vineri, 16 aprilie
Remember-6 ianuarie
De Mihai Popan - miercuri, 06 ianuarie în categoria Cultură
40

Distribuie pe rețelele de socializare

Boboteaza. Anual, la 6 ianuarie, se sărbătorește botezarea Domnului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan și începutul propovăduirii timpurii a lui Hristos. Această sărbătoare marchează sfârșitul sărbătoririi Crăciunului, care începe de la 25 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie. În această zi, în biserici se face slujba de sfințire a Aghiasmei Mari, care este folosită de preoți pentru a binecuvânta casele credincioșilor.

Boboteaza se mai numește a Teofaniei, deoarece Sfânta Treime a apărut lumii pentru prima dată, la botezul lui Hristos. Glasul Tatălui este auzit din ceruri, Fiul este întrupat și stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh se pogoară asupra Lui în chip de porumbel.

1066 - Harold al II-lea este încoronat rege al Angliei, fiind ultimul anglo-saxon încoronat rege al acestei țări.

1395 - Domnitorul Moldovei, Ștefan I, încheie un tratat de alianță cu Polonia, la Suceava.Ștefan I a domnit în Moldova între decembrie 1394 – înainte de 28 noiembrie 1399.

1412 – Se naște eroina națională a Franței, Jeanne d’Arc, supranumită “Fecioara din Orleans. Este o figură emblematică a Franței și sfântă a Bisericii Catolice, controversată, deoarece unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans, atribuindu-i-se și faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a cerut elliberarea pământurilor Franței, dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337 – 1453).
1449 - Începe domnia ultimului împărat bizantin, Contantin al XI-lea Dragases Paleologul.

1714 - Inginerul englez Henry Mill patentează mașina de scris. Abia în 1868 prima mașină de scris comercială a fost patentată, de către inginerul american Cristopher Latham Sholes.
1745 – Se naște inventatorul Jacques Etienne Montgolfier,considerat pionier al aviaţiei. A inventat balonul cu aer cald, împreună cu fratele său, Joseph-Michel Montgolfier.

1760 – Se naște scriitorul, filozoful şi istoricul Ion Budai Deleanu :“Ţiganiada”, ”Trei viteji”, “Scrieri lingvistice”.

1802 – Se naște Ion Heliade Rădulescu, la Târgoviște, scriitor, lingvist şi om politic român, cel care a întemeiat presa scrisă în Ţara Românească : “Curierul românesc”, 1829. În 1846, Heliade a propus planul unei “biblioteci universale”, care urma să înzestreze cultura noastră cu toate capodoperele literare, istorice, filozofice ale tuturor timpurilor, ceea ce reprezenta o întreprindere uriașă, ce depășea puterile unei generații.

1822 – Se naște renumitul arheolog Heinrich Schliemann, care a descoperit Cetatea Troiei şi tezaurul atribuit regelui Priam.

1825 – Este inaugurat Bolchoi Petrovski Teatr, la Moscova, construit de arhitectul Ossip Ivanovitch Bove, arhitectura acestuia îmbinând elemente “vechi rusesti” cu forme clasice, scena fiind la fel de mare ca sala.

1838 - Samuel Morse efectuează prima demonstraţie a sistemului său de telegrafie în oraşul Morristown, New Jersey.

1852 – Moare pedagogul Louis Braille, inventatorul alfabetului pentru nevăzători, care îi poartă numele.

1881 – Se naște poetul simbolist român Ion Minulescu. A condus publicațiile simboliste Revista celorlați și Insula și a debutat cu versuri în revista Povestirea vorbii. A mai scris proză, piese de teatru și cronici dramatice.

1884 – Moare călugărul Gregor Johann Mendel, botanist şi fondator al științei geneticii, cercetător austriac de origine cehă în domeniul transmiterii ereditare a caracterelor.

 1897 – Se naște scriitorul Ionel Teodoreanu, la Iași. A fost romancier și avocat român interbelic, cunoscut pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. A debutat în revista Însemnări literare, în 1919, cu „Jucării pentru Lily”, iar debutul său editorial a fost cu volumul de nuvele „Ulița copilăriei” (1923). A fost legat de grupul Viața Românească, tutelat de Garabet Ibrăileanu, la fel ca fratele său, celebrul epigramist Păstorel Teodoreanu. A scris: “La Medeleni”, “Uliţa copilăriei”; “Loreley”, “Masa umbrelor”.

1900 – Se naște Maria de România, Regina Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand al României și soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei.

1907 – Se naște Ion I. Agârbiceanu, fizician român, membru corespondent al Academiei Române, conducătorul lucrărilor care au dus la realizarea primului laser românesc în 1962. A fost membru corepondent al Academiei Române.

1907 - Educatoarea italiană Maria Montessori deschide prima sa școală și grădiniță pentru copiii muncitorilor la Roma. Face parte dintre primele femei care au absolvit facultatea de medicină în Italia și care au practicat medicina cu succes. A început să aplice multe din ideile sale personale despre educarea copiilor, cu vârste între un an și cinci ani, pe când s-a ocupat de copii cu deficiențe mentale. A pus aceste idei în practică începând cu 1907, când a fost numită la conducerea unui grup de creșe și grădinițe dintr-o zonă foarte săracă a orașului Roma, unde a început să aplice consecvent ideile sale educaționale, care se concretizaseră între timp într-o adevărată metodă educațională, metoda Montessori.

1912 - New Mexico devine al 47-lea stat al SUA.

1918 – Are loc Incidentul din gara Chișinău din 6 ianuarie 1918, parte a participării României la Primul Război Mondial, fiind  un incident cu caracter de element central al tentativei autorităților Regatului României de a susține militar Sfatul Țării de la Chișinău, amenințat de o lovitură de forță a bolșevicilor, înainte de dislocarea trupelor române de campanie dincolo de Prut. Incidentul a avut caracter militar, implicând un eșalon de voluntari ardeleni sosiți de la Kiev, pregătiți de luptă, dar și forțe militare bolșevice din capitala Basarabiei ale „Front-Otdel”, filială a RUMCEROD-ului din Odesa. Rezultatul a fost neutralizarea (dezarmarea) unității de voluntari în gara orașului și stoparea avansului, precum și retragerea forțele române de sprijin care ar fi urmat să contribuie la preluarea Chișinăului, trimise din Regat de Marele Cartier General.

1919 - La Tighina, în România, apare gazeta pentru luminarea poporului “Tighina“, editată săptămânal până la 28 martie 1920.

1919 - Are loc Congresul Partidului Social-Democrat Român din Ardeal şi Banat, la Sibiu, care adoptă programul partidului.

1919 - Moare Theodore Roosevelt, al 26-lea preşedinte american în perioada 1901–1909, laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1906.

1926 - Este înființată compania aeriană germană “Lufthansa”.

1927 – Se naște baritonul român David Ohanesian.

1929 - Ferma Sheffield din New York introduce ambalajul din carton, înlocuind clasica sticlă de lapte.

1932 - A încetat din viaţă Iacob Negruzzi, scriitor român, membru al Academiei Române, dramaturg, critic literar, jurist, profesor, politician, secretarul “Junimii” şi redactorul “Convorbirilor literare”, preşedinte al Academiei Române (1910-1913; 1923-1926).

1938 – Se naște celebrul cântăreţ italian Adriano Celentano, cantautor , muzician, actor și moderator TV italian, care are cele mai mari vânzări dintre toți cântăreții italieni de sex masculin.

1940 – Se naște renumita cântăreaţă de muzică uşoară româna Doina Badea, la Craiova.

1942 - Compania aviatica „Pan American Airlines” devine prima companie aeriană comercială ce efectuează zboruri în jurul lumii .

1950 - Prin Decretul nr.6/6 ianuarie 1950, promulgat de Prezidiul Marii Adunari Nationale, la 13 ianuarie 1950, se hotărăște înfiinţarea coloniilor (lagărelor) de muncă în Republica Populară Română. Acestea şi-au început activitatea la 14 ianuarie 1950, între 1950-1954 fiind internate oficial în lagărele de muncă 22077 de persoane.

1955 – Se naște actorul britanic Rowan Atkinson, cel care va deveni cunoscut în lumea întreaga sub numele de Mr. Bean.

1969 – Se naște Ilie Dumitrescu, fotbalist român.

1990 - Este reînfiinţat oficial Partidul Naţional Liberal din Romania.

1993 - Moare trompetistul John Birks (Dizzy) Gillespie, cunoscut ca personalitate a istoriei jazz-ului:“Closer to the Source 86″, “Summertime”.

1994 – Patinatoarea americană Nancy Kerrigan, dublu medaliată olimpic, este atacată și lovită în piciorul stâng de o persoană plătită de fostul soț al rivalei sale, Tonya Harding.

2003 - Începe procesul intentat lui Zacarias Moussaoui, singura persoană pusă sub acuzaţie până în prezent pentru  Atentatele de la 11 septembrie 2001, New York. Acesta a fost condamnat de un tribunal american la inchisoare pe viață, fără posibilitatea reducerii pedepsei.

2004 - Începe construcția la Burj Khalifa, un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, cu înălțime de 828 m. Construcția a început la 6 ianuarie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009. A fost terminată la 2 decembrie 2009 si inaugurată la 4 ianuarie 2010.

2007 - La Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, este inaugurată prima biserică de gheaţă din România. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Patru proiecte de hotărâre, dezbătute astăzi în cadrul Ședinței Extraordinare a Consiliului Județean Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 16, 2021
Astăzi, în cadrul Ședinței Extraordinare a Consiliului Județean Maramureș, au fost prezenți 30 ...
ședință extrordinară CJMM Ionel Bogdan hotărâri

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: „765 de milioane de euro primește Maramureșul pentru Drumurile Expres Baia Mare-Satu Mare, Baia Mare-Jibou”

Daiana Toma-Cioran - apr. 16, 2021
Azi, 16 aprilie, a avut loc conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean ...
Consiliul Județean Maramureș președinte CJMM Ionel Bogdan Maramureș

Pfizer și Moderna anunță că va fi necesară o a treia doză de vaccin. Imunizarea ar putea fi realizată anual

Petruța Gromucz - apr. 16, 2021
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a anunțat că cei imunizați cu vaccinul Pfizer vor avea nevoie și ...
vaccin imunizare Moderna Pfizer

Vlad Voiculescu, primele declarații după demitere: „Am crezut că premierul nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru imaginea sa politică”

Daiana Toma-Cioran - apr. 16, 2021
Vlad Voiculescu a făcut primele declarații, la două zile după demiterea de la conducerea ...
Ministerul Sănătății Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu România

Liviu Dragnea cere să fie eliberat condiţionat din închisoare

Daiana Toma-Cioran - apr. 16, 2021
Liviu Dragnea, fostul președinte social-democrat, a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie ...
Liviu Dragnea fost președinte social-democrat PSD

122 de foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi, în instanță

Daiana Toma-Cioran - apr. 16, 2021
Peste 122 de foști senatori și deputați își vor pensiile speciale înapoi, la două luni de când ...
pensii speciale parlamentari România 2021

BE.CULTOUR - Apel deschis pentru dezvoltarea turismului

Petruța Gromucz - apr. 16, 2021
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a anunțat marți, 13 martie, deschiderea înscrierilor ...
apel de proiecte deschidere apel participanți pandemie

Pensiunile din mediul rural, eliminate de la finanțări pentru următorii doi ani

Petruța Gromucz - apr. 15, 2021
 Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că pensiunile vor fi eliminate de la ...
pensiuni mediul rural fonduri europene fonduri europenefinanțări

500 de puieți de molid și platin au fost plantați în Pasul Gutâi

Petruța Gromucz - apr. 15, 2021
Polițiștii din Baia Sprie, alături de angajații din cadrul Primăriei Baia Sprie și ai Ocolului ...
împădurire Paul Gutâi Maramureș puieți

Andrei Muraru, viitorul ambasador al României în SUA, e încrezător că vizele vor fi ridicate până la sfârșitul mandatului președintelui Klaus Iohannis

Daiana Toma-Cioran - apr. 15, 2021
Andrei Muraru, propus ambasador al României la Washington, a primit aviz favorabil din partea ...
politică actualități România SUA

Secretarul de stat Andrei Baciu urmează să preia o parte din atribuţiile Ministrului Sănătăţii

Daiana Toma-Cioran - apr. 15, 2021
Secretarul de stat Andrei Baciu, care este şi vicepreşedinte CNCAV, urmează să preia o parte din ...
Ministerul Sănătății Ministru Interimar Secretar de Stat Sănătate

Două creșe din Baia Mare vor beneficia de investiții din fonduri europene pentru amenajarea unor camere senzoriale pentru copii

Petruța Gromucz - apr. 15, 2021
Creșa numărul 3 și Creșa nr. 10 din Baia Mare vor fi reabilitate și dotate cu spații moderne ...
creșe Baia Mare investiții reabilitare

Este posibilă o nouă criză politică în România? Tensiuni în Coaliția de guvernare. Opoziția cere alegeri anticipate

Daiana Toma-Cioran - apr. 15, 2021
După demiterea Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și după demiterea Secretarului de Stat, ...
Putere Opoziție Coaliție guvernare PNL

Student Start-Up Accelerator, program de dezvoltare profesională pentru studenți

Petruța Gromucz - apr. 15, 2021
Risky Business a lansat programul Student Start-Up Accelerator. Este un program unic de ...
student program dezvoltare profesională economie

După o săptămână în care Maramureșul nu a avut zone în carantină, se instituie această măsură pentru una dintre comune

Petruța Gromucz - apr. 14, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș, președintele CJSU Maramureș, a declarat că s-a primit Ordinul ...
Maramureș carantină zonală pandemie Petrova

Premierul Florin Cîţu explică demiterea lui Vlad Voiculescu: „Am făcut modificarea pentru a mă asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne”

Daiana Toma-Cioran - apr. 14, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a explicat de ce a luat decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu. El ...
politică Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu prim Ministru

Reacții în Coaliție după demiterea lui Vlad Voiculescu. Marcel Ciolacu (Opoziție): „A venit mult prea târziu pentru mulți români”

Daiana Toma-Cioran - apr. 14, 2021
În această dimineață, premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, ...
demitere Vlad Voiculescu Ministrul Sănătății Dan Barna

Vlad Voiculescu a fost demis de premier. Dan Barna va fi Ministrul interimar al Sănătății

Daiana Toma-Cioran - apr. 14, 2021
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis de prim-ministrul Florin Cîțu în urma ...
Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu Secretar de Stat Andreea Moldovan

Noi reguli pentru carantinarea localităților. Ministerul Sănătății a făcut modificări asupra criteriilor pentru instituirea carantinei zonale

Petruța Gromucz - apr. 14, 2021
Ministerul Sănătății a făcut modificări asupra criteriilor pentru instituirea carantinei zonale. ...
măsuri reguli localități carantină zonală

Modelul contractului de muncă a fost modificat. A fost introdusă o nouă obligație pentru angajatori, referitoare la pilonul de pensii

Petruța Gromucz - apr. 14, 2021
Raluca Turcan a anunțat pe o rețea de socializare că a fost modificat modelul cadru al ...
pensii contract de muncă angajați salariați