15 decembrie – Ziua Cercului Militar Naţional
Cercul Militar Naţional este una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti, având vârsta independenţei ţării. Adunarea generală a ofiţerilor din Bucureşti, cea mai mare din ţară, a hotărât adoptarea statutelor la 15 decembrie 1876, în ajunul războiului pentru independenţă din 1877-1878, în plină criză orientală, care urma să aducă schimbări majore în configuraţia sud-estului European. Aceasta este semnificația actului de naştere al Cercului Militar Naţional.
37 – Se naște împăratul roman Nero (Claudius Drusus Germanicus Caesar), care a domnit între anii 54-68 d.Hr.
1467 – În Bătălia de la Baia, Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei.
1802 – Se naște, în Cluj-Napoca, Janos Bolyai, matematician maghiar. Și-a urmat tatăl pe plan profesional, Farkas Bolyai, un reputat matematician, în ciuda faptului că în tinerețe a lucrat ca inginer militar.
1832 – Se naște Gustave Eiffel, inginer și arhitect francez , proiectant al celebrului Turnul Eiffel din Paris.
1840 - Rămășițele pământești ale lui Napoleon I sunt aduse în Franța de pe Insula Sfânta Elena, unde a murit, și depuse în Domul Invalizilor din Paris.
1860 - Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăşte alipirea Banatului la Ungaria, fără a ţine seama de cererea românilor bănăţeni de a înfiinţa în Banat un “Căpitănat român“.
1868 - Are loc concertul inaugural al “Societăţii Filarmonice Române” din Bucureşti, sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. Au fost prezentate lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy. Filarmonica „George Enescu” este o instituție muzicală reprezentativă a României.
1876 - Ia ființă Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național. Construcția sediului de azi al instituției, Palatul Cercului Militar Național, a început în 1911 și s-a încheiat în 1923.
1885 - Apare la București revista modernistă “Analele literare”, editată de Mircea C. Demetrescu.
1887 - Apare lunar, la Bucureşti, România, “Revista nouă” condusă de Bogdan Petriceicu-Haşdeu, redactori fiind, printre alții, Alexandru Vlahuță și Delavrancea. Revista a fost editată pînă în septembrie 1895.
1887 – Se naște Cella Delavrancea, om de cultură, pianistă, prozatoare, fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea. A scris : “O vară ciudată”, “Dintr-un secol de viaţă”.
1914 – Se naște, la Cernăuți, Ion Bostan, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar :“Aur de Voroneţ”, “Impresii din Deltă”.
1914 – Are loc o explozie de gaz la mina Mitsubishi Hōjō din Kyushu, Japonia, care a ucis 687 de oameni.
1919 – În Basarabia, la Bălţi, apare revista bilunară “Uniunea literară“.
1926 – Se naște Mircea Olteanu, unul dintre primii chirurgi oftalmologi din lume. A operat sub anestezie generală nou născuţi sub două săptămâni, lui datorindu-i-se înfiinţarea, în România, a unui centru de transplant de cornee, în care s–au realizat peste 3 500 de astfel de operaţii.
1938 - Memorandumul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu Mare, Maramureș), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici și alți 48 de fruntași ai PNȚ, este prezentat regelui Carol al II–lea. Se cerea “o schimbare de regim radicală” și respectarea principiilor democratice conform hotărârilor de la Alba Iulia, din 1918.
1939 - În statul american Georgia, la Atlanta, are loc premiera filmului “Pe aripile vântului”, unul dintre marile filme ale cinematografiei mondiale, realizat de regizorul Victor Fleming. Protagoniști erau Vivien Leigh si Clark Gable.
1944 - Reapare la Bucureşti, zilnic, ultima serie a revistei „Bilete de papagal”, al cărei director era Tudor Arghezi.
1947 – Se naște lingvistul George Mihail Pruteanu, om de televiziune, jurnalist, critic literar, traducător şi politician.
1948 - Este înființată Opera Maghiară de Stat din Cluj.
1948 – Se naște prozatorul și publicistul român Cornel Nistorescu.
1949 – Se naște actorul american Don Johnson.
1951 – Se naște Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupurilor „Song”, „Minisong”.
1958 - Moare fizicianul atomist Wolfgang Pauli, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1945.
1964 - Oficialităţile canadiene arborează pentru prima dată actualul lor steag cu o frunză roşie de arţar in centru.
1965 - Navetele spațiale americane Gemini 6 și Gemini 7 realizează prima întâlnire în spațiu.
1966 - Moare Walt Disney (Walter Elias), desenator, regizorul şi producătorul filmelor de desene animate “Mickey Mouse”, “Bambi”. A fost fondatorul unui imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii “Disneyland”, inaugurat în 1955, lângă Los Angeles. Ultimul parc de distracţii “Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992.
1970 - Naveta spațială rusească Venera–7 efectuează prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus.
1973 - Asociaţia Americană de Psihiatrie elimină homosexualitatea din lista oficială a tulburărilor psihice.
1973 – Se naște Constantin Popescu, scenarist, regizor şi producător la casa de producţie cinematografică „FILMEX”. A debutat în 2002, la editura Cartea Românească, cu romanul „Mesteci şi respiri mai uşor…” A obținut premiul de debut „Radu G. Ţeposu” şi cel al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, precum şi premiul Prometheus al Fundaţiei Anonimul.
1989 - La Timişoara au loc primele manifestaţii anti-regim. Protestele au luat amploare şi, în câteva zile, îmbracă forma unei revolte de masă. Forţele de ordine au intervenit brutal, deschizând focul asupra demonstranţilor.
1994 – Este lansat Netscape Navigator 1.0.
1995 - La Conferința Uniunii Europene de la Madrid (Spania), șefii de stat și de guvern cad de acord asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită “EURO” și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia, cu data de 1 ianuarie 2002.
2000 - Este închisă definitiv centrala atomoelectrică rusă de la Cernobîl, Ucraina.
2001 - Este redeschis, pentru public, Turnul din Pisa. Fusese închis în 1990 pentru consolidare.
2002 - Pentru prima dată, România este nominalizată în cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona), prin introducerea secțiunii “Cel mai bun artist român”, câștigătoare fiind trupa “Animal X”.
2004 - Biroul Electoral Central transmite Curţii Constituţionale, pentru validare, rezultatele centralizate în urma turului doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui României, care îl stabileau ca învingător pe Traian Băsescu, candidat din partea Alianţei D.A. PNL-PD.
2008 - În urma alegerilor legislative din 2008, liderul PDL Emil Boc este desemnat pentru postul de prim-ministru al guvernului României de către preşedintele Traian Băsescu, luându-i locul lui Theodor Stolojan, care a renunţat la această funcţie. A fost validat prin votul Parlamentului la 22 decembrie 2008.