marți, 18 mai
Remember-17 decembrie
De Mihai Popan - joi, 17 decembrie în categoria Cultură
54

Distribuie pe rețelele de socializare

1187 - Moare Papa Grigore al VIII-lea (Alberto di Morra). A fost ales papă al Romei la 25 Octombrie 1187, deținând această funcție până la moartea sa. Este cel care a inițiat cea de a III-a Cruciadă.

1600 -Are loc  căsătoria dintre Henric al IV-lea al Franței și Maria de Medici.

1777 - Franța recunoaște Statele Unite.

1778 – Se naște chimistul Humphry Davy, descoperitorul electrochimiei.

 1790 -Piatra Soarelui este descoperită în timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City, inscripționată cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone.

1830 - Moare Simón Bolívar, unul dintre conducătorii luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominaţia spaniolă.

1843 – Se naște Elisabeta (Paula-Ottilia-Elisa), prinţesă de Wied, regină a României, care s-a afirmat şi ca scriitoare, publicând, sub pseudonimul Carmen Sylva, povestiri, legende, piese de teatru: “Poveştile Peleşului”, “Prinţul codrului”. A fost membră de onoare a Academiei Române.

1847 - Moare Arhiducesa Marie Louise a Austriei, a doua soţie a lui Napoleon.

1851 - Din iniţiativa lui Ioan Andrei Wachmann şi a lui Ludovic Wiest, se înfiinţează Conservatorul de muzică din Bucureşti, Muntenia, care va fi reînfiinţat în 1864.

1863 (17/29 decembrie) - În Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei este votată „Legea secularizării averilor mănăstireşti”, în urma căreia 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

1870 – Se naște Ioan A. Bassarabescu, prozator român, membru al Academiei Române. A scris doar proză scurtă, fiind pus de istoricii literari în rând cu Ion Luca Caragiale sau Alexandru Brătescu Voineşti deoarece cultiva schiţa şi momentul: “Vulturii”, “Un om în toata firea”.

1890 -La București este înfiinţată “Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”, care va duce o bogată activitate culturală şi politică pentru întărirea unităţii românilor din România şi Transilvania. Activau în Ligă, la începutul secolului al XX–lea: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. În 1914 îşi schimbă titulatura în “Liga pentru unitatea politică a tuturor românilor”.

1891 - Moare Ion Ionescu de la Brad, agronom, economist, statistician.

1892 – Se naște George Magheru, poet şi dramaturg (volum de poezie postum “Cântece la marginea nopţii”). A fost nepotul generalului paşoptist Gheorghe Magheru, a fost fiul Anei, fiica lui Ion Ghica, şi al lui Romulus Magheru, colonel. Rămas orfan, si-a petrecut copilăria la moşia părintească de la Ghergani, unde a primit de la rudele sale materne o educaţie artistică – muzicală, literară, plastică – de excepţie.

1893 – Se naște medicul Dimitrie Bagdasar, neurochirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din București, cel care a pus bazele școlii românești de Neurochirurgie din România, membru post–mortem al Academiei Române.

1903 - Are loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraţilor Orville şi Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, parcurgând 37 de metri, la o înălțime de aproximativ 10 metri.

1907 - Moare lordul Kelvin ( Sir William Thomson ), fizician britanic. Pe lânga teoria temperaturii absolute pentru care a devenit faimos, Kelvin a formulat și alte idei precum calcularea vechimii Pământului, care la mijlocul anilor 1800 era o problemă foarte dezbătută, dar și controversată.

1909 - Este adoptată de Camera Deputaților “Legea privind sindicatele funcționarilor statului“, care interzicea dreptul de asociere și de grevă tuturor salariaților statului.

1912 - Moare Spiru Haret, matematician, sociolog, pedagog, care a reorganizat pe baze moderne învăţământul românesc.

1916 - Este asasinat călugărul rus Grigori Rasputin.

1917 - La Tiraspol se desfășoară Primul Congres al Moldovenilor din stînga Nistrului. (17-18 decembrie 1917), care a reprezentat o consecință directă a Congresului Ostașilor Moldoveni din 20-27 octombrie 1917 de la Chișinău, la care a fost proclamată autonomia fostei Basarabii țariste.

1936 – Se naște Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), la Buenos Aires. Este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741), primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

1938 - Are loc premiera piesei “Jocul de–a vacanța” de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Sica Alexandrescu. Din distribuție : V. Maximilian și George Vraca.

1940 – Se naște Nicolae Lupescu, fost fotbalist român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. Este tatăl cunoscutului fotbalist, Ionuț Lupescu.

1942 – Se naște Toni Iordache, virtuoz instrumentist, interpret român.

1957 - Statele Unite ale Americii lansează cu succes de la Cape Canveral, Florida, prima rachetă balistică intercontinentală Atlas.

1963 - Guvernele român și francez ridică legațiile lor de la București și Paris la nivel de ambasadă.

1971 - În România comunistă, Marea Adunare Naţională  adoptă  Legea nr.23/1971 privind apărarea secretului de stat în Republica Socialistă RomâniaLegea nr.24/1971 privind cetăţenia română, prin care cetăţenii erau obligaţi să-şi declare legăturile şi convorbirile cu străinii şi, respectiv, pierderea cetăţeniei  de către cei care pleacă din ţară în mod clandestin sau fraudulos şi de către cei care, în străinătate fiind, se fac vinovaţi de “fapte ostile”.

1989 – Se desfășoară Revoluția Anticomunistă din România (14-25 decembrie 1989). La ordinele lui Nicolae Ceaușescu,în Timișoara se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere. În noaptea de 16 spre 17 decembrie este evacuat din Timisoara pastorul Laszlo Tokes. Pe parcursul intregii zile au loc ciocniri intre forțele de ordine si manifestanți. Militarii au fost huiduiți si loviți cu pietre, protestatarii atacând sediul PCR. La București, Ceausescu hotărăște, in cadrul unei sedinte a CPEX, folosirea forței armate la Timișoara.

1989 - Este dizolvată oficial poliţia secretă comunistă est–germană (STASI).

1997 - Începe să emită postul privat românesc de televiziune „Prima TV”.

2000 - Are loc reinaugurarea “Coloanei fără sfârșit“, opera sculptorului Constantin Brâncuși, aflată din 16 septembrie 1996 în lucrări de restaurare.

2007 - Începe demolarea fostului Stadion Național, noul stadion, Arena Națională, fiind inaugurat la 6 septembrie 2011.


2018 - ONU, cu excepţia SUA şi a Ungariei, adoptă Pactul mondial privind refugiaţii.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ionel Bogdan, despre Aeroportul Internațional Maramureș: „Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale”

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean ...
CJMM Maramureș conferință de presă Ionel Bogdan

Finanțări de peste 1 miliard de euro și 7 apeluri de proiecte deschise în cadrul programului CERV

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Comisia Europeană a anunțat lansarea a șapte apeluri în cadrul programului „Cetățeni, Egalitate, ...
economie fonduri beneficiari eligibili CERV

Când vor putea românii să intre în SUA fără vize? În prezent, 10% din vizele cerute sunt refuzate

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Românii au probleme atunci când vor să plece în Statele Unite ale Americii. În loc să-i ...
Români SUA vize România

Marcel Ciolacu susține că prim-ministrul Florin Cîțu l-a sunat în urma „cerințelor comisarilor europeni și a președintei Comisiei”

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a fost sunat de prim-ministrul Florin Cîțu pentru a ...
PSD Marcel Ciolacu România 2021

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Maramureș pandemie situație îmbolnăviri noi cazuri

Au fost aprobate organizarea și desfășurarea scenariilor cursurilor de învățământ preuniversitar din Maramureș, pentru perioada 17-21 mai 2021

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a declarat că s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ scenarii elevi

„Cât îi Maramureșu’”, inspirație pentru Școala Populară de Artă din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
În miezul lui Florar, Secția Școala Populară de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și ...
Maramureș Școala Populară de Artă Baia Mare Baia Mare dascăli

Portugalia și Grecia își așteaptă turiștii. Care sunt condițiile de călătorie în cele două țări?

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Autoritățile din Portugalia, au anunțat că turiștii care vin din țările europene care au ...
călătorii pandemie condiții de călătorie turiști

De la 1 iunie, se dă liber la evenimente! Raed Arafat a explicat care sunt condițiile de participare

Petruța Gromucz - mai 15, 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat care vor fi condițiile ...
evenimente participare condiții relaxare

CNSU a emis o nouă hotărâre care prevede măsurile de relaxare care sunt propuse pentru implementare din 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Au fost emise noi reguli pentru petrecerile private, domeniul HoReCa și agenții economici

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis în această seară, Hotărârea cu numărul 29. ...
pandemie coronavirus măsuri relaxare

Primele evenimente-pilot vor avea loc în acest weekend. Vezi lista evenimentelor și locația acestora

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Astăzi a fost adoptată Hotărârea nr. 27, privind aprobarea organizării și desfășurării a 4 ...
evenimente România evenimente pilot test

259.786 de elevi defavorizați vor primi vouchere pentru haine și rechizite

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri a fost semnată cererea de finanțare pentru acordarea,  prin intermediul ...
educație elevi elevi defavorizați România

Reformele majore din PNRR – agreate la Bruxelles. 3,7 miliarde de euro pentru educație, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 2,2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Premierul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian ...
PNRR economie fonduri Planul Național de Redresare și Reziliență

VEȘTI BUNE: De mâine, România renunță la mască și la restricția circulației pe timpul nopții. Nunțile și botezurile, fără restricții de persoane. Florin Cîțu: „Dacă se oprește campania de vaccinare, ne întoarcem.”

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri seară, au fost luate câteva decizii foarte așteptate de români. Președintele Klaus Iohannis ...
restricții relaxare România normalitate

Zi liberă plătită pentru vaccinare, noua propunere legislativă

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Comisia de Muncă a Senatului a acordat raport favorabil propunerii legislative de modificare a ...
actualități raport favorabil pandemie muncă

Prim-ministrul Florin Cîțu a numit un nou șef al Poliției Române

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, ieri, de ...
Prim-ministru Guvern premier România

Deputatul Gabriel Zetea și grupul consilierilor județeni PSD propun acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem lui Ioan Dulf, primul președinte al CJ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Printr-o adresă oficială transmisă spre executivul Consiliului Județean Maramureș de către ...
PSD Maramureș Consiliul Județean CJMM

Raliul Maramureșului se întoarce. Doi piloți maramureșeni participă la competiție

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Maramureșul apare din nou în calendarul raliurilor din România după 14 ani de absență. ...
FRAS sport Maramureș Baia Mare

Florin Cîțu, alături de alți reprezentanți ai Guvernului, negociază la Bruxelles proiectele cuprinse în PNRR. Planul trebuie depus până la sfârșitul lunii mai

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Premierul Florin Cîțu, a publicat seara trecută pe una dintre rețelele de socializare, ...
PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România economie

„De la Procreștinism la Înviere”, eveniment cultural-artistic la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, în ...
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș Baia Mare eveniment