miercuri, 04 august
Remember-3 ianuarie
De Mihai Popan - duminică, 03 ianuarie în categoria Cultură
61

Distribuie pe rețelele de socializare

106 Î.Hr. – Se naște  filosoful și oratorul roman Marcus Tullius Cicero, autor cu cea mai mare influență asupra literaturii latine, manifestându-se ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca și Augustin. Printre lucrările sale cele mai importante se numără cele 58 de discursuri ciceroniene, lucrări retorice. Este considerat unul dintre fondatorii oratoriei antice :tratate (“De oratore libri tres”, “Partitiones oratoriae”), opere filozofice ca “De republica”, “De legibus”, “De natura deorum” („Despre natura zeilor”) sau  „Despre supremul bine si supremul rau”. Se mai adaugă discursuri si scrisori dintre care cele mai importante: “Ad Atticum”, “Ad Familiares”, “Ad Quintum”, “Ad Brutum”. A murit la 7 decembrie 43 i.H, ucis de oamenii lui Marcus Antonius.

 1472 - Domnitorul moldovean Ștefan cel Mare acordă un privilegiu comercial negustorilor brașoveni prin libertatea comercială deplină în întreaga țară a Moldovei și garantarea securității activității lor pe teritoriul ţării, documentul fiind un semn pregătitor al reconcilierii domnului moldovean cu Matia I Corvin, regele Ungariei.

1496 - Leonardo da Vinci testează o invenție numită de el “masina de zburat”, fără succes.

1521 - Papa Leon al X-lea emite bula papală “Decet Romanum Pontificem.”, prin care este excomunicat reformatorul religios Martin Luther.

1749 - Apare cel mai vechi ziar din lume, “Berlingska Tidende”, la Copenhaga.

1777 -  Generalul american George Washington îl înfrânge pe generalul britanic Charles Cornwallis, în bătălia de la Princeton, o confruntare din cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite ale Americii. 

1805 – Este restrâns dreptul țăranilor moldoveni asupra fânețelor, pășunilor și pădurilor.

1815 -  Austria, Marea Britanie și Franța încheie un tratat secret de alianță defensivă, îndreptat împotriva Prusiei și Rusiei.

1843 - Are loc premiera operei “Don Pasquale” de G. Donizetti.

1853 - Apare Telegraful Român, «gazeta politică, industrială, comercială și literară», la Sibiu, sub îndrumarea episcopului Andrei Șaguna, cu apariție neîntreruptă până azi. În 1919, publicaţia devine organ al Mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia şi Sibiu, fiind condus în primii ani de Florian Aaron şi apoi de dr. Pavel Vasici

1870 - Începe construcția podului Brooklyn din New York, Statele Unite, unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. A fost finalizat în 1883 și leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River.

1875 - Moare lexicograful francez Pierre Larousse, cel care a înființat  la Paris casa de editură care îi poartă numele, specializată în lucrări enciclopedice. A fost gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez, cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse.

1888 - Este utilizat pentru prima oară telescopul de la Observatorul Lick, cu un diametru de 91 cm, fiind la acea dată cel mai mare telescop din lume.

1892 -  Se naște scriitorul și profesorul britanic J.R.R. Tolkien, autorul celebrei trilogii “Lordul Inelelor”, scrisă în 14 ani, iar în anii 60 a dat nastere unui adevarat cult “transatlantic” asemănător celui creat de Star Trek : “Beowulf: monstri si critici”, “The Silmarillion”.

1899 - Este folosit pentru prima dată cuvântul “automobil”, într-un editorial din ziarul american New York Times.

1909 – Se naște Dan Smântânescu, scriitor, istoric şi critic literar, fost secretar particular al istoricului Nicolae Iorga între 1931-1940.

1912 – Se naște Emil Condurachi, istoric si arheolog, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bruxelles, membru titular din 1955 al Academiei Române.

1918 - Consiliul Dirigent din Transilvania trimite un memoriu lui Brătianu în care era specificat că vechiul Maramureș se întindea până în Slovacime și cuprindea comitatele Ung, Bereg, Ugocea si Maramures.

1923 – Moare scriitorul satiric ceh  Jaroslav Hasek, creatorul personajului Svejk.

1924 - Arheologul britanic Howard Carter descoperă sarcofagul lui Tutankhamun în Valea Regilor, lângă Luxor, Egipt.

 1925 - Benito Mussolini anunță că preia puterea ca dictator în Italia și scoate în afara legii partidele de opozitie, Partidul Fascist fiind unicul partid activ in Italia.

1926 – Se naște  sir George Martin, producătorul englez al discurilor trupei “The Beatles”.

1929 – Se naște  regizorul  italian Sergio Leone, devenit faimos datorită filmelor western pe care le-a  creat si care au ajuns populare sub numele de “western-spaghetti”.

 1930 – Se naște actorul american  Robert Loggia.

1934 - În România este format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărescu, liderul “tinerilor liberali”.

1936 - Este alcătuit primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista “Billboard”, New York.

 1937 – Este înfiinţată Federaţia Camerelor de Comerţ din Basarabia, România.

 1950 – Se naște  Victoria Principal, actriţa americană, care a jucat rolul lui Pamela Barnes Ewing în filmul serial  Dallas, în perioada 1978-1987.

1956 – Se naște Mel Gibson, actor și regizor americano-australian, ce are ca mare realizare filmul Patimile lui Hristos, pe care l-a regizat și finanțat. 

1956 - Scriitorul Nicolae Balotă este arestat sub acuzația de a fi redactat si multiplicat manifeste anticomuniste, fiind condamnat de Tribunalul Militar Bucuresti  la 7 ani de închisoare corecțională.

1959 - Alaska devine cel de-al 49-lea stat  al SUA.

1961 -  Statele Unite rup relațiile diplomatice cu Cuba lui Fidel Castro, ca urmare a nationalizarii bunurilor americane din această țară.

1961 – Moare chirurgul  Nicolae Hortolomei, membru titular al Academiei Române, cel care a fondat Laboratorul de chirurgie experimentală de la spitalul “Colțea” din Bucuresti.

1962 - Papa Ioan al XXII-lea îl excomunică pe liderul comunist cubanez  Fidel Castro.

1963 - Prin Decretul 5 sunt graţiaţi 2543 deţinuţi politic.

1969 – Se naște Michael Schumacher, pilot german de Formula 1.

1987 - Celebra cântăreață americană Aretha Franklin este inclusă în “Rock and Roll Hall of Fame”, devenind astfel prima femeie din lume care primește această distincţie.

1990 -  Consiliul Frontului Salvarii Nationale emite un Decret-lege privind înființarea și înregistrarea oficială a partidelor politice din România, dupa peste patru decenii de comunism.

1993 -  George Bush şi Boris Elţîn, presedintii S.U.A. si ai Rusiei  semnează Acordul de dezarmare strategică START II , la Kremlin, care prevedea diminuarea în 10 ani cu două treimi a arsenalelor nucleare strategice ale celor două puteri.

1995 -  Anthony Lake, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Bill Clinton, declară că Statele Unite ale Americii îşi vor menţine poziţia în privinţa planurilor de a include în NATO fostele state ale blocului sovietic, în ciuda obiecţiilor Moscovei.

 2002 - Moare Fredy Heineken, magnatul cunoscutei firme de bere olandeză, Heineken.

2003 – Se naște suedeza Greta Thunberg, activistă de mediu, care a devenit în 2018 o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez.

2004 - Un Boeing 737 aparținând companiei egiptene private Flash Airlines se prăbușește în Marea Roșie, accident soldat cu 148 de morți.

2009 - Trupele israeliene intră în Fâşia Gaza, în cadrul celei de-a doua faze a operaţiunii din zonă, Israelul intenţionând să preia controlul asupra unor sectoare din Fâşia Gaza, de unde au fost lansate rachete către teritoriul israelian.

2013 - Moare regizorul român Sergiu Nicolaescu, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este considerat cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori, majoritatea din China și Rusia și 130 milioane de spectatori din România.

2018 - China reușește prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii.

2020 - Generalul iranian Qasem Soleimani este ucis într-un atac aerian american asupra Aeroportului Internațional din Bagdad.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

AFP: România este pe penultimul loc în topul țărilor vaccinate din UE

Daiana Toma-Cioran - aug. 4, 2021
Jumătate din populaţia Uniunii Europene este vaccinată cu schema completă împotriva Covid-19, ...
vaccinare pandemie Covid-19 coronavirus

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Noul an școlar începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică

Daiana Toma-Cioran - aug. 4, 2021
Școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de ...
educație învățământ an școlar 13 septembrie

Dacian Cioloș: „Nu simt apetit pentru reforme la colegii de la PNL și UDMR. Nu putem să ajungem la sfârșitul anului fără să vedem reforme cheie”

Daiana Toma-Cioran - aug. 4, 2021
Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a declarat că reformele n-au avansat așa cum și-ar fi ...
Copreședinte USR PLUS Dacian Cioloș Coaliție de guvernare

Meciurile echipei CS Minaur Baia Mare vor fi jucate cu suporterii în sală

Petruța Gromucz - aug. 4, 2021
De vineri până duminică, Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare va fi gazda unui turneu ...
CS Minaur Baia Mare meciuri turneu

Alte 120 de comune și orașe vor primi fonduri nerambursabile pentru tablete și echipamente IT

Petruța Gromucz - aug. 4, 2021
Încă 120 de comune și orașe vor primi fonduri nerambursabile pentru tablete și echipamente IT ...
tablete IT fonduri nerambursabile echipamente IT

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre rectificarea bugetară: „Resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente”

Daiana Toma-Cioran - aug. 3, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu arată într-un mesaj publicat pe Facebook că la rectificarea bugetară ...
Guvern premier prim-ministru Florin Cîțu

Acțiune a polițiștilor în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea încălcării normelor de circulație pe drumurile publice cu scopul de a preveni producerea accidentelor rutiere

Daiana Toma-Cioran - aug. 3, 2021
Ieri, 02 august 2021, în intervalul orar 12:00 – 14:00, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș

Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute Uniunii Europene

Daiana Toma-Cioran - aug. 2, 2021
Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-Covid cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de ...
pandemie coronavirus Covid-19 Sars-CoV-2

Condiții noi de călătorie în Germania: Certificatul Covid-19 este obligatoriu pentru toate persoanele peste 12 ani

Daiana Toma-Cioran - aug. 2, 2021
Autorităţile din Germania au revizuit condiţiile de intrare în țară, în contextul pandemiei de ...
Germania pandemie coronavirus Covid-19

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „La rectificarea bugetară, dăm bani pentru proiectele de dezvoltare a Maramureșului”

Daiana Toma-Cioran - aug. 2, 2021
Proiectul de rectificare a bugetului județului Maramureș, adoptat în ședința de astăzi, prevede ...
CJMM Consiliul Județean Maramureș președinte

Marcel Ciolacu: „Să desființezi proiectele PSD pentru susținerea agriculturii, pe motiv că sunt aprobate de Dragnea, denotă o minte tulburată”

Daiana Toma-Cioran - iul. 30, 2021
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu a atacat abordarea prim-ministrului Florin Cîțu ...
Marcel Ciolacu PSD 2021 România

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă: „În două luni vor fi cumpărate 20 de trenuri electrice. Excelent ar fi să avem și rame electrice moderne ca în Italia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 30, 2021
Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor, a anunțat că în cel mult două luni vor fi cumpărate 20 ...
Ministrul Transporturilor România 2021 Cătălin Drulă

Raed Arafat: „Nu cred că vorbim despre discriminare dacă se limitează accesul celor nevaccinați în anumite locații”

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Raed Arafat, Șeful DSU,  a spus că limitarea accesului în anumite locaţii al persoanelor ...
Șeful DSU Secretar de Stat Raed Arafat România

Primăria Baia Mare construiește un loc de joacă dedicat copiilor cu dizabilități

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Primăria Municipiului Baia Mare construiește un loc de joacă incluziv, dedicat copiilor cu ...
primăria municipiului Baia Mare Maraureș

FOSR 2021 - Cel mai mare eveniment studențesc din România se întoarce în Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) ...
FOSR 2021 România Baia Mare

Campania de vaccinare este noul motiv de ceartă între Ludovic Orban și Florin Cîțu

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Ludovic Orban, săgeți către Florin Cîțu pentru țintele ratate ale campaniei de ...
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban Prim-ministru premier

Primăria municipiului Baia Mare dă în folosință 100 de apartamente moderne pentru tineri

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare continuă seria investițiilor destinate ...
administrație publică Baia Mare primar Cătălin Cherecheș

Premierul Florin Cîţu: „Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu, a declarat că autorităţile nu doar că sunt ...
pandemie coronavirus Covid-19 Sars-CoV-2

Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță noi măsuri de relaxare de la 1 august. Noi condiții pentru evenimentele private

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Hotărârea nr. 50 din 26.07.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de ...
evenimente private Comitetul Național pentru Situații de Urgență CNSU

Casa Regală a României - Ambasador al Culturii Tradiționale Românești

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă ...
cultură Maramureș Casa Regală România