marți, 26 ianuarie
Remember-4 ianuarie
De Mihai Popan - luni, 04 ianuarie în categoria Cultură
35

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua mondială Braille

Ziua mondială Braille este marcată anual la 4 ianuarie, zi în care, în anul 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit de nevăzători şi astăzi.

Louis Braille și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. A studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, cea mai mare parte a timpului liber dedicând-o încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele.

Pe vremea aceea, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, dar care era o metodă anevoioasă, de aceea, dorința de a găsi un sistem de scriere descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.

1643 – Se naște fizicianul, matematicianul și astronomul englez Isaac Newton, al cărui nume stă la originea teoriilor științifice ce vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale. Prin studierea legilor mișcării corpurilor a creat bazele mecanicii clasice.

1798 -Ajunge la București prințul grec fanariot Constantin Hangerli, investit de otomani domn al Țării Românești. A domnit între noiembrie 1797 – ianuarie 1799, fiind primul domn din această familie, numit de turci pentru o situaţie delicată. Turcii aveau pe vremea aceea mari probleme cu bandele lui Pazvantoglu, care jefuiau întreaga regiune a Dunării din Bulgaria şi Ţara Românească şi deşi turcii încercaseră un compromis cu puternicele forţe ale bandiţilor înarmaţi, momindu-l pe Pasvantoglu cu onoarea de paşă de Vidin și pe oamenii săi cu iertarea şi încorporarea în armata otomană, nu au avut succes, acesta devenind şi mai puternic şi mai agresiv, ajungând să ameninţe Bucureştiul şi Istanbulul.

1809 – Se naște pedagogul francez Louis Braille, inventatorul alfabetului Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători. Își pierde vederea la vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său. Experimentează din 1822 procedeul „scrierii nocturne” elaborat de Charles Barbier și începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând alfabetul Braille în 1824. Studiazăși algebra, gramatica și geografia, iar în 1827 transcrie în Braille elementele de gramatică. Aplică sistemul propriu și la notația muzicală în 1828, iar în 1833 este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători.

1835 - Apare prima rubrică de șah din lume, în ziarul britanic „Bells Life”.

1841 – Se naște  chimistul și mineralogul român Petru Poni, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie.

1847 -  La Blaj apare, până la 28 aprilie, din iniţiativa şi sub conducerea lui Timotei Cipariu, publicaţia “Organul luminării “, transformată în timpul Revoluţiei de la 1848 în “Organul naţiunale “, fiind prima gazetă tipărită în Transilvania în întregime cu caractere latine.

 1854 -  William McDonald, căpitanul vasului Samarang, descoperă insulele nelocuite, aflate între Antarctida şi Madagascar in Oceanul Antartic. 

1877 – Se naște Sextil Puşcariu, lingvist, filolog, istoric literar, memorialist, membru al Academiei Române, membru al Senatului Mișcării Legionare, care moare în închisorile comuniste la 05.05.1948.

1880 - Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 m, considerat unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Anziilor Cordilieri.

1899 – Se naște lingvistul, academicianul şi profesorul universitar Emil Petrovici, în localitatea Toracul Mic din Voivodina. El a întocmit cel dintâi studiu de dialectologie slavo-român : “Graiul Caraşovenilor. Studiu de dialectologie slavă meridională”. A fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române;

1918 - Apare a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie”, la Paris, sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.

1926 -Prin  Actul de la 4 ianuarie 1926 , Parlamentul României votează îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. A fost instituită o regență pe timpul minoratului lui Mihai, formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.

În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I. C. Brătianu și a Partidului Național Liberal. Carol a încetat să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară. Regele a hotărât ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, după locul nașterii sale.

1940 – Se naște scriitorul francez de limba chineză Gao Xingjian, care a obținut Premiul Nobel pentru Literatura pe 2000.

1940 – Se naște fizicianul britanic Brian Josephson, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973, pentru descoperirea efectului care-i poartă numele. 

1941 – Moare filosoful și scriitorul francez Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1927 :“Evoluţia creatoare”, “Gîndire şi mişcare”, “Materie şi memorie”.

1946 – Se naște compozitorul si cântărețul român de muzică ușoară Mihai Constantinescu. A cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin. Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu din repertoriul francez. Titus Munteanu este cel care îl remarcă la una din audițiile organizate de clasa Floricăi Orăscu.

1947 - Apare primul număr al revistei vest-germane „Der Spiegel” , în Hamburg, avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

1954 – Moare Elena Farago (Elena Paximade), poetă simbolistă română care a compus poezie pentru copii. Cele mai cunoscute creații sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit” A fondat la Craiova,în 1922, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința,  și a condus revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor.

1954 - Elvis Presley înregistrează al doilea disc „demonstrativ”.

1958 - Sputnik 1 se prăbușește de pe orbită pe Pământ, fiind primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957.

1959 - Luna 1 devine prima navă spațială care ajunge în vecinătatea Lunii.

1960 – Este semnată Convenţia de la Stockholm, pentru înfiinţarea Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. o organizaţie interguvernamentală ce include Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Semnarea la 4 ianuarie 1960 a Convenţiei de la Stockholm de reprezentanţii statelor Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie a reprezentat momentul de constituire al organizaţiei,

1960 – Moare filosoful și scriitorul francez Albert Camus, laureat al Premiului Nobel. Camus a fost romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului : „Mitul lui Sisif”, „Ciuma”, „Strainul”.

1965 – Moare poetul de origine americană T. S. Eliot, laureat al Premiului Nobel.

1970 - Moare actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov.

1980 -  Președintele Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, la 27 dec. 1979, ca răspuns la invazia sovietică în Afghanistan. Câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

1990 - Are loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS) din România, grup constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

 1998 - Moare compozitorul român Vasile Veselovschi, cel care a compus șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”

1999 - Aproximativ 15 000 de mineri de la Compania Națională a Huilei din Valea Jiului încep o grevă care va declanșa a cincea mineriadă, pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Minerii grevisti amenintau că vin la București dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute, dar Guvernul a refuzat să negocieze.
2004 - Roverul Spirit, lansat de NASA, ajunge pe Marte la ora 4,35 UTC.

2010 - Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, cu o înălțime de 828 m.

2020 -În  Libia, cel puţin 28 de persoane mor într-un raid aerian la Tripoli, alte câteva zeci fiind rănite într-un raid aerian împotriva unei şcoli militare la Tripoli.
 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Situația pensiilor din România, un subiect controversat. Ministrul Muncii: „(...) aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fi pensiile”

Petruța Gromucz - ian. 26, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan își dorește ca subiectul pensiilor să fie scos „de sub lupa ...
economie pensii punct de pensii majorare

Remember-26 ianuarie

Mihai Popan - ian. 26, 2021
1500- Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón descoperă coastele Braziliei și ...
Remember cultură istorie date istorice

Masca de protecție trebuie purtată chiar și după administrarea celor două doze de vaccin. Nu există studii care să demonstreze că serul poate preveni infecția și transmiterea virusului

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministerul Sănătății avertizează că masca de protecție trebuie purtată chiar și după vaccinare, ...
mască de protecție vaccin doze de vaccin imunizare

Snow Handball Challenge-Handbal pe zăpadă

Mihai Popan - ian. 25, 2021
În data de 13 februarie 2021, în frumoasa stațiune Șuior din Maramureș, situată în apropiere de ...
Snow Handball Challenge handbal pe zăpadă concept nou regulament

Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza-Stibina, exponatul săptămânii

Mihai Popan - ian. 25, 2021
Stibina este unul dintre mineralele răspândite în natură, făcând parte din clasa sulfurilor. ...
Muzeul Județean Mineralogie Victor Gorduza Stibina

A șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech a ajuns în țară. Campania de vaccinare continuă pentru persoanele din Categoria a II-a de risc

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Astăzi a ajuns în țară a șasea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 92.430 ...
vaccin campanie de vaccinare pfizer imunizare

Deschiderea școlilor, o prioritate pentru Ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: „Dacă discutăm de deschiderea școlilor vs deschiderea restaurantelor, (...) aleg deschiderea școlilor.”

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că prioritatea cea mai mare din acest moment este ...
școală România educație redeschidere școli

Marcelo Rebelo de Sousa reales președinte al Portugaliei

Daiana Toma-Cioran - ian. 25, 2021
Ieri, portughezii au avut alegeri prezidențiale, iar Marcelo Rebelo de Sousa a fost reales în ...
Marcelo Rebelo de Sousa Portugalia alegeri prezidențiale scrutin

Interviu/ Gabriel Zetea, deputat de Maramureș: „Maramureșul va avea o voce!”

Daiana Toma-Cioran - ian. 25, 2021
Gabriel Zetea a avut două mandate de consilier județean, un mandat de vicepreședinte al ...
Deputat de Maramureș 2021 Gabriel Valer Zetea proiecte

Situația actualizată a înscrierilor și plăților pentru cele trei măsuri pentru IMM-uri. Formularul de înscriere pentru Măsura 3 mai este disponibil câteva zile

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au publicat situația privind înscrierile ...
măsura 1 măsura 2 măsura 3 IMM-uri

Remember-25 ianuarie

Mihai Popan - ian. 25, 2021
1475- Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), trimite o scrisoare ...
Remember 25 ianuarie cultură istorie

EHF European League-Minaur se întoarce fără niciun punct din Rusia

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Partida dintre Astrahan Astrahanochka și Minaur debutează cu golul băimărencelor, iar la scurt ...
EHF European League Handbal competiție europeană sport

24 ianuarie 1859-Mica Unire

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria poporului român ca o dată de o însemnătate ...
1859 Marea Unire Basrabia Țara Românească

Remember-24 ianuarie

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Ziua Unirii- La 24 ianuarie a avut loc Unirea Principatelor Române, sub ...
Remember 24 ianuarie cultură istorie

Noi precizări despre vaccinarea împotriva noului virus SARS-CoV-2

Mihai Popan - ian. 23, 2021
În perioada 15 ianuarie-22 ianuarie, pe platforma <a ...
Vaccin Noi precizări SARS-CoV-2 sănătate

EHF European League-Minaur Baia Mare va juca mâine cea de a doua partidă din cadrul grupelor

Mihai Popan - ian. 23, 2021
După un prim succes împotriva nordicelor de la Storhamar, handbalistele de la Minaur Baia Mare ...
EHF European League deplasare grupe Grupa C

Remember-23 ianuarie

Mihai Popan - ian. 23, 2021
1465-&nbsp; Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, cucerește cetatea Chiliei, ...
Remember 23 ianuarie cultură istorie

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi

Handbal-În perioada carantinei, handbalistele de la CSȘ 2 Baia Mare s-au antrenat pe WhatsApp

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Anul 1979 este un punct de referință pentru sportul băimărean, în acest an fiind înființat ...
Handbal junioare I CSȘ 2 Baia Mare sport