marți, 26 ianuarie
Remember-5 decembrie
De Mihai Popan - sâmbătă, 05 decembrie în categoria Cultură
26

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională a voluntarilor (ONU)

În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), ocazie cu care este promovat voluntariatul, guvernele fiind încurajate să sprijine eforturile voluntarilor şi să recunoască contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze  Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor. S-a cerut să se ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari.

Ziua mondială a solului

În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua mondială a solului (World Soil Day), cu scopul de a se conştientiza importanţa menţinerii unui sol sănătos şi susţinerea unei gestionări durabile a resurselor solului.

În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie, data fiind ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), care a susţinut oficial marcarea acestei zile.

 Sărbători și tradiții populare – Moş Nicolae

În fiecare an, seara de 5 decembrie este aşteptată cu mare emoţie de toţi copiii. Ei îşi curăţă ghetuțele, le aşază lângă uşă sau fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae. Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc de la moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă.

Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae cu daruri pentru copii, la început de decembrie, are la origini un personaj real, episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi şi miracole.

1443 – Se naște Papa Iulius al II-lea.

1484 - Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei. Papa Inocenţiu al VIII-lea, un papă al Romei, a rămas în istorie ca întemeietorul Inchiziţiei.

1492  - Navigatorul Cristofor Columb devine primul european care a ajuns în insula Hispaniola. (după unii-la 6 decembrie)

1703 -  Primarul Sibiului, Johann Sachs von Harteneck, este decapitat, după ce a criticat faptul că sașii, care reprezentau 10% din populația Transilvaniei, plăteau 60% din taxele percepute în principat.

1791 - Moare Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist și dirijor austriac.

1848 - Moare compozitorul Joseph Mohr, autor al celebrului colind “Stille Nacht, heillige Nacht”.

1857: Apare săptămânal, la Bucureşti, ziarul politic-comercial “Naţionalul” condus de Vasile Boerescu. Ziarul va apărea pînă pe 7 mai 1861.

1859 – Se naște diplomatul Nicolae Petraşcu, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă, critic de artă și literar român.

1864 - Alexandru Ioan Cuza promulgă “Legea asupra Instrucţiunii Publice“, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani. Legea intră în vigoare în septembrie 1865.

1870 – Moare scriitorul francez Alexandre Dumas (tatăl).

1901 – Se naște fizicianul Werner Heisenberg, laureat al Premiului Nobel în 1932, unul dintre fondatorii fizicii cuantice. S-a aflat în fruntea programului pentru energie nucleară a Germaniei Naziste.

 1901 – Se naște desenatorul Walt Disney, regizor și producător de film animat american. Este co-fondator, alături de fratele său, Roy O. Disney, al studioului Walt Disney Productions. A devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania sa, cunoscută acum sub numele de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari. 

1903 – Se naște latinistul N.I.Herescu, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940. 

1905 - Apare revista literară “Ramuri“, înființată din inițiativa a doi adolescenți entuziaști, Constantin Șaban Făgețel și Dumitru Tomescu, la acea data încă elevi ai liceului “Traian” din Turnu Severin. Primul număr apare la 5 decembrie 1905, în Craiova, ca “revistă literară lunară”. Din 1908 apariția a devenit bilunară, iar din 1910 săptămânală. Revista va apărea pînă la 10 decembrie 1914, dată la care s-a unit cu revista “Drum drept“.

1918 – (5/18 decembrie 1918) Este înființat Partidului Ţărănesc, sub conducerea lui Ion Mihalache. (… ) Dintre partidele nou-înfiinţate, un rol important a fost dobândit de Partidul Ţărănesc, constituit la 5/18 decembrie 1918 de un grup de învăţători, preoţi şi ţărani în frunte cu învăţătorul Ion Mihalache, din judeţul Argeş. A apărut ca o maturizare a mişcării ţărăniste. Primul partid ţărănesc a fost înfiinţat de Constantin Dobrescu-Argeş în 1895 şi a durat până în 1899. 

Noul partid îşi propunea să acţioneze pentru: împărţirea tuturor moşiilor la ţărani, înfiinţarea de izlazuri şi păduri comunale, introducerea impozitului progresiv pe venit, legiferarea autonomiei comunale, înlocuirea jandarmeriei, autonomia bisericii faţă de stat, răspândirea ştiinţei de carte la sate ş.a.

Ideologia partidului era inspirată din doctrina ţărănească promovată la sfârşitul secolului trecut de Constantin Dobrescu-Argeş și ținea seama de preponderenţa ţărănimii în societatea românească, crearea unei pături ţărăneşti mijlocii care să joace un important rol politic şi economic în România.

 1919 - Este format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod. Din componenţa acestuia făceau parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan – ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa – miniştri secretari de stat. Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

 1920 - Are loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România, care a ales un Comitet, preşedinte fiind D.Ciugureanu.

1926 – Moare pictorul francez Claude Monet.

1933 - În SUA este încheiată prohibiţia, decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituţiei SUA și care condamna producerea, transportul sau comercializarea alcoolului.Totuși, prohibiţia nu a determinat o îmbunătăţire a vieţii sociale şi economice, fiind marcată de corupţie, crime şi ilegalităţi.

1940 - C.I.C.Brătianu, într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, care ar putea ameninţa independenţa ţării.

 1941 -  În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei şi României.

 1943 – Se naște politicianul român Nicolae Văcăroiu, fost prim-ministru al Romaniei între1992-1996.

 1944 – În cadrul celui de  Al Doilea Război Mondial , trupele aliate ocupă Ravenna.

1945 - Zborul 19 dispare in Triunghiul Bermudelor, pierzându-se toți cei 14 piloți. Declaratiile oficiale făceau presupunerea că acest avion a explodat în aer în timpul zborului, anchetatorii neputând determina cauza pierderii avionului, dar au declarat că ar fi existat posibilitatea ca piloții aeronavei să se fi dezorientat si că avionul s-ar fi putut prabuși in mare, după consumarea rezervelor de carburanți.

1946 – Se naște marele tenor spaniol Jose Carreras.

 1966 – Se naște apreciata cantareață franceză de muzică ușoară, Patricia Kaas.

 1967 – Se naște fotbalistul și antrenorul român Bogdan Stelea, fost portar al echipei naţionale de fotbal a României.

1974 – Moare romancierul Zaharia Stancu, poet, publicist, distins cu Premiul Herder în 1971. A fost membru al Academiei Române: “Desculţ”, “Ce mult te–am iubit”, “Şatra”, “Poeme cu lună”, ”Pădurea nebună”.

1975 – Moare prozatorul Constantin (Dinu) Pillat, critic și istoric literar român, fiul marelui poet Ion Pillat. A fost detinut politic între anii 1959–1964, fiind implicat, împreună cu alți intelectuali români, în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica–Pillat”, ultimul proces politic mare din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej.

1990 - Apare primul număr din cotidianul “Curierul Naţional”.

 2001 - Are loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.

 2007 - Revoluționarul și politicianul român Dan Iosif moare într-o clinică din Novosibirsk (Rusia), ca urmare a unui cancer pulmonar.

 2008 - Moare Anca Parghel, cântăreață și profesoară de jazz română.

2008 - Moare preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Constantin Ticu Dumitrescu.

2008 - Moare Paul Niculescu-Mizil, fost înalt demnitar comunist, ministrul educației și învățământului din Republica Socialistă România.

2013 - Moare primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, Nelson Mandela. A fost laureat al Premiului Nobel.

2013 - Curtea Constituţională a Republicii Moldova decide că textul Declaraţiei de Independenţă, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limbă moldovenească”. Este deschisă calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale şi în administraţia de stat.

2017 – Trece în neființă Mihai I, rege al României (n. 25 octombrie 1921, Sinaia – d. 5 decembrie 2017 Aubonne, Elveţia). A fost regele României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930 şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a trăit şi în secolul XXI. Este fiul principelui moştenitor Carol, moştenind de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu). A devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, deoarece tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron şi rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuţiile regale erau îndeplinite de o regenţă, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieţii politice și întoarcerea inopinată şi ilegală din iunie 1930 a lui Carol nu a întâmpinat rezistenţă.

Al Doilea Război Mondial a debutat în septembrie 1939, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herţa, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de generalul Ion Antonescu, noul prim-ministru, să abdice şi să părăsească ţara, iar tronul i-a revenit pentru a doua oară lui Mihai.

Sub statul naţional-legionar și apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea putere reală de decizie, fiind sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat nici asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944, arestarea lui Antonescu şi restaurarea  Constituției din 1923. Uniunea Sovietică a tergiversat semnarea unui armistiţiu în septembrie 1944 până a ocupat întreaga ţară, începând procesul de impunere a sistemului său politic asupra noului satelit.

Lipsit de sprijinul Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, cu Transilvania ca mijloc de şantaj al ruşilor, regele l-a demis în februarie 1945 pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi l-a numit pe Petru Groza, care s-a dovedit a fi un instrument docil în mâinile comuniştilor.

În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală”. A refuzat să semneze decretele guvernului, care însă şi-a urmat activitatea neconstituţională.

În aceşti ani, suveranul s-a transformat într-un simbol naţional al rezistenţei. Alegerile generale din noiembrie 1946, fraudate de comuniști și câștigate de aceștia, au dus, în 1947,la interzicerea şi decapitarea Partidului Naţional Ţărănesc. La sfârşitul anului, instituţia monarhică a fost înlăturată, iar pe 30 decembrie 1947, regele a fost nevoit să semneze decretul de abdicare. În aceeași zi a fost proclamată Republica Populară. 

După 1989  a fost oprit să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi mari, venite să-l vadă. În 1997 şi-a primit înapoi cetăţenia română, ulterior fiindu-i retrocedate şi o parte din proprietăţi.

La 25 octombrie 2011, ziua în care împlinea 90 de ani, regele Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 s-a îmbolnăvit de cancer şi s-a retras din viaţa publică.           

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Situația pensiilor din România, un subiect controversat. Ministrul Muncii: „(...) aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fi pensiile”

Petruța Gromucz - ian. 26, 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan își dorește ca subiectul pensiilor să fie scos „de sub lupa ...
economie pensii punct de pensii majorare

Remember-26 ianuarie

Mihai Popan - ian. 26, 2021
1500- Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón descoperă coastele Braziliei și ...
Remember cultură istorie date istorice

Masca de protecție trebuie purtată chiar și după administrarea celor două doze de vaccin. Nu există studii care să demonstreze că serul poate preveni infecția și transmiterea virusului

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministerul Sănătății avertizează că masca de protecție trebuie purtată chiar și după vaccinare, ...
mască de protecție vaccin doze de vaccin imunizare

Snow Handball Challenge-Handbal pe zăpadă

Mihai Popan - ian. 25, 2021
În data de 13 februarie 2021, în frumoasa stațiune Șuior din Maramureș, situată în apropiere de ...
Snow Handball Challenge handbal pe zăpadă concept nou regulament

Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza-Stibina, exponatul săptămânii

Mihai Popan - ian. 25, 2021
Stibina este unul dintre mineralele răspândite în natură, făcând parte din clasa sulfurilor. ...
Muzeul Județean Mineralogie Victor Gorduza Stibina

A șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech a ajuns în țară. Campania de vaccinare continuă pentru persoanele din Categoria a II-a de risc

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Astăzi a ajuns în țară a șasea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 92.430 ...
vaccin campanie de vaccinare pfizer imunizare

Deschiderea școlilor, o prioritate pentru Ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: „Dacă discutăm de deschiderea școlilor vs deschiderea restaurantelor, (...) aleg deschiderea școlilor.”

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că prioritatea cea mai mare din acest moment este ...
școală România educație redeschidere școli

Marcelo Rebelo de Sousa reales președinte al Portugaliei

Daiana Toma-Cioran - ian. 25, 2021
Ieri, portughezii au avut alegeri prezidențiale, iar Marcelo Rebelo de Sousa a fost reales în ...
Marcelo Rebelo de Sousa Portugalia alegeri prezidențiale scrutin

Interviu/ Gabriel Zetea, deputat de Maramureș: „Maramureșul va avea o voce!”

Daiana Toma-Cioran - ian. 25, 2021
Gabriel Zetea a avut două mandate de consilier județean, un mandat de vicepreședinte al ...
Deputat de Maramureș 2021 Gabriel Valer Zetea proiecte

Situația actualizată a înscrierilor și plăților pentru cele trei măsuri pentru IMM-uri. Formularul de înscriere pentru Măsura 3 mai este disponibil câteva zile

Petruța Gromucz - ian. 25, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au publicat situația privind înscrierile ...
măsura 1 măsura 2 măsura 3 IMM-uri

Remember-25 ianuarie

Mihai Popan - ian. 25, 2021
1475- Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), trimite o scrisoare ...
Remember 25 ianuarie cultură istorie

EHF European League-Minaur se întoarce fără niciun punct din Rusia

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Partida dintre Astrahan Astrahanochka și Minaur debutează cu golul băimărencelor, iar la scurt ...
EHF European League Handbal competiție europeană sport

24 ianuarie 1859-Mica Unire

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria poporului român ca o dată de o însemnătate ...
1859 Marea Unire Basrabia Țara Românească

Remember-24 ianuarie

Mihai Popan - ian. 24, 2021
Ziua Unirii- La 24 ianuarie a avut loc Unirea Principatelor Române, sub ...
Remember 24 ianuarie cultură istorie

Noi precizări despre vaccinarea împotriva noului virus SARS-CoV-2

Mihai Popan - ian. 23, 2021
În perioada 15 ianuarie-22 ianuarie, pe platforma <a ...
Vaccin Noi precizări SARS-CoV-2 sănătate

EHF European League-Minaur Baia Mare va juca mâine cea de a doua partidă din cadrul grupelor

Mihai Popan - ian. 23, 2021
După un prim succes împotriva nordicelor de la Storhamar, handbalistele de la Minaur Baia Mare ...
EHF European League deplasare grupe Grupa C

Remember-23 ianuarie

Mihai Popan - ian. 23, 2021
1465-&nbsp; Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, cucerește cetatea Chiliei, ...
Remember 23 ianuarie cultură istorie

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi

Handbal-În perioada carantinei, handbalistele de la CSȘ 2 Baia Mare s-au antrenat pe WhatsApp

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Anul 1979 este un punct de referință pentru sportul băimărean, în acest an fiind înființat ...
Handbal junioare I CSȘ 2 Baia Mare sport