Țara noastră va găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetică, având astfel prima agenție europeană de până acum. Au fost șapte orașe care au luptat pentru găzduirea centrului, Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilinius, Luxemburg și Leon. Finaliste au rămas doar două, București și Bruxelles, capitala Belgiei, iar capitala noastră a câștigat cu 15 voturi la 12.
Cel care a făcut anunțul victoriei a fost Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, printr-un mesaj publicat pe o rețea de socializare.
„În urma unui vot la Bruxelles, România este țara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetică. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multă hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați!", a fost mesajul acestuia pentru români.
Pentru țara noastră aceasta victorie înseamnă un pas înainte, atât din punctul de vedere al reputației, cât și din punct de vedere economic. Centrul European pentru Securitate Cibernetică aduce în țară fonduri de 2 miliarde de euro în primă fază, bani alocați pentru securitatea cibernetică.
Specialistul Alex Nazare, unul dintre formatorii proiectului care a adus câștig Bucureștiului și reprezentant al Guvernului României cu însărcinări speciale în domeniul securităţii cibernetice, a declarat pentru AlphaNews că acest uriaș proiect ar putea ajuta la digitalizarea țării, lucru care lipsește cu desăvârșire în acest moment.Într-un comunicat al Ministerului Transporturilor, sunt prezentate și atuurile României pentru acest proiect.
„România este primul stat care şi-a exprimat intenţia de a găzdui centrul unul dintre principalii contributori la nivel tehnic în privinţa acestui regulament şi singura ţară candidată pentru sediul centrului care nu deţine niciun sediu de agenţie sau entitate europeană. Totodată, România asigură în totalitate securitatea cibernetică a reţelelor 5G şi dosarul de candidatură este unul solid, care satisface pe deplin toate criteriile cerute, aşa cum o reflectă şi analiza Comisiei Europene.”
De asemenea, în cadrul comunicatului se evidențiază și că țara noastră are un „ecosistem extraordinar de securitate cibernetică, un număr impresionant de specialişti ICT şi companii tech inovatoare, conectivitate la cele mai înalte standarde şi un mediu internaţional divers, dinamic şi prosper.”
Marian Muguleț, secretarul de stat pentru tehnologia informației la nivelul întregii administrații publice centrale a transmis după aflarea veștii că operaționalizarea centrului este preconizată pentru vara anului viitor și că urmează discuții cu reprezentanții CE în legătură cu alegerea unuia dintre cele 3 sedii pe care țara noastră le-a pregătit.
Și șeful statului, Klaus Iohannis a fost încântat de veste și a ales să transmită un mesaj pe una dintre rețelele de socializare.
”Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu.”