Ziua internaţională a munţilor
Ziua internaţională a munţilor este celebrată la 11 decembrie și a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU. Marcarea acestei zile urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente cu scopul de a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.
Munții acoperă aproximativ 22% din suprafaţa Pământului și au un rol major în ceea ce privește creşterea economică sustenabilă. Ei furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru oamenii care trăiesc la munte, bogățiile lor naturale aducând un beneficiu multora.
361 - Iulian Apostatul intră în Constantinopol, fiind împărat unic al Imperiului Roman.
1475 – Se naște papa Leon al X-lea.
1781 – Se naște fizicianul scoțian David Brewster, descoperitorul caleidoscopului.
1792 – Se naște preotul catolic si compozitorul austriac Joseph Mohr, cel care a scris versurile celebrului colind de Crăciun “Stille Nacht, heillige Nacht”.
1803 – Se naște Hector Louis Berlioz, compozitor, dirijor şi teoretician muzical: simfonia “Romeo şi Julieta”, „Simfonia fantastică”.
1810 – Se naște Alfred de Musset, poet, prozator şi dramaturg francez, considerat unul dintre primii reprezentanți ai romantismului în literatura franceză: ciclul poemelor lirice “Nopţile” şi “Amintiri”.
1816 - Indiana devine cel de-al 19-lea stat al SUA.
1835 – Se joacă primul vodevil românesc, pe scena “Teatrului Momulo” din București : “Triumful amorului”, în adaptarea muzicală a lui Ioan Andrei Wachmann. Vodevilul este o comedie ușoară, cu o intrigă bogată în răsturnări și se bazează în general pe qui pro quo-uri (“unul luat drept altul” = confuzie).
1843 – Se naște savantul Robert Koch, medicul care a descoperit bacilul tuberculozei și laureat al Premiului Nobel în 1905.
1861 - A fost rostită Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza pentru îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române. S-a trecut la unificarea guvernelor si a Camerelor celor doua Principate, formându-se, la 22 ianuarie 1862, primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu. Parlamentul unic iși va deschide lucrările la 24 ianuarie 1862, în care Al. I. Cuza proclama Unirea definitivă a Principatelor. Orașul București devine capitala acestora. Comisia Centrală de la Focșani își va înceta activitatea.
1861 – Sunt desființate taxele de export pentru produsele Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. Criza economică era puternică. Grânele se vindeau greu din cauza taxei de export, iar importul întrecuse in 1858 exportul. Lipsa de numerar era acută, creditul se redusese considerabil. S-a încercat un împrumut în străinătate, care nu a putut fi realizat, dar se va obține în 1864.
1876 – Are loc Conferinţa reprezentanţilor puterilor europene, la Constantinopol, cu scopul de a determina Poarta otomană să acorde unele libertăţi popoarelor supuse. Poarta proclamă o Constituţie, la 11 decembrie, în care România era desemnată “provincie privilegiată” a Imperiului otoman.
1901 - Este trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall. A fost recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.
1913 – Se naște Carlo Ponti, regizor si cunoscut producător italian de film, soţul actriţei Sophia Loren.
1916 - În urma înfrângerilor militare suferite de România în toamna anului 1916, este format, la Iași, guvernul de concentrare națională Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu.
1918 - Partidul Social-Democrat din România îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist din România.
1918 - Este aleasă o nouă conducere a Partidului Ţărănesc Basarabean: Pantelimon Halippa – preşedinte, Ştefan Ciobanu şi V.Bîrcă – vicepreşedinţi, T.Ioncu – secretar. Partidul Țărănesc din Basarabia s-a constituit la 23 august / 5 septembrie 1918 la Chișinău.
1935 – Se naște Ferdinand Alexander Porsche, designer auto german şi proprietarul firmei Porsche.
1941 -În cadrul celui de Al doilea război mondial , Germania și Italia declară război SUA.
1941 – Se naște Petre Mihai Băcanu, ziarist, director executiv al cotidianului “România liberă”.
1942 – Se naște cascadorul român de origine maghiară Szobi Cseh (Szabolcs Cseh), la Miercurea Ciuc.
1944 – Se naște cântăreața americană Brenda Lee.
1946 - Adunarea Generală a Națiunilor Unite decide înființarea UNICEF, cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.
1958 – Filozoful Constantin Noica este arestat de autorităţile comuniste, sub acuzația de “uneltire contra orânduirii sociale”, pentru organizarea întrunirilor de discuţii filosofice de la Câmpulung şi pentru tipărirea, difuzarea în afara graniţelor a volumului „Povestiri despre om”. A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.
1972 - Sonda americană Apollo 17 ajunge pe Lună, devenind a șasea și ultima sondă din misiunea spațială Apollo care va ateriza pe Lună.
11-15 decembrie 1986 -Este demolată biserica, iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcărești, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești. A fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc,considerat unul din cele mai valoroase monumente istorice din București. A fost demolat din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
1992 - La Bursa Romană de Mărfuri are loc prima tranzacţionare bursieră, după înlăturarea regimului comunist.
1993 - Moare, la Paris, Elvira Popescu, actriţă de teatru şi film, originară din România.
2000 - Ion Iliescu (PDSR) iese învingător în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, devenind, pentru a doua oară, preşedintele României. A depus jurământul la 20 dec. 2000.
2004 - Este inaugurată, la Focşani, prima eurogară din România.