luni, 20 septembrie
Interviu cu Marius Chirca, fondatorul asociației Kola Kariola-Omul care s-a deplasat sute de kilometri pentru a salva câinii din așa-zisul adăpost public de la Târgu Lăpuș
De Mihai Popan - marți, 12 ianuarie în categoria Interviuri
562

Distribuie pe rețelele de socializare

Asociația non-guvernamentală Kola Kariola este o organizație non-profit, înființată de către Elena și Marius Chirca, cu scopul de a ajuta animalele fără stăpân din România. Asociația a fost înființată în anul 2014, prin adăpostirea animalelor în cadrul adăpostului de la Fundulea, iar din momentul înființării până în luna iunie a anului 2015 au fost adăpostiți în jur de 400 de câini. Câinii au fost salvați din adăposturile publice, de pe stradă sau de pe câmp. În anul 2016, asociația se pregătea să inaugureze propriul adăpost, care să găzduiască 1000 de câini în 100 de țarcuri mari, de aproximativ 40 mp fiecare, având și 50 de țarcuri mici, de aproximativ 25 mp fiecare, care să adăpostească între 1-3 câini, în funcție de agresivitate sau mame cu pui abandonați. În prezent, asociația Kola Kariola se luptă cu aceeași pasiune pentru ajutorarea animalelor, devenind una dintre cele mai complexe organizații non-profit din țară, dar și din estul Europei.

Marius Chirca, fondatorul asociației non-guvernamentale ,,Kola Kariola”, a declarat pentru 24mm.ro:

M.P.: Cu ce se ocupă organizația ,,Kola Kariola”?

M.C.: Funcționăm de aproximativ șase ani, perioadă în care am întâmpinat extrem de multe evenimente. În șase ani am construit un adăpost de câini, printre cele mai confortabile din Europa, cu o capacitate 500 de locuri, la periferia Bucureștiului, iar în zona Curții de Argeș, la poalele Făgărașilor avem un sanctuar care găzduiește cai, măgari, capre, oi, corbi, pescăruși fără aripi, animale salvate din situații extreme. Vreau să spun că nu le-am cumpărat sau luat pentru amuzamentul cuiva, pur și simplu sunt salvate. În plus, de patru luni am deschis o clinică veterinară unde facem sterilizări gratuite și am reușit în decursul acestor luni să sterilizăm în jur de 1200 de câini și pisici. Activitățile noastre duc o luptă continuă împotriva celor care au adăposturi, în special cele publice, cum este cel de la Târgu Lăpuș. Încercăm să luptăm și cu traficul de câini și încercăm la nivelul politicului să schimbăm într-un final niște legi, în primul rând legile care presupun maltratarea animalelor.


M.P.: Ce v-a influențat să înființați o organizație non-profit pentru ajutorarea animalelor?

M.C.: Am intrat în lumea asta fără să vreau, aveam la început alte preocupări, alt job. La început am salvat niște pui de câine și mai apoi am aflat despre problemele animalelor din România, iar în acel moment am vrut să mă implic mai mult în chestia asta. Am renunțat la munca din sistemul bancar și am creat această asociație, dedicându-mă salvării animalelor.


M.P.: Până în prezent câți câini au fost adoptați?

M.C.: În primul rând, nu încurajez adopțiile internaționale pentru că nu avem un control sigur asupra lor, iar acestea sunt în jur de 100, pe baza contractelor. În România avem peste 2000 de adopții. În momentul de față suntem foarte reticienți la adopții, adopția se realizează doar în momentul în care suntem sută la sută siguri că persoana respectivă este capabilă să îngrijească câinele.


M.P.: Care este modalitatea de a adopta?

M.C.: Prima oară avem o discuție telefonică sau prin mesageria paginii ,,Kola Kariola”. Ne dăm seama de la început, pentru că unii habar n-au ce înseamnă o adopție sau cum să îngrijești un câine, iar atunci nu are rost să mai continuăm discuția. În momentul în care am hotărât că persoana respectivă este aptă pentru a adopta, i se înmânează un chestionar cu 30 de întrebări. În urma acestui chestionar, am dori să vedem ce experiență au, care le este bugetul, dacă locuiesc în chirie sau au o proprietate, pentru că din experiențele anterioare știm exact unde putem plasa un animal spre adopție. Ultimul pas este discuția telefonică cu mine, unde îmi dau consințământul, după care alte patru persoane monitorizează adopțiile, păstrează legătura cu adoptatorii, care sunt obligați după o perioadă de două săptămâni să ne facă un update, poze și video cu câinele dat spre adopție. Am creat un mecanism, care din punctul meu de vedere se perfecționează de la o lună la alta. Nu funcționăm cu bani publici, nu funcționăm cu fonduri europene, dispunem de o finanțare de 99 la sută din România, de la diferite persoane fizice și companii, iar dacă am avea o finanțare mai mare cu siguranță am reuși să dezvoltăm acest mecanism.


M.P.: De câte adăposturi dispune organizația?

M.C.: Un singur adăpost de câini și un singur adăpost de animale mari.

 

M.P.: Câți câini sunt cazați în acest adăpost?

M.C.: Între unu și trei câini, în fiecare spațiu, dar numărul poate crește până la cinci câini, în funcție de mărimea și agresivitatea câinelui.


M.P.: Povestiți-ne despre cazul de la Târgu Lăpuș.


 

M.C.: Un caz clasic românesc, deoarece în 90 la sută din adăposturile din România sunt lagăre de exterminare. Din punctul meu de vedere sunt la mijloc interese financiare foarte mari, deoarece primăriile cheltuie sume nejustificate pentru îngrijirea acestor animale, iar termenul de îngrijire nu este pus în practică. Majoritatea câinilor mor sau se mănâncă între ei, de boli contagioase sau mor înfometați. Sunt foarte multe contracte ilegale, între primării și diferite servicii de capturare a animalelor fără stăpân, iar aceștia sunt tratați cu suma de 375-750 de lei per/câine. De șapte ani îngrijesc animale și știu că un câine se poate îngriji cu suma de 100 de lei pe lună, aici mă refer la o îngrijire decentă, vaccin anual, deparazitări și hrană. În Târgu Lăpuș am întâmpinat o locație infectă, în incinta gropii de gunoi, un adăpost construit prin niște fiare înfipte în pământ, cu niște câini aruncați acolo, de pe cine știe unde. Am găsit un strat de fecale de peste 30 cm, țarcurile fiind închise cu lacăt și nu existau nici măcar chei la aceste lacăte, fiind nevoiți să deschidem țarcurile prin tăierea lacătelor. Acest lucru dovedește că acolo nu intra nimeni niciodată, iar câinii trăiau la limita supraviețuirii. Hrana le era asigurată de către niște oameni, care veneau la ei noaptea. Am fost la primărie, iar acuma urmează să facem plângerile penale, pentru că din informațiile de care dispunem știm că s-au alocat niște fonduri de la primărie și erau niște oameni responsabili și plătiți să îngrijească aceste animale, din cadrul acestui adăpost ilegal. În urma verificărilor făcute s-a constatat că acel loc a fost construit ilegal. Nu știm încă ce măsuri se vor lua pentru acest caz, dar pot spune că este primul adăpost ilegal pe care l-am demolat în decursul unei ore. În alte părți, cu sprijinul poliției se închideau pe o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă scurtă, după care-l redeschideau. Ne-am perfecționat și în viitor vom ajunge să închidem definitiv aceste lagăre. Știu că în urma acestui caz s-a lăsat cu amenzi și dosare penale, iar în zilele următoare avocații asociației noastre urmează să trimită niște plângeri complexe, atât către DSV cât și poliției, urmând a vizualiza și noi live-ul făcut de la fața locului, pentru că în acest live anumiți angajați ai serviciului de salubrizare declară anumite lucruri, practic recunoscându-și vina. În baza acestor plângeri o să înceapă să se efectueze niște verificări și vom vedea ce fonduri au fost alocate acestui lagăr de exterminare. Am suspiciunea că anumiți bani s-au scurs pentru îngrijirea acestor câini.


Pentru a susține asociația, poți contribui la ajutorarea animalelor donând la următoarele conturi bancare:

RON: RO43RZBR0000060016698751

EUR: RO53RZBR0000060016698765

USD: RO90RZBR0000060016698778

Beneficiar: Asociația pentru protecția animalelor ,,Kola Kariola”

Banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift: RZBRROBU

Paypal: asociatia.kolakariola@yahoo.ro


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Școlile trebuie închise ultimele. Nu am susținut vaccinarea obligatorie, dar testarea trebuie sprijinită”

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Școlile trebuie închise ultimele, susține Ministrul Educației, după evoluția îngrijorătoare a ...
educație învățământ România 2021

Alianța pentru Patrie, noul partid susținut de Liviu Dragnea

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va sprijini un partid nou-înfiinţat, numit ...
politică Alianța pentru Patrie Liviu Dragnea nou partid politic

CJSU a aprobat scenariile de desfășurare a activității în unitățile de învățământ preuniversitar din județ

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat în ședință, scenariile de desfășurare a ...
CJSU coronavirus reguli măsuri

Crește numărul contractelor plătite pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri situația la 17 ...
economic măsura 2 contracte plată

Acțiune de combatere a bullying-ului în liceele din Maramureș

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Cătălin Moroșanu a fost prezent la Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare și la Liceul ...
combatere bullying liceu Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Folosirea certificatului verde nu discriminează. Este o măsură care permite activităților economice să continue”

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Folosirea certificatului verde Covid pentru mai multe activităţi în localităţile cu incidenţă ...
premier prim-ministru Florin Cîțu 2021

S-a modificat lista țărilor cu risc epidemiologic. Bulgaria, Franța și Germania au intrat în zona galbenă. Spania a intrat în zona verde

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
HOTĂRÂREA nr. 71 din 16.09.2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea ...
pandemie țări risc epidemiologic

Au fost stabilite măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Baia Mare, Șișești, Călinești, Satulung, Moisei și Recea

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
CJSU a aprobat măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în ...
măsuri reguli Baia Mare Maramureș

NextGenerationEU: Comisia Europeană obține alte 9 miliarde de euro sub formă de obligațiuni pentru redresarea Europei în contextul COVID-19

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
La 14 septembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat faptul că a strâns încă 9 miliarde de euro ...
Comisia Europeană 9 miliarde de euro obligațiuni redresare

POCU: Apel de proiecte adresat îmbunătățirii procesului de predare a limbii române preșcolarilor și elevilor aparținând minorităților naționale

Petruța Gromucz - sept. 16, 2021
AM POCU a lansat ieri, 15 septembrie 2021, în consultare publică Ghidul Solicitantului ...
limba română predare proiecte proces de predare

Alegerile pentru președintele USR PLUS au fost oprite. Au apărut suspiciuni de fraudă

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Alegerile pentru funcția de președinte al USR PLUS au fost începute miercuri dimineață și au ...
USR PLUS politică 2021 Dan Barna

Ministrul Muncii, Șeful DSU și premierul spun că vaccinarea sau testarea săptămânală obligatorie se va face fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Raluca Turcan, Ministrul Muncii: „Angajații din centrele pentru bătrâni și copii care ...
pandemie vaccinare Ministrul Muncii Raluca Turcan

Nelu Tătaru vrea să îi propună premierului vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat că va discuta cu premierul ...
actualități Nelu Tătaru premier Florin Cîțu

Bilanț la final de sezon pe Litoralul românesc: „Costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, dughenizare”

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Peste 1.250 de acţiuni de control au avut loc în acest sezon estival pe Litoral şi în Delta ...
litoral ANPC prețuri director

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare este partener într-un nou progam Erasmus +

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
În perioada 20–21 septembrie 2021, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul de Științe ...
Erasmus Plus Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Noua Măsură 3: Finanțări de până la 1 milion de euro pentru IMMuri! Imobilele rămân eligibile

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a publicat săptămâna ...
imobile măsura 3 finanțări 1 milion de euro

Polonia și Ungaria nu primesc momentan undă verde pentru PNRR. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naționale de redresare și reziliență ale ...
PNRR Ungaria Polonia aprobare

Parlamentul European cere României să recunoască căsătoriile între persoane de același sex

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație ...
actualități LGBTIQ Parlamentul European România

Logiscool Baia Mare începe o nouă campanie de înscrieri la cursurile de programare

24mm.ro - sept. 14, 2021
Logiscool Baia Mare deschide campania de înscriere la cursurile care încep în septembrie ...
Logischool Baia Mare cursuri programare

Ionel Bogdan: „Lucrările de asfaltare pe drumul către Luhei – Poienile de Sub Munte, în linie dreaptă”

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Președintele Consiliul Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat o vizită în Poienile de Sub ...
Ionel Bogdan președinte Consiliul Județean Maramureș