duminică, 09 mai
Scurtă prezentare: Cine sunt oamenii din Guvernul Cîțu
De Daiana Toma-Cioran - luni, 04 ianuarie în categoria Politică
266

Distribuie pe rețelele de socializare

Guvernul Cîțu a fost votat  în Parlament, la sfârșitul anului 2020. Executivul a obținut 260 de voturi „pentru”. Partidul Național Liberal are 9 miniștri, USR PLUS are 6, iar UDMR are 3 miniștri.

Prim-ministrul Florin Cîțu (PNL)

Florin Cîțu este Senator al PNL. El a mai fost propus și desemnat o dată prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură. Florin Cîțu a fost economist de profesie. El a lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). În perioada 1997 - 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA, iar în Guvernul Orban a fost Ministru al Finanțelor. 

Vicepremierul Dan Barna (USR PLUS)

Dan Barna este copreședintele Alianței USR PLUS. El este licențiat în Drept al Universității din București. În perioada februarie–iulie 2000, a urmat un curs de formare la International Development Law Institute din Roma. În 2003, a obținut un master în Management de proiect din partea Universității Politehnice din București. În perioada 2001 – 2007 a fost consultant al Reprezentanței Comisiei Europene din România, fiind implicat direct în calitate de evaluator, monitor sau asistent tehnic în peste 400 de proiecte. Actualmente, Dan Barna este deputat de Sibiu.

Vicepremirul Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole Cluj-Napoca (1993), precum şi Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1998). Între 1990 şi 1997, a fost redactor la Radio Cluj, emisiunea în limba maghiară, iar între 1993 şi 1997, a fost redactor la revista culturală “Korunk”.

Kelemen Hunor a devenit membru UDMR în 1997. A fost secretar de stat în Ministerul Culturii (1997-2000), ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional (2009-2012), vicepremier, ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional (martie-octombrie 2014), potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților. Este deputat UDMR începând din 2000. 

Ministrul de Finanțe Alexandru Nazare (PNL)

Alexandru Nazare a fost reprezentant al Guvernului cu însărcinări speciale în domeniul securității cibernetice în procesul de selecție pentru sediul Centrului European pentru Securitate Cibernetică.

Alexandru Nazare, în vârstă de 40 de ani, a îndeplinit o serie de funcții de demnitate publică, între care și cea de ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu. Alexandru Nazare a fost, de asemenea, deputat de Brăila în legislatura 2012-2016, acum fiind ales în județul Prahova.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu (PNL)

Bogdan Aurescu este diplomat de carieră, a fost Ministrul Afacerilor Externe al României între 24 noiembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015. Între 2009 şi 2014 a fost Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe (februarie 2009 – august 2010 - Secretar de Stat pentru afaceri strategice; august 2010 – februarie 2012 -  Secretar de Stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate; martie – iunie 2012 - Secretar de Stat pentru afaceri globale; iunie 2012 – noiembrie 2014 - Secretar de Stat pentru afaceri strategice). Are gradul diplomatic de ambasador. Lucrează în MAE din 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii. Bogdan Aurescu a fost numit Consilier Prezidențial pentru politică externă la data de 6 mai 2016. A fost Ministru de Externe și în Guvernul Orban.

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă (PNL)

Nicolae Ciucă este  un general de armată în rezervă și politician român care a ocupat din 7 decembrie 2020 până în 23 decembrie 2020 funcția de premier interimar al României. De la 1 ianuarie 2015 până pe 29 octombrie 2019 a fost Șeful Statului Major Gneral. 

Ministrul Energiei Virgil Popescu (PNL)

Virgil Popescu este depuat PNL la al doilea mandat. A mai deținut funcție de conducere la Ministerul Economiei, fiind secretar de stat în perioada noiembrie 2013-februarie 2014. Este doctor în științe economice și absolvent al Colegiului Superior de Securitate Națională și Colegiului Național de Apărare. Potrivit CV-ului său, este conferențiar universitar, începând cu 2008, la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. În 2016 a fost ales deputat. Este vicepreședinte în comisia pentru industrii din Camera Deputaților. Are o diplomă de inginer obținută la Facultatea de Automatică din București, o diplomă de doctor obținută la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice, și o diplomă de master la Universitatea din Craiova.

Ministrul de Interne Lucian Bode (PNL)

Lucian Bode a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat în „Managementul Securității în Societatea Contemporană”, la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2011 a absolvit un curs de nivel înalt „Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare „Carol I” și un curs de nivel înalt la Institutul Naţional de Administraţie. În perioada 2001-2008 a fost inginer la Electrica S.A., sucursala de distribuție a energiei electrice Zalău, concomitent cu a fi consilier local (2000-2004) al comunei Valcău de Jos și consilier județean (2004-2008). Lucian Bode este deputat începând cu anul 2008.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu  (PNL)

Sorin Mihai Cîmpeanu este un fost ministru al Educației în guvernul Ponta IV și prim-ministru interimar pentru 12 zile în noiembrie 2015. A fost membru fondator al Pro România și a trecut la PNL la începutul acestui an. De numele său se leagă mai multe scandaluri legate de diplome false și doctorate plagiate cum ar fi cazurile Ponta, Oprea sau Baranga.

Foștii fondatori ai Pro România Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au fost primiți la începutul lunii ianuarie 2020 în PNL, și au primit funcții de conducere. „Au luat această decizie de a veni în PNL și de a nu rămâne rătăciți pe la ușile PSD, cum sunt alții", a spus Ludovic Orban despre parlamentarii plecați din partidul lui Victor Ponta, primiți în PNL.

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu (PNL)

 Bogdan Gheorghiu a urmat cursurile Universității Ecologice București – Facultatea de Arte- Actorie, iar licența a susținut-o la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași – Facultatea de Actorie. El a fost realizator de emisiuni de televiziune și radio și managerul unui radio din Rădăuți. În anul 2002 a deschis stația locală de televiziune OTV Suceava. În 2005 a pus bazele postului TV Rădăuți, unde ulterior a fost manager. În anul 2007 a deschis postul regional de televiziune Bucovina TV, unde a fost realizator, director de programe manager și proprietar al postului. În anul 2016 a fost ales în Camera Deputaților pe listele PNL Suceava, la fel și la scrutinul din 6 decembrie.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros (PNL)

Adrian Oros este profesor universitar doctor în medicină veterinară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Acesta a fost ministru al agriculturii și în cabinetul Orban.

Ministrul Muncii Raluca Turcan (PNL)

Raluca Turcan a intrat în politică, în Partidului Liberal Democrat (PLD), condus de Theodor Stolojan. De altfel, Stolojan este cel care a susținut-o de-a lungul timpului, în evoluția politică.  După unirea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democray, Raluca Turcan a devenit vicepreședintele al PD-L. Și ulterior, ajunge în conducerea PNL, după unirea democrat-liberalilor cu liberalii.
Raluca Turcan este economist și specialist în comunicare și relații publice, însă în Parlament s-a manifestat pe domeniul educației, fiind membru al comisiei de învățământ al Camerei Deputaților.

Ministrul Justiției Stelian Ioan (USR PLUS)

Stelian Ioan este avocat și e la al doilea mandat de deputat USR. S-a remarcat în Parlament în perioada modificărilor aduse legilor justiției de către majoritatea PSD-ALDE. În decembrie 2017, el a dat drumul la muzică în timpul ședinței Comisiei speciale conduse de Florin Iordache, artizanul celebrei Ordonanțe 13 și al modificărilor celor trei legi ale justiției. 

El a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, iar între 2002 – 2016 a fost avocat în Baroul Constanţa, fiind specializat în drept penal, drept civil, drept comercial, drept administrativ.

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu (USR PLUS)

7 luni și jumătate, atât a avut la dispoziție Vlad Voiculescu în primul său mandat de ministru al Sănătății. 4 ani mai târziu, el revine în funcția pe care a părăsit-o lăsând în urmă proiecte bune începute, reforme promise și proiecte neterminate - cel mai probabil din cauza timpului scurt sau a lipsei de susținere politică. Fondatorul Rețelei citostaticelor și al taberei pentru copii bolnavi de cancer MagiCamp, Vlad Voiculescu a fost o vedetă incontestabilă a Guvernului Cioloș încă din secunda în care a fost desemnat ministru, la nici 33 de ani.

Ministrul Trasporturilor Cătălin Drulă (USR PLUS)

Cătălin Drulă este la baza un IT-ist - un inginer software, care până nu cu mulți ani în urmă nu avea mai deloc treabă cu infrastructura. Drulă a intrat în USR și a activat ca deputat în Comisia de Transporturi. Timp de mai bine de șase-șapte ani Drulă a fost mereu o voce foarte acidă la adresa tuturor miniștrilor care s-au perindat pe la Transporturi. Acum, Drulă ar putea ajunge tocmai în locul celor pe care i-a criticat în tot acest timp.

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea (USR PLUS)

Ales europarlamentar în 2019, Cristian Ghinea se întoarce de la Bruxelles pentru a ocupa postul de ministrul al Fondurilor Europene, funcție pe care a avut-o și în mandatul Guvernului Cioloș. Cristian Ghinea are 43 de ani și este licențiat al Facultății de Științe Politice a SNSPA. Are un master în Politică și guvernare în UE. Este câștigător al unei burse Chevening, acordată de guvernul britanic tinerilor cu potențial de lider; absolvent cu mențiunea „with merits”, London School of Economics and Political Science (LSE). A fost membru fondator și director al Centrulu Român pentru Politici Europene, între 1998 și 2015, an în care a devenit consilier de stat pentru afaceri europene, Guvernul României, Cancelaria prim-ministrului. Din această funcţie, a participat la înfiinţarea Comisiei de Tăiat Hârtii, un proiect legislativ având drept scop reducerea birocraţiei şi a elaborat şi coordonat "Pachetul de sprijin pentru dezvoltarea clasei de mijloc de la sate".

Ministrul Economiei Claudiu Năsui (USR PLUS)

​Claudiu Năsui (35 ani), deputat USR, se află la al doilea mandat în Parlament si este propus să ocupe funcția de ministru al economiei în viitorul Guvern. În 2016 a fost consilierul ministrului de finanțe, în Guvernul Cioloș. Este deputatul care militează cel mai mult pentru impozit zero pe echivalentul salariului minim, idee care, deocamdată, nu poate fi pusă în aplicare având în vedere că ar crea o gaură bugetară de circa 10 miliarde de euro într-un an. Claudiu Năsui a fost înainte de a ajunge consilier de ministru, consultant la Five-Advisory Group (2015-2016). În perioada 2014-2015 a fost analist financiar la Banca Comercială Română. Între 2011 și 2014 a fost responsabil control intern la Muntentia Global Invest. A studiat la Universitatea Paris Dauphine, unde a obținut licemța în Economie, și la Universitatea Luigi Bocconi, unde a obșinut un master în finanțe.

Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării Ciprian Teleman (USR PLUS)

Ciprian Teleman este în prezent președinte al PLUS Ilfov, consilier în acest județ și câștigă bani din cursuri de coaching, mentoring și inteligență emoțională pentru companii. Este asociat în trei firme de la care anul trecut a câștigat aproape 270.000 de lei din dividende și potrivit profilului său de LinkedIn are studii de geologie și a fost timp de 8 ani cercetător științific la Institutul Național de Geologie.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila (UDMR)

Attila-Zoltan Cseke este un politician român de etnie maghiară, senator de Bihor din partea UDMR în legislatura 2008-2012 si fost ministru al Sănătații în Guvernul Boc II.

În timpul mandatului de ministru, Cseke Atilla a dispus închiderea mai multor spitale orăsenești, care erau deja folosite mai mult ca azile de bătrâni. Presa remarca la acea vreme că niciunul dintre cele 67 de spitalele închise nu se aflau în județele Harghita și Covasna.

Ministrul Mediului Tanczos Barna (UDMR)

Tanczos Barna are 44 de ani, este economist, este senator din 2012 și a fost președinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă în perioada 2008-2013. Tanczos Barna a atras atenția prin declarațiile sale în ceea ce privește vânătoarea urșilor. "Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei", spunea el. A votat pentru vânătoarea cormoranilor și are o atitudine relaxată în ceea ce privește protecția pădurilor, orientată spre dezvoltarea economică. În cele două mandate de senator, Tanczos Barna s-a pronunțat în mai multe rînduri pentru controlul populației de urs, specie protejată, prin vânătoare. El provine din Harghita, care, alături de județul Covasna, are mari probleme în gestionarea acestei probleme.

În 2015, Tanczos Barna, a organizat o conferință de presă prin care anunța că va depune la Ministerul Mediului o petiție prin care cere reanalizarea sistemului de protecție a carnivorelor mari (n.r. - urși) deoarece țara noastră are prea multe exemplare și nu se poate transforma ”în grădina zoologică a Europei”.

Ministrul Tineretului și Sportului Novák Eduárd (UDMR)

Novák Eduárd fost patinator, cu piciorul drept pierdut într-un accident, apoi recalificat în ciclist de performanţă şi medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra. În stătuta politică românească, poate fi un model de viaţă care inspiră pe cei ti

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Florin Cîțu despre Untold și Neversea: „Vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august”

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea nu vor ...
festival Untold Neversea pandemie

Florin Cîțu despre EURO 2020: „Pe stadion vor fi doar persoane vaccinate”

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat că la meciurile din cadrul EURO 2020 pe care România le va ...
Euro 2020 România stadio

Sculptorul Marcel Stanciu a primit titlul de Artistul Băimărean al Anului

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Miercuri, 5 mai, la 125 de ani de la întemeierea Centrului Artistic Baia Mare, scultorul Marcel ...
Artiști Baia Mare Marcel Stanciu Ziua Artistului Băimărean

Tinerii din Maramureș care participă la Concursul internațional online „Dance virus-2021”, pot fi votați până duminică, 9 mai

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Districtul Panevėžys din Lituania, regiune înfrățită cu Județul Maramureș, organizează prin ...
cultură poster Lituania copii

Final Four va avea loc în acest weekend, la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 6, 2021
Sâmbătă și duminică, Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare  va fi gazda turneului ...
EHF European League Baia Mare CS Minaur Final Four

De sâmbătă, 8 mai, românii se vor putea vaccina doar cu buletinul în limita dozelor disponibile

Daiana Toma-Cioran - mai 6, 2021
Vaccinarea fără programare va fi deschisă în toate centrele din țară începând din acest weekend, ...
sănătate vaccin pandemie Covid-19

AUR va depune în parlament o lege anti-pașaport Covid și anti-discriminare pe motivul vaccinării

Daiana Toma-Cioran - mai 6, 2021
Parlamentarii AUR lucrează la un proiect legislativ care să pedepsească orice discriminare pe ...
AUR Claudiu Târziu România pandemie

Maramureș: 33 de UAT-uri cu incidență 0. Campania de vaccinare continuă în județ, procesul de vaccinare se desfășoară fără programare în două centre din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 6, 2021
Județul Maramureș înregistrează în acest moment o rată a incidenței de 0,45/1.000 de locuitori. ...
Maramureș Baia Mare pandemie coronavirus

A apărut un nou partid pe scena politică din România: Uniunea Națiunii Române (UNR), fondat de un avocat din Reghin

Daiana Toma-Cioran - mai 6, 2021
Un avocat din Reghin a anunţat înscrierea unui nou partid în registrul partidelor politice de la ...
Uniunea Națiunii Române UNR România avocat

Apel de 1 milion de euro pentru educație jurnalistică

Petruța Gromucz - mai 6, 2021
 Luni, 3 mai, Comisia Europeană a lansat apelul pentru instituțiile de învățământ în ...
economie finanțare jurnalism educație jurnalistică

Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi autorizat pentru copiii de peste 2 ani din această toamnă

Petruța Gromucz - mai 5, 2021
Imunizarea copiilor mai mici de 11 ani ar putea începe în această toamnă. Compania Pfizer a ...
vaccinare copii coronavirus pandemie

Un nou apel pentru centre comunitare integrate urmează să fie deschis la începutul acestei luni

Petruța Gromucz - mai 5, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional a informat în cursul săptămânii ...
economie POR România fonduri europene

PSD: „Școala reîncepe în aceleași condiții de haos și incertitudine”

Daiana Toma-Cioran - mai 5, 2021
PSD acuză Coaliția de guvernare că nu a luat o decizie clară în privința testării Covid-19 în ...
politică PSD Marcel Ciolacu Opoziție

S-a modificat Codul de procedură penală. Instanța are cel mult 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivare

Daiana Toma-Cioran - mai 5, 2021
Senatul a votat ieri  propunerea de modificare a Codului de procedură penală în acord cu ...
Senat Anca Dragu Iulia Scântei Alina Gorghiu

S-au deschis sălile de lectură ale Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - mai 5, 2021
Azi, 5 mai 2021, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și-a deschis sălile de lectură ...
sală de lectură Baia Mare Biblioteca Județeană Petre Dulfu

Ziua artistului plastic băimărean: expoziție de fotografie la Colonia Pictorilor Baia Mare. 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 5, 2021
Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și Consiliul Județean Maramureș, lansează o ...
artist plastic Baia Mare Maramureș jubileu

Florin Cîțu: „Putem vorbi de facilități pentru persoanele vaccinate.” Cluj Napoca are 34% dintre locuitori vaccinați

Petruța Gromucz - mai 4, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi că ar putea fi disponibile câteva facilități pentru ...
vaccin coronavirus Florin Cîțu România

OMS cere țărilor bogate să finanțeze vaccinarea la nivel Global

Daiana Toma-Cioran - mai 4, 2021
Organizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva ...
OMS Pandemie coronavirus Covid-19

Mâine elevii se întorc la școală. Cursurile se desfășoară în două scenarii

Daiana Toma-Cioran - mai 4, 2021
Grădinițele și școlile se redeschid mâine, 5 mai, după vacanța de Paște. Încep mâine cursurile ...
educație învățământ România 5 mai

SUA va autoriza vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

Daiana Toma-Cioran - mai 4, 2021
SUA urmează să autorizeze vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva SARS-CoV-2 și pentru copiii cu ...
vaccin pandemie copii coronavirus