În urma rezultatului din 6 decembrie 2020, avantajată este alianța PNL-USR PLUS-UDMR. Totalul deputaților este de 329, majoritatea celor trei partide este de 51,3% la Camera Deputaților. Dacă cele 17 voturi ale minorităților merg spre coaliția de centru-dreapta, majoritatea este de 56%.
Număr senatorilor este de 136, iar majoritatea formată de coaliție are 55%. În total, pe întreg Parlamentul, din cei 456 de parlamentari, coaliția are 244 de parlamentari, adică 53,5% din voturi.
Constituirea noului parlament deschide calea formării noului Guvern. Preşedintele României îl desemnează oficial pe premier care are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta noului legislativ lista guvernului şi programul de guvernare care trebuie aprobat cu majoritatea membrilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor.
Prioritatea noului Guvern este adoptarea bugetului pentru anul 2021
Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Parlament în martie, deşi trebuia, legal, adoptat în toamna lui 2018. Bugetul pe 2020 a fost adoptat în decembrie 2019, prin angajarea răspunderii guvernului în faţa Parlamentului. Codul Fiscal spune că, în anii cu alegeri, Ministerul Finanţelor trebuie să depună la Guvern proiectul de buget în termen de 15 zile de la instalarea noului Executiv.
Deficitul de 9% din PIB din acest an nu mai poate fi continuat. O reducere a lui cu 2-3 puncte procentuale din PIB pare de neevitat. În aceeaşi vreme, nu există o garanţie că pandemia va dispărea în 2021 şi nu există un diagnostic exact nici a stării pieţei muncii, nici a stării de sănătate a companiilor.