miercuri, 28 iulie
Remember-17 decembrie
De Mihai Popan - joi, 17 decembrie în categoria Cultură
75

Distribuie pe rețelele de socializare

1187 - Moare Papa Grigore al VIII-lea (Alberto di Morra). A fost ales papă al Romei la 25 Octombrie 1187, deținând această funcție până la moartea sa. Este cel care a inițiat cea de a III-a Cruciadă.

1600 -Are loc  căsătoria dintre Henric al IV-lea al Franței și Maria de Medici.

1777 - Franța recunoaște Statele Unite.

1778 – Se naște chimistul Humphry Davy, descoperitorul electrochimiei.

 1790 -Piatra Soarelui este descoperită în timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City, inscripționată cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone.

1830 - Moare Simón Bolívar, unul dintre conducătorii luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominaţia spaniolă.

1843 – Se naște Elisabeta (Paula-Ottilia-Elisa), prinţesă de Wied, regină a României, care s-a afirmat şi ca scriitoare, publicând, sub pseudonimul Carmen Sylva, povestiri, legende, piese de teatru: “Poveştile Peleşului”, “Prinţul codrului”. A fost membră de onoare a Academiei Române.

1847 - Moare Arhiducesa Marie Louise a Austriei, a doua soţie a lui Napoleon.

1851 - Din iniţiativa lui Ioan Andrei Wachmann şi a lui Ludovic Wiest, se înfiinţează Conservatorul de muzică din Bucureşti, Muntenia, care va fi reînfiinţat în 1864.

1863 (17/29 decembrie) - În Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei este votată „Legea secularizării averilor mănăstireşti”, în urma căreia 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

1870 – Se naște Ioan A. Bassarabescu, prozator român, membru al Academiei Române. A scris doar proză scurtă, fiind pus de istoricii literari în rând cu Ion Luca Caragiale sau Alexandru Brătescu Voineşti deoarece cultiva schiţa şi momentul: “Vulturii”, “Un om în toata firea”.

1890 -La București este înfiinţată “Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”, care va duce o bogată activitate culturală şi politică pentru întărirea unităţii românilor din România şi Transilvania. Activau în Ligă, la începutul secolului al XX–lea: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. În 1914 îşi schimbă titulatura în “Liga pentru unitatea politică a tuturor românilor”.

1891 - Moare Ion Ionescu de la Brad, agronom, economist, statistician.

1892 – Se naște George Magheru, poet şi dramaturg (volum de poezie postum “Cântece la marginea nopţii”). A fost nepotul generalului paşoptist Gheorghe Magheru, a fost fiul Anei, fiica lui Ion Ghica, şi al lui Romulus Magheru, colonel. Rămas orfan, si-a petrecut copilăria la moşia părintească de la Ghergani, unde a primit de la rudele sale materne o educaţie artistică – muzicală, literară, plastică – de excepţie.

1893 – Se naște medicul Dimitrie Bagdasar, neurochirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din București, cel care a pus bazele școlii românești de Neurochirurgie din România, membru post–mortem al Academiei Române.

1903 - Are loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraţilor Orville şi Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, parcurgând 37 de metri, la o înălțime de aproximativ 10 metri.

1907 - Moare lordul Kelvin ( Sir William Thomson ), fizician britanic. Pe lânga teoria temperaturii absolute pentru care a devenit faimos, Kelvin a formulat și alte idei precum calcularea vechimii Pământului, care la mijlocul anilor 1800 era o problemă foarte dezbătută, dar și controversată.

1909 - Este adoptată de Camera Deputaților “Legea privind sindicatele funcționarilor statului“, care interzicea dreptul de asociere și de grevă tuturor salariaților statului.

1912 - Moare Spiru Haret, matematician, sociolog, pedagog, care a reorganizat pe baze moderne învăţământul românesc.

1916 - Este asasinat călugărul rus Grigori Rasputin.

1917 - La Tiraspol se desfășoară Primul Congres al Moldovenilor din stînga Nistrului. (17-18 decembrie 1917), care a reprezentat o consecință directă a Congresului Ostașilor Moldoveni din 20-27 octombrie 1917 de la Chișinău, la care a fost proclamată autonomia fostei Basarabii țariste.

1936 – Se naște Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), la Buenos Aires. Este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741), primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

1938 - Are loc premiera piesei “Jocul de–a vacanța” de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Sica Alexandrescu. Din distribuție : V. Maximilian și George Vraca.

1940 – Se naște Nicolae Lupescu, fost fotbalist român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. Este tatăl cunoscutului fotbalist, Ionuț Lupescu.

1942 – Se naște Toni Iordache, virtuoz instrumentist, interpret român.

1957 - Statele Unite ale Americii lansează cu succes de la Cape Canveral, Florida, prima rachetă balistică intercontinentală Atlas.

1963 - Guvernele român și francez ridică legațiile lor de la București și Paris la nivel de ambasadă.

1971 - În România comunistă, Marea Adunare Naţională  adoptă  Legea nr.23/1971 privind apărarea secretului de stat în Republica Socialistă RomâniaLegea nr.24/1971 privind cetăţenia română, prin care cetăţenii erau obligaţi să-şi declare legăturile şi convorbirile cu străinii şi, respectiv, pierderea cetăţeniei  de către cei care pleacă din ţară în mod clandestin sau fraudulos şi de către cei care, în străinătate fiind, se fac vinovaţi de “fapte ostile”.

1989 – Se desfășoară Revoluția Anticomunistă din România (14-25 decembrie 1989). La ordinele lui Nicolae Ceaușescu,în Timișoara se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere. În noaptea de 16 spre 17 decembrie este evacuat din Timisoara pastorul Laszlo Tokes. Pe parcursul intregii zile au loc ciocniri intre forțele de ordine si manifestanți. Militarii au fost huiduiți si loviți cu pietre, protestatarii atacând sediul PCR. La București, Ceausescu hotărăște, in cadrul unei sedinte a CPEX, folosirea forței armate la Timișoara.

1989 - Este dizolvată oficial poliţia secretă comunistă est–germană (STASI).

1997 - Începe să emită postul privat românesc de televiziune „Prima TV”.

2000 - Are loc reinaugurarea “Coloanei fără sfârșit“, opera sculptorului Constantin Brâncuși, aflată din 16 septembrie 1996 în lucrări de restaurare.

2007 - Începe demolarea fostului Stadion Național, noul stadion, Arena Națională, fiind inaugurat la 6 septembrie 2011.


2018 - ONU, cu excepţia SUA şi a Ungariei, adoptă Pactul mondial privind refugiaţii.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Campania de vaccinare este noul motiv de ceartă între Ludovic Orban și Florin Cîțu

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Ludovic Orban, săgeți către Florin Cîțu pentru țintele ratate ale campaniei de ...
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban Prim-ministru premier

Primăria municipiului Baia Mare dă în folosință 100 de apartamente moderne pentru tineri

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare continuă seria investițiilor destinate ...
administrație publică Baia Mare primar Cătălin Cherecheș

Premierul Florin Cîţu: „Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu, a declarat că autorităţile nu doar că sunt ...
pandemie coronavirus Covid-19 Sars-CoV-2

Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță noi măsuri de relaxare de la 1 august. Noi condiții pentru evenimentele private

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Hotărârea nr. 50 din 26.07.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de ...
evenimente private Comitetul Național pentru Situații de Urgență CNSU

Casa Regală a României - Ambasador al Culturii Tradiționale Românești

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă ...
cultură Maramureș Casa Regală România

Parlamentul din Franța a validat pașaportul sanitar

Daiana Toma-Cioran - iul. 26, 2021
Parlamentul francez a adoptat definitiv ieri seară, după multe controverse, paşaportul sanitar, ...
Parlament Franța pașaport sanitar 2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic, înainte să intre la ore”

Daiana Toma-Cioran - iul. 26, 2021
Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testați periodic, înainte să intre în ...
Sorin Cîmpeanu Ministrul Educației noul an școlar 2021/2022

Programul Orizont Europa: 11 proiecte noi cu o valoare totală de 120 milioane euro au fost selectate pentru sprijinirea cercetărilor referitoare la COVID-19

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Comisia Europeană a transmis selectarea a 11 proiecte noi în cadrul programului Orizont Europa, ...
Orizont Europa cercetări urgente coronavirus pandemie

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Modelul contractului individual de muncă a fost modificat. Angajatorii vor avea noi obligații

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Modelul contractului individual de muncă a suferit săptămâna trecută câteva modificări. Au fost ...
contract de muncă modificări România contract individual de muncă

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă

Incidența cazurilor de COVID-19 în rândul tinerilor a crescut în România în ultima săptămână

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, incidența de cazuri de COVID-19 a ...
pandemie valul 4 COVID-19 cazuri

Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune că la nivelul ministerului sunt identificate trei ...
primării primari bani investiții

PSD acuză Guvernul: „Zero euro din PNRR în 2021”

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
PSD spune, într-o postare pe pagina lor de Facebook, acuză Executivul că este vinovat de ...
PSD Guvern PNRR România

Maramureșul primește de la Guvern 9 milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a anunțat prin intermediul unei ...
Maramureș Guvern sumă bani alocați

APIA: Peste 14.000 de cereri înregistrate în cadrul campaniei de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a informat ieri, 21 iulie 2021, faptul că în ...
APIA cereri susținerea producției legume

Consiliul Local Baia Mare: Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 100 milioane lei a trecut

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Astăzi, 21 iulie 2021, de la ora 10:00, a avut loc o nouă Ședință Ordinară a Consiliului ...
ședință ordinară Consiliul Local Baia Mare Maramureș

Vicepremierul Dan Barna: „PNRR va fi aprobat în septembrie. Cred că la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară”

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi ...
Dan Barna vicepremier copreședinte USR PLUS