marți, 13 aprilie
Remember-6 decembrie
De Mihai Popan - duminică, 06 decembrie în categoria Cultură
37

Distribuie pe rețelele de socializare

Sărbătorea Zilei de 6 decembrie- Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor, fiind și sfânt ocrotitor al multor țări (în special în Grecia și Rusia) și orașe, dar și al celor ce practică diferite meserii, ca de exemplu marinarii. Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii și praznic principal), precum și la 9 mai (mutarea moaștelor sale) și pe 29 iulie (data nașterii sale). De numele său se leagă dărnicia, Moș Nicolae fiind cel care aduce daruri copiilor cuminți. 

 1352 - Moare Papa Clement al VI-lea.

1421 – Se naște regele Henric al VI-lea al Angliei.

1685 – Se naște Prințesa Marie-Adélaïde de Savoia, mama regelui Ludovic al XV-lea al Franței.

1768 - Este publicată, la Edinburgh, în Scotia, prima ediție a “Encyclopaedia Britannica”.

1835 – Se naște medicul Nicolae Kalinderu, membru al Academiei Române, care a fost unul dintre fondatorii orientării anatomo-clinice şi fiziopatologice în medicina românească internă. Alături de Victor Babeş a iniţiat studii de mare răsunet privind histologia, microbiologia, diagnosticul şi epidemiologia leprei.

1864 – Se naște Nicodim Munteanu, patriarh al României între 1939-1948, membru de onoare al Academiei Române.

1865 - Statele Unite adoptă Al Treisprezecelea Amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.

1877 - Apare prima ediţie a ziarului Washington Post.

1877 - Inventatorul american Thomas Alva Edison realizează prima înregistrare sonoră, recitând “Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey.

1892 – Moare inventatorul german Werner von Siemens, care a avut un rol important în dezvoltarea telegrafiei. A realizat prima linie experimentală de tramvai, la Berlin în 1879.

1892 – Are loc, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, premiera baletului “Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov).

1893 – Se naște Dan Bădărău, filozof, membru al Academiei Române, de numele căruia se leagă înfiinţarea, la Iaşi, a Societăţii de Filozofie.

1896 – Se naște poetul american Ira Gershwin. A colaborat, alături de fratele său, marele compozitor George Gershwin și de scriitorul Du Bose Heyward la crearea unor cântece de mare succes, printre care opera Porgy and Bess. Frații Gershwin au compus: “I Got Rhythm”, “Embraceable You”, “The Man I Love” și “Someone to Watch Over Me”. După moartea fratelui său (1937), Ira Gershwin și-a continuat activitatea de textier, cel mai popular cântec al său fiind 

” Long Ago (and far away)”.

1903 – Se naște latinistul N.I.Herescu, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940.

1912 – Are loc primul Congres al muncitorilor din toate porturile României, la Brăila. S-a constituit Uniunea lucrătorilor de transport pe apă și pe uscat din România.

1912 – Moare arhitectul Ion Mincu, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor din România, întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură.

1916 -  În cadrul Primului Război Mondial, Puterile Centrale capturează Bucureștiul.

1917 - Finlanda se declară independentă față de Rusia.

1931 – Se naște Alexandru Stark, publicist, scenarist, redactor şi realizator la TVR.

1944 - Ultimul guvern dinainte de 1989 depune jurământul. Erau reprezentate partidele burgheze (6 decembrie 1944– 5 martie 1945). Premier era Nicolae Rădescu, PNȚ și PNL deținând 7 ministere, iar FND, 8 ministere.

 1949 -  Începe procesul de „reeducare” prin tortură în penitenciarul Pitești, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în anii 1949-1952, cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești.

Majoritatea deținuților erau studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România, 

Metoda folosită la Pitești era transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura fiind un simplu mijloc, nu un scop. Conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, scopul experimentului a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase ale deținuților și alterarea personalității până la obediența absolută.

Numărul celor care au fost victimele acestui experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000, fiind cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Anual, în Pitești se desfășoară Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”

1957 – Se naște pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu, fiul compozitorului Gheorghe Dumitrescu.

1965 – Se încheie lucrările la prima magistrală feroviară electrificată din România, Brașov-Predeal.

1973 – Depune jurământul  Gerald Ford, în calitate de preşedinte al SUA, în urma demisiei lui Richard Nixon, fiind singurul preşedinte al Statelor Unite care nu a fost ales prin vot.

1976 – Se naște Ionel Dănciulescu, fotbalist român.

1975 - Moare Constantin (Dinu) Pillat, fiul marelui poet Ion Pillat.

1991 – Moare prozatorul Vladimir Colin, traducător, autorul unei antologii de science fiction francez contemporan :“Un pic de neant”. Romane: “A zecea lume”, “Divertisment pentru vrăjitoare”.

1998 – Este constituită Casa Națională de Asigurări de Sănătate.  

1999- Președintele României, Emil Constantinescu, promulgă legea privind dosarele Securității.

2000 - Magistraţii militari încep judecarea foştilor ofiţeri de Miliţie, implicaţi în uciderea inginerului Gheorghe Ursu, decedat în 17 noiembrie 1985, din cauza loviturilor primite în timp ce se afla în arestul Inspectoratului General al Miliţiei (IGM).

 2002 - Moare Dan Amedeo Lăzărescu, istoric,avocat şi scriitor, politician român liberal, fost detinut politic.

2005 -  La București este semnat acordul privind instalarea unor baze americane militare pe teritoriul României, fiind primul acord de acest gen semnat de Washington cu un fost stat comunist din Europa de Est.

 2009 - Are loc cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale, în care s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoana și președintele în exercițiu Traian Basescu, ultimul câștigând un nou mandat cu 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%. Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor și a reclamat fraude electorale, dar Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate.   

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin