luni, 12 aprilie
Revoluția din Decembrie 1989-Căderea totalitarismului și pasul spre democrație
De Mihai Popan - miercuri, 16 decembrie în categoria Cultură
121

Distribuie pe rețelele de socializare

Revoluția română din decembrie 1989 a pus capăt dictaturii comuniste, înlocuind totalitarismul cu libertatea pentru poporul român. Revolta a debutat la Timișoara, dar a cuprins cu rapiditate toată țara. A fost Revoluția care a distrus aproape patru decenii de comunism, perioadă în care poporul român a cunoscut o multitudine de suferințe și privațiuni. O lume întreagă a putut urmări, în direct, pe posturile de televiziune, cum românii își iau în sfârșit porția de libertate. Deși au fost considerate cele mai curajoase proteste ce au avut loc în Europa la sfârșitul secolului XX, acestea s-au soldat cu victime, în special tineri, care au ieșit în stradă cu mâinile goale, în încercarea de a manifesta pașnic. Totul s-a întâmplat într-o perioadă în care, în Europa, aveau loc schimbări importante: căzuse Zidul Berlinului, iar Războiul Rece se sfârșea.

În dimineața zilei de 16 decembrie, în Timișoara, în fața casei pastorului reformat Laszlo Tokes se strânseseră câteva zeci de demonstranți, care își exprimau nemulțumirea față de decizia de evacuare a pastorului. Deși primarul orașului a încercat să dea asigurări că pastorul nu va fi evacuat, mulțimea protestatarilor creștea de la o oră la alta, ajungând în jurul prânzului la aproximativ 1000 de persoane, care au blocat tramvaiele care circulau în zonă. Sosirea milițienilor în uniformă și a cadrelor Securității și ale miliției în civil nu a făcut decât să încingă spiritele. Protestatarii au început să strige: „ Jos Ceaușescu!”. Seara, au loc ciocniri între manifestanți și scutierii trimiși la fața locului, care sunt învinși de manifestanți, care se îndreaptă spre sediul județean al PCR și spre Piața Operei. La Timișoara este trimisă o echipă operativă de la București, care arestează și brutalizează aproape 200 de persoane prezente la manifestație, iar garnizoana MapN Timișoara intră în alertă, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. 

În cursul nopții de 16 spre 17 decembrie, pastorul Laszlo Tokes, împreună cu soția, au fost evacuați, cu violență. În dimineața zilei de 17 decembrie, la Timișoara a ajuns și un grup operativ al Marelui Stat Major al Armatei. În continuare, pe străzile Timișoarei se aflau câteva mii de manifestanți, care distrugeau cărțile care-l preaslăveau pe dictator, spărgând geamurile librăriilor. În același timp, Vasile Milea, ministrul Apărării din acea vreme, transmite la București că situația de la Timișoara s-a agravat, dând ordin ca sediul PCR din Timișoara să fie apărat de 400 de soldați. Județul Timiș intră astfel în stare de necesitate, iar armata în stare de luptă, străzile Timișoarei fiind împânzite de tancuri, pe care protestatarii le blochează sau le incendiază. Conducerea garnizoanei din oraș a fost preluată de șefii din Marele Stat Major, sosiți din capitală, unde este convocat Comitetul Executiv al PCR, după ce protestatarii timișoreni au luat cu asalt Comitetul Județean de Partid și au distrus inscripția PCR, în seara zilei de 17 decembrie. Elena și Nicolae Ceaușescu acuză miniștrii Apărarii, de Interne și generalii că nu au tras în manifestanți, pentru a reprima sub orice formă revolta. Astfel, în jurul orei 18 din ziua de 17 decembrie, soldații încep să tragă din plin asupra protestatarilor de pe Calea Girocului, în câteva ore fiind împușcați peste 300 de oameni.

În 18 decembrie, la Timișoara, numărul manifestanților crește, deși trupele MapN fuseseră suplimentate. Zeci de mii de muncitori au intrat în grevă generală. În seara zilei de 18 decembrie, manifestanții, cu lumânări în mâini, se adună pe treptele catedralei din oraș, unde sunt întâmpinați cu gloanțe. În oraș, se trage până dimineața, iar numărul de morți și răniți crește.

În 19 decembrie, tot mai mulți muncitori timișoreni ies în stradă, manifestațiile luând amploare. Se ordonă retragerea tancurilor și TAB-urilor și se interzice folosirea armamentului de război. În 20 decembrie, la Timișoara erau în stradă zeci de mii de manifestanți, care scandau: „Jos dictatorul!”, „Libertate!”, „Armata e cu noi!”. În această situație, forțele de Miliție și Securitate au părăsit dispozitivele, iar manifestanții au urcat pe TAB-uri, oferind soldaților pâine, flori și țigări. Timișoara a fost proclamat de către manifestanți „primul oraș liber de comunism al României”. Ei cer premierului Constantin Dăscălescu demisia conducerii țării, alegeri libere și judecarea celor vinovați pentru morții Timișoarei. Nicolae Ceaușescu, întors din Iran, se declară nemulțumit de maniera în care a fost gestionată situația, îl numește pe Victor Atanasie Stănculescu coordonatorul situației din județul Timiș, unde este declarată stare de necesitate. Mai mult, într-o apariție televizată, îi numește huligani pe manifestanții din Timișoara.

Pe data de 21 decembrie, la București este organizat un miting, la cererea lui Nicolae Ceaușescu, care promite mulțimii mărirea salariilor și condiții mai bune de trai, dar este huiduit, moment în care este întreruptă transmisia televizată. Acesta a reprezentat debutul Revoluției la București, în semn de solidaritate cu celelalte orașe din țară. Deși s-a încercat reprimarea revoltei prin diverse mijloace, prin persoane infiltrate printre manifestanți și sunete de panică emise de o autospecială a MapN, manifestanții nu au fost intimidați, mulți rămânând în Piața Universității, Piața Romană și Piața Unirii. Pe străzile capitalei apar transportoare blindate si mașini de pompieri. Au loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine, soldate cu morți și răniți. Peste 1000 de arestați sunt duși la Miliția Capitalei, câteva sute ajungând la Penitenciarul Jilava, unde sunt torturați. Printre aceștia se aflau și copii. 

În 22 decembrie, muncitorii din marile uzine ale capitalei se îndreaptă spre CC al PCR, în timp ce dictatorul cere șefului Securității, Iulian Vlad, și ministrului MapN, Vasile Milea, să oprească apropierea demonstranților cu orice preț. Vasile Milea se sinucide în propriul birou, trăgându-și un glonț în piept. Deși Nicolae Ceaușescu i-a cerut generalului Stănculescu să preia portofoliul Apărării și să ordone lupta, acesta dă ordin contrar. În urma ședinței Comitetului Politic Executiv, Nicolae Ceaușescu decide să continue lupta împotriva poporului român și impune starea de necesitate pe teritoriul țării. Zeci de mii de protestatari se aflau în fața sediului CC, moment în care gen. Stănculescu le cere soților Ceaușescu să părăsească sediul cu un elicopter, acesta fiind momentul în care dictatura comunistă s-a prăbușit.

În final, cuplul Ceaușescu a fost capturat, fiind ambii condamnați la moarte și executați prin împușcare. După executarea soților Ceaușescu, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România. 

    

  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană