Sărbătorea Zilei de 6 decembrie- Sfântul Ierarh Nicolae
Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor, fiind și sfânt ocrotitor al multor țări (în special în Grecia și Rusia) și orașe, dar și al celor ce practică diferite meserii, ca de exemplu marinarii. Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii și praznic principal), precum și la 9 mai (mutarea moaștelor sale) și pe 29 iulie (data nașterii sale). De numele său se leagă dărnicia, Moș Nicolae fiind cel care aduce daruri copiilor cuminți.
1352 - Moare Papa Clement al VI-lea.
1421 – Se naște regele Henric al VI-lea al Angliei.
1685 – Se naște Prințesa Marie-Adélaïde de Savoia, mama regelui Ludovic al XV-lea al Franței.
1768 - Este publicată, la Edinburgh, în Scotia, prima ediție a “Encyclopaedia Britannica”.
1835 – Se naște medicul Nicolae Kalinderu, membru al Academiei Române, care a fost unul dintre fondatorii orientării anatomo-clinice şi fiziopatologice în medicina românească internă. Alături de Victor Babeş a iniţiat studii de mare răsunet privind histologia, microbiologia, diagnosticul şi epidemiologia leprei.
1864 – Se naște Nicodim Munteanu, patriarh al României între 1939-1948, membru de onoare al Academiei Române.
1865 - Statele Unite adoptă Al Treisprezecelea Amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.
1877 - Apare prima ediţie a ziarului Washington Post.
1877 - Inventatorul american Thomas Alva Edison realizează prima înregistrare sonoră, recitând “Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey.
1892 – Moare inventatorul german Werner von Siemens, care a avut un rol important în dezvoltarea telegrafiei. A realizat prima linie experimentală de tramvai, la Berlin în 1879.
1892 – Are loc, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, premiera baletului “Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov).
1893 – Se naște Dan Bădărău, filozof, membru al Academiei Române, de numele căruia se leagă înfiinţarea, la Iaşi, a Societăţii de Filozofie.
1896 – Se naște poetul american Ira Gershwin. A colaborat, alături de fratele său, marele compozitor George Gershwin și de scriitorul Du Bose Heyward la crearea unor cântece de mare succes, printre care opera Porgy and Bess. Frații Gershwin au compus: “I Got Rhythm”, “Embraceable You”, “The Man I Love” și “Someone to Watch Over Me”. După moartea fratelui său (1937), Ira Gershwin și-a continuat activitatea de textier, cel mai popular cântec al său fiind
” Long Ago (and far away)”.
1903 – Se naște latinistul N.I.Herescu, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940.
1912 – Are loc primul Congres al muncitorilor din toate porturile României, la Brăila. S-a constituit Uniunea lucrătorilor de transport pe apă și pe uscat din România.
1912 – Moare arhitectul Ion Mincu, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor din România, întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură.
1916 - În cadrul Primului Război Mondial, Puterile Centrale capturează Bucureștiul.
1917 - Finlanda se declară independentă față de Rusia.
1931 – Se naște Alexandru Stark, publicist, scenarist, redactor şi realizator la TVR.
1944 - Ultimul guvern dinainte de 1989 depune jurământul. Erau reprezentate partidele burgheze (6 decembrie 1944– 5 martie 1945). Premier era Nicolae Rădescu, PNȚ și PNL deținând 7 ministere, iar FND, 8 ministere.
1949 - Începe procesul de „reeducare” prin tortură în penitenciarul Pitești, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în anii 1949-1952, cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești.
Majoritatea deținuților erau studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România,
Metoda folosită la Pitești era transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura fiind un simplu mijloc, nu un scop. Conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, scopul experimentului a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase ale deținuților și alterarea personalității până la obediența absolută.
Numărul celor care au fost victimele acestui experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000, fiind cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Anual, în Pitești se desfășoară Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”.
1957 – Se naște pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu, fiul compozitorului Gheorghe Dumitrescu.
1965 – Se încheie lucrările la prima magistrală feroviară electrificată din România, Brașov-Predeal.
1973 – Depune jurământul Gerald Ford, în calitate de preşedinte al SUA, în urma demisiei lui Richard Nixon, fiind singurul preşedinte al Statelor Unite care nu a fost ales prin vot.
1976 – Se naște Ionel Dănciulescu, fotbalist român.
1975 - Moare Constantin (Dinu) Pillat, fiul marelui poet Ion Pillat.
1991 – Moare prozatorul Vladimir Colin, traducător, autorul unei antologii de science fiction francez contemporan :“Un pic de neant”. Romane: “A zecea lume”, “Divertisment pentru vrăjitoare”.
1998 – Este constituită Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
1999- Președintele României, Emil Constantinescu, promulgă legea privind dosarele Securității.
2000 - Magistraţii militari încep judecarea foştilor ofiţeri de Miliţie, implicaţi în uciderea inginerului Gheorghe Ursu, decedat în 17 noiembrie 1985, din cauza loviturilor primite în timp ce se afla în arestul Inspectoratului General al Miliţiei (IGM).
2002 - Moare Dan Amedeo Lăzărescu, istoric,avocat şi scriitor, politician român liberal, fost detinut politic.
2005 - La București este semnat acordul privind instalarea unor baze americane militare pe teritoriul României, fiind primul acord de acest gen semnat de Washington cu un fost stat comunist din Europa de Est.
2009 - Are loc cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale, în care s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoana și președintele în exercițiu Traian Basescu, ultimul câștigând un nou mandat cu 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%. Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor și a reclamat fraude electorale, dar Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate.