1483 – Are loc loc căsătoria Olenei, fiica lui Ştefan cel Mare al Moldovei cu Ivan, fiul şi moştenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea cel groaznic.
1579 – Se naște medicul olandez Jan Baptist van Helmont, fiziolog,chimist și fizician, descoperitorul “gazului carbonic” CO2.
1628 – Se naște scriitorul francez Charles Perrault : “Povestile maicii mele Gâsca, sau Istorisiri si povesti din trecut”, culegere care cuprinde minunatele basme: „Scufita rosie”, “Motanul încălțat”, “Cenușăreasa”, “Frumoasa adormită” ,“Barbă-albastră”.
1669 - Apare în Franța lucrarea lui Nicolae Milescu Spătarul,“Ecrit d’un Seigneur moldave” („Scriere a unui senior moldovean”), prima scriere a unui român publicată la Paris.
1742 – Constantin Mavrocordat stabilește obligațiile țăranilor moldoveni așezați pe moșiile mănăstirilor, claca acestora fiind fixată la 12 zile anual. Hotărârea a fost confirmată la 15 ianuarie 1744.
1746 – Se naște pedagogul și didacticianul elvețian Johann Heinrich Pestalozzi, cel care a înnoit viziunea asupra metodelor de predare în învăţământul primar;
1808 – Se naște Christian Tell, general şi om politic, revoluţionar paşoptist.
1820 - În Anglia este înființată Royal Astronomical Society.
1840 - Eforia Școalelor emite actul prin care se decide că țiganii au dreptul de a învăța alături de ceilalți cetățeni.
1845: Se naște filologul şi folcloristul român Alexandru Lambrior, la Fălticeni, membru al societăţii Junimea si membru corespondent al Academiei Române.
1866 – Moare cărturarul român Aron Pumnul, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. A fost profesor de limba si literatura română, cu o deosebită vocație pedagogică și un animator cultural de prestigiu.
1876 – Se naște scriitorul Jack London :“Colţ Alb”, “Călcâiul de fier”, “Martin Eden”.
1878 -Are loc Lupta de la Smârdan (12/24 ianuarie 1878), parte a Războiului de Independență al României, când trupele române au ocupat Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.
1880 - Olanda recunoaște independența României.
1908 - Un mesaj radio pe distanță lungă este trimis pentru prima oară din Turnul Eiffel.
1918 - Generalul Prezan, sef al Statului Major al Armatei Române, adresează o proclamație populației din Republica Democratică Moldovenească, în care explică motivele intrării trupelor române în Basarabia.
1925 – Se naște compozitorul român Laurenţiu Profeta.
1929 - La Radio București, în România, este lansată prima emisiune „Ora copiilor“.
1932 - Are loc premiera filmului “Chemarea dragostei“, care prezintă povestea unei fete de țară sedusă de un boier cinic și aruncată în “vâltoarea metropolei”, fiind pe cale de a apuca pe drumul pierzaniei. A fost salvată de un consătean și dusă în sat.
1933 - Congresul american recunoaște independența statului Filipine.
1939 - Moare renumita soprană română Hariclea Darclée (Hartulari).
1939 – Se naște la Dorohoi actriţa româncă Rodica Tapalagă:“Tănase Scatiu”, “Dragostea şi revoluţia”.
1943 - Trupele sovietice fac prima breșă în încercuirea germană a orașului Leningrad.
1950 - Conducerea comunistă din URSS reintroduce pedeapsa cu moartea pentru spionaj și sabotaj.
1951 – Intră în vigoare Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 9 decembrie 1948. România a aderat la Convenție la 3 noiembrie 1950.
1957 – Este creată Conferința permanentă a puterilor locale și regionale din Europa, azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa, ce reunește în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.
1976 - Moare Agatha Christie, scriitoare engleză de romane poliţiste, creatoarea unei figuri celebre de detectiv, Hercule Poirot : „Crima din Orient-Expres, „Zece negri mititei”, „Asasinarea lui Roger Ackroyd”, „Cursa de soareci”.
1984 - În Egipt reîncepe procesul de restaurare a marilor piramide.
1990 - În România este stabilită zi de doliu național în memoria victimelorRevoluției Anticomuniste din România (16-25 decembrie 1989).
1990 - Este reînfiinţat oficial Partidul Social-Democrat Român, iar primul preşedinte al acestui partid a fost, între 1990-1999, Sergiu Cunescu.
1991 - Congresul american răspunde pozitiv demersului propus de preşedintele George W. Bush, de a lua parte la confruntările militare din Golful Persic.
1998 - Un numar de 19 țări europene, între care și România, semnează, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonării umane, fiind primul text de drept internațional elaborat in acest domeniu.
1999 -Are loc Greva minerilor din Valea Jiului, liderii minerilor cerând venirea președintelui Emil Constantinescu în Valea Jiului.
2003 - Moare Maurice Gibb, unul dintre membrii formației Bee Gees, cunoscută pentru hituri ca: „Stayn Alive”, „Tragedy”, „Saturday Night Fever”.
2009 – Moare filosoful norvegian Arne Naess, inventatorul conceptului de “ecologie profundă”.
2010 – În Haiti are loc un cutremur devastator, cele mai mari pagube înregistrându-se chiar în centrul capitalei, unde imediat au fost date dispărute mii de persoane.
2012 – Au loc în România o serie de proteste de stradă împotriva reformelor sistemului sanitar, promovate de Guvernul Boc, prin lansare în dezbatere publică a unui proiect de lege a sănătății.