România a atras fonduri europene cu valori însemnate în ultimele două luni ale anului precedent, mai exact în noiembrie și decembrie 2019, România a atras fonduri UE în valoare de 1,1 miliarde de euro. Astfel, din noiembrie 2019 și până în decembrie 2020, țara noastră a atras fonduri cu o valoare de 4 miliarde de euro.
Anul acesta a fost unul plin de surprize neplăcute, pandemia obligându-ne să renunțăm la normalitate, economia a înregistrat pierderi majore, spitalele au avut nevoie de noi echipamente și forță de muncă, iar domeniile cele mai importante precum HoReCa au fost pus la pământ. Tocmai din acest considerent, țara noastră a folosit din cele 4 miliarde de euro din fonduri UE, 1 miliard de euro exclusiv pentru combaterea pandemiei.
„Valoarea fondurilor europene atrase de România începând cu noiembrie 2019, de când am preluat coordonarea Ministerului Fondurilor Europene, este semnificativă: 4 miliarde euro. Sunt fonduri care susţin dezvoltarea României prin investiţii în infrastructură, în digitalizare, în educaţie şi sănătate. În contextul crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19, am alocat peste 1 miliard de euro pentru a finanţa spitalele şi unităţile administrativ-teritoriale în lupta cu noul coronavirus. Şi în alte domenii a fost accelerată atragerea fondurilor europene, motiv pentru care, la nivelul majorităţii programelor prin care România atrage fonduri, în acest an sumele atrase vor fi mai mari decât cele previzionate. Banii europeni schimbă vieţi!”, a afirmat Marcel Boloş conform Mediafax.
Actuala perioadă de programare, adică 2014-2020 nu a fost utilizată în primii ani pentru atragerea fondurilor europene. Totuși, în anii 2017-2019, țara noastră a atras suma de 1,94 de miliarde de euro pentru fiecare an, media sumelor atrase pe întreaga perioadă de programare fiind de aproximativ 970 de milioane de euro pe an.
Programele utilizate pentru atragerea fondurilor europene au fost diverse și utilizate în funcție de domeniile vizate. Astfel, în cadrul Programului Operațional Uman au fost planificate 504,5 milioane de euro și au fost atrase 772 de milioane de euro, suma atrasă înregistrând un procent mult peste 100%, mai exact un procent de 148% din suma planificată inițial.
În cadrul programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, suma planificată a fost de 64 de milioane de euro, din care au fost realizate 78,5 milioane de euro, cu un procent de 122,6% din suma planificată. Programul Operațional Infrastructura Mare a avut planificate 778 de milioane de euro, din care au fost realizate 133%, mai exact 1,035 de milioane de euro.
Cel mai mare procent a fost realizat de Programul România-Bulgaria, un procent de 183% din suma planificată de 18,5 milioane de euro. În cadrul acestui program , au fost realizate 34 de milioane de euro. Programul Operațional Competitivitate a avut planificată suma de 86 de milioane de euro, din care au fost realizate 91,2 milioane de euro, adică un procent de 105%.
Programul Operațional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul România-Serbia și Programul România – Ungaria au înregistrat procente de 100%, adică sumele planificate și cele realizate au fost aproximativ egale.
În Programul Operațional Regional au fost planificate 759,27 de milioane de euro și au fost realizate 760 de milioane de euro, în Programul Operaţional Capacitate Administrativă au fost planificate 59,89 de milioane de euro şi au fost realizate 60 de milioane de euro, iar în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică au fost planificate 49,54 de milioane de euro și au fost realizate 50,1 de milioane de euro.