După ce Polonia și Ungaria au blocat adoptarea bugetului UE, premierul Poloniei susține că negocierile ar mai putea dura câteva luni. Negocierile pe tema bugetului UE și a Planului de relansare economică este un subiect sensibil, având în vedere că toate țările membre sunt afectate de blocarea adoptării.
Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2017 este un buget care capacitează redresarea economiei după efectele produse de pandemia de Coronavirus.
Liderii Uniunii Europene au hotărât un buget total de 1.824,3 miliarde de euro. Bugetul total este format din cadrul financiar multianual, cu o valoare de 1.074,3 miliarde de euro și programul Next Generation UE, cu o valoare de 750 de miliarde de euro. Pachetul va sprijini investițiile în tranziția verde și cea digitală, pentru a ajuta Uniunea Europeană să se refacă.
Acum, Uniunea Europeană se află în cadrul unei crize majore, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică. Aceștia au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, procedură necesară aprobării fondului UE de relansare economică. Deși nu este prima dată când Uniunea Europeană trece printr-o criză, aceasta pare să fie una accentuată, mai ales că este vorba de o sumă foarte mare.
Ungaria și Polonia au blocat aprobarea bugetului UE și a Planului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept. Totuși, conform secretarului de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului german de Externe Michael Roth, chiar și după negocier, mecanismul privind statul de drept nu va suferi modificări.
Uniunea Europeană ar putea avea acum nevoie de un nou summit extraordinar, pentru a se putea ajunge la un acord.
"Se poate întâmpla să fie necesar un alt summit, poate că vor urma luni de negocieri şi un posibil buget provizoriu. Nu trebuie exclus niciun scenariu în acest moment", a declarat Mateusz Morawiecki în cursul unei conferinţe de presă, conform Reuters.
Comisia Europeană a anunțat că dacă Polonia și Ungaria nu acceptă o soluție cât mai repede, este posibil să fie excluse din Planul de Relansare economică post-pandemie. Cu toate acestea, procedura de aprobare a bugetului multianual European ar rămâne tot blocată.
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a îndemnat cele două țări să renunțe la blocarea aprobării bugetului multianual și a Fondului de relansare și a recomandat contestarea la Curtea de Justiție UE a mecanismului privind statul de drept.
Ungaria și Polonia au arătat de la început că sunt împotriva noului mecanism privind respectarea normelor statului de drept și au avertizat că ar putea bloca aprobarea bugetului. Mai mult decât atât, Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis printr-o scrisoare adresată liderilor UE avertizări în ceea ce privește blocarea aprobării proiectului de buget multianual, dacă va fi introdusă clauza care privește respectarea normelor statului de drept.