duminică, 09 mai
Remember-9 decembrie
De Mihai Popan - miercuri, 09 decembrie în categoria Cultură
38

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime este marcată, în fiecare an, la 9 decembrie, dată la care, în 1948, a fost adoptată Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid. Convenţia defineşte genocidul drept “oricare dintre următoarele fapte, comise cu intenţia de a distruge, total sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios … “. Poate fi considerat genocid: omorârea membrilor grupului; lezarea gravă, fizică sau psihică a membrilor grupului, intervenţia deliberată asupra condiţiilor de viaţă ale grupului, cu scopul de a-l distruge, total sau parţial, implementarea unor măsuri menite să prevină naşterile în interiorul grupului, transferul forţat al copiilor dintr-un grup într-un alt grup.
 

Ziua internaţională împotriva corupţiei a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2003 și este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

A fost semnată de ţara noastră la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile să aplice prevederile relevante ale Convenţiei cu scopul de a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei.

1425 - Este fondată Universitatea Catolică din Leuven, Țările de Jos.

1608 – Se naște poetul englez John Milton.

1669 - Moare Papa Clement al IX-lea, care a condus Biserica Catolică între anii 1667-1669.

1671 - Are loc răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca. Nemulțumiți de fiscalitatea excesivă, oștenii boierilor Mihalcea Hâncu şi Apostol Durac îl alungă pe Gheorghe Duca din ţară. Domnitorul se reîntoarce și reprimă răscoala, cu ajutor turco–tătar.

1793 - Este fondat la New York, de către Noah Webster, primul ziar, „American Minerva”.

1843 -Apare prima felicitare de Crăciun, idee atribuită pictorului şi academicianului britanic John Callcott Horsley, la cererea lui Sir Henry Cole, primul director al „Victoria and Albert Museum”. Acesta a sugerat realizarea unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN pe care să o poată trimită celor dragi.

Felicitarea reprezenta o familie la masă și cuvintele “Crăciun Fericit şi un An Nou fericit pentru tine”. Horsley a desenat prima felicitare de Crăciun în 1840, dar a ajuns la vânzare abia în 1843, când au fost comercializate 1000 de bucăți pentru 1 pence fiecare.Acestea au fost tipărite prin tehnica litografierii alb-negru şi colorate manual, de un artist pe nume Mason. Au stârnit şi controverse, intrucât în desenul lui Horsley apărea o familie şi mai mulţi copii care beau vin, mulţi considerând că acestea ar încuraja consumul de alcool.

1846 -La București, în sala „Momolo”, are loc primul concert al lui Franz Liszt, susţinut în România.

1865 - Deputaţii români din Dieta Transilvaniei protestează împotriva “unirii” Transilvaniei cu Ungaria.

1878 – Se naște juristul român Emil Hațieganu, membru de onoare al Academiei Române. (1945) A fost fondator și director (1920 și 1923) al revistei Glasul Libertății, apărută la Cluj, cu subtitlul Foaie pentru popor, organ al Partidului Național Român.

 1885 – Se naște politicianul român Daniel Ciugureanu, medic de profesie. A fost unul dintre fondatorii și fruntașii Partidului Național Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România.

1893 – Este semnată, la Bucureşti, o nouă convenţie comercială româno-austro-ungară, pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate, care marchează încheierea “războiului vamal” început la 1886. Convenţia intră în vigoare la 2 iunie 1894.

 1894 - Intră în exploatare prima linie de tramvai electric din Bucureşti.

1916 – În cadrul Primului Război Mondial începe Bătălia de la Râmnicu Sărat (9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916), parte din Participarea României la Primul Război Mondial. Aceasta se încheie cu înfrângerea forțelor ruso-române de către trupele Puterilor Centrale.

1916 – În cadrul Primului Război Mondial,  începe Lupta de la Cașin (9/22 decembrie – 18/31 decembrie 1916), parte din Participarea României la Primul Război Mondial. Germanii sunt opriţi pe linia strategică de fortificaţii Focşani–Nămoloasa, trecând prin Valea Caşinului şi Valea Putnei.

1916 -  În Sala Teatrului Național din Iași are loc deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului ce conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.

1916 – Se naște actorul american Kirk Douglas.

1923 - România semnează, la Geneva, Convenţia şi statutul privind regimul internaţional al căilor ferate.

1933 - Consiliul de Ministri al Romaniei hotărăște dizolvarea  Gărzii de Fier, la scurt timp înainte de organizarea alegerilor, pentru ca legionarii să nu poată participa la scrutin.

1938 - Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, fiind numit ambasador Gheorghe Tătărescu.

1941 – În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, China declară război Japoniei, Germaniei şi Italiei.

1948 - Adunarea Generala ONU adoptă „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”, intrată în vigoare la 12.01.1951. România a aderat la 03.11.1950 .

1960 - Este semnat, la Washington, primul angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și știintei între România și SUA.

1965 - Primul tren electric al CFR-ului circulă între Predeal si Brașov.

1966 - În România intră în funcţiune Hidrocentrala Vidraru, de pe râul Argeş.

1967 – Se naște jurnalistul și politicianul român Dan Diaconescu, la Caracal, realizator TV, patronul posturilor de televiziune Oglinda si DDTV.

1967 - Marea Adunare Naţională alege în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, în locul lui Chivu Stoica, pe Nicolae Ceauşescu.  Este format astfel un nou guvern condus de Ion Gheorghe Maurer.

1968 - In SUA are loc prima demonstraţie a utilizării mouse-ului,unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerelor moderne.

1968 – Se naște fotbalistul român Ionuţ Lupescu.

 1972 - România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

1992 -Devine publică  despărțirea prințului Charles al Marii Britanii de Lady Diana.

1993 – Este pronunțată sentinţa în procesul „grupul Ilaşcu” din Republica Moldova, ai cărui membri au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism. În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Unul din membrii “grupului Ilaşcu“, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste câteva luni, după ce a recunoscut vina incriminată acestui grup de autorităţile transnistrene. Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, după 9 ani de detenţie, primind apoi cetăţenie română şi devenind senator român din partea Partidului “România Mare“.

2012 - Alianța social-liberală USL obține 54% din voturi la alegerile legislative din România.

2018 – Este finalizat concursul Miss World 2018, reprezentanta Mexicului, Vanessa Ponce De Leon, fiind încoronată Miss World.     

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Florin Cîțu despre Untold și Neversea: „Vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august”

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea nu vor ...
festival Untold Neversea pandemie

Florin Cîțu despre EURO 2020: „Pe stadion vor fi doar persoane vaccinate”

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat că la meciurile din cadrul EURO 2020 pe care România le va ...
Euro 2020 România stadio

Sculptorul Marcel Stanciu a primit titlul de Artistul Băimărean al Anului

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Miercuri, 5 mai, la 125 de ani de la întemeierea Centrului Artistic Baia Mare, scultorul Marcel ...
Artiști Baia Mare Marcel Stanciu Ziua Artistului Băimărean

Tinerii din Maramureș care participă la Concursul internațional online „Dance virus-2021”, pot fi votați până duminică, 9 mai

Daiana Toma-Cioran - mai 7, 2021
Districtul Panevėžys din Lituania, regiune înfrățită cu Județul Maramureș, organizează prin ...
cultură poster Lituania copii

Final Four va avea loc în acest weekend, la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 6, 2021
Sâmbătă și duminică, Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare  va fi gazda turneului ...
EHF European League Baia Mare CS Minaur Final Four

De sâmbătă, 8 mai, românii se vor putea vaccina doar cu buletinul în limita dozelor disponibile

Daiana Toma-Cioran - mai 6, 2021
Vaccinarea fără programare va fi deschisă în toate centrele din țară începând din acest weekend, ...
sănătate vaccin pandemie Covid-19

AUR va depune în parlament o lege anti-pașaport Covid și anti-discriminare pe motivul vaccinării

Daiana Toma-Cioran - mai 6, 2021
Parlamentarii AUR lucrează la un proiect legislativ care să pedepsească orice discriminare pe ...
AUR Claudiu Târziu România pandemie

Maramureș: 33 de UAT-uri cu incidență 0. Campania de vaccinare continuă în județ, procesul de vaccinare se desfășoară fără programare în două centre din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 6, 2021
Județul Maramureș înregistrează în acest moment o rată a incidenței de 0,45/1.000 de locuitori. ...
Maramureș Baia Mare pandemie coronavirus

A apărut un nou partid pe scena politică din România: Uniunea Națiunii Române (UNR), fondat de un avocat din Reghin

Daiana Toma-Cioran - mai 6, 2021
Un avocat din Reghin a anunţat înscrierea unui nou partid în registrul partidelor politice de la ...
Uniunea Națiunii Române UNR România avocat

Apel de 1 milion de euro pentru educație jurnalistică

Petruța Gromucz - mai 6, 2021
 Luni, 3 mai, Comisia Europeană a lansat apelul pentru instituțiile de învățământ în ...
economie finanțare jurnalism educație jurnalistică

Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi autorizat pentru copiii de peste 2 ani din această toamnă

Petruța Gromucz - mai 5, 2021
Imunizarea copiilor mai mici de 11 ani ar putea începe în această toamnă. Compania Pfizer a ...
vaccinare copii coronavirus pandemie

Un nou apel pentru centre comunitare integrate urmează să fie deschis la începutul acestei luni

Petruța Gromucz - mai 5, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional a informat în cursul săptămânii ...
economie POR România fonduri europene

PSD: „Școala reîncepe în aceleași condiții de haos și incertitudine”

Daiana Toma-Cioran - mai 5, 2021
PSD acuză Coaliția de guvernare că nu a luat o decizie clară în privința testării Covid-19 în ...
politică PSD Marcel Ciolacu Opoziție

S-a modificat Codul de procedură penală. Instanța are cel mult 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivare

Daiana Toma-Cioran - mai 5, 2021
Senatul a votat ieri  propunerea de modificare a Codului de procedură penală în acord cu ...
Senat Anca Dragu Iulia Scântei Alina Gorghiu

S-au deschis sălile de lectură ale Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - mai 5, 2021
Azi, 5 mai 2021, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și-a deschis sălile de lectură ...
sală de lectură Baia Mare Biblioteca Județeană Petre Dulfu

Ziua artistului plastic băimărean: expoziție de fotografie la Colonia Pictorilor Baia Mare. 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 5, 2021
Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și Consiliul Județean Maramureș, lansează o ...
artist plastic Baia Mare Maramureș jubileu

Florin Cîțu: „Putem vorbi de facilități pentru persoanele vaccinate.” Cluj Napoca are 34% dintre locuitori vaccinați

Petruța Gromucz - mai 4, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi că ar putea fi disponibile câteva facilități pentru ...
vaccin coronavirus Florin Cîțu România

OMS cere țărilor bogate să finanțeze vaccinarea la nivel Global

Daiana Toma-Cioran - mai 4, 2021
Organizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva ...
OMS Pandemie coronavirus Covid-19

Mâine elevii se întorc la școală. Cursurile se desfășoară în două scenarii

Daiana Toma-Cioran - mai 4, 2021
Grădinițele și școlile se redeschid mâine, 5 mai, după vacanța de Paște. Încep mâine cursurile ...
educație învățământ România 5 mai

SUA va autoriza vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

Daiana Toma-Cioran - mai 4, 2021
SUA urmează să autorizeze vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva SARS-CoV-2 și pentru copiii cu ...
vaccin pandemie copii coronavirus