miercuri, 03 martie
Remember-10 decembrie
De Mihai Popan - joi, 10 decembrie în categoria Cultură
45

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională a drepturilor omului

Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie, dată la care, în 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului.  Aceasta stipula că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile şi cu libertăţi fundamentale.

Mai târziu, Declaraţia a fost completată cu: Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (1965), Convenţia internaţională asupra drepturilor politice şi civile (1966), Convenţia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (1979), Convenţia împotriva torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheidului (1985), Convenţia drepturilor copilului (1989) etc.

1389: Este încheiat Tratatul de la Radom, între domnul muntean Mircea cel Bătrân și regele Poloniei, Wladislaw Iagello. Tratatul era încheiat de pe poziții egale, ca între doi suverani. Principala prevedere consta în sprijin reciproc obligatoriu împotriva dușmanului comun, regele Ungariei, sprijinul împotriva altor inamici ai uneia dintre părți fiind lăsat la latitudinea celuilalt. Tratatul a fost înnoit în 1404 si în 1410.

1787: Se naște pedagogul american Thomas Hopkins Gallaudet, fondatorul şcolii pentru copii surdo-muţi. 

1799: Franta adoptă oficial metrul ca unitate de măsură a lungimii.

1817: Mississippi devine cel de-al douăzecilea stat al Statelor Unite ale Americii. 

1830: Se naște poeta Emily Dickinson, în Amherst, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Poeziile sale au fost publicate postum sub titlul Poems (“Poezii”), opera sa având o mare influenţă asupra liricii americane, fiind precursoare a imagismului din primele două decenii ale secolului al XX-lea din literatura americană şi engleză.

1845: Este patentată prima anvelopă pneumatică, creată de inginerul britanic Robert Thompson.

1848: Charles-Louis-Napoléon Bonaparte este ales președinte al Frantei, functie pe care a deținut-o până in 2 decembrie 1852, cand s-a proclamat împarat, sub numele de Napoleon al III-lea.

1868: La intersecția Bridge Street cu Parliament Square din Londra este montat primul semafor din lume: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de șapte metri. Era alimentat cu gaz, avea o lumină când verde, când roșie. Primul semafor electric pentru reglementarea circulației pe străzi a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.

 1870: Se naște Nicolae Vasilescu-Karpen, la Craiova, fizician şi inventator român.

1896: Moare savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu internațional, decernat în fiecare an din 1901.

1901: În Suedia, la Stockholm, au fost decernate primele premii Nobel pentru cercetările în fizică, medicină, chimie, literatură și pace. Ceremonia a avut loc la comemorarea a cinci ani de la moartea savantului Alfred Nobel, care și-a donat întreaga avere pentru premierea anuală a celor mai importante descoperiri.

In prezent, premiile Nobel sunt cele mai importante distincții care se acordă în diverse domenii de activitate. S-a păstrat obiceiul ca premiile să fie acordate în cadrul unei grandioase ceremonii, pe data de 10 decembrie.

1903:Marie Curie, savanta franceză de origine poloneză, a primit, alături de soțul ei, Pierre Curie, și de fizicianul Henri Bequerell, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivității. A devenit astfel prima femeie laureată a acestui premiu.

1904: Cercetătorul rus Ivan Pavlov este recompensat cu premiul Nobel pentru cercetările sale despre sistemul digestiv. A descoperit reflexele condiționate.

1919: România semnează tratatele de pace cu Austria si Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.

1919: Se naște dirijorul român Sile Dinicu (Vasile Dinicu), pianist, compozitor de muzică de estradă şi uşoară.

1922: Are loc un Congres al delegaților studenților anticomuniști din România, în marele amfiteatru al Facultății de Medicină din București, care inițiază lupta mișcării studențești împotriva amenințării comuniste. Este tras un semnal de alarmă față de primejdia care se ridica la granița de răsărit a României, ca urmare a provocărilor sovietice.

1924: Premiul Nobel pentru Medicină este atribuit fiziologului olandez Willem Einthoven, pentru inventarea electrocardiografului.

 1924: Se naște Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi. A avut o carieră de succes în showbizul din perioada comunistă. A jucat în peste 100 de piese de teatru şi 17 filme. După 1993 s–a implicat în viaţa politică românească, fiind membră a Partidului România Mare.

1929:În București se inugurează Biserica studențească Sf. Anton (Curtea-Veche).

1934: Se naște renumita actriţă de teatru şi film Leopoldina Bălănuță, la Păulești,Jud. Vrancea.

1935: Primăria orașului București ia hotărârea de a–l proclama pe George Enescu “cetățean de onoare”.

1945: Olanda devine membră a ONU.

1948 - Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adoptă  Declarația Universală a Drepturilor Omului. Adunarea a cerut tuturor țărilor membre să publice textul Declarației, care să fie „distribuit, expus, citit și comentat în școli și alte instituții de învățământ, fără deosebiri ținând de condiția politică a țărilor sau teritoriilor”. Are un preambul și 30 de articole care definesc principalele drepturi ale ființei umane.

1950: Doctorul american Ralph Burke devine primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru pace.

 1959: Se naște Toni Grecu, membru al grupului de comedie “Divertis”.

1976 – Este constituită, la nivel central, Organizația Șoimii Patriei, care avea rolul de a contribui la „educarea moral-civică a copiilor, în spiritul umanismului, al dragostei și respectului față de patrie și popor, față de Partidul Comunist Român”.

1981: O boala misterioasă începe să ucidă homosexuali în America, după cum informa BBC. Boala a provocat panică în SUA, unde 4.000 de persoane au fost infectate în doi ani, timp în care boala nu s-a limitat doar la homosexuali, fiind descoperite cazuri și în rândul consumatorilor de droguri şi a unor pacienţi care au făcut transfuzii de sânge. Boala era declanșată de virusul imunodeficienţei umane (HIV), care a fost pentru prima dată descoperit în 1983. Este vorba despre boala numită SIDA.

1983: Lech Walesa, liderul sindicatului “Solidaritatea”, primește premiul Nobel pentru pace.

1984: Adunarea Generală a ONU adoptă “Convenția împotriva torturii și altor suferințe sau tratamente pline de cruzime, inumane sau degradante”.

1984:  Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, este ales prim-secretar al UTC.

1992: La Geneva, este semnat Acordul privind zona de comerț liber dintre România și statele Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS).

1993: Are loc, la Oslo, ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace, liderului Congresului Național African, Nelson Mandela si președintelui Africii de Sud, Frederik de Klerk.

2017 - În București, dar și în multe alte orașe din România și din afara țării, au loc proteste împotriva modificării legilor justiției.     

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Episodul „10 august” va fi uitat. Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a dosarului

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
 Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului „10 ...
10 august protest violențe dosar

„Planul lui Bogdan” se prăbușește. Amendamentele pentru Maramureș respinse chiar de parlamentarii PNL și USR PLUS

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
Legea Bugetului de stat a fost votată. Amendamentele pentru Maramureș- ...
Județul Maramureș amendamente respinse

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Minerologie „Victor Gorduza”

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
Începând cu luna decembrie a anului 2020, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor ...
minerologie exponat săptămânal Baia Mare

Operatorii culturali pot depune înscrierea proiectelor pentru sesiune II/2021

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
Începând cu luna aceasta, aplicația pentru proiectele pentru sesiunea II/2021 este deschisă. ...
economie operatori culturali sesiune cultură

Remetea Chioarului iese astăzi din carantină. Rata de incidență a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș comunică faptul ca nu va fi prelungită ...
carantină carantină zonală pandemie măsuri

Depozitul temporar de deșeuri din Maramureș are două locații posibile. Ionel Bogdan, despre parcurile industriale și depozitul de deșeuri

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
Printr-un comunicat publicat pe unul dintre site-urile de socializare, Ionel Bogdan, ...
Ionel Bogdan deșeuri parcuri industriale proiecte

Miercurea de Poezie

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș ...
Baia Mare Maramureș cultură Miercurea de Poezie

Podul peste Tisa în zona Teplița Sighetu Marmației va avea 1,2 km. Vasile Moldovan, primarul orașului Sighetu Marmației: „Acest pod va fi exclusiv pentru mașini”

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
În Ședința de Guvern din 18 februarie s-a aflat pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre privind ...
administrație Pod peste Tisa Teplița

Remember-3 martie

24mm.ro - mart. 3, 2021
Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată anual pe data de 3 martie, având ca ...
cultură evenimente evenimente istorice remember

Decernarea premiilor „Globul de Aur”

24mm.ro - mart. 2, 2021
În ultima zi a lunii februarie din acest an a avut loc acordarea  premiilor celei de a 78-a ...
globul de aur premii decernare eveniment

Istoria mărțișorului, prezentată în cadrul expoziției organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

24mm.ro - mart. 2, 2021
E iarăși primăvară spre bucuria sufletelor și aduce cu ea Zilele mărțișorului și ...
mărțișor martie istorie expoziție

Virgil Musta, medic infecționist: „Paștele ar putea fi compromis.”

Petruța Gromucz - mart. 2, 2021
Medicul Virgil Musta atrage atenția că Sărbătorile Pascale vor depinde de comportamentul ...
Paște sărbători pandemie coronavirus

Desenați și câștigați!

24mm.ro - mart. 2, 2021
 Eroii sportului românesc vor deveni personaje  la cea de a doua ediție a ...
desen olimpiadă benzi desenate concurs

Sorin Cîmpeanu: „Școlile se închid ultimele și se deschid primele.”

Petruța Gromucz - mart. 2, 2021
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat ieri despre necesitatea elevilor din clasele ...
școli România pandemie coronavirus

Schimbări survenite în cadrul Turneului Preolimpic de handbal feminin

24mm.ro - mart. 2, 2021
Turneul Olimpic de la Tokyo se află la ultima sută de metri și s-au anunțat anumite schimbări în ...
sport hanbal handbal feminin turneu preolimpic

Scandal în Parlament. Premierul Cîțu: „Eliberăm bugetul de furtul PSD-ist”. Marcel Ciolacu: „Chiar nu îți e rușine?”

Daiana Toma-Cioran - mart. 2, 2021
Ieri, în plenul reunit al Parlamentului au început dezbaterile pe bugetul pentru anul 2021. Din ...
putere opoziție Colaiție PNL

Peste 5600 de sancţiuni aplicate de poliţiştii maramureşeni în luna februarie a acestui an

Petruța Gromucz - mart. 2, 2021
Conform unui comunicat publicat pe site-ul IPJ MM, în luna februarie 2021, poliţiştii ...
Maramureș IPJ poliție amenzi

Remember-2 martie

24mm.ro - mart. 2, 2021
1716- Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, considerată ...
cultură evenimente istorice evenimente culturale istorie

Ultimii dinozauri din Transilvania se află la Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare

24mm.ro - mart. 1, 2021
Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare găzduiește expoziția temporară ...
dinozauri Baia Mare expoziție temporară Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”

Sărbătoarea mărțișorului românesc-marcată în întreaga lume

24mm.ro - mart. 1, 2021
Mărțișorul românesc va străbate mapamondul, ducând cu el o parte din tradițiile nemuritoare ale ...
mărțișor România tradiție obiceiuri