Cătălin Cherecheș, edilul municipiului Baia Mare, a vorbit despre planurile de dezvoltare ale orașului în 2021.
Începând de săptămâna viitoare, edilul spune că va începe un program de audiențe, directe și online, atât cu el, cât și cu alți reprezentanți ai primăriei, precum consilierii locali, directorii din primărie și viceprimarii. Se va demera un proiect numit „Primării de cartier”, unde vor avea loc audiențe, unde se pot plăti taxe și impozite, unde vor fi birouri de informații și așa mai departe.
„Anul 2021 trebuie să fie un an al implicării, atât a autorităților locale, cât și a celor care sunt reprezentanții noștri în Parlament, dar și al cetățenilor, implicare, atitudine. Lucrul acesta va începe din partea mea, cu o ușă deschisă, de săptămâna viitoare vom avea un program de audiențe”, a spus primarul Cătălin Cherecheș.
Un punct strategic este Cuprom, adică exproprierea platformei Cuprom. Consiliul Județean Maramureș, împreună cu Primăria Baia Mare vor să propună Guvernului spre finanțare, prin fonduri europene, a unui parc tehnologic în parteneriat cu Univeristatea Tehnică și cu alte societăți industriale importante.
„În această lună vom intra în Consiliul Local cu expropierea platformei Cuprom. Împreună cu CJMM dorim să propunem Guvernului spre finanțare pe fonduri europene a unui parc tehnologic (...) Să așezăm în zona Turnului de la combinat o zonă de agrement, unde să avem sală de sport, sală polivalentă și stadion. Și nu în ultimul rând, să putem dezvolta în continuare, prin decontaminare, și alte tipuri de activități, industrii creative și alte tipuri de spații pentru artă, industrie și alte servicii”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Zona Italsofa și Aramis urmează să devină parc industrial.
„Cea mai importantă și dinamică zonă de dezvoltare economică este zona Italsofa-Aramis. Zona respectivă urmează să fie declarată de municipiul Baia Mare și prin hotărâre de Guvern- parc indistrial”, a mai spus edilul Cătălin Cherecheș.
Un alt proiect important menționat de Cătălin Cherecheș este reabilitarea bulevardelor mari din Baia Mare. Bulevaradele vor avea piste pentru bicicliști, trotuare, piste dedicate transportului în comun: „astfel încât să acoperim nevoiele pe care le au cetățenii, dar și să încurajăm transportul în comun, odată cu dezvoltarea și dotarea modernă a societății URBIS în parteneriat cu orașul Baia Sprie și Tăuți Măgerăuș.”
În această lună se va finaliza și master planul pentru parcări de mari dimensiuni, dar și parcările de reședință din municipiul Baia Mare.
„Vom crea supărări, dar îmi asum acest lucru. Sunt zone în care vom interveni și vom demola garaje generând parcări subterane, supraterane sau chiar la sol. Bineînțeles în respect față de propietatea sau față de investiția pe care a făcut-o cetățeanul în acele garaje și prin HCL făcând o echilibrare sau plătind ceea ce cetășenii au investit în acele garaje”, a menționat primarul Băii Mari.
Aproximativ 350 de locuințe sociale se vor da în folosință în acest acest an: „Aceste locuințe nu sunt pentru rromi, ci pentru cetățenii municipiului Baia Mare. Unele dintre locuințe sunt adresate celor din sistemul de învățământ, respectiv celor din sistemul sanitar. Acest lucru este unul sănătos pentru că ne dorim să le acordăm celor tineri, abia ieșiți de pe băncile facultății, care vin în domeniul sănătății sau în învățământul băimărean”, a explicat Cătălin Cherecheș.
Aproximativ 40 de blocuri vor fi reabilitate, urmând să se propună proiecte și pentru restul blocurilor, însă prioritatea sunt blocurile cu fața în bulevarde pentru „a avea și o valoare estetică pentru municipiul Baia Mare”. Din perspectiva urbană, orașul se va dezvolta cu un nou cartier, cartierul Pintea Viteazul.
Prin bani europeni, se va moderniza iluminatul public și se vor schimba stâlpii: „este o prioritate pentru noi, odată cu reabilitarea bulevardelor, să îngropăm și aceste cabluri care devin deranjante.”
Primul pas spre dezvoltarea sistemului turistic este reabilitarea lacului Bodi Ferneziu.
„Dezvoltarea sistemului turistic, respectiv protejarea mediului înconjurător, pe lângă reabilitarea malurilor Săsarului, vorbim despre punerea în lumină și în corecta folosință a lacului Bodi Ferneziu. Aici am achiziționat anul trecut clădirea care avea un caracter turistic-comercial încă din perioada comunistă, unde dezvoltăm și realizăm un proiect de realibilitare, dar și puncte de vizitare și de campare de jur în prejurul lacului. Logica acestei investiții este instituirea de parc natural în zona Ferneziu-Firiza, acest lucru înseamnă să aducem turiști și să nu mai folosim pădurile din Baia Mare doar pentru exploatarea lemnului”, a declarat edilul municipiului Baia Mare.
Piața Izvoare va rămâne piață, însă nu în această formulă „necivilizată”, ci se va reconstrui, va fi modernizată, reabilitată, la fel se va întâmpla și cu Piața Albina.