duminică, 25 iulie
Remember-4 ianuarie
De Mihai Popan - luni, 04 ianuarie în categoria Cultură
65

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua mondială Braille

Ziua mondială Braille este marcată anual la 4 ianuarie, zi în care, în anul 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit de nevăzători şi astăzi.

Louis Braille și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. A studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, cea mai mare parte a timpului liber dedicând-o încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele.

Pe vremea aceea, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, dar care era o metodă anevoioasă, de aceea, dorința de a găsi un sistem de scriere descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.

1643 – Se naște fizicianul, matematicianul și astronomul englez Isaac Newton, al cărui nume stă la originea teoriilor științifice ce vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale. Prin studierea legilor mișcării corpurilor a creat bazele mecanicii clasice.

1798 -Ajunge la București prințul grec fanariot Constantin Hangerli, investit de otomani domn al Țării Românești. A domnit între noiembrie 1797 – ianuarie 1799, fiind primul domn din această familie, numit de turci pentru o situaţie delicată. Turcii aveau pe vremea aceea mari probleme cu bandele lui Pazvantoglu, care jefuiau întreaga regiune a Dunării din Bulgaria şi Ţara Românească şi deşi turcii încercaseră un compromis cu puternicele forţe ale bandiţilor înarmaţi, momindu-l pe Pasvantoglu cu onoarea de paşă de Vidin și pe oamenii săi cu iertarea şi încorporarea în armata otomană, nu au avut succes, acesta devenind şi mai puternic şi mai agresiv, ajungând să ameninţe Bucureştiul şi Istanbulul.

1809 – Se naște pedagogul francez Louis Braille, inventatorul alfabetului Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători. Își pierde vederea la vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său. Experimentează din 1822 procedeul „scrierii nocturne” elaborat de Charles Barbier și începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând alfabetul Braille în 1824. Studiazăși algebra, gramatica și geografia, iar în 1827 transcrie în Braille elementele de gramatică. Aplică sistemul propriu și la notația muzicală în 1828, iar în 1833 este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători.

1835 - Apare prima rubrică de șah din lume, în ziarul britanic „Bells Life”.

1841 – Se naște  chimistul și mineralogul român Petru Poni, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie.

1847 -  La Blaj apare, până la 28 aprilie, din iniţiativa şi sub conducerea lui Timotei Cipariu, publicaţia “Organul luminării “, transformată în timpul Revoluţiei de la 1848 în “Organul naţiunale “, fiind prima gazetă tipărită în Transilvania în întregime cu caractere latine.

 1854 -  William McDonald, căpitanul vasului Samarang, descoperă insulele nelocuite, aflate între Antarctida şi Madagascar in Oceanul Antartic. 

1877 – Se naște Sextil Puşcariu, lingvist, filolog, istoric literar, memorialist, membru al Academiei Române, membru al Senatului Mișcării Legionare, care moare în închisorile comuniste la 05.05.1948.

1880 - Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 m, considerat unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Anziilor Cordilieri.

1899 – Se naște lingvistul, academicianul şi profesorul universitar Emil Petrovici, în localitatea Toracul Mic din Voivodina. El a întocmit cel dintâi studiu de dialectologie slavo-român : “Graiul Caraşovenilor. Studiu de dialectologie slavă meridională”. A fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române;

1918 - Apare a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie”, la Paris, sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.

1926 -Prin  Actul de la 4 ianuarie 1926 , Parlamentul României votează îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. A fost instituită o regență pe timpul minoratului lui Mihai, formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.

În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I. C. Brătianu și a Partidului Național Liberal. Carol a încetat să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară. Regele a hotărât ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, după locul nașterii sale.

1940 – Se naște scriitorul francez de limba chineză Gao Xingjian, care a obținut Premiul Nobel pentru Literatura pe 2000.

1940 – Se naște fizicianul britanic Brian Josephson, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973, pentru descoperirea efectului care-i poartă numele. 

1941 – Moare filosoful și scriitorul francez Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1927 :“Evoluţia creatoare”, “Gîndire şi mişcare”, “Materie şi memorie”.

1946 – Se naște compozitorul si cântărețul român de muzică ușoară Mihai Constantinescu. A cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin. Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu din repertoriul francez. Titus Munteanu este cel care îl remarcă la una din audițiile organizate de clasa Floricăi Orăscu.

1947 - Apare primul număr al revistei vest-germane „Der Spiegel” , în Hamburg, avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

1954 – Moare Elena Farago (Elena Paximade), poetă simbolistă română care a compus poezie pentru copii. Cele mai cunoscute creații sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit” A fondat la Craiova,în 1922, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința,  și a condus revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor.

1954 - Elvis Presley înregistrează al doilea disc „demonstrativ”.

1958 - Sputnik 1 se prăbușește de pe orbită pe Pământ, fiind primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957.

1959 - Luna 1 devine prima navă spațială care ajunge în vecinătatea Lunii.

1960 – Este semnată Convenţia de la Stockholm, pentru înfiinţarea Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. o organizaţie interguvernamentală ce include Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Semnarea la 4 ianuarie 1960 a Convenţiei de la Stockholm de reprezentanţii statelor Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie a reprezentat momentul de constituire al organizaţiei,

1960 – Moare filosoful și scriitorul francez Albert Camus, laureat al Premiului Nobel. Camus a fost romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului : „Mitul lui Sisif”, „Ciuma”, „Strainul”.

1965 – Moare poetul de origine americană T. S. Eliot, laureat al Premiului Nobel.

1970 - Moare actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov.

1980 -  Președintele Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, la 27 dec. 1979, ca răspuns la invazia sovietică în Afghanistan. Câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

1990 - Are loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS) din România, grup constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

 1998 - Moare compozitorul român Vasile Veselovschi, cel care a compus șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”

1999 - Aproximativ 15 000 de mineri de la Compania Națională a Huilei din Valea Jiului încep o grevă care va declanșa a cincea mineriadă, pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Minerii grevisti amenintau că vin la București dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute, dar Guvernul a refuzat să negocieze.
2004 - Roverul Spirit, lansat de NASA, ajunge pe Marte la ora 4,35 UTC.

2010 - Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, cu o înălțime de 828 m.

2020 -În  Libia, cel puţin 28 de persoane mor într-un raid aerian la Tripoli, alte câteva zeci fiind rănite într-un raid aerian împotriva unei şcoli militare la Tripoli.
 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă

Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune că la nivelul ministerului sunt identificate trei ...
primării primari bani investiții

PSD acuză Guvernul: „Zero euro din PNRR în 2021”

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
PSD spune, într-o postare pe pagina lor de Facebook, acuză Executivul că este vinovat de ...
PSD Guvern PNRR România

Maramureșul primește de la Guvern 9 milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a anunțat prin intermediul unei ...
Maramureș Guvern sumă bani alocați

APIA: Peste 14.000 de cereri înregistrate în cadrul campaniei de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a informat ieri, 21 iulie 2021, faptul că în ...
APIA cereri susținerea producției legume

Consiliul Local Baia Mare: Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 100 milioane lei a trecut

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Astăzi, 21 iulie 2021, de la ora 10:00, a avut loc o nouă Ședință Ordinară a Consiliului ...
ședință ordinară Consiliul Local Baia Mare Maramureș

Vicepremierul Dan Barna: „PNRR va fi aprobat în septembrie. Cred că la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară”

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi ...
Dan Barna vicepremier copreședinte USR PLUS

Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», se redeschide!

Petruța Gromucz - iul. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită vineri, 23 iulie 2021, la redeschiderea Muzeului Județean ...
artă muzeu Baia Mare Maramureș

Legea a fost promulgată: persoanele care au lucrat în industria de producție a energiei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede că angajaţii care ...
lege promulgare președintele României Klaus Iohannis

Acțiune de mare amploare executată de polițiștii maramureșeni

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
În perioada 15-18 iulie a.c.  polițiștii rutieri, de ordine publică, de ...
112 Inspectoratul de Poliție Județean IPJ Maramureș

Maraton de vaccinare în municipiul Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, Municipiul Baia Mare, Direcția ...
pandemie coronavirus vaccinare maraton

Perioada pentru înscrierile la măsura HoReCa se prelungește cu o săptămână

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor, a fost prelungită cu o ...
economie horeca sprijin financiar prelungire

MADR: Submăsurile 6.2 și 6.4 se vor lansa în septembrie! Criteriile oficiale de selecție pentru toate măsurile tranzitorii

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Comitetul de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a ...
economie dezvoltare rurală PNDR România

Ministerul Afacerilor Externe: Atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în vacanță în Grecia

Daiana Toma-Cioran - iul. 19, 2021
Românii care merg în Grecia sunt avertizați de Ministerul Afacerilor Externe că țara este sub ...
actualități România 2021 Grecia

Proiectul "Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane", prinde contur.

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Proiectul ”Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea ...
Maramureș proiect turism turism montan

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Valul 4 va fi al nevaccinaților. Varianta Delta face ravagii în 100 de țări

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a declarat că valul al 4-lea de pandemie nu îi va afecta pe ...
varianta Delta pandemie coronavirus îmbolnăviri

Alegeri interne în filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal. Cum arată noul Birou Politic Județean al PNL

Daiana Toma-Cioran - iul. 18, 2021
Astăzi, 18 iulie 2021, filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal și-a ales ...
Partidul Național Liberal PNL Maramureș Baia Mare