sâmbătă, 27 noiembrie
Remember-6 ianuarie
De Mihai Popan - miercuri, 06 ianuarie în categoria Cultură
78

Distribuie pe rețelele de socializare

Boboteaza. Anual, la 6 ianuarie, se sărbătorește botezarea Domnului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan și începutul propovăduirii timpurii a lui Hristos. Această sărbătoare marchează sfârșitul sărbătoririi Crăciunului, care începe de la 25 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie. În această zi, în biserici se face slujba de sfințire a Aghiasmei Mari, care este folosită de preoți pentru a binecuvânta casele credincioșilor.

Boboteaza se mai numește a Teofaniei, deoarece Sfânta Treime a apărut lumii pentru prima dată, la botezul lui Hristos. Glasul Tatălui este auzit din ceruri, Fiul este întrupat și stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh se pogoară asupra Lui în chip de porumbel.

1066 - Harold al II-lea este încoronat rege al Angliei, fiind ultimul anglo-saxon încoronat rege al acestei țări.

1395 - Domnitorul Moldovei, Ștefan I, încheie un tratat de alianță cu Polonia, la Suceava.Ștefan I a domnit în Moldova între decembrie 1394 – înainte de 28 noiembrie 1399.

1412 – Se naște eroina națională a Franței, Jeanne d’Arc, supranumită “Fecioara din Orleans. Este o figură emblematică a Franței și sfântă a Bisericii Catolice, controversată, deoarece unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans, atribuindu-i-se și faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a cerut elliberarea pământurilor Franței, dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337 – 1453).
1449 - Începe domnia ultimului împărat bizantin, Contantin al XI-lea Dragases Paleologul.

1714 - Inginerul englez Henry Mill patentează mașina de scris. Abia în 1868 prima mașină de scris comercială a fost patentată, de către inginerul american Cristopher Latham Sholes.
1745 – Se naște inventatorul Jacques Etienne Montgolfier,considerat pionier al aviaţiei. A inventat balonul cu aer cald, împreună cu fratele său, Joseph-Michel Montgolfier.

1760 – Se naște scriitorul, filozoful şi istoricul Ion Budai Deleanu :“Ţiganiada”, ”Trei viteji”, “Scrieri lingvistice”.

1802 – Se naște Ion Heliade Rădulescu, la Târgoviște, scriitor, lingvist şi om politic român, cel care a întemeiat presa scrisă în Ţara Românească : “Curierul românesc”, 1829. În 1846, Heliade a propus planul unei “biblioteci universale”, care urma să înzestreze cultura noastră cu toate capodoperele literare, istorice, filozofice ale tuturor timpurilor, ceea ce reprezenta o întreprindere uriașă, ce depășea puterile unei generații.

1822 – Se naște renumitul arheolog Heinrich Schliemann, care a descoperit Cetatea Troiei şi tezaurul atribuit regelui Priam.

1825 – Este inaugurat Bolchoi Petrovski Teatr, la Moscova, construit de arhitectul Ossip Ivanovitch Bove, arhitectura acestuia îmbinând elemente “vechi rusesti” cu forme clasice, scena fiind la fel de mare ca sala.

1838 - Samuel Morse efectuează prima demonstraţie a sistemului său de telegrafie în oraşul Morristown, New Jersey.

1852 – Moare pedagogul Louis Braille, inventatorul alfabetului pentru nevăzători, care îi poartă numele.

1881 – Se naște poetul simbolist român Ion Minulescu. A condus publicațiile simboliste Revista celorlați și Insula și a debutat cu versuri în revista Povestirea vorbii. A mai scris proză, piese de teatru și cronici dramatice.

1884 – Moare călugărul Gregor Johann Mendel, botanist şi fondator al științei geneticii, cercetător austriac de origine cehă în domeniul transmiterii ereditare a caracterelor.

 1897 – Se naște scriitorul Ionel Teodoreanu, la Iași. A fost romancier și avocat român interbelic, cunoscut pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. A debutat în revista Însemnări literare, în 1919, cu „Jucării pentru Lily”, iar debutul său editorial a fost cu volumul de nuvele „Ulița copilăriei” (1923). A fost legat de grupul Viața Românească, tutelat de Garabet Ibrăileanu, la fel ca fratele său, celebrul epigramist Păstorel Teodoreanu. A scris: “La Medeleni”, “Uliţa copilăriei”; “Loreley”, “Masa umbrelor”.

1900 – Se naște Maria de România, Regina Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand al României și soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei.

1907 – Se naște Ion I. Agârbiceanu, fizician român, membru corespondent al Academiei Române, conducătorul lucrărilor care au dus la realizarea primului laser românesc în 1962. A fost membru corepondent al Academiei Române.

1907 - Educatoarea italiană Maria Montessori deschide prima sa școală și grădiniță pentru copiii muncitorilor la Roma. Face parte dintre primele femei care au absolvit facultatea de medicină în Italia și care au practicat medicina cu succes. A început să aplice multe din ideile sale personale despre educarea copiilor, cu vârste între un an și cinci ani, pe când s-a ocupat de copii cu deficiențe mentale. A pus aceste idei în practică începând cu 1907, când a fost numită la conducerea unui grup de creșe și grădinițe dintr-o zonă foarte săracă a orașului Roma, unde a început să aplice consecvent ideile sale educaționale, care se concretizaseră între timp într-o adevărată metodă educațională, metoda Montessori.

1912 - New Mexico devine al 47-lea stat al SUA.

1918 – Are loc Incidentul din gara Chișinău din 6 ianuarie 1918, parte a participării României la Primul Război Mondial, fiind  un incident cu caracter de element central al tentativei autorităților Regatului României de a susține militar Sfatul Țării de la Chișinău, amenințat de o lovitură de forță a bolșevicilor, înainte de dislocarea trupelor române de campanie dincolo de Prut. Incidentul a avut caracter militar, implicând un eșalon de voluntari ardeleni sosiți de la Kiev, pregătiți de luptă, dar și forțe militare bolșevice din capitala Basarabiei ale „Front-Otdel”, filială a RUMCEROD-ului din Odesa. Rezultatul a fost neutralizarea (dezarmarea) unității de voluntari în gara orașului și stoparea avansului, precum și retragerea forțele române de sprijin care ar fi urmat să contribuie la preluarea Chișinăului, trimise din Regat de Marele Cartier General.

1919 - La Tighina, în România, apare gazeta pentru luminarea poporului “Tighina“, editată săptămânal până la 28 martie 1920.

1919 - Are loc Congresul Partidului Social-Democrat Român din Ardeal şi Banat, la Sibiu, care adoptă programul partidului.

1919 - Moare Theodore Roosevelt, al 26-lea preşedinte american în perioada 1901–1909, laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1906.

1926 - Este înființată compania aeriană germană “Lufthansa”.

1927 – Se naște baritonul român David Ohanesian.

1929 - Ferma Sheffield din New York introduce ambalajul din carton, înlocuind clasica sticlă de lapte.

1932 - A încetat din viaţă Iacob Negruzzi, scriitor român, membru al Academiei Române, dramaturg, critic literar, jurist, profesor, politician, secretarul “Junimii” şi redactorul “Convorbirilor literare”, preşedinte al Academiei Române (1910-1913; 1923-1926).

1938 – Se naște celebrul cântăreţ italian Adriano Celentano, cantautor , muzician, actor și moderator TV italian, care are cele mai mari vânzări dintre toți cântăreții italieni de sex masculin.

1940 – Se naște renumita cântăreaţă de muzică uşoară româna Doina Badea, la Craiova.

1942 - Compania aviatica „Pan American Airlines” devine prima companie aeriană comercială ce efectuează zboruri în jurul lumii .

1950 - Prin Decretul nr.6/6 ianuarie 1950, promulgat de Prezidiul Marii Adunari Nationale, la 13 ianuarie 1950, se hotărăște înfiinţarea coloniilor (lagărelor) de muncă în Republica Populară Română. Acestea şi-au început activitatea la 14 ianuarie 1950, între 1950-1954 fiind internate oficial în lagărele de muncă 22077 de persoane.

1955 – Se naște actorul britanic Rowan Atkinson, cel care va deveni cunoscut în lumea întreaga sub numele de Mr. Bean.

1969 – Se naște Ilie Dumitrescu, fotbalist român.

1990 - Este reînfiinţat oficial Partidul Naţional Liberal din Romania.

1993 - Moare trompetistul John Birks (Dizzy) Gillespie, cunoscut ca personalitate a istoriei jazz-ului:“Closer to the Source 86″, “Summertime”.

1994 – Patinatoarea americană Nancy Kerrigan, dublu medaliată olimpic, este atacată și lovită în piciorul stâng de o persoană plătită de fostul soț al rivalei sale, Tonya Harding.

2003 - Începe procesul intentat lui Zacarias Moussaoui, singura persoană pusă sub acuzaţie până în prezent pentru  Atentatele de la 11 septembrie 2001, New York. Acesta a fost condamnat de un tribunal american la inchisoare pe viață, fără posibilitatea reducerii pedepsei.

2004 - Începe construcția la Burj Khalifa, un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, cu înălțime de 828 m. Construcția a început la 6 ianuarie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009. A fost terminată la 2 decembrie 2009 si inaugurată la 4 ianuarie 2010.

2007 - La Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, este inaugurată prima biserică de gheaţă din România. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național

Legea obligativității certificatului verde la locul de muncă, nu a trecut de Senat. Se așteaptă decizia Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost ...
certificatul verde cameră decizională senat camera deputaților

500 milioane de lei pentru UAT-uri în vederea creșterii eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Începând de luni, 25 octombrie 2021, ora 10.00, unitățile administrativ-teritoriale care doresc ...
economie iluminat public UAT România

CE a aprobat schema destinată IMM-urilor afectate de pandemie pentru investiții în activități productive

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 ...
economie Comisia Europeană schemă românească pandemie

Dan Barna: „USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD. Fie refacem coaliția, fie mergem în opoziție”

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat ieri seară că partidul este dispus să reia ...
politică Dan Barna putere opoziție

Guvernul Ciucă nu are majoritate. Negocierile PNL și PSD au eșuat

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Ieri, liderii PSD și PNL s-au întâlnit pentru a negocia fie un guvern condus de Nicolae Ciucă și ...
politică PSD PNL negocieri

Cea de-a doua ediție a Măsurii 1 - Microgranturi, a fost deschisă! În primele două ore au aplicat peste 10.000 de firme

Petruța Gromucz - oct. 26, 2021
Pentru că în prima sesiune a Măsurii 1 - microngranturi, nu s-au epuizat toate fondurile ...
Microgranturi măsura 1 economie ajutor

A fost lansat apelul dedicat standardizării și evaluării unitare pentru sistemul de educație preuniversitar

Petruța Gromucz - oct. 25, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 din cadrul ...
fonduri Capital Uman investiții sistem de educație