Chiar dacă se crede că anul 2021 va fi un an al lansării din punct de vedere economic, specialiștii avertizează că abia atunci va apărea greul. Datorită măsurilor luate de stat, de la scutirea taxelor, la șomajul tehnic, scheme de finanțare sau granturi, atât business-urile cât și persoanele fizice au fost ținute pe linia de plutire.
Săptămâna trecută, în cadrul conferinței Piața Financiară, Leonardo Badea, vice-guvernator al Băncii Naționale, a declarat că aproximativ 564.000 de persoane fizice și companii au apelat la amânarea achitării ratelor la credit. Din acest număr, un procent de 70% au folosit această facilitatea prin intermediul moratoriului guvernului, iar 30% au utilizat programele proprii ale băncilor. Valoarea totală a creditelor amânate este de 41,8 miliarde de lei, adică 14,7% din totalul finanțărilor acordate de bănci.
Moratoriul de amânare a plății ratelor expiră la începutul anului 2021, mai exact la 1 ianuarie. Se discută acum de o nouă prelungire cu restricții mai puține. Dacă facilitățile de acest gen vor fi retrase în viitor, impactul financiar asupra băncilor va fi unul accentuat.
Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară, a declarat în cadrul conferinței că este esențial ca anul viitor politica moratoriilor să continue, deoarece economia este încă la pământ. Totuși, acesta susține că este ideală o nouă regândire a facilității, cu stabilirea unor criterii clare.
Conform BNR, 51 de sectoare au suferit în urma crizei și doar 34 au avut rezultate pozitive. La sfârșitul anului precedent, 35% dintre companiile românești au înregistrat capitaluri negative, iar suma preconizată pentru capitalizare ar fi de 150 de miliarde de lei, adică peste 30 de miliarde de euro.
Autoritatea Europeană Bancară nu este în totalitate de acord cu prelungirea politicii de amânare a plății ratelor. Aceasta susține că politica ar trebui prelungită cu doar 6 luni de la data expirării oficiale.
Și persoanele fizice vor avea de suferit în urma crizei. Va fi o piață a muncii foarte dificilă, cu un număr de locuri de muncă scăzut și o cerere mare. Vor avea loc scăderi de salarii sau chiar plafonarea acestora.
Chiar dacă anul 2021 aduce cu el Planul de Relansare Economică, cei 80 de miliarde de euro oferiți de Uniunea Europeană, sub formă de împrumuturi nu vor veni la 1 ianuarie, dat fiind faptul că Guvernul are o capacitate redusă de implementare a proiectelor.