marți, 26 ianuarie
Remember-7 decembrie
De Mihai Popan - luni, 07 decembrie în categoria Cultură
22

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internațională a aviației civile este sărbătorită anual, la 7 decembrie. În 1994, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a stabilit această zi, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizaţiei. În 1996, această zi a fost recunoscută oficial de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Scopul Zilei internaţionale a aviaţiei civile este de a consolida gradul de conştientizare la nivel mondial a importanţei aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor lumii.

43 i.Hr. – Este asasinat genialul orator roman Marcus Tullius Cicero, născut la Arpinum în Latium, în data de 3 ianuarie 106 î.Hr. Provenea dintr-o familie de cavaleri și notabili municipali. A avut o vastă activitate literară și politico-socială, în domenii numeroase, fiind una dintre marile personalități ale istoriei omenirii. A exercitat o profundă influență asupra literaturii latine și universale.

1732 - Este inaugurată Opera Regală la Covent Garden, Londra.

1742: Este inaugurată Opera Regală din Berlin, actuala Operă de Stat, cu spectacolul “Cezar şi Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.

1787: Delaware devine primul stat care ratifică Constituția Statelor Unite ale Americii.

1842: “New York Philharmonic Society” susține primul său concert.

 1861: Se naște generalul Henri Mathias Berthelot, şeful misiunii militare franceze la Bucureşti în timpul Primului Război Mondial. A participat activ la elaborarea planurilor de luptă din vara lui 1917 pe frontul romano-germano-austro-ungar.

1881: Este înființată “Societatea Politehnică din România“, al cărei prim preşedinte devine Dimitrie Frunză.

 1884: Se naște Petru Groza, avocat și om politic român interbelic și după cel de-al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 și 1952. A fost președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958. A fost impus, la 6 martie 1945, în funcția de prim-ministru de către Uniunea Sovietică, care a amenințat în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România. Deși a mimat apartenența la un partid propriu, era, de fapt, un executant docil al deciziilor luate de comuniști și al ordinelor venite de la Moscova. Guvernul său nu a fost recunoscut de americani și englezi, iar regele Mihai i-a cerut, în august 1945, demisia. Groza a refuzat, iar regele a intrat în grevă regală, perioadă în care guvernul a acționat neconstituțional. Guvernele succesive conduse de Groza au prezidat peste primele procese politice din România, peste fraudarea alegerilor din 1946 și peste lichidarea opoziției și s-au suprapus cu procesul de acaparare a puterii politice de către comuniști. La 30 decembrie 1947, împreună cu Gheorghiu-Dej, Groza l-a forțat pe regele Mihai să abdice, proclamând, în aceeași zi, ilegal și neconstituțional, în Parlament, Republica Populară.

1917: Se instituie primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti (Sfatul Directorilor, alcătuit din 9 directorate), confirmat de Sfatul Ţării din fosta Basarabie ţaristă. Avea următoarea componenţă: P.Erhan – preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V.Cristi – director de interne, N.Bosie-Codreanu – director al comunicaţiilor, Şt.Ciobanu – director al învăţămîntului, T.Ioncu – director al finanţelor, T.Cojocaru – director al războiului, M.Savenco – director al justiţiei, I.Pelivan – director de externe, V.Grinfeld – director al industriei şi comerţului.

 1935: Se naște Sorin Titel, prozator și eseist român : “Copacul”, “Femeie, iată fiul tau”, “Mi-am amintit de zapadă”.

 1941: Japonezii atacă flota militară a SUA, din baza maritimă de la Pearl Harbour, în arhipelagul Hawaii din Oceanul Pacific.

1957 - Sunt arestaţi Iosif Capotă şi Alexandru Dejeu, conducători ai unui grup de rezistenţă anticomunistă din Munţii Apuseni. Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la penitenciarul Gherla.

1965 - Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul ortodox Athenagoras revocă simultan excomunicarea reciprocă dintre cele două biserici crestine. A fost în vigoare din anul 1054.

1965:  În unanimitate, Adunarea Generala a ONU adoptă “Declarația cu privire la promovarea în rândurile tineretului a idealurilor de pace, respect reciproc si întelegere între popoare”, initiată de România.

 1972: În drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 realizează fotografia „The Blue Marble”. Aceasta este prima fotografie clară a feţei luminate a Pământului.

1987: În cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Washington,  Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov semnează „Tratatul de eliminare a rachetelor nucleare cu rază medie de actiune”.

1988:  Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter ucide aproape 25.000 de oameni și rănește alte 15.000, lăsând 400000 de persoane fără adăpost, în Armenia. Sovietică.

1992: Este inaugurat, la Iaşi, Centrul Cultural Francez.

2001: Se decide, de către Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Interne ai Uniunii Europene ridicarea vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2002. După aderarea la UE, aderarea la spaţiul Schengen ar fi trebuit să fie doar un pas formal pentru că ea vine cu responsabilităţi, deoarece un stat de graniţă ca România ar urma să fie granţiă a UE.

Totuși, libertatea de mişcare obţinută în 2002 urma să însemne aproape zece ani mai târziu o piedică în calea Schengen. Milioane de români şi-au găsit un job mai bun în Vest, profitând de eliminarea vizelor. Astfel, cetăţenii mul­tor ţări au început să se teamă de noii veniţi din Est care se mulţumeau sau, cum susțin unii, ar abuza de generosul sistem de protecţie socială din Occident.

2004 - Teatrul de operă Scala din Milano își deschide porţile, după trei ani, perioadă în care a fost supus unor ample lucrări de renovare.   

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POCA: Două noi apeluri de proiecte pentru ONG-uri și parteneri sociali

Petruța Gromucz - ian. 26, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA) a ...
POCA economie ONG parteneri sociali

Situația pensiilor din România, un subiect controversat. Ministrul Muncii: „(...) aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fi pensiile”

Petruța Gromucz - ian. 26, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan își dorește ca subiectul pensiilor să fie scos „de sub lupa ...
economie pensii punct de pensii majorare

Remember-26 ianuarie

Mihai Popan - ian. 26, 2021
1500- Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón descoperă coastele Braziliei și ...
Remember cultură istorie date istorice

Masca de protecție trebuie purtată chiar și după administrarea celor două doze de vaccin. Nu există studii care să demonstreze că serul poate preveni infecția și transmiterea virusului

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministerul Sănătății avertizează că masca de protecție trebuie purtată chiar și după vaccinare, ...
mască de protecție vaccin doze de vaccin imunizare

Snow Handball Challenge-Handbal pe zăpadă

Mihai Popan - ian. 25, 2021
În data de 13 februarie 2021, în frumoasa stațiune Șuior din Maramureș, situată în apropiere de ...
Snow Handball Challenge handbal pe zăpadă concept nou regulament

Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza-Stibina, exponatul săptămânii

Mihai Popan - ian. 25, 2021
Stibina este unul dintre mineralele răspândite în natură, făcând parte din clasa sulfurilor. ...
Muzeul Județean Mineralogie Victor Gorduza Stibina

A șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech a ajuns în țară. Campania de vaccinare continuă pentru persoanele din Categoria a II-a de risc

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Astăzi a ajuns în țară a șasea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 92.430 ...
vaccin campanie de vaccinare pfizer imunizare

Deschiderea școlilor, o prioritate pentru Ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: „Dacă discutăm de deschiderea școlilor vs deschiderea restaurantelor, (...) aleg deschiderea școlilor.”

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că prioritatea cea mai mare din acest moment este ...
școală România educație redeschidere școli

Marcelo Rebelo de Sousa reales președinte al Portugaliei

Daiana Toma-Cioran - ian. 25, 2021
Ieri, portughezii au avut alegeri prezidențiale, iar Marcelo Rebelo de Sousa a fost reales în ...
Marcelo Rebelo de Sousa Portugalia alegeri prezidențiale scrutin

Interviu/ Gabriel Zetea, deputat de Maramureș: „Maramureșul va avea o voce!”

Daiana Toma-Cioran - ian. 25, 2021
Gabriel Zetea a avut două mandate de consilier județean, un mandat de vicepreședinte al ...
Deputat de Maramureș 2021 Gabriel Valer Zetea proiecte

Situația actualizată a înscrierilor și plăților pentru cele trei măsuri pentru IMM-uri. Formularul de înscriere pentru Măsura 3 mai este disponibil câteva zile

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au publicat situația privind înscrierile ...
măsura 1 măsura 2 măsura 3 IMM-uri

Remember-25 ianuarie

Mihai Popan - ian. 25, 2021
1475- Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), trimite o scrisoare ...
Remember 25 ianuarie cultură istorie

EHF European League-Minaur se întoarce fără niciun punct din Rusia

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Partida dintre Astrahan Astrahanochka și Minaur debutează cu golul băimărencelor, iar la scurt ...
EHF European League Handbal competiție europeană sport

24 ianuarie 1859-Mica Unire

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria poporului român ca o dată de o însemnătate ...
1859 Marea Unire Basrabia Țara Românească

Remember-24 ianuarie

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Ziua Unirii- La 24 ianuarie a avut loc Unirea Principatelor Române, sub ...
Remember 24 ianuarie cultură istorie

Noi precizări despre vaccinarea împotriva noului virus SARS-CoV-2

Mihai Popan - ian. 23, 2021
În perioada 15 ianuarie-22 ianuarie, pe platforma <a ...
Vaccin Noi precizări SARS-CoV-2 sănătate

EHF European League-Minaur Baia Mare va juca mâine cea de a doua partidă din cadrul grupelor

Mihai Popan - ian. 23, 2021
După un prim succes împotriva nordicelor de la Storhamar, handbalistele de la Minaur Baia Mare ...
EHF European League deplasare grupe Grupa C

Remember-23 ianuarie

Mihai Popan - ian. 23, 2021
1465-&nbsp; Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, cucerește cetatea Chiliei, ...
Remember 23 ianuarie cultură istorie

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi