Bournonitul este o specie minerală sulfosaltică, fiind menționat pentru prima dată de Phillip Rashleigh la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Mai târziu, mineralogul francez Jacques Louis, care a fost și Conte de Bourbon, a descris mai detaliat specimenul mineralologic.
Bournonitul a fost descris pentru prima dată în cadrul evenimentului Wheal Boys, care s-a ținut în parohia Saint Endellion din Cornwallm, de unde și numele de Edellionit dat acestei specii minerale. Totodată, mai apare și cu denumirea de Raderelz (roată dințată) din germană. Ulterior, după această descoperire s-au găsit fragmente mult mai complexe ale minereului în mina Herodsfoot de lângă Liksheard.
Pe teritoriul României, bournonitul a fost identificat în mina Cavnic din Maramureș, iar dimensiunile acestuia se apropiau de cele ale cuarțului, prezentând segmente de sfalerită și tetrahedrit.
Regiunea Băii Mari se poate mândri cu progresele aduse științei mineralologice, contribuind la identificarea a cincisprezece minerale noi, din totalul celor 2000 identificate în lume.
Bournonitul (PbCuSbS3) conţine 42,6% Pb şi 13% Cu, cristalizează rombic, are D=2÷3, culoare alb-cenuşiu cu nuanţe verzui.
Acest minereu de o frumusețe deosebită se află în colecția Muzeului Județean de Mineralogie ,,Victor Gorduza” Baia Mare, care poate fi vizitat de toți cei pasionați de acest domeniu.
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cunoscut ca fiind cel mai mare muzeu regional din Europa, cu multe exponate unicate la nivel mondial și valori de patrimoniu. Expoziția se desfășoară pe 900mp, găzduiește 1000 de șantioane minerale, roci și fosile, în depozitul muzeului aflându-se încă 15000 de piese. Exponatele pot fi admirate și pe pagina de facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MuzeuMineralogie
Sursă foto și text: Muzeul Județean de Mineralogie