1241: În Anglia este utilizat pentru prima dată termenul “parlament”, într-un document regal oficial prin care era convocat Consiliul regelui Henric al III-lea .
1741 - Moare Vitus Bering, navigator şi explorator danez aflat în serviciul Rusiei. El a traversat marea şi strâmtoarea care îi poartă numele (Bering) și a ajuns până la ţărmurile de nord-vest ale peninsulei Alaska, fiind considerat descoperitorul acesteia.
1848 – Moare scriitoarea engleză Emily Brontë, cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (Wuthering Heights).
1852: Se naște fizicianul american Albert Michelson, laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1907). În 1927 a determinat viteza luminii.
1863: Englezul Frederick Walton obține patentul pentru linoleum
1872: Este dată publicităţii Legea pentru alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române.Autocefalia și ridicarea la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române are loc în anul 1872 prin desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei și Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea canonică a Patriarhiei de la Constantinopol și ridicarea mitropolitului Ungrovlahiei, arhiepiscop de Bucuresti, în rangul de mitropolit-primat al României. Titlul de mitropolit-primat fusese acordat pentru prima dată de autoritățile laice mitropolitului Nifon Rusaila pe 11 ianuarie 1865. Bisericile ortodoxe din Țările Române făceau parte integrantă din Patriarhia de Constantinopol până la constituirea Sfântului Sinod românesc în 1872, iar ierarhii ortodocși din Țările Române se găseau sub ascultarea canonică a patriarhului de Constantinopol, care s-a opus inițial desprinderii celor două mitropolii și fărâmițării Bisericii Ortodoxe.
1898: Este înființată, la Iaşi, “Societatea Universitară Română”, condusă de A. D. Xenopol, autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de Nicolae Iorga.
1898: Se naște pictorul român Ion Sima.
1900: La București este încheiată Convenția de comerț între România si Grecia si un protocol prin care se recunoștea personalitatea juridică a Bisericii grecești din România.
19 decembrie 1901: Se naște Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului. În 1929 a conceput un dispozitiv, denumit “Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea.
1915: Moare medicul german Alois Alzheimer.
1915: Se naște Edith Piaf ( Edith Gassion), celebra interpretă de şansonete :“La vie en rose”, “Je ne regrette rien”, “Milord”, “Je sais comment”, “Mon legionnaire”, “Jezebel”, “Johnny, tu n’est pas un ange”. A intrepretat roluri în filmele : “Etoile sans lumière”, “Les Amants de demain” .
1925: La București apare primul număr din săptămânalul “Cetatea literară”, publicație condusă de scriitorul Camil Petrescu.
1941:În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, dictatorul nazist Adolf Hitler devine comandant suprem al forțelor armate germane.
1946: Moare Paul Langevin, fizician şi inventator francez. În 1918 a creat un emițător de unde ultrasonore, cu ajutorul căruia au fost stabilite legile de propagare a ultrasunetului.
1947: Are loc o vizită oficială a unei delegatii guvernamentale iugoslave la București, condusă de Iosip Broz Tito. În urma acesteia este semnat Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală între cele doua țări, pentru o perioadă de 20 de ani. Este primul act internațional încheiat de România dupa cel de-Al Doilea Război Mondial.
1965 - Generalul De Gaulle este ales primul președinte al Franței prin vot universal.
1972 - Nava spațială americană Apollo 17 amerizează în Oceanul Pacific, încheindu-si misiunea de aselenizare controlată.
1979 - Este inaugurat primul tronson al metroului din Bucureşti, cu ruta Semănătoarea–Timpuri Noi.
1989 - La Timișoara, în plină revoluție, sosește o delegație la nivel înalt, condusă de primul ministru Constantin Dăscălescu și de ministrul Justitiei, Emil Bobu, cu scopul de a liniști spiritele în localitate.
1992: Patriarhia română reactivează Mitropolia Basarabiei, autonomă și cu statut propriu, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, hotarâre luată inițial la 15.03.1992, la întâlnirea sinodală de la Constantinopol.
1996 - Moare, la reşedinţa sa din Paris, în urma unui cancer al pancreasului, actorul italian Marcello Mastroiani, care a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografului italian : “La dolce vita”, “Căsătorie în stil italian”.
1997 - Are loc premiera filmului Titanic (regia James Cameron), unul dintre cele mai scumpe filme şi situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile,11 premii Oscar.
1998 - A murit Masaru Ibuka, co-fondator, impreuna cu Akio Morita, al companiei japoneze Sony (1958); (n.11 aprilie 1908).
1999 - A decedat Desmond Llewelyn, actor american, interpretul savantului nebun – „Q” – din seria filmelor James Bond.( n.12 Septembrie 1914).
2000 - A fost dezvelită, la Târgu Mureş, statuia poetului şi revoluţionarului paşoptist Petöfi Sandor, operă a sculptorului Hunyadi Laszlo.
2004 - Moare marele fotbalist român Gheorghe Tătaru.
2012 - Park Geun- hye devine prima femeie președinte în Coreea de Sud.
2013 -Moare îndrăgitul actor român de comedie Nae Lazarescu. A debutat în 1963, după care a lucrat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” , alături de Vasile Muraru , iar cupletele interpretate de ei sunt memorabile, acesta reușind să joace vreme de aproape 50 de ani.
2016 - Are loc Atentatul din Berlin, la un târg de Crăciun, unde un camion cu numere din Polonia pătrunde pe esplanadă, intrând în mulțime. 12 persoane au decedat și peste 50 au fost accidentați grav.