marți, 13 aprilie
Remember-8 decembrie
De Mihai Popan - marți, 08 decembrie în categoria Cultură
50

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua Constituției României

Ziua Constituţiei României se sărbătoreşte la 8 decembrie. Constituția din 1991 a fost prima de după Revoluția din 1989, fiind adoptată, în forma inițială, în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare ca urmare a aprobării ei prin Referendumul naţional de la 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă: din 10.948.468 de participanţi, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule fiind 2,3%.

65 î.Hr.- Se naște poetul latin Horaţiu, unul din cei mai importanți poeți romani din “perioada de aur” a literaturii romane, între 43 î.Hr. (moartea lui Cicero) și 14 d. Hr. (moartea împăratului Augustus). Scrierile sale au influențat mulți poeți moderni, printre care și Mihai Eminescu, un mare admirator al marelui poet latin.

1609- La Biblioteca Ambrosiană din Milano este deschisă sala de lectură, a doua din Europa acelei vremi.

1765- Americanul Eli Whitney inventează daracul pentru bumbac, care revoluționează dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.

1813- Ludwig van Beethoven conduce premiera Simfoniei a 7-a, la Viena.

1832- Apare, la Bucuresti (1-3 numere pe săptămînă), primul periodic muntean oficial: “Buletin. Gazeta administrativă“, condus de Ion Heliade-Radulescu, actualul „Monitor Oficial” al României. Gazeta apare până la 7 februarie 1859 cu unele modificări de titlu, apoi apărând Monitorul oficial al Ţării Româneşti.

1846- Este inaugurat localul Bibliotecii Române din Paris, care va deveni şi sediul „Societăţii studenţilor români”.

185-Este decretată, de către  Papa Pius al IX-lea, dogma fundamentală despre Imaculata Conceptiune (Neprihănita Zămislire), referitor la Fecioara Maria.

1865- Este emis primul buletin de Bucuresti. 

1869- Conciliul Vaticanului proclamă dogma infailibilităţii papei şi a inspiraţiei divine incontestabile a Sfintei Scripturi.

1876- Se naște profesorul de istorie Constantin I. Moisil, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei. În anul 1948 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

1876- Se naște scriitoarea românca Hortensia Papadat-Bengescu, prozatoare, romancieră și nuvelistă din epoca interbelică, cu o contribuţie majoră la modernizarea romanului românesc, prin ciclul romanesc al familiei Halippa: “Fecioarele despletite”, “Concert din muzică de Bach”, “Drumul ascuns”, “Rădăcini”

1904- La Haga, România semnează, împreună cu alte 24 de state, “Convenția internațională asupra regimului vaselor Crucii Roșii pe timp de război”.

1920- Are loc un atentat cu bombă în Senatul României, soldat cu moartea mai multor demnitari de rang înalt.  Comuniştii Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau execută cel dintîi atentat politic de tip terorist, la 8 decembrie 1920. O bombă a explodat în Senat, dispozitivul fiind plasat în sala Senatului României. Au fost uciși Ministrul Justiţie, Dimitrie Greceanu, decedat la spital şi senatorii Demetriu Radu, (Episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc), Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost şi răniţi, printre care și Constantin Coandă, preşedintele Senatului.

1921- Are loc spectacolul inaugural al Operei Române din Bucuresti, cu „Lohengrin”, de Richard Wagner, traducerea lui Şt.O.Iosif, dirijor George Enescu, în regia lui Adalbert Markowsky. Sediul de atunci al operei se afla în vechea clădire a Teatrului Liric, de lângă parcul Cişmigiu, noul local al Operei fiind ridicat în 1953.

1925- Este înființat Institutul de Statistică Generală din România.

1928- Este transmisă prima conferință adresată femeilor, la Radio România.

1941- În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, Canada şi Noua Zeelandă declară război României.

1941- SUA declară război Japoniei.

1941- Este înființat lagărul de exterminare Chełmno, în Polonia ocupată de naziști.

1945- Mark Ethridge, editor la „Luisvill Courier–Journal” și profesorul C.E. Block întocmesc un raport referitor la situația politică din România și Bulgaria, la sugestia Secretarului de stat american Byrnes. Rapoartele, care nu au fost publicate în SUA, confirmă că la București, guvernul era dominat de comuniști, în ciuda mențiunilor înțelegerii de la Ialta.

1953- Se naște actrița americană Kim Basinger, care a obținut premiul Oscar pentru „L.A. Confidencial”.

1955- Este creat drapelul european, un cerc din 12 stele aurii pe fond albastru, simbol al uniunii popoarelor Europei. Din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, devine emblema oficială a Uniunii Europene.

1957- Se naște Ștefan Hrușcă, în Ieud, Maramureș. Solist vocal, instrumentist și compozitor român de muzică folk, el este cunoscut mai ales pentru colindele interpretate. 

1967- Se naște cântăreaţa irlandeză Sinead O’Connor, care s-a remarcat datorită calităților sale artistice, dar și datorită extravaganței. Are în palmares un premiu Grammy.

1976- Este lansat unul dintre cele mai vândute albume ale formației „The Eagles”, Hotel California.

1980- Este asasinat, la New York, muzicianul britanic John Lennon, fost component al trupei Beatles, de către Mark David Chapman.

1987- Este încheiat primul acord pentru reducerea arsenalului nuclear intre SUA si Rusia.

1991- Este aprobată noua Constituție a României, prin referendum național. A fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991, iar elaborarea, dezbaterea și adoptarea au durat un an și jumătate.

1991- Este adoptată “Declarația de constituire a Comunității Statelor Independente (CSI)“, care a consfințit desființarea Uniunii Sovietice. 

1991- Au loc primele alegeri Prezidențiale în Republica Moldova, în urma cărora președinte este ales Mircea Snegur.

1994- Instanța Curtii Supreme de Justitie decide achitarea scriitorului dizident anticomunist Paul Goma.
1995- Premierul rus, Viktor Cernomirdin, şi omologul sau cecen, Doku Zavgaev, semnează un acord care a consfințit apartenența Ceceniei la Rusia.  În urma acestuia, Cecenia primește o relativă autonomie în domeniul relațiilor economice și culturale.

1996- Moare Marin Sorescu, poet şi dramaturg distins cu Premiul Herder pe anul 1991, membru al Academiei Române. A fost ministru al Culturii în perioada 1993-1995. A publicat : volumul de poezii “La lilieci”, piese de teatru “Iona”, “A treia ţeapă” etc.

2004- Douăsprezece țări din America de Sud semnează o declarație prin care anunță înființarea Uniunii Națiunilor Sud-Americane, o structură interguvernamentală gândită după modelul Uniunii Europene.

       

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin