marți, 13 aprilie
Remember-3 ianuarie
De Mihai Popan - duminică, 03 ianuarie în categoria Cultură
40

Distribuie pe rețelele de socializare

106 Î.Hr. – Se naște  filosoful și oratorul roman Marcus Tullius Cicero, autor cu cea mai mare influență asupra literaturii latine, manifestându-se ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca și Augustin. Printre lucrările sale cele mai importante se numără cele 58 de discursuri ciceroniene, lucrări retorice. Este considerat unul dintre fondatorii oratoriei antice :tratate (“De oratore libri tres”, “Partitiones oratoriae”), opere filozofice ca “De republica”, “De legibus”, “De natura deorum” („Despre natura zeilor”) sau  „Despre supremul bine si supremul rau”. Se mai adaugă discursuri si scrisori dintre care cele mai importante: “Ad Atticum”, “Ad Familiares”, “Ad Quintum”, “Ad Brutum”. A murit la 7 decembrie 43 i.H, ucis de oamenii lui Marcus Antonius.

 1472 - Domnitorul moldovean Ștefan cel Mare acordă un privilegiu comercial negustorilor brașoveni prin libertatea comercială deplină în întreaga țară a Moldovei și garantarea securității activității lor pe teritoriul ţării, documentul fiind un semn pregătitor al reconcilierii domnului moldovean cu Matia I Corvin, regele Ungariei.

1496 - Leonardo da Vinci testează o invenție numită de el “masina de zburat”, fără succes.

1521 - Papa Leon al X-lea emite bula papală “Decet Romanum Pontificem.”, prin care este excomunicat reformatorul religios Martin Luther.

1749 - Apare cel mai vechi ziar din lume, “Berlingska Tidende”, la Copenhaga.

1777 -  Generalul american George Washington îl înfrânge pe generalul britanic Charles Cornwallis, în bătălia de la Princeton, o confruntare din cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite ale Americii. 

1805 – Este restrâns dreptul țăranilor moldoveni asupra fânețelor, pășunilor și pădurilor.

1815 -  Austria, Marea Britanie și Franța încheie un tratat secret de alianță defensivă, îndreptat împotriva Prusiei și Rusiei.

1843 - Are loc premiera operei “Don Pasquale” de G. Donizetti.

1853 - Apare Telegraful Român, «gazeta politică, industrială, comercială și literară», la Sibiu, sub îndrumarea episcopului Andrei Șaguna, cu apariție neîntreruptă până azi. În 1919, publicaţia devine organ al Mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia şi Sibiu, fiind condus în primii ani de Florian Aaron şi apoi de dr. Pavel Vasici

1870 - Începe construcția podului Brooklyn din New York, Statele Unite, unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. A fost finalizat în 1883 și leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River.

1875 - Moare lexicograful francez Pierre Larousse, cel care a înființat  la Paris casa de editură care îi poartă numele, specializată în lucrări enciclopedice. A fost gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez, cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse.

1888 - Este utilizat pentru prima oară telescopul de la Observatorul Lick, cu un diametru de 91 cm, fiind la acea dată cel mai mare telescop din lume.

1892 -  Se naște scriitorul și profesorul britanic J.R.R. Tolkien, autorul celebrei trilogii “Lordul Inelelor”, scrisă în 14 ani, iar în anii 60 a dat nastere unui adevarat cult “transatlantic” asemănător celui creat de Star Trek : “Beowulf: monstri si critici”, “The Silmarillion”.

1899 - Este folosit pentru prima dată cuvântul “automobil”, într-un editorial din ziarul american New York Times.

1909 – Se naște Dan Smântânescu, scriitor, istoric şi critic literar, fost secretar particular al istoricului Nicolae Iorga între 1931-1940.

1912 – Se naște Emil Condurachi, istoric si arheolog, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bruxelles, membru titular din 1955 al Academiei Române.

1918 - Consiliul Dirigent din Transilvania trimite un memoriu lui Brătianu în care era specificat că vechiul Maramureș se întindea până în Slovacime și cuprindea comitatele Ung, Bereg, Ugocea si Maramures.

1923 – Moare scriitorul satiric ceh  Jaroslav Hasek, creatorul personajului Svejk.

1924 - Arheologul britanic Howard Carter descoperă sarcofagul lui Tutankhamun în Valea Regilor, lângă Luxor, Egipt.

 1925 - Benito Mussolini anunță că preia puterea ca dictator în Italia și scoate în afara legii partidele de opozitie, Partidul Fascist fiind unicul partid activ in Italia.

1926 – Se naște  sir George Martin, producătorul englez al discurilor trupei “The Beatles”.

1929 – Se naște  regizorul  italian Sergio Leone, devenit faimos datorită filmelor western pe care le-a  creat si care au ajuns populare sub numele de “western-spaghetti”.

 1930 – Se naște actorul american  Robert Loggia.

1934 - În România este format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărescu, liderul “tinerilor liberali”.

1936 - Este alcătuit primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista “Billboard”, New York.

 1937 – Este înfiinţată Federaţia Camerelor de Comerţ din Basarabia, România.

 1950 – Se naște  Victoria Principal, actriţa americană, care a jucat rolul lui Pamela Barnes Ewing în filmul serial  Dallas, în perioada 1978-1987.

1956 – Se naște Mel Gibson, actor și regizor americano-australian, ce are ca mare realizare filmul Patimile lui Hristos, pe care l-a regizat și finanțat. 

1956 - Scriitorul Nicolae Balotă este arestat sub acuzația de a fi redactat si multiplicat manifeste anticomuniste, fiind condamnat de Tribunalul Militar Bucuresti  la 7 ani de închisoare corecțională.

1959 - Alaska devine cel de-al 49-lea stat  al SUA.

1961 -  Statele Unite rup relațiile diplomatice cu Cuba lui Fidel Castro, ca urmare a nationalizarii bunurilor americane din această țară.

1961 – Moare chirurgul  Nicolae Hortolomei, membru titular al Academiei Române, cel care a fondat Laboratorul de chirurgie experimentală de la spitalul “Colțea” din Bucuresti.

1962 - Papa Ioan al XXII-lea îl excomunică pe liderul comunist cubanez  Fidel Castro.

1963 - Prin Decretul 5 sunt graţiaţi 2543 deţinuţi politic.

1969 – Se naște Michael Schumacher, pilot german de Formula 1.

1987 - Celebra cântăreață americană Aretha Franklin este inclusă în “Rock and Roll Hall of Fame”, devenind astfel prima femeie din lume care primește această distincţie.

1990 -  Consiliul Frontului Salvarii Nationale emite un Decret-lege privind înființarea și înregistrarea oficială a partidelor politice din România, dupa peste patru decenii de comunism.

1993 -  George Bush şi Boris Elţîn, presedintii S.U.A. si ai Rusiei  semnează Acordul de dezarmare strategică START II , la Kremlin, care prevedea diminuarea în 10 ani cu două treimi a arsenalelor nucleare strategice ale celor două puteri.

1995 -  Anthony Lake, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Bill Clinton, declară că Statele Unite ale Americii îşi vor menţine poziţia în privinţa planurilor de a include în NATO fostele state ale blocului sovietic, în ciuda obiecţiilor Moscovei.

 2002 - Moare Fredy Heineken, magnatul cunoscutei firme de bere olandeză, Heineken.

2003 – Se naște suedeza Greta Thunberg, activistă de mediu, care a devenit în 2018 o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez.

2004 - Un Boeing 737 aparținând companiei egiptene private Flash Airlines se prăbușește în Marea Roșie, accident soldat cu 148 de morți.

2009 - Trupele israeliene intră în Fâşia Gaza, în cadrul celei de-a doua faze a operaţiunii din zonă, Israelul intenţionând să preia controlul asupra unor sectoare din Fâşia Gaza, de unde au fost lansate rachete către teritoriul israelian.

2013 - Moare regizorul român Sergiu Nicolaescu, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este considerat cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori, majoritatea din China și Rusia și 130 milioane de spectatori din România.

2018 - China reușește prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii.

2020 - Generalul iranian Qasem Soleimani este ucis într-un atac aerian american asupra Aeroportului Internațional din Bagdad.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin