Ziua de 8 decembrie marchează ziua în care Constituția României a fost aprobată prin Referendum național. Constituţia este Biblia României, mai exact legea fundamentală în care sunt consemnate principiile de bază ale organizării statului şi drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor.
De-a lungul timpului, Constituția a suferit modificări, pe o perioadă de 150 de ani România a avut 7 constituții și 16 reviziuri și de cele mai multe ori, noile legi erau inspirate din constituțiile altor state.
În țara noastră, prima Constituție a fost adoptată în anul 1866, a fost modifcată în anul 1879 când a fost dobândită independența, iar în anul 1884 a fost modificată, odată cu proclamarea Regatului. A fost realizată o revizuire a actului în anul 1916 și a fost finalizată un an mai târziu, când a fost acordat și votul universal. În anii 1923 și 1938, România a avut alte două noi Constituții, cea din 1938 fiind ulterior suspendată între anii 1940 și 1944, pe perioada celui de-al doilea Război Mondial. Alte trei Constituții au urmat în anii 1948, 1952 și 1965, iar în 1974 a fost revizuită din nou, instituindu-se funcția de președinte al țării.
Constituția din 1991 a fost prima de după Revoluție și a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie. A intrat în vigoare în urma Referendumului Național din 8 decembrie 1991, cu un procent de 77,3% răspunsuri afirmative, 20,49% răspunsuri negative și un procent de 2,3% de voturi nule.
După 4 ani de la adoptarea Constituției, la 13 noiembrie 1995, deputații au adoptat propunera legislativă privind proclamarea zilei de 8 decembrie drept „Ziua Constituției României”. Plenul Senatului a aprobat la 5 decembrie 1995 inițiativa legislativă a Camerei.
Legea fundamentală a fost revizuită în 2003, prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/200 și a fost adoptată prin Referendumul Național din 18 și 19 octombrie. Atunci au fost prezenți la vot 55,7% din cei 17 milioane de cetățeni cu drept de vot, 89,7% dintre aceștia votând modificarea Constituției. Noua Constituție a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003.
Au fost aduse astfel modificări importante asupra Constituției. A fost prelungită perioada mandatului președintelui de la 4 la 5 ani, a fost garantată proprietatea privată, care până atunci era doar ocrotită, a fost decis faptul că arestarea preventivă și percheziția nu vor fi decise decât de judecător și nu de procuror, imunitatea parlamentară a fost limitată și s-a decis ca minoritățile naționale să aibă dreptul de a folosi limba maternă în administrație și justiție, fără stipularea caracterului obligatoriu al serviciului militar. Odată cu modificarea Costituției din 2003, cetățenii străini sau apartizii au posibilitatea de dobândire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, asta doar în condițiile rezultate de aderearea României la UE. De asemenea, cetățenii tărilor membre UE au dreptul de a alege și de a fi aleși în scrutinul local, dacă sunt locuitori ai localității în cauză.
Constituţia României cuprinde: Titlul I - Principii generale; Titlul II - Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale; Titlul III - Autorităţile publice; Titlul IV - Economia şi finanţele publice; Titlul V - Curtea Constituţională; Titlul VI - Integrarea euroatlantică; Titlul VII - Revizuirea Constituţiei; Titlul VIII - Dispoziţii finale şi tranzitorii.