luni, 12 aprilie
Remember-4 ianuarie
De Mihai Popan - luni, 04 ianuarie în categoria Cultură
49

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua mondială Braille

Ziua mondială Braille este marcată anual la 4 ianuarie, zi în care, în anul 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit de nevăzători şi astăzi.

Louis Braille și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. A studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, cea mai mare parte a timpului liber dedicând-o încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele.

Pe vremea aceea, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, dar care era o metodă anevoioasă, de aceea, dorința de a găsi un sistem de scriere descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.

1643 – Se naște fizicianul, matematicianul și astronomul englez Isaac Newton, al cărui nume stă la originea teoriilor științifice ce vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale. Prin studierea legilor mișcării corpurilor a creat bazele mecanicii clasice.

1798 -Ajunge la București prințul grec fanariot Constantin Hangerli, investit de otomani domn al Țării Românești. A domnit între noiembrie 1797 – ianuarie 1799, fiind primul domn din această familie, numit de turci pentru o situaţie delicată. Turcii aveau pe vremea aceea mari probleme cu bandele lui Pazvantoglu, care jefuiau întreaga regiune a Dunării din Bulgaria şi Ţara Românească şi deşi turcii încercaseră un compromis cu puternicele forţe ale bandiţilor înarmaţi, momindu-l pe Pasvantoglu cu onoarea de paşă de Vidin și pe oamenii săi cu iertarea şi încorporarea în armata otomană, nu au avut succes, acesta devenind şi mai puternic şi mai agresiv, ajungând să ameninţe Bucureştiul şi Istanbulul.

1809 – Se naște pedagogul francez Louis Braille, inventatorul alfabetului Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători. Își pierde vederea la vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său. Experimentează din 1822 procedeul „scrierii nocturne” elaborat de Charles Barbier și începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând alfabetul Braille în 1824. Studiazăși algebra, gramatica și geografia, iar în 1827 transcrie în Braille elementele de gramatică. Aplică sistemul propriu și la notația muzicală în 1828, iar în 1833 este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători.

1835 - Apare prima rubrică de șah din lume, în ziarul britanic „Bells Life”.

1841 – Se naște  chimistul și mineralogul român Petru Poni, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie.

1847 -  La Blaj apare, până la 28 aprilie, din iniţiativa şi sub conducerea lui Timotei Cipariu, publicaţia “Organul luminării “, transformată în timpul Revoluţiei de la 1848 în “Organul naţiunale “, fiind prima gazetă tipărită în Transilvania în întregime cu caractere latine.

 1854 -  William McDonald, căpitanul vasului Samarang, descoperă insulele nelocuite, aflate între Antarctida şi Madagascar in Oceanul Antartic. 

1877 – Se naște Sextil Puşcariu, lingvist, filolog, istoric literar, memorialist, membru al Academiei Române, membru al Senatului Mișcării Legionare, care moare în închisorile comuniste la 05.05.1948.

1880 - Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 m, considerat unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Anziilor Cordilieri.

1899 – Se naște lingvistul, academicianul şi profesorul universitar Emil Petrovici, în localitatea Toracul Mic din Voivodina. El a întocmit cel dintâi studiu de dialectologie slavo-român : “Graiul Caraşovenilor. Studiu de dialectologie slavă meridională”. A fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române;

1918 - Apare a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie”, la Paris, sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.

1926 -Prin  Actul de la 4 ianuarie 1926 , Parlamentul României votează îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. A fost instituită o regență pe timpul minoratului lui Mihai, formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.

În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I. C. Brătianu și a Partidului Național Liberal. Carol a încetat să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară. Regele a hotărât ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, după locul nașterii sale.

1940 – Se naște scriitorul francez de limba chineză Gao Xingjian, care a obținut Premiul Nobel pentru Literatura pe 2000.

1940 – Se naște fizicianul britanic Brian Josephson, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973, pentru descoperirea efectului care-i poartă numele. 

1941 – Moare filosoful și scriitorul francez Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1927 :“Evoluţia creatoare”, “Gîndire şi mişcare”, “Materie şi memorie”.

1946 – Se naște compozitorul si cântărețul român de muzică ușoară Mihai Constantinescu. A cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin. Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu din repertoriul francez. Titus Munteanu este cel care îl remarcă la una din audițiile organizate de clasa Floricăi Orăscu.

1947 - Apare primul număr al revistei vest-germane „Der Spiegel” , în Hamburg, avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

1954 – Moare Elena Farago (Elena Paximade), poetă simbolistă română care a compus poezie pentru copii. Cele mai cunoscute creații sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit” A fondat la Craiova,în 1922, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința,  și a condus revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor.

1954 - Elvis Presley înregistrează al doilea disc „demonstrativ”.

1958 - Sputnik 1 se prăbușește de pe orbită pe Pământ, fiind primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957.

1959 - Luna 1 devine prima navă spațială care ajunge în vecinătatea Lunii.

1960 – Este semnată Convenţia de la Stockholm, pentru înfiinţarea Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. o organizaţie interguvernamentală ce include Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Semnarea la 4 ianuarie 1960 a Convenţiei de la Stockholm de reprezentanţii statelor Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie a reprezentat momentul de constituire al organizaţiei,

1960 – Moare filosoful și scriitorul francez Albert Camus, laureat al Premiului Nobel. Camus a fost romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului : „Mitul lui Sisif”, „Ciuma”, „Strainul”.

1965 – Moare poetul de origine americană T. S. Eliot, laureat al Premiului Nobel.

1970 - Moare actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov.

1980 -  Președintele Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, la 27 dec. 1979, ca răspuns la invazia sovietică în Afghanistan. Câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

1990 - Are loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS) din România, grup constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

 1998 - Moare compozitorul român Vasile Veselovschi, cel care a compus șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”

1999 - Aproximativ 15 000 de mineri de la Compania Națională a Huilei din Valea Jiului încep o grevă care va declanșa a cincea mineriadă, pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Minerii grevisti amenintau că vin la București dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute, dar Guvernul a refuzat să negocieze.
2004 - Roverul Spirit, lansat de NASA, ajunge pe Marte la ora 4,35 UTC.

2010 - Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, cu o înălțime de 828 m.

2020 -În  Libia, cel puţin 28 de persoane mor într-un raid aerian la Tripoli, alte câteva zeci fiind rănite într-un raid aerian împotriva unei şcoli militare la Tripoli.
 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană