Ieri seară, la emisiunea regională Agenda Publică, prezentată de Stela Cădar, au fost invitați Secretarul de Stat în Ministerul Fondurilor Europene, Călin Bota (PNL) și Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș.
Întrebat de Gabriel Zetea dacă a semnat contractul UNIFARM pentru măștile neconforme, acesta a răspuns că a făcut-o, că a semnat personal contractul.
„Dumnavostră personal, domnule Bota, ați semnat ca și Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene comenzi directe către UNIFARM? Ați pus semnătura dumneavoastră? Le-ați cumpărat fără achiziție?” , a întrebat fostul Președinte al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
„Da, personal le-am semnat, la cel mai bun preț existent pe piață atunci, la 2,1 lei o mască.”, i-a răspuns Călin Bota, Secretar de Stat și viitor deputat.
Scandalul măștilor neconforme achiziționate de Guvernul Orban
CN Unifarm SA este o societate cu capital deţinut integral de statul român, sub tutela Ministerului Sănătăţii. Până de curând, Unifarm a fost condusă de Adrian Ionel, care a încheiat contracte de vânzare-cumpărare pentru materiale de protecție împotriva SARS-CoV-2 neconforme. În plus, Adrian Ionel este cercetat de DNA pentru luare de mită.
În prima jumătate a lunii martie 2020, Adrian Ionel, ca director al Unifarm SA, a încheiat fără proceduri şi un alt contract pe care ulterior l-a reziliat, pentru livrarea de 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, contract din care în România au intrat pe 19 martie 2020 1 milion de măşti neconforme şi în care DNA susţine că Adrian Ionel a pretins suma de 760.000 de euro pentru sine, scrie Mediafax.
Adrian Ionel vorbea în 5 mai 2020, când încă era director Unifarm, cum s-a ocupat de cumpărarea echipamentelor de protecție împotriva noului coronavirus.
„Unifarm a intrat în această chestie destul de târziu, în data de 16 martie. Chiar dacă până la acea dată fuseseră efectuate proceduri de achiziţii, practic stocurile noastre şi materialele cu care puteam să mergem în spitale erau zero. Zero, zero absolut. Pentru că achiziţiile care fuseseră derulate aveau termene de livrare până la 90 de zile, nu imediate. Atunci, în cea mai mare viteză, cu cea mai mare urgenţă, am luat aproape tot ce am găsit în momentul respectiv pe piaţă, deşi am fost destul de târziu finanţaţi, aşa cum am spus. Printr-un credit- atenţie- nu bani publici, ci un credit purtător de dobânzi pe care Unifarmul îl va rambursa. Am contractat acest credit pentru a putea face aprovizionările într-un ritm alert şi foarte rapid. Am luat tot ce am găsit în piaţă, am distribuit cât mai rapid în spitale pentru că problemele apăreau peste noapte, focarele se extindeau, numărul de pacienţi creştea, medicii erau din ce în ce mai expuşi şi era foarte important ca medicii să rămână în continuare sănătoşi să poată să trateze în continuare pacienţi, iar numărul de pacienţi să nu să se mărească foarte mult”, a declarat Adrian Ionel pentru Adevărul Live.
Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, l-a denunțat pe Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru că a cumpărat măști neconforme, adică măștile achiziționate de Unifarm erau non-medicale, fără certificat de conformitate și totuși ele erau vândute Ministerului Sănătății.
Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Adrian Ionel de cinism, măștile folosite în construcții fiind trimise în spitale, la DSP-uri și poliției.
Conform deputatului, măştile neconforme au fost cumpărate, plus alte echipamente, dintr-un împrumut din Trezorerie, iar Ministerul Sănătăţii a cumpărat practic echipamente de la Unifarm „de două ori”.
În acest moment, Adrian Ionel este cercetat de DNA.