Consiliul European a adoptat regulamentul de stabilire a cadrului financiar multianual al UE pentru 2021-2027. Bugetul prevăzut are o valoare de 1.074,3 miliarde de euro pentru UE27, în prețurile din 2018, inclusiv integrarea Fondului European de dezvoltare. Instrumentul de redresare Next Generation are o valoare de 750 de miliarde de euro și va permite Uniunii Europene să realizeze o finanțare de 1,8 trilioane de euro. Acești bani vor fi utilizați pentru a sprijini recuperarea din pandemie, dar și pentru sprijinirea anumitor domenii.
Finanțarea pentru perioada 2021-2027 va fi orientată către priorități noi, pe domenii diferite. Aici vor fi cuprinse și tranzițiile economice și digitale, digitalizarea fiind acum domeniul cel mai necesar. Se urmărește și modernizarea politicii de coeziune și a celei agricole, pentru a asigura contribuția acestor domenii la redresarea economică a Europei.
Uniunea Europeană va cheltui 132,8 miliarde euro în domeniul cheltuielilor pieței unice, al inovării și al digitalizării și 377,8 miliarde euro pentru coeziune, reziliență și valori. Cu ajutorul oferit de finanțarea suplimentară din cadrul Next Generation EU, sumele vor înregistra creșteri. Mai exact, sumele vor fi suplimentate la 143,4 miliarde de euro, respectiv la 1.099,7 miliarde de euro. Pentru domeniul resurselor naturale și al mediului, va fi pusă la dispoziție o finanțare suplimentară de 356,4 miliarde de euro.
Pentru domeniile migrației și gestionării frontierelor, cheltuielile vor ajunge la suma de 22,7 miliarde de euro în următorii 7 ani, iar domeniul securității și apărării va utiliza finanțare în valoare de 13,2 miliarde de euro. Finanțarea pentru vecinătatea Uniunii Europene și pentru întreaga lume se va ridica la 98,4 miliarde euro.
Pentru că digitalizarea este un pas important pentru țara noastră, mai ales în acest moment, va fi înființat un nou program de finanțare care va purta numele de Europa digitală. Acest program urmărește promovarea lansării pe scară largă și adoptarea tehnologiilor digitale cheie, cum ar fi aplicațiile de inteligență artificială și instrumentele de securitate cibernetică de ultimă generație. Componenta digitală a Facilității pentru Conectarea Europei va primi, de asemenea, un impuls semnificativ în finanțare. În domeniul securității și apărării, va fi creat un nou Fond european de apărare instituit pentru a promova competitivitatea, eficiența și capacitatea de inovare a bazei de apărare, tehnologice și industriale a UE.
Există și programe care vor fi destinate tinerilor. Programele Erasmus + și Corpul European de solidaritate vor fi consolidate, iar Erasmus + ar urma să tripleze numărul de participanți.
Un alt program va oferi o bază solidă pentru acțiunea UE. Programul poartă numele de EU4Healt și este destinat domeniului sănătății. Acesta se va baza pe lecțiile învățate în pandemia de Coronavirus.
Programul Orizont Europa va fi destinat domeniului cercetării și inovării și va beneficia de o creștere semnificativă atunci când fondurile pe baza instrumentului de recuperare al UE vor fi puse la dispoziție.
Cele mai multe dintre aceste programe urmează să fie adoptate la începutul anului viitor, urmând să fie aplicate retroactiv tot atunci.
Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe, vești bune despre economia țării
Florin Cîțu anunță că finanțarea pentru prima parte a anului viitor este asigurată, iar bugetul pentru întregul an este în lucru deja.
„Situaţia financiară a României rămâne bună şi nu vor exista probleme de finanţare în următoarele luni. (...) Am asigurat finanţarea pentru prima parte a anului următor, vorbim de cheltuielile pentru primele 4 -5 luni din 2021. Nu există nicio problemă pentru cheltuieli, mai ales pentru cheltuieli în sănătate, investiţii, salarii, pensii. Banii îi avem deja.”, a anunţat Florin Cîţu.
Acesta a declarat și că bugetul pentru 2021 este deja în curs de stabilire și că se lucrează pe structura actualului guvern, cu 16 ministere,„ dar el va fi foarte uşor de ajustat în cazul în care printr-o negociere politică se va ajunge la o altă structură a guvernului”.