luni, 26 octombrie
Meșteșugari desăvârșiți la Târgul de Sfântă Mărie „Bun de Maramureș”
De Daiana Toma-Cioran - luni, 17 august în categoria Evenimente
38

Distribuie pe rețelele de socializare

„Bun de Maramureș” este Târgul de Sfântă Mărie organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Maramureș. Evenimentul are loc în incinta Muzeului Satului. Târgul se desfășoară în weekendul acesta, 15-16 august, începând cu ora 10:00 în ambele zile. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Consiliul Județean Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”.

Păpuși tradiționale

Meșteșugarii din Baia Mare s-au adunat pentru a împărți cu publicul maramureșean datinile și bunurile tradiționale făurite de aceștia. De la dulciuri, până la bijuterii tradiționale, de la săpunuri naturale făcute din lavandă, până la păpuși îmbrăcate în portul popular maramureșan. Diversitatea produselor din Târg nu a încetat să ne impresioneze. Oameni cu privirea caldă, harnici și pasionați de tradiție, au sărit în atenția noastră pentru a împărtăși cu noi frumusețea Maramureșului.

O afacere inspirată

Ovidiu B., la vârsta de 49 de ani este pasionat și are o afacere cu produse de cosmetică și de îngrijire personală naturale, a declarat pentru 24mm.ro:

„Fac de 3 ani această practică. Am participat la târguri în trecut și am văzut această idee și m-am inspirat. Toate produsele au ingrediente naturale, nu conțin nici un chimical, ceea ce e important pentru clienții mei. Am mai fost și în anii trecuți la târguri, dând faptul că fac parte din Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Este o oportunitate bună pentru localnici acest târg. Pot achiziționa produse tradiționale maramureșene.”

Sticle tradiționale 

Meșteșugară încă de mică

Meșter popular în Baia Mare, Maria B., cu vârsta de 56 de ani a fost plină de zâmbet când ne-am îndreptat către standul ei:

„Fac bijuterii de mică, dar treaba a devenit mai serioasă doar de 6 ani. Particip des la târguri, desigur că îmi place. Am mai participat și prin oraș, dar și la Muzeul Satului în anii trecuți. Partea de metal din bijuteriile mele sunt făcute din aliaje, însă broderia este creată din mătase, bumbac, iută și alte materiale naturale. Desigur, dacă o sa mai fiu invitată, o sa particip și evenimentele următoare la târguri.”

Toate măsurile de protecție au fost luate la cunoștință și respectate.

Foto și text: Diana Florian

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri