În 7 ianuarie este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul dintre prooroci, înainte-mergător și botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei” (Matei 11,11; Luca 7,28), așa cum îi spune Mântuitorul.
În data de 7 ianuarie este sărbătorit Crăciunul, pe stil vechi, în Republica Moldova, Ucraina, Rusia și alte țări ortodoxe.
1528- Se naște Ioana a III-a a Navarrei, soția lui Antoine de Navara și mama regelui Henric al IV-lea al Franței.
1558- Orașul-port Calais, ultima posesiune a Angliei pe teritoriul francez, aflat din în 1347 sub ocupatie engleza, reintră în stăpânirea Frantei.
1610- Matematicianul şi astronomul italian Galileo Galilei (1564-1642) descoperă patru sateliţi ai planetei Jupiter : Ganimede, Io, Europa şi Callisto.
1785- Francezul Jean Pierre Blanchard si americanul John Jeffries traversează pentru prima dată Canalul Mânecii cu balonul.
1789-Au loc primele alegeri naţionale din SUA, George Washington fiind ales președinte (1789 – 1797).
1834- Se naște inventatorul german Johann Philipp Reis, profesor de fizică și matematică, care a construit primul aparat de telefon în stare de funcționare și a folosit pentru prima oară denumirea de “Telephon”. Americanul Alexander Graham Bell , căruia i se acordă adeseori paternitatea inventării telefonului, a experimentat cu aparatul inventat de Johann Philipp Reis și a depus la 14 februarie 1876 cererea de patent în America.
1881- Se naște poetul, prozatorul și dramaturgul român Ion Minulescu, reprezentant important al Simbolismului românesc. A fost numit director general al artelor în 1922.
1904- Este introdus semnalul marinăresc utilizat în caz de pericol, CQD (“seek you, danger”). A fost înlocuit, la 1 Aprilie 1905, cu SOS.
1914- Se încheie primul Congres de sine stătător al sindicatelor din Romania (5 – 7 ianuarie), la Ploiești.
1916- Se naște activista comunistă română Elena Ceaușescu, soția lui Nicolae Ceaușescu. A deţinut funcţiile de membră a Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR şi prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri, având un rol politic important în Epoca Nicolae Ceauşescu.
1917- Este înființat “Comitetul naţional al românilor emigraţi din Austro-Ungaria“, la Iași, care semnează declaraţia de război împotriva monarhiei austro-ungare, din care făceau parte 12 persoane, printre care și preotul Vasile Lucaciu, dr.Ioan Nistor, Octavian Goga, Sever Roşu.
1918- Se naste criticul și istoricul de artă Ion Frunzetti, poet, publicist, eseist şi traducător român.
1926- Se naște scriitorul de literatură pentru copii Mircea Sântimbreanu, publicist, scenarist şi producător de film : “Lîngă groapa cu furnici”, “Recreaţia mare”.
1927- Este înființată echipa de baschet demonstrativ, Harlem Globetrotters.
1927- Are loc prima convorbire telefonică transatlantică ( New York - Londra), între un redactor al cotidianului Daily Mail ( Londra) și un corespondent al ziarului, de la New York.
1931- Are loc premiera filmului “Ecaterina Teodoroiu”,la sala Femina, un film sonor despre eroina de la Jiu.
1932- Moare omul politic francez André Maginot, ministru de război, care a propus întărirea graniţei franco-germane printr-o linie de fortificaţii, cunoscută sub numele de “Linia Maginot”, la 11 decembrie 1929.
1943- Moare la New York fizicianul american de origine istro-româna Nikola Tesla ( Nicolae Teslea), inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician, unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale.
1946- În Guvernul Petru Groza, deși dominat de comuniști, sunt admisi câte un reprezentant al PNŢ (Iuliu Maniu) şi PNL (Brătianu), ca miniştri secretari de stat fără portofoliu.
1946 - SUA şi Mare Britanie recunosc guvernul Groza, încheindu-se „greva regală”.
1953 - Preşedintele american Harry Truman anunță public că SUA au dezvoltat prima bombă cu hidrogen din lume.
1958 - Moare Petru Groza, preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, fiind înlocuit în funcţie de Ion Gheorghe Maurer.
1968- Se naște actorul american Nicolas Cage (Nicholas Kim Coppola): “Faţă în faţă”, “Leaving Las Vegas”).
1973- Henry Kissinger, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională al SUA, şi Le Duc Tho, conducătorul delegaţiei nord-vietnameze, încheie negocierile de pace cu privire la războiul din Vietnam (1964-1975), la Paris.
1985- Se naște fotbalistul Bănel Nicoliţă.
1990-Este abolită pedeapsa capitală în România, prin decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, reconfirmată de Constituția României din 1991. A fost înlocuită cu pedeapsa detențiunii pe viață.
1990- Turnul din Pisa este închis pentru vizitatori, pentru siguranță, deoarece înclinarea devenise prea periculoasă. Lucrările de renovare vor dura până la 15 decembrie 2001.
1992- In Romania începe recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care s-a încheiat la 14 ianuarie 1992.
1993- Moare Sile Dinicu, pianist, dirijor, compozitor şi orchestrator de muzică uşoară.
1993- Moare Ştefan Baciu, poet, ziarist, eseist, critic de artă român din diasporă.
1999- Începe procesul împotriva preşedintelui american Bill Clinton, acuzat de sperjur.
2006- Moare alpinistul şi scriitorul austriac Heinrich Harrer, care a escaladat pentru prima dată versantul nordic al masivului Eiger din Alpii elveţieni. Cartea sa autobiografică “Şapte ani în Tibet” a fost transpusă pe marile ecrane de regizorul Jean-Jacques Annaud, într-un film în care rolul său a fost jucat de Brad Pitt.
2009- Adriean Videanu, ministrul Economiei, anunță că a luat decizia de a instaura situaţia de urgenţă în sistemul energetic, în urma sistării livrărilor de gaze ruseşti către România.
2011- Moare Ion Vova (Vladimir Ionescu), actor şi regizor al Teatrului Naţional Radiofonic, numit “Domnul Radio”.