luni, 12 aprilie
Interviu cu Marius Chirca, fondatorul asociației Kola Kariola-Omul care s-a deplasat sute de kilometri pentru a salva câinii din așa-zisul adăpost public de la Târgu Lăpuș
De Mihai Popan - marți, 12 ianuarie în categoria Interviuri
361

Distribuie pe rețelele de socializare

Asociația non-guvernamentală Kola Kariola este o organizație non-profit, înființată de către Elena și Marius Chirca, cu scopul de a ajuta animalele fără stăpân din România. Asociația a fost înființată în anul 2014, prin adăpostirea animalelor în cadrul adăpostului de la Fundulea, iar din momentul înființării până în luna iunie a anului 2015 au fost adăpostiți în jur de 400 de câini. Câinii au fost salvați din adăposturile publice, de pe stradă sau de pe câmp. În anul 2016, asociația se pregătea să inaugureze propriul adăpost, care să găzduiască 1000 de câini în 100 de țarcuri mari, de aproximativ 40 mp fiecare, având și 50 de țarcuri mici, de aproximativ 25 mp fiecare, care să adăpostească între 1-3 câini, în funcție de agresivitate sau mame cu pui abandonați. În prezent, asociația Kola Kariola se luptă cu aceeași pasiune pentru ajutorarea animalelor, devenind una dintre cele mai complexe organizații non-profit din țară, dar și din estul Europei.

Marius Chirca, fondatorul asociației non-guvernamentale ,,Kola Kariola”, a declarat pentru 24mm.ro:

M.P.: Cu ce se ocupă organizația ,,Kola Kariola”?

M.C.: Funcționăm de aproximativ șase ani, perioadă în care am întâmpinat extrem de multe evenimente. În șase ani am construit un adăpost de câini, printre cele mai confortabile din Europa, cu o capacitate 500 de locuri, la periferia Bucureștiului, iar în zona Curții de Argeș, la poalele Făgărașilor avem un sanctuar care găzduiește cai, măgari, capre, oi, corbi, pescăruși fără aripi, animale salvate din situații extreme. Vreau să spun că nu le-am cumpărat sau luat pentru amuzamentul cuiva, pur și simplu sunt salvate. În plus, de patru luni am deschis o clinică veterinară unde facem sterilizări gratuite și am reușit în decursul acestor luni să sterilizăm în jur de 1200 de câini și pisici. Activitățile noastre duc o luptă continuă împotriva celor care au adăposturi, în special cele publice, cum este cel de la Târgu Lăpuș. Încercăm să luptăm și cu traficul de câini și încercăm la nivelul politicului să schimbăm într-un final niște legi, în primul rând legile care presupun maltratarea animalelor.


M.P.: Ce v-a influențat să înființați o organizație non-profit pentru ajutorarea animalelor?

M.C.: Am intrat în lumea asta fără să vreau, aveam la început alte preocupări, alt job. La început am salvat niște pui de câine și mai apoi am aflat despre problemele animalelor din România, iar în acel moment am vrut să mă implic mai mult în chestia asta. Am renunțat la munca din sistemul bancar și am creat această asociație, dedicându-mă salvării animalelor.


M.P.: Până în prezent câți câini au fost adoptați?

M.C.: În primul rând, nu încurajez adopțiile internaționale pentru că nu avem un control sigur asupra lor, iar acestea sunt în jur de 100, pe baza contractelor. În România avem peste 2000 de adopții. În momentul de față suntem foarte reticienți la adopții, adopția se realizează doar în momentul în care suntem sută la sută siguri că persoana respectivă este capabilă să îngrijească câinele.


M.P.: Care este modalitatea de a adopta?

M.C.: Prima oară avem o discuție telefonică sau prin mesageria paginii ,,Kola Kariola”. Ne dăm seama de la început, pentru că unii habar n-au ce înseamnă o adopție sau cum să îngrijești un câine, iar atunci nu are rost să mai continuăm discuția. În momentul în care am hotărât că persoana respectivă este aptă pentru a adopta, i se înmânează un chestionar cu 30 de întrebări. În urma acestui chestionar, am dori să vedem ce experiență au, care le este bugetul, dacă locuiesc în chirie sau au o proprietate, pentru că din experiențele anterioare știm exact unde putem plasa un animal spre adopție. Ultimul pas este discuția telefonică cu mine, unde îmi dau consințământul, după care alte patru persoane monitorizează adopțiile, păstrează legătura cu adoptatorii, care sunt obligați după o perioadă de două săptămâni să ne facă un update, poze și video cu câinele dat spre adopție. Am creat un mecanism, care din punctul meu de vedere se perfecționează de la o lună la alta. Nu funcționăm cu bani publici, nu funcționăm cu fonduri europene, dispunem de o finanțare de 99 la sută din România, de la diferite persoane fizice și companii, iar dacă am avea o finanțare mai mare cu siguranță am reuși să dezvoltăm acest mecanism.


M.P.: De câte adăposturi dispune organizația?

M.C.: Un singur adăpost de câini și un singur adăpost de animale mari.

 

M.P.: Câți câini sunt cazați în acest adăpost?

M.C.: Între unu și trei câini, în fiecare spațiu, dar numărul poate crește până la cinci câini, în funcție de mărimea și agresivitatea câinelui.


M.P.: Povestiți-ne despre cazul de la Târgu Lăpuș.


 

M.C.: Un caz clasic românesc, deoarece în 90 la sută din adăposturile din România sunt lagăre de exterminare. Din punctul meu de vedere sunt la mijloc interese financiare foarte mari, deoarece primăriile cheltuie sume nejustificate pentru îngrijirea acestor animale, iar termenul de îngrijire nu este pus în practică. Majoritatea câinilor mor sau se mănâncă între ei, de boli contagioase sau mor înfometați. Sunt foarte multe contracte ilegale, între primării și diferite servicii de capturare a animalelor fără stăpân, iar aceștia sunt tratați cu suma de 375-750 de lei per/câine. De șapte ani îngrijesc animale și știu că un câine se poate îngriji cu suma de 100 de lei pe lună, aici mă refer la o îngrijire decentă, vaccin anual, deparazitări și hrană. În Târgu Lăpuș am întâmpinat o locație infectă, în incinta gropii de gunoi, un adăpost construit prin niște fiare înfipte în pământ, cu niște câini aruncați acolo, de pe cine știe unde. Am găsit un strat de fecale de peste 30 cm, țarcurile fiind închise cu lacăt și nu existau nici măcar chei la aceste lacăte, fiind nevoiți să deschidem țarcurile prin tăierea lacătelor. Acest lucru dovedește că acolo nu intra nimeni niciodată, iar câinii trăiau la limita supraviețuirii. Hrana le era asigurată de către niște oameni, care veneau la ei noaptea. Am fost la primărie, iar acuma urmează să facem plângerile penale, pentru că din informațiile de care dispunem știm că s-au alocat niște fonduri de la primărie și erau niște oameni responsabili și plătiți să îngrijească aceste animale, din cadrul acestui adăpost ilegal. În urma verificărilor făcute s-a constatat că acel loc a fost construit ilegal. Nu știm încă ce măsuri se vor lua pentru acest caz, dar pot spune că este primul adăpost ilegal pe care l-am demolat în decursul unei ore. În alte părți, cu sprijinul poliției se închideau pe o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă scurtă, după care-l redeschideau. Ne-am perfecționat și în viitor vom ajunge să închidem definitiv aceste lagăre. Știu că în urma acestui caz s-a lăsat cu amenzi și dosare penale, iar în zilele următoare avocații asociației noastre urmează să trimită niște plângeri complexe, atât către DSV cât și poliției, urmând a vizualiza și noi live-ul făcut de la fața locului, pentru că în acest live anumiți angajați ai serviciului de salubrizare declară anumite lucruri, practic recunoscându-și vina. În baza acestor plângeri o să înceapă să se efectueze niște verificări și vom vedea ce fonduri au fost alocate acestui lagăr de exterminare. Am suspiciunea că anumiți bani s-au scurs pentru îngrijirea acestor câini.


Pentru a susține asociația, poți contribui la ajutorarea animalelor donând la următoarele conturi bancare:

RON: RO43RZBR0000060016698751

EUR: RO53RZBR0000060016698765

USD: RO90RZBR0000060016698778

Beneficiar: Asociația pentru protecția animalelor ,,Kola Kariola”

Banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift: RZBRROBU

Paypal: asociatia.kolakariola@yahoo.ro


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană