Din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene care acoperă perioada 2021-2027, va fi finanțat și programul Europa Digitală. Programul are o valoare de 7,5 miliarde de euro și va oferi finanțare pentru proiecte din cinci domenii esențiale.
- Supercalculul
- Inteligența artificială
- Securitatea cibernetică
- Competențele digitale avansate
- Asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale la toate nivelurile economiei și societății
Programul este gândit în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor europene și își planifică eliminarea decalajului dintre cercetarea din domeniul tehnologiilor digitale și implementarea acestora. De asemenea, finalitatea implementării proiectului va aduce rezultate cercetării pe piață și va aduce beneficii mai ales întreprinderilor europene mici și mijlocii. De asemenea, finanțarea proiectelor din cele 5 domenii va fi benefică și pentru domeniul serviciilor medicale, protecția mediului și securitate.
Investițiile din cadrul programului Europa digitală sprijină dublul obiectiv al Uniunii de realizare a tranziției verzi și a transformării digitale și consolidează reziliența și autonomia strategică deschisă a Uniunii.
Programul urmărește să promoveze implementarea și adoptarea la scară largă a unor tehnologii digitale esențiale, precum aplicațiile bazate pe inteligența artificială și instrumentele de ultimă generație din domeniul securității cibernetice.
Vor fi realizate cu ajutorul programului cursuri de formare în domeniul competențelor digitale avansate pentru forța de muncă și pentru studenți, dar și pentru IMM-uri și administrații publice.
„Pandemia a subliniat necesitatea de a investi în capacitățile noastre digitale, de la supercalculatoare la securitate cibernetică. Programul Europa digitală va ajuta întreprinderile europene, în special pe cele mai mici, să implementeze tehnologii avansate, să crească și să beneficieze de vastele oportunități oferite de transformarea digitală și îi va ajuta pe cetățenii noștri să își actualizeze competențele digitale. Acest lucru este esențial pentru realizarea dublei tranziții digitale și verzi, pentru promovarea suveranității noastre tehnologice și pentru consolidarea capacităților noastre digitale strategice”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.
Urmează ca acordul să fie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Ulterior, Consiliul își va finaliza poziția în primă lectură. În cazul în care Parlamentul este de acord cu poziția în primă lectură a Consiliului, actul va fi adoptat, permițând ca punerea în aplicare a programului să înceapă în 2021, odată cu intrarea în vigoare a noului cadru financiar multianual.