luni, 21 iunie
Interviu cu Marius Chirca, fondatorul asociației Kola Kariola-Omul care s-a deplasat sute de kilometri pentru a salva câinii din așa-zisul adăpost public de la Târgu Lăpuș
De Mihai Popan - marți, 12 ianuarie în categoria Interviuri
428

Distribuie pe rețelele de socializare

Asociația non-guvernamentală Kola Kariola este o organizație non-profit, înființată de către Elena și Marius Chirca, cu scopul de a ajuta animalele fără stăpân din România. Asociația a fost înființată în anul 2014, prin adăpostirea animalelor în cadrul adăpostului de la Fundulea, iar din momentul înființării până în luna iunie a anului 2015 au fost adăpostiți în jur de 400 de câini. Câinii au fost salvați din adăposturile publice, de pe stradă sau de pe câmp. În anul 2016, asociația se pregătea să inaugureze propriul adăpost, care să găzduiască 1000 de câini în 100 de țarcuri mari, de aproximativ 40 mp fiecare, având și 50 de țarcuri mici, de aproximativ 25 mp fiecare, care să adăpostească între 1-3 câini, în funcție de agresivitate sau mame cu pui abandonați. În prezent, asociația Kola Kariola se luptă cu aceeași pasiune pentru ajutorarea animalelor, devenind una dintre cele mai complexe organizații non-profit din țară, dar și din estul Europei.

Marius Chirca, fondatorul asociației non-guvernamentale ,,Kola Kariola”, a declarat pentru 24mm.ro:

M.P.: Cu ce se ocupă organizația ,,Kola Kariola”?

M.C.: Funcționăm de aproximativ șase ani, perioadă în care am întâmpinat extrem de multe evenimente. În șase ani am construit un adăpost de câini, printre cele mai confortabile din Europa, cu o capacitate 500 de locuri, la periferia Bucureștiului, iar în zona Curții de Argeș, la poalele Făgărașilor avem un sanctuar care găzduiește cai, măgari, capre, oi, corbi, pescăruși fără aripi, animale salvate din situații extreme. Vreau să spun că nu le-am cumpărat sau luat pentru amuzamentul cuiva, pur și simplu sunt salvate. În plus, de patru luni am deschis o clinică veterinară unde facem sterilizări gratuite și am reușit în decursul acestor luni să sterilizăm în jur de 1200 de câini și pisici. Activitățile noastre duc o luptă continuă împotriva celor care au adăposturi, în special cele publice, cum este cel de la Târgu Lăpuș. Încercăm să luptăm și cu traficul de câini și încercăm la nivelul politicului să schimbăm într-un final niște legi, în primul rând legile care presupun maltratarea animalelor.


M.P.: Ce v-a influențat să înființați o organizație non-profit pentru ajutorarea animalelor?

M.C.: Am intrat în lumea asta fără să vreau, aveam la început alte preocupări, alt job. La început am salvat niște pui de câine și mai apoi am aflat despre problemele animalelor din România, iar în acel moment am vrut să mă implic mai mult în chestia asta. Am renunțat la munca din sistemul bancar și am creat această asociație, dedicându-mă salvării animalelor.


M.P.: Până în prezent câți câini au fost adoptați?

M.C.: În primul rând, nu încurajez adopțiile internaționale pentru că nu avem un control sigur asupra lor, iar acestea sunt în jur de 100, pe baza contractelor. În România avem peste 2000 de adopții. În momentul de față suntem foarte reticienți la adopții, adopția se realizează doar în momentul în care suntem sută la sută siguri că persoana respectivă este capabilă să îngrijească câinele.


M.P.: Care este modalitatea de a adopta?

M.C.: Prima oară avem o discuție telefonică sau prin mesageria paginii ,,Kola Kariola”. Ne dăm seama de la început, pentru că unii habar n-au ce înseamnă o adopție sau cum să îngrijești un câine, iar atunci nu are rost să mai continuăm discuția. În momentul în care am hotărât că persoana respectivă este aptă pentru a adopta, i se înmânează un chestionar cu 30 de întrebări. În urma acestui chestionar, am dori să vedem ce experiență au, care le este bugetul, dacă locuiesc în chirie sau au o proprietate, pentru că din experiențele anterioare știm exact unde putem plasa un animal spre adopție. Ultimul pas este discuția telefonică cu mine, unde îmi dau consințământul, după care alte patru persoane monitorizează adopțiile, păstrează legătura cu adoptatorii, care sunt obligați după o perioadă de două săptămâni să ne facă un update, poze și video cu câinele dat spre adopție. Am creat un mecanism, care din punctul meu de vedere se perfecționează de la o lună la alta. Nu funcționăm cu bani publici, nu funcționăm cu fonduri europene, dispunem de o finanțare de 99 la sută din România, de la diferite persoane fizice și companii, iar dacă am avea o finanțare mai mare cu siguranță am reuși să dezvoltăm acest mecanism.


M.P.: De câte adăposturi dispune organizația?

M.C.: Un singur adăpost de câini și un singur adăpost de animale mari.

 

M.P.: Câți câini sunt cazați în acest adăpost?

M.C.: Între unu și trei câini, în fiecare spațiu, dar numărul poate crește până la cinci câini, în funcție de mărimea și agresivitatea câinelui.


M.P.: Povestiți-ne despre cazul de la Târgu Lăpuș.


 

M.C.: Un caz clasic românesc, deoarece în 90 la sută din adăposturile din România sunt lagăre de exterminare. Din punctul meu de vedere sunt la mijloc interese financiare foarte mari, deoarece primăriile cheltuie sume nejustificate pentru îngrijirea acestor animale, iar termenul de îngrijire nu este pus în practică. Majoritatea câinilor mor sau se mănâncă între ei, de boli contagioase sau mor înfometați. Sunt foarte multe contracte ilegale, între primării și diferite servicii de capturare a animalelor fără stăpân, iar aceștia sunt tratați cu suma de 375-750 de lei per/câine. De șapte ani îngrijesc animale și știu că un câine se poate îngriji cu suma de 100 de lei pe lună, aici mă refer la o îngrijire decentă, vaccin anual, deparazitări și hrană. În Târgu Lăpuș am întâmpinat o locație infectă, în incinta gropii de gunoi, un adăpost construit prin niște fiare înfipte în pământ, cu niște câini aruncați acolo, de pe cine știe unde. Am găsit un strat de fecale de peste 30 cm, țarcurile fiind închise cu lacăt și nu existau nici măcar chei la aceste lacăte, fiind nevoiți să deschidem țarcurile prin tăierea lacătelor. Acest lucru dovedește că acolo nu intra nimeni niciodată, iar câinii trăiau la limita supraviețuirii. Hrana le era asigurată de către niște oameni, care veneau la ei noaptea. Am fost la primărie, iar acuma urmează să facem plângerile penale, pentru că din informațiile de care dispunem știm că s-au alocat niște fonduri de la primărie și erau niște oameni responsabili și plătiți să îngrijească aceste animale, din cadrul acestui adăpost ilegal. În urma verificărilor făcute s-a constatat că acel loc a fost construit ilegal. Nu știm încă ce măsuri se vor lua pentru acest caz, dar pot spune că este primul adăpost ilegal pe care l-am demolat în decursul unei ore. În alte părți, cu sprijinul poliției se închideau pe o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă scurtă, după care-l redeschideau. Ne-am perfecționat și în viitor vom ajunge să închidem definitiv aceste lagăre. Știu că în urma acestui caz s-a lăsat cu amenzi și dosare penale, iar în zilele următoare avocații asociației noastre urmează să trimită niște plângeri complexe, atât către DSV cât și poliției, urmând a vizualiza și noi live-ul făcut de la fața locului, pentru că în acest live anumiți angajați ai serviciului de salubrizare declară anumite lucruri, practic recunoscându-și vina. În baza acestor plângeri o să înceapă să se efectueze niște verificări și vom vedea ce fonduri au fost alocate acestui lagăr de exterminare. Am suspiciunea că anumiți bani s-au scurs pentru îngrijirea acestor câini.


Pentru a susține asociația, poți contribui la ajutorarea animalelor donând la următoarele conturi bancare:

RON: RO43RZBR0000060016698751

EUR: RO53RZBR0000060016698765

USD: RO90RZBR0000060016698778

Beneficiar: Asociația pentru protecția animalelor ,,Kola Kariola”

Banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift: RZBRROBU

Paypal: asociatia.kolakariola@yahoo.ro


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

„Alchool&Drugs”- acțiune a polițiștilor rutieri maramureșeni. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști a fost de aproape 10.000 de lei

Daiana Toma-Cioran - iun. 21, 2021
Ieri, 20 iunie, polițiștii rutieri maramureșeni au acționat pe raza întregului județ, pentru ...
Poliția Română Poliția Rutieră Maramureș Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Am convins o Românie să fiu prim-ministru, cred că e mai simplu să conving niște colegi să mă susțină la șefia PNL”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a mers în județul Alba, unde a avut o întâlnire cu liberalii din ...
Congres Partidul Național Liberal PNL premier

Partidul Social Democrat a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului: „Se încalcă principiul legalităţii şi durata mandatului”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este ...
PSD Partidul Social Democrat Avocatul Poporului CCR

Prim-ministrul Florin Cîțu: „Obiectivul meu nu este de a vaccina cât mai multe persoane, ci de a depăși pandemia. Iar pandemia o depășim prin vaccinare”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Premeirul Florin Cîțu a fost întrebat despre campania de vaccinare și despre ratarea țintelor pe ...
Premier prim-ministru Guvern România

Expoziția „Identitate românească – portul popular din Maramureș” va fi vernisată la Suceava

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean ...
cultură eveniment expoziție CJMM

Consiliul Județean Maramureș susține înscrierea Țării Maramureșului ca Peisaj Cultural Tradițional UNESCO

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În luna martie a acestui an, Asociația La Blouse Roumaine, alături de publicistul Teofil ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Țara Maramureșului

Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Ieri, Renate Weber a fost revocată de Parlament  din funcția de Avocat al Poporului. Au ...
Colaiție guvernare PNL USR PLUS

Alegerile interne în filiala locală reunită USR PLUS Baia Mare au loc în acest weekend

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În această sâmbătă, 19 iunie 2021, filiala USR PLUS Baia Mare își va alege organele de ...
USR PLUS Baia Mare vot organe de conducere

Consiliul Județean Maramureș participă la proiectul internațional „Trimarium” - pentru acțiuni educaționale în domeniul istoriei, geografiei și diplomației în Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Consiliul Județean Maramureș cooperează cu Fundația Jagiellońska din Republica Polonă pentru ...
Consiliul Județean CJMM 2021 proiect internațional

Ludovic Orban: „De la 1 ianuarie 2022, alocațiile vor crește cu 20%, plus indexarea cu rata inflației.”

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a discutat despre majorarea alocațiilor. Acesta ...
Ludovic Orban alocații alocații de stat copii

Avocatul Poporului noul motiv pentru un scandal pe scena politică românească

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse de ...
Avocatul Poporului Renate Weber România 2021

Procedura de implementare a schemei pentru sectorul HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Ieri, 14 iunie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial (Partea I, nr. 594bis) Procedura de ...
economie Monitorul Oficial procedură de implementare horeca

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă. Marcel Ciolacu acuză fraudarea votului: „Moțiunea a trecut”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ...
moțiune simplă Ministrul Ghinea USR PLUS Putere

Deputatul PNL Călin Bota: „PSD este groparul proiectelor cu fonduri europene în România”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Deputatul PNL Călin Bota a prezentat în plenul Parlamentului punctul de vedere al partidului ...
moțiune de cenzură PNL Ministrul Ghinea Guvernul Cîțu

Consiliul Județean Maramureș anunță alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor pentru tineri

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Consiliul Județean Maramureș a anunțat că suma de 200.000 lei a fost alocată în bugetul pentru ...
fonduri nerambursabile sumă Maramureș Consiliul Județean Maramureș

Avocatul Poporului va fi schimbat în septembrie a anunțat Kelemen Hunor

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
Liderul  UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că rapoartele de activitate ale Avocatului ...
UDMR Kelemen Hunor România 2021

Marcel Ciolacu: „Dacă moțiunea de cenzură trece, propunerea PSD de premier e Alexandru Rafila. Poate să fie și un guvern minoritar”

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
PSD are o moțiune în versuri pentru demiterea Guvernului CîțuPSD ...
politică putere opoziție Guvern

Concursul „Iele, Sânziene” este organizat de Consiliul Județean Maramureș

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
În perioada 15-27 iunie, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Artă «Centrul ...
cultură Consiliul Județean Maramureș CJMM

2,7 miliarde de lei, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat că  în ultimul an a fost alocată ...
spitale fonduri europene bani pentru spitale dotarea spitalelor

Coronavirus: Maramureșul înregistrează tot mai puține cazuri de COVID-19. Rata de incidență are o valoare foarte scăzută

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
coronavirus pandemie cazuri noi îmbolnăviri