619 - Bonifaciu al V-lea devine Papă.
1572 - Teologul Johann Sylvan este executat pentru convingerile sale eretice împotriva Sfintei Treimi, în Heidelberg.
1672 - Italianul Giovanni Cassini descoperă Rhea, al doilea satelit ca mărime al lui Saturn.
1823 – Se naște la Iași compozitorul, violonistul și dirijorul român Alexandru Flechtenmacher, compozitor, autorul melodiei “Hora Unirii”. A compus primele vodeviluri, operetele românești și cupletele pentru piesele scriitorului Vasile Alecsandri. A scris muzica pentru aproape toate spectacolele românești de teatru apărute în perioada 1840-1880, creând aproximativ 600 de piese muzicale.
Opera sa este de inspirație folclorică, multe din creatiile sale, hore și sârbe, intrând în repertoriul lăutarilor români. De numele lui se leagă și Conservatorul din București, el fiind fondatorul instituției pedagogice și primul director. S-a stins din viata la Bucuresti la 28 ianuarie 1898.
1849 – Execuția lui Fiodor Dostoievski este anulată în ultima clipă.
Fiodor Dostoievski este considerat a fi unul din cei mai importanţi scriitori ruşi, operele sale având un efect profund şi de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea.
1884 – Se naște inginerul și întreprinzătorul român Nicolae Malaxa, unul din cei mai importanți industrialiști ai României interbelice. Pentru unii, Malaxa este o personalitate controversată din cauza simpatiilor sale politice.
1888 - Într-unul din desele sale momente de rătăcire, pictorul olandez Vincent van Gogh își taie o parte din urechea stângă.
1896 – Se naște Giuseppe Tomasi di Lampedusa, scriitor italian, autorul celebrului roman “Ghepardul”.
1907 - In România este adoptată o lege pentru învoielile agricole prin care se interzice formal munca sau dijma la tarla, dar și dările suplimentare în natură sau bani.
1909 - Se naşte principesa Ileana,la București, penultimul copil al regelui Ferdinand al României şi al reginei Maria.
1914 - Vasile Lucaciu şi Octavian Goga demisionează din Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania.
1918 – Se naște Helmut Schmidt, cancelar al Germaniei in perioada 1974-1982.
1919 - Un cutremur de pamânt face peste 7.000 de victime în Mexic.
1920 - Irlanda de Nord (Ulster) este separată administrativ de restul Irlandei şi este semnat “Ireland Act”. Parlamentul s-a împărţit în două: unul la Dublin, celălalt la Belfast.
1933 – Se naște împăratul Japoniei Akihito, al 125-lea descendent în linie directă de la primul împărat,legendarul Jimmu Tenno.
1941 – Are loc premiera, la Opera Română din Bucureşti, a operei “Capra cu trei iezi”, de Alexandru Zirra, după povestea lui Ion Creangă.
1947 - Fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain şi William Shockley concep primul tranzistor.
1954 - Are loc primul transplant de organe la om, la un spital din Boston. In premieră mondială, medicii Murray si Harrison au transplantat un rinichi.
1963 - Cargoul “Bucuresti” este ancorat în portul Constanta, devenind astfel prima navă sub pavilion românesc care a efectuat o călătorie în jurul Pământului. Călătoria a durat 144 de zile.
1968 - Cei 82 de marinari de pe nava spion americană Pueblo sunt eliberați de autoritățile comuniste nord-coreene, după unsprezece luni de la capturare.
1972 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 lovește capitala Nicaraguei, Managua, omorând peste 10.000 de oameni.
1972 - Cei 16 supraviețuitori ai dezastrului zborului Andes sunt salvați după 73 de zile. Au supraviețuit prin canibalism.
1982 – Moare fotbalistul român Alexandru Apolzan.
1986 - Moare actriţa Eugenia Popovici, care a creat roluri de mare expresivitate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost profesor şi rector al IATC (1972-1976): “Darclée”, “Anotimpuri”.
1986 - Dick Rutan şi Jeana Yeager termină primul zbor în jurul lumii cu un avion numit Voyager, fără să-l realimenteze cu combustibil. Zborul a fost pe o distanță de 40. 212 km. si a durat 9 zile,3 minute si 44 secunde .
1989 -Românii trăiesc prima zi fără comunism, după 40 de ani. În timpul nopții au fost atacate Televiziunea, cladirea Comitetului Central al PCR, Biblioteca Centrala Universitară, care a fost grav afectata de incendii, Ministerul Apararii Nationale. Zeci de români și-au pierdut viața în București, dar și în țară. România a fost singura țară din fostul bloc sovietic în care schimbarea regimului s-a făcut cu vărsare de sânge.
1990 - La Aeroportul Otopeni se dezvelește un monument din marmură, pe care sunt gravate numele celor care şi-au pierdut viaţa în acest loc, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.
1990 - Prin referendum, populația Sloveniei votează in proportie de 88% pentru independența țării față de Iugoslavia.
1994 - R. Moldova adoptă Legea privind statutul special al Gagauziei (Gagauz-Yeri).
2013 - Moare generalul rus Mihail Kalasnikov, proiectant de arme de foc, printre care se numără și faimosul pistol mitralieră ce îi poartă numele.