vineri, 23 octombrie
28 august, dată marcantă în istoria României
De Petruța Gromucz - vineri, 28 august în categoria Cultură
79

Distribuie pe rețelele de socializare

Războiul Națiunilor, Războiul cel Mare sau Primul Război Mondial a fost un conflict militar care a afectat întregul glob. 

Războiul global, declanșat în Europa, a început de la 28 iulie 1914 și s-a încheiat în 11 noiembrie 1918. Au participat peste 70 de milioane de militari, dintre care 60 de milioane europeni. 

A fost unul dintre cele mai mortale conflicte. Numărul victimelor și morților în urma războiului este îngrozitor: peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au decedat în timpul războiului.

Marele Război a fost declanșat în urma asasinării arhiducelui Granz Ferdinand al Austriei, viitor moștenitor al tronului Austro-Ungariei. Arhiducele a fost ucis de către Gavrilo Princip, naționalist iugoslav, la Sarajevo la 28 iunie 1914. Nu a durat mult până când Austro-Ungaria a declarat război Regatului Serbiei, iar ca urmare, toate alianțele internaționale s-au alăturat. După puțin timp, marile puteri se aflau în război și conflictul s-a răspândit pe întreg Pământul. 

Germania a declarat război României în 28 august 1916. Intrarea României în Război

Timp de doi ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, România rămăsese neutră (1914-1916). 

România, cu toate neajunsurile sale și sub nivelul economic pe care alte țări din Europa le avea, s-a remarcat prin resursele sale naturale și prin potențialul agricol. 

Cu toate că România era legată de imperiul Austro-Ungar printr-un tratat de alianță secret, ea decide să rămână neutră în primii doi ani de la declanșarea Războiului. 

României, însă, în anul 1916, nu i-a rămas altceva de făcut decât să intre în război. Ea decide să participe la război de partea Antantei. 

România declară război Austro-Ungariei în 27 august 1916. 

La 28 august, respectiv 30 august 1916, Germania și Turcia declară război României. 

Pe 31 august Bulgaria atacă România fără declarație de război, care va fi făcută abia pe 1 septembrie. 

La sfârșitul Primului Război Mondial, în 1918, Imperiul Austro-Ungar se desființează. Astfel se va forma România Mare prin unirea Bucovinei, Banatului și Transilvaniei. 

Diana FLORIAN

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri