17 î.Hr. -Ovidiu, poet din Roma Antică, moare exilat la Tomis (Constanta). A fost unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu.
533 - Mercurius devine Papă sub numele de Ioan al II-lea, fiind primul papă care a adoptat un alt nume decât cel cu care s-a născut.
1529 - Radu de la Afumaţi, domn al Ţării Româneşti, este ucis împreună cu Vlad, fiul său.
1611 - Începe procesul contesei maghiare Erszebet Bathory, acuzată de torturarea și uciderea a 610 tinere, dar și de practici de magie neagră. Drept pedeapsă, Báthory este închisă într-un turn, în care a mai trăit patru ani. Legenda spune că fetele erau ademenite cu promisiuni false, chiar furate, apoi puse să muncească în castel. Prima greșeală, cât de nesemnificativă, era motivul pentru începerea pedepsei și torturii. Este considerată cea mai mare criminală în serie din istorie.
1703 - Este editat primul ziar rusesc, Sankt Peterburgskie Vedomosti, în urma unui ucaz dat de ţarul Petru I.
1784 - La Sibiu, în atelierul tipografului Martin Hochmeister, apare Siebenbürger Zeitung, primul ziar de pe teritoriul actual al României, cu un tiraj inițial de 200 de exemplare.
1816 – Se naște Anastasie Fătu, medic și naturalist român, fondatorul Grădinii Botanice din Iași.
1839 - Fotograful francez Louis Daguerre realizează prima fotografie a Lunii.
1843 - Are loc premiera operei “Olandezul zburător” de Richard Wagner, la Dresda.
1853 – Este înființată în Bucureşti “Şcoala de mică chirurgie” de la spitalul Filantropia. Directorul spitalului a fost numit Gheorghe Polizu.
1860 - La întâlnirea Academiei Franceze de Științe din Paris este anunțată descoperirea planetei Vulcan, o planetă mică ce s-a presupus că ar exista între Mercur și Soare, prin care Urbain Le Verrier, matematician francez, a încercat să explice particularitatea orbitei lui Mercur.
1882 – Se naște Ion Teodorescu-Sion, pictor și desenator român.
1891 – Se naște Aron Cotruș, poet român.
1905 - Generalul japonez Nogi primeste de la generalul rus Stoessel propunerea de predare a trupelor ruse, luând sfarsit astfel razboiul ruso- japonez.
1913 – Se naște medicul Ioan Jak Rene Juvara, creator al unei prestigioase şcolii de chirurgie și autorul a 14 tehnici chirurgicale originale, membru de onoare al Academiei Române.
1918 - Exploratorul german Reinhard Maack explorează pentru prima dată muntele Königstein, aparținător de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.
1919 - Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România, care prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe și încă trei prefecţi pe lângă primarii oraşelor Arad, Cluj şi Sibiu.
1920 – Se naște scriitorul american de origine rusă Isaac Asimov, unul din marii autori de SF : “Odiseea spaţială 2001”.
1921- Este întemeiat Partidul Comunist din Luxemburg.
1929- SUA și Canada adoptă un plan de protejare a cascadei Niagara.
1933- Se naște Ion Băieşu, prozator, dramaturg, autor de schiţe şi foiletoane umoristice, autorul romanului “Balanţa”, ecranizat de regizorul Lucian Pintilie.
1939- Dictatorul german Adolf Hitler este desemnat omul-anului de revista americană Time.
1945- În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, orașul Nuremberg din Germania este bombardat puternic de forțele Aliate.
1959- U.R.S.S. lansează prima sondă spațială, Lunik-1, care ajunge la Lună și orbitează în jurul Soarelui, fiind prima sondă care depășește câmpul gravitațional al Pământului.
1965- Indonezia iese din componenta ONU, fiind primul astfel de caz din istoria acestei organizații.
1968- Se naște actorul american Cuba Gooding Jr.
1968- Doctorul Christian Barnard din Africa de Sud operează cu succes al doilea transplant de inimă.
1970- Se naște cântăreaţa română de muzică ușoară Sanda Ladoşi.
1990- Este înființată Asociatia Foştilor Deţinuţi Politici din Romania (AFDPR), ca asociație a foștilor deținuți politic, a anticomuniștilor, deportaților, prizonierilor și urmașilor acestora. AFDPR este membră a Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului, INTER ASSO, cu sediul central în Berlin. Inițiatorul acestei uniuni și președintele ei a fost Constantin Ticu Dumitrescu, până în 1998, când mai avea 700 de membri.
1991- Ministrul Culturii, Andrei Pleşu, își anunţă demisia în urma interdicției date de Guvern vizitei Regelui Mihai în România.
1992- Sunt deschise pentru public arhivele STASI (poliţia secretă comunista est-germană).
1995- În Franţa se deschide aeroportul din Orly, la sud de Paris.
1995- Moare scriitorul român V. Em. Galan, prozator care a scris romane inspirate de transformarea socialistă a agriculturii, proză de atmosferă, comedii și reportaje.
1995- Moare Mohamed Siad Barre, preşedinte al Somaliei.
2000- Moare Infanta Dona Maria de las Mercedes de Bourbon, mama regelui Juan Carlos al Spaniei.