aruncați acolo, de pe cine știe unde. Am găsit un strat de fecale de peste 30 cm, țarcurile fiind închise cu lacăt și nu existau nici măcar chei la aceste lacăte, fiind nevoiți să deschidem țarcurile prin tăierea lacătelor. Acest lucru dovedește că acolo nu intra nimeni niciodată, iar câinii trăiau la limita supraviețuirii. Hrana le era asigurată de către niște oameni, care veneau la ei noaptea. Am fost la primărie, iar acuma urmează să facem plângerile penale, pentru că din informațiile de care dispunem știm că s-au alocat niște fonduri de la primărie și erau niște oameni responsabili și plătiți să îngrijească aceste animale, din cadrul acestui adăpost ilegal. În urma verificărilor făcute s-a constatat că acel loc a fost construit ilegal. Nu știm încă ce măsuri se vor lua pentru acest caz, dar pot spune că este primul adăpost ilegal pe care l-am demolat în decursul unei ore. În alte părți, cu sprijinul poliției se închideau pe o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă scurtă, după care-l redeschideau. Ne-am perfecționat și în viitor vom ajunge să închidem definitiv aceste lagăre. Știu că în urma acestui caz s-a lăsat cu amenzi și dosare penale, iar în zilele următoare avocații asociației noastre urmează să trimită niște plângeri complexe, atât către DSV cât și poliției, urmând a vizualiza și noi live-ul făcut de la fața locului, pentru că în acest live anumiți angajați ai serviciului de salubrizare declară anumite lucruri, practic recunoscându-și vina. În baza acestor plângeri o să înceapă să se efectueze niște verificări și vom vedea ce fonduri au fost alocate acestui lagăr de exterminare. Am suspiciunea că anumiți bani s-au scurs pentru îngrijirea acestor câini.


Pentru a susține asociația, poți contribui la ajutorarea animalelor donând la următoarele conturi bancare:

RON: RO43RZBR0000060016698751

EUR: RO53RZBR0000060016698765

USD: RO90RZBR0000060016698778

Beneficiar: Asociația pentru protecția animalelor ,,Kola Kariola”

Banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift: RZBRROBU

Paypal: asociatia.kolakariola@yahoo.ro


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național