Ziua internațională a aviației civile este sărbătorită anual, la 7 decembrie. În 1994, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a stabilit această zi, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizaţiei. În 1996, această zi a fost recunoscută oficial de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Scopul Zilei internaţionale a aviaţiei civile este de a consolida gradul de conştientizare la nivel mondial a importanţei aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor lumii.
43 i.Hr. – Este asasinat genialul orator roman Marcus Tullius Cicero, născut la Arpinum în Latium, în data de 3 ianuarie 106 î.Hr. Provenea dintr-o familie de cavaleri și notabili municipali. A avut o vastă activitate literară și politico-socială, în domenii numeroase, fiind una dintre marile personalități ale istoriei omenirii. A exercitat o profundă influență asupra literaturii latine și universale.
1732 - Este inaugurată Opera Regală la Covent Garden, Londra.
1742: Este inaugurată Opera Regală din Berlin, actuala Operă de Stat, cu spectacolul “Cezar şi Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.
1787: Delaware devine primul stat care ratifică Constituția Statelor Unite ale Americii.
1842: “New York Philharmonic Society” susține primul său concert.
1861: Se naște generalul Henri Mathias Berthelot, şeful misiunii militare franceze la Bucureşti în timpul Primului Război Mondial. A participat activ la elaborarea planurilor de luptă din vara lui 1917 pe frontul romano-germano-austro-ungar.
1881: Este înființată “Societatea Politehnică din România“, al cărei prim preşedinte devine Dimitrie Frunză.
1884: Se naște Petru Groza, avocat și om politic român interbelic și după cel de-al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 și 1952. A fost președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958. A fost impus, la 6 martie 1945, în funcția de prim-ministru de către Uniunea Sovietică, care a amenințat în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România. Deși a mimat apartenența la un partid propriu, era, de fapt, un executant docil al deciziilor luate de comuniști și al ordinelor venite de la Moscova. Guvernul său nu a fost recunoscut de americani și englezi, iar regele Mihai i-a cerut, în august 1945, demisia. Groza a refuzat, iar regele a intrat în grevă regală, perioadă în care guvernul a acționat neconstituțional. Guvernele succesive conduse de Groza au prezidat peste primele procese politice din România, peste fraudarea alegerilor din 1946 și peste lichidarea opoziției și s-au suprapus cu procesul de acaparare a puterii politice de către comuniști. La 30 decembrie 1947, împreună cu Gheorghiu-Dej, Groza l-a forțat pe regele Mihai să abdice, proclamând, în aceeași zi, ilegal și neconstituțional, în Parlament, Republica Populară.
1917: Se instituie primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti (Sfatul Directorilor, alcătuit din 9 directorate), confirmat de Sfatul Ţării din fosta Basarabie ţaristă. Avea următoarea componenţă: P.Erhan – preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V.Cristi – director de interne, N.Bosie-Codreanu – director al comunicaţiilor, Şt.Ciobanu – director al învăţămîntului, T.Ioncu – director al finanţelor, T.Cojocaru – director al războiului, M.Savenco – director al justiţiei, I.Pelivan – director de externe, V.Grinfeld – director al industriei şi comerţului.
1935: Se naște Sorin Titel, prozator și eseist român : “Copacul”, “Femeie, iată fiul tau”, “Mi-am amintit de zapadă”.
1941: Japonezii atacă flota militară a SUA, din baza maritimă de la Pearl Harbour, în arhipelagul Hawaii din Oceanul Pacific.
1957 - Sunt arestaţi Iosif Capotă şi Alexandru Dejeu, conducători ai unui grup de rezistenţă anticomunistă din Munţii Apuseni. Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la penitenciarul Gherla.
1965 - Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul ortodox Athenagoras revocă simultan excomunicarea reciprocă dintre cele două biserici crestine. A fost în vigoare din anul 1054.
1965: În unanimitate, Adunarea Generala a ONU adoptă “Declarația cu privire la promovarea în rândurile tineretului a idealurilor de pace, respect reciproc si întelegere între popoare”, initiată de România.
1972: În drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 realizează fotografia „The Blue Marble”. Aceasta este prima fotografie clară a feţei luminate a Pământului.
1987: În cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Washington, Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov semnează „Tratatul de eliminare a rachetelor nucleare cu rază medie de actiune”.
1988: Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter ucide aproape 25.000 de oameni și rănește alte 15.000, lăsând 400000 de persoane fără adăpost, în Armenia. Sovietică.
1992: Este inaugurat, la Iaşi, Centrul Cultural Francez.
2001: Se decide, de către Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Interne ai Uniunii Europene ridicarea vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2002. După aderarea la UE, aderarea la spaţiul Schengen ar fi trebuit să fie doar un pas formal pentru că ea vine cu responsabilităţi, deoarece un stat de graniţă ca România ar urma să fie granţiă a UE.
Totuși, libertatea de mişcare obţinută în 2002 urma să însemne aproape zece ani mai târziu o piedică în calea Schengen. Milioane de români şi-au găsit un job mai bun în Vest, profitând de eliminarea vizelor. Astfel, cetăţenii multor ţări au început să se teamă de noii veniţi din Est care se mulţumeau sau, cum susțin unii, ar abuza de generosul sistem de protecţie socială din Occident.
2004 - Teatrul de operă Scala din Milano își deschide porţile, după trei ani, perioadă în care a fost supus unor ample lucrări de renovare.