duminică, 24 ianuarie
Interviu cu Marius Chirca, fondatorul asociației Kola Kariola-Omul care s-a deplasat sute de kilometri pentru a salva câinii din așa-zisul adăpost public de la Târgu Lăpuș
De Mihai Popan - marți, 12 ianuarie în categoria Interviuri
304

Distribuie pe rețelele de socializare

Asociația non-guvernamentală Kola Kariola este o organizație non-profit, înființată de către Elena și Marius Chirca, cu scopul de a ajuta animalele fără stăpân din România. Asociația a fost înființată în anul 2014, prin adăpostirea animalelor în cadrul adăpostului de la Fundulea, iar din momentul înființării până în luna iunie a anului 2015 au fost adăpostiți în jur de 400 de câini. Câinii au fost salvați din adăposturile publice, de pe stradă sau de pe câmp. În anul 2016, asociația se pregătea să inaugureze propriul adăpost, care să găzduiască 1000 de câini în 100 de țarcuri mari, de aproximativ 40 mp fiecare, având și 50 de țarcuri mici, de aproximativ 25 mp fiecare, care să adăpostească între 1-3 câini, în funcție de agresivitate sau mame cu pui abandonați. În prezent, asociația Kola Kariola se luptă cu aceeași pasiune pentru ajutorarea animalelor, devenind una dintre cele mai complexe organizații non-profit din țară, dar și din estul Europei.

Marius Chirca, fondatorul asociației non-guvernamentale ,,Kola Kariola”, a declarat pentru 24mm.ro:

M.P.: Cu ce se ocupă organizația ,,Kola Kariola”?

M.C.: Funcționăm de aproximativ șase ani, perioadă în care am întâmpinat extrem de multe evenimente. În șase ani am construit un adăpost de câini, printre cele mai confortabile din Europa, cu o capacitate 500 de locuri, la periferia Bucureștiului, iar în zona Curții de Argeș, la poalele Făgărașilor avem un sanctuar care găzduiește cai, măgari, capre, oi, corbi, pescăruși fără aripi, animale salvate din situații extreme. Vreau să spun că nu le-am cumpărat sau luat pentru amuzamentul cuiva, pur și simplu sunt salvate. În plus, de patru luni am deschis o clinică veterinară unde facem sterilizări gratuite și am reușit în decursul acestor luni să sterilizăm în jur de 1200 de câini și pisici. Activitățile noastre duc o luptă continuă împotriva celor care au adăposturi, în special cele publice, cum este cel de la Târgu Lăpuș. Încercăm să luptăm și cu traficul de câini și încercăm la nivelul politicului să schimbăm într-un final niște legi, în primul rând legile care presupun maltratarea animalelor.


M.P.: Ce v-a influențat să înființați o organizație non-profit pentru ajutorarea animalelor?

M.C.: Am intrat în lumea asta fără să vreau, aveam la început alte preocupări, alt job. La început am salvat niște pui de câine și mai apoi am aflat despre problemele animalelor din România, iar în acel moment am vrut să mă implic mai mult în chestia asta. Am renunțat la munca din sistemul bancar și am creat această asociație, dedicându-mă salvării animalelor.


M.P.: Până în prezent câți câini au fost adoptați?

M.C.: În primul rând, nu încurajez adopțiile internaționale pentru că nu avem un control sigur asupra lor, iar acestea sunt în jur de 100, pe baza contractelor. În România avem peste 2000 de adopții. În momentul de față suntem foarte reticienți la adopții, adopția se realizează doar în momentul în care suntem sută la sută siguri că persoana respectivă este capabilă să îngrijească câinele.


M.P.: Care este modalitatea de a adopta?

M.C.: Prima oară avem o discuție telefonică sau prin mesageria paginii ,,Kola Kariola”. Ne dăm seama de la început, pentru că unii habar n-au ce înseamnă o adopție sau cum să îngrijești un câine, iar atunci nu are rost să mai continuăm discuția. În momentul în care am hotărât că persoana respectivă este aptă pentru a adopta, i se înmânează un chestionar cu 30 de întrebări. În urma acestui chestionar, am dori să vedem ce experiență au, care le este bugetul, dacă locuiesc în chirie sau au o proprietate, pentru că din experiențele anterioare știm exact unde putem plasa un animal spre adopție. Ultimul pas este discuția telefonică cu mine, unde îmi dau consințământul, după care alte patru persoane monitorizează adopțiile, păstrează legătura cu adoptatorii, care sunt obligați după o perioadă de două săptămâni să ne facă un update, poze și video cu câinele dat spre adopție. Am creat un mecanism, care din punctul meu de vedere se perfecționează de la o lună la alta. Nu funcționăm cu bani publici, nu funcționăm cu fonduri europene, dispunem de o finanțare de 99 la sută din România, de la diferite persoane fizice și companii, iar dacă am avea o finanțare mai mare cu siguranță am reuși să dezvoltăm acest mecanism.


M.P.: De câte adăposturi dispune organizația?

M.C.: Un singur adăpost de câini și un singur adăpost de animale mari.

 

M.P.: Câți câini sunt cazați în acest adăpost?

M.C.: Între unu și trei câini, în fiecare spațiu, dar numărul poate crește până la cinci câini, în funcție de mărimea și agresivitatea câinelui.


M.P.: Povestiți-ne despre cazul de la Târgu Lăpuș.


 

M.C.: Un caz clasic românesc, deoarece în 90 la sută din adăposturile din România sunt lagăre de exterminare. Din punctul meu de vedere sunt la mijloc interese financiare foarte mari, deoarece primăriile cheltuie sume nejustificate pentru îngrijirea acestor animale, iar termenul de îngrijire nu este pus în practică. Majoritatea câinilor mor sau se mănâncă între ei, de boli contagioase sau mor înfometați. Sunt foarte multe contracte ilegale, între primării și diferite servicii de capturare a animalelor fără stăpân, iar aceștia sunt tratați cu suma de 375-750 de lei per/câine. De șapte ani îngrijesc animale și știu că un câine se poate îngriji cu suma de 100 de lei pe lună, aici mă refer la o îngrijire decentă, vaccin anual, deparazitări și hrană. În Târgu Lăpuș am întâmpinat o locație infectă, în incinta gropii de gunoi, un adăpost construit prin niște fiare înfipte în pământ, cu niște câini aruncați acolo, de pe cine știe unde. Am găsit un strat de fecale de peste 30 cm, țarcurile fiind închise cu lacăt și nu existau nici măcar chei la aceste lacăte, fiind nevoiți să deschidem țarcurile prin tăierea lacătelor. Acest lucru dovedește că acolo nu intra nimeni niciodată, iar câinii trăiau la limita supraviețuirii. Hrana le era asigurată de către niște oameni, care veneau la ei noaptea. Am fost la primărie, iar acuma urmează să facem plângerile penale, pentru că din informațiile de care dispunem știm că s-au alocat niște fonduri de la primărie și erau niște oameni responsabili și plătiți să îngrijească aceste animale, din cadrul acestui adăpost ilegal. În urma verificărilor făcute s-a constatat că acel loc a fost construit ilegal. Nu știm încă ce măsuri se vor lua pentru acest caz, dar pot spune că este primul adăpost ilegal pe care l-am demolat în decursul unei ore. În alte părți, cu sprijinul poliției se închideau pe o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă scurtă, după care-l redeschideau. Ne-am perfecționat și în viitor vom ajunge să închidem definitiv aceste lagăre. Știu că în urma acestui caz s-a lăsat cu amenzi și dosare penale, iar în zilele următoare avocații asociației noastre urmează să trimită niște plângeri complexe, atât către DSV cât și poliției, urmând a vizualiza și noi live-ul făcut de la fața locului, pentru că în acest live anumiți angajați ai serviciului de salubrizare declară anumite lucruri, practic recunoscându-și vina. În baza acestor plângeri o să înceapă să se efectueze niște verificări și vom vedea ce fonduri au fost alocate acestui lagăr de exterminare. Am suspiciunea că anumiți bani s-au scurs pentru îngrijirea acestor câini.


Pentru a susține asociația, poți contribui la ajutorarea animalelor donând la următoarele conturi bancare:

RON: RO43RZBR0000060016698751

EUR: RO53RZBR0000060016698765

USD: RO90RZBR0000060016698778

Beneficiar: Asociația pentru protecția animalelor ,,Kola Kariola”

Banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift: RZBRROBU

Paypal: asociatia.kolakariola@yahoo.ro


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Noi precizări despre vaccinarea împotriva noului virus SARS-CoV-2

Mihai Popan - ian. 23, 2021
În perioada 15 ianuarie-22 ianuarie, pe platforma <a ...
Vaccin Noi precizări SARS-CoV-2 sănătate

EHF European League-Minaur Baia Mare va juca mâine cea de a doua partidă din cadrul grupelor

Mihai Popan - ian. 23, 2021
După un prim succes împotriva nordicelor de la Storhamar, handbalistele de la Minaur Baia Mare ...
EHF European League deplasare grupe Grupa C

Remember-23 ianuarie

Mihai Popan - ian. 23, 2021
1465-&nbsp; Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, cucerește cetatea Chiliei, ...
Remember 23 ianuarie cultură istorie

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi

Handbal-În perioada carantinei, handbalistele de la CSȘ 2 Baia Mare s-au antrenat pe WhatsApp

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Anul 1979 este un punct de referință pentru sportul băimărean, în acest an fiind înființat ...
Handbal junioare I CSȘ 2 Baia Mare sport

Se fac demersuri pentru dotarea celui de-al doilea buncăr de radioterapie din Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare 

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
&nbsp;Cel de-al doilea buncăr din cadrul laboratorului din Spitalul Județean de Urgență ...
dotare spital echipamente Spital de Urgență Baia Mare

Se pregătește un parteneriat pentru dezvoltarea economică a județului între CJMM și Mediul de afaceri. Maramureșul ar urma să aibă parcuri industriale, tehnologice și științifice

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a discutat zilele acestea cu Uniunea ...
CJMM Maramureș dezvoltare economie

Remember-22 ianuarie

Mihai Popan - ian. 22, 2021
1506&nbsp;-&nbsp;Este&nbsp;constituită oficial&nbsp;Garda Elvețiană a ...
Remember cultură istorie date istorice

Care este situația vaccinărilor din Maramureș și unde sunt amplasate centrele de vaccinare?

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
În ultimele trei zile a fost imunizat la nivelul județului Maramureș un număr de 2.778 de ...
vaccin imunizare centre de vaccinare etapă de vaccinare

Comisia Europeană propune prelungirea Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
Comisia Europeană a trimis zilele acestea spre consultare statelor membre un proiect de ...
economie Comisia Europeană România pandemie

Se schimbă conducerea Instituției Prefectului Maramureș?

Daiana Toma-Cioran - ian. 21, 2021
De mult timp, unele voci susțin că actualul Prefect, Nicolae-Silviu Ungur urmează să fie ...
Instituția Prefectului Maramureș Baia Mare 2021

Remember-21 ianuarie

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day) datează din 1986, ...
Remember 21 ianuarie cultură istorie

Handbal-Minaur aduce alt portar, în urma rezilierii contractului jucătoarei Cristina Ciaușescu

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Minaur Baia Mare își ia adio de la Crina Ciaușescu, portarul echipei, care a fost nevoită să ...
Handbal Minaur Baia Mare reziliere

Liceenii maramureșeni reprezintă cu cinste Maramureșul la concursurile naționale și internaționale

Mihai Popan - ian. 20, 2021
Liceenii maramureșeni ne reprezintă cu cinste la concursurile naționale și internaționale. În ...
Maramureș liceenii concursuri naționale și internaționale Gheorghe Șincai

Întâlnire de lucru cu reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - ian. 20, 2021
Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, Ioana Petruș și Biroul Operativ au ...
Instituția Prefectului Maramureș Biroul Operativ Baia Mare

Florin Cîțu: „Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, (…) aș vrea să deschid toată economia”

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Pandemia a pus pe pauza orice activitate care în trecut era o normalitate. Educația și economia ...
școală economie pandemie România

Bugetul integral pentru cele trei măsuri pentru IMM a fost deblocat

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Mediul de Afaceri, Claudiu Năsui, alături de ...
măsuri IMM granturi investiții

Remember-20 ianuarie

Mihai Popan - ian. 20, 2021
1265 -&nbsp;La&nbsp;Palatul Westminster, primul parlament englez conduce ...
cultură istorie date istorice evenimente istorice

Consiliul Județean Maramureș restructurează organigrama

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
În luna noiembrie a anului trecut, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a ...
IonelBogdan restructurări angajați CJMM