marți, 18 mai
Remember-5 decembrie
De Mihai Popan - sâmbătă, 05 decembrie în categoria Cultură
42

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională a voluntarilor (ONU)

În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), ocazie cu care este promovat voluntariatul, guvernele fiind încurajate să sprijine eforturile voluntarilor şi să recunoască contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze  Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor. S-a cerut să se ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari.

Ziua mondială a solului

În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua mondială a solului (World Soil Day), cu scopul de a se conştientiza importanţa menţinerii unui sol sănătos şi susţinerea unei gestionări durabile a resurselor solului.

În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie, data fiind ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), care a susţinut oficial marcarea acestei zile.

 Sărbători și tradiții populare – Moş Nicolae

În fiecare an, seara de 5 decembrie este aşteptată cu mare emoţie de toţi copiii. Ei îşi curăţă ghetuțele, le aşază lângă uşă sau fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae. Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc de la moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă.

Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae cu daruri pentru copii, la început de decembrie, are la origini un personaj real, episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi şi miracole.

1443 – Se naște Papa Iulius al II-lea.

1484 - Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei. Papa Inocenţiu al VIII-lea, un papă al Romei, a rămas în istorie ca întemeietorul Inchiziţiei.

1492  - Navigatorul Cristofor Columb devine primul european care a ajuns în insula Hispaniola. (după unii-la 6 decembrie)

1703 -  Primarul Sibiului, Johann Sachs von Harteneck, este decapitat, după ce a criticat faptul că sașii, care reprezentau 10% din populația Transilvaniei, plăteau 60% din taxele percepute în principat.

1791 - Moare Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist și dirijor austriac.

1848 - Moare compozitorul Joseph Mohr, autor al celebrului colind “Stille Nacht, heillige Nacht”.

1857: Apare săptămânal, la Bucureşti, ziarul politic-comercial “Naţionalul” condus de Vasile Boerescu. Ziarul va apărea pînă pe 7 mai 1861.

1859 – Se naște diplomatul Nicolae Petraşcu, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă, critic de artă și literar român.

1864 - Alexandru Ioan Cuza promulgă “Legea asupra Instrucţiunii Publice“, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani. Legea intră în vigoare în septembrie 1865.

1870 – Moare scriitorul francez Alexandre Dumas (tatăl).

1901 – Se naște fizicianul Werner Heisenberg, laureat al Premiului Nobel în 1932, unul dintre fondatorii fizicii cuantice. S-a aflat în fruntea programului pentru energie nucleară a Germaniei Naziste.

 1901 – Se naște desenatorul Walt Disney, regizor și producător de film animat american. Este co-fondator, alături de fratele său, Roy O. Disney, al studioului Walt Disney Productions. A devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania sa, cunoscută acum sub numele de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari. 

1903 – Se naște latinistul N.I.Herescu, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940. 

1905 - Apare revista literară “Ramuri“, înființată din inițiativa a doi adolescenți entuziaști, Constantin Șaban Făgețel și Dumitru Tomescu, la acea data încă elevi ai liceului “Traian” din Turnu Severin. Primul număr apare la 5 decembrie 1905, în Craiova, ca “revistă literară lunară”. Din 1908 apariția a devenit bilunară, iar din 1910 săptămânală. Revista va apărea pînă la 10 decembrie 1914, dată la care s-a unit cu revista “Drum drept“.

1918 – (5/18 decembrie 1918) Este înființat Partidului Ţărănesc, sub conducerea lui Ion Mihalache. (… ) Dintre partidele nou-înfiinţate, un rol important a fost dobândit de Partidul Ţărănesc, constituit la 5/18 decembrie 1918 de un grup de învăţători, preoţi şi ţărani în frunte cu învăţătorul Ion Mihalache, din judeţul Argeş. A apărut ca o maturizare a mişcării ţărăniste. Primul partid ţărănesc a fost înfiinţat de Constantin Dobrescu-Argeş în 1895 şi a durat până în 1899. 

Noul partid îşi propunea să acţioneze pentru: împărţirea tuturor moşiilor la ţărani, înfiinţarea de izlazuri şi păduri comunale, introducerea impozitului progresiv pe venit, legiferarea autonomiei comunale, înlocuirea jandarmeriei, autonomia bisericii faţă de stat, răspândirea ştiinţei de carte la sate ş.a.

Ideologia partidului era inspirată din doctrina ţărănească promovată la sfârşitul secolului trecut de Constantin Dobrescu-Argeş și ținea seama de preponderenţa ţărănimii în societatea românească, crearea unei pături ţărăneşti mijlocii care să joace un important rol politic şi economic în România.

 1919 - Este format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod. Din componenţa acestuia făceau parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan – ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa – miniştri secretari de stat. Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

 1920 - Are loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România, care a ales un Comitet, preşedinte fiind D.Ciugureanu.

1926 – Moare pictorul francez Claude Monet.

1933 - În SUA este încheiată prohibiţia, decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituţiei SUA și care condamna producerea, transportul sau comercializarea alcoolului.Totuși, prohibiţia nu a determinat o îmbunătăţire a vieţii sociale şi economice, fiind marcată de corupţie, crime şi ilegalităţi.

1940 - C.I.C.Brătianu, într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, care ar putea ameninţa independenţa ţării.

 1941 -  În cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei şi României.

 1943 – Se naște politicianul român Nicolae Văcăroiu, fost prim-ministru al Romaniei între1992-1996.

 1944 – În cadrul celui de  Al Doilea Război Mondial , trupele aliate ocupă Ravenna.

1945 - Zborul 19 dispare in Triunghiul Bermudelor, pierzându-se toți cei 14 piloți. Declaratiile oficiale făceau presupunerea că acest avion a explodat în aer în timpul zborului, anchetatorii neputând determina cauza pierderii avionului, dar au declarat că ar fi existat posibilitatea ca piloții aeronavei să se fi dezorientat si că avionul s-ar fi putut prabuși in mare, după consumarea rezervelor de carburanți.

1946 – Se naște marele tenor spaniol Jose Carreras.

 1966 – Se naște apreciata cantareață franceză de muzică ușoară, Patricia Kaas.

 1967 – Se naște fotbalistul și antrenorul român Bogdan Stelea, fost portar al echipei naţionale de fotbal a României.

1974 – Moare romancierul Zaharia Stancu, poet, publicist, distins cu Premiul Herder în 1971. A fost membru al Academiei Române: “Desculţ”, “Ce mult te–am iubit”, “Şatra”, “Poeme cu lună”, ”Pădurea nebună”.

1975 – Moare prozatorul Constantin (Dinu) Pillat, critic și istoric literar român, fiul marelui poet Ion Pillat. A fost detinut politic între anii 1959–1964, fiind implicat, împreună cu alți intelectuali români, în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica–Pillat”, ultimul proces politic mare din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej.

1990 - Apare primul număr din cotidianul “Curierul Naţional”.

 2001 - Are loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.

 2007 - Revoluționarul și politicianul român Dan Iosif moare într-o clinică din Novosibirsk (Rusia), ca urmare a unui cancer pulmonar.

 2008 - Moare Anca Parghel, cântăreață și profesoară de jazz română.

2008 - Moare preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Constantin Ticu Dumitrescu.

2008 - Moare Paul Niculescu-Mizil, fost înalt demnitar comunist, ministrul educației și învățământului din Republica Socialistă România.

2013 - Moare primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, Nelson Mandela. A fost laureat al Premiului Nobel.

2013 - Curtea Constituţională a Republicii Moldova decide că textul Declaraţiei de Independenţă, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limbă moldovenească”. Este deschisă calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale şi în administraţia de stat.

2017 – Trece în neființă Mihai I, rege al României (n. 25 octombrie 1921, Sinaia – d. 5 decembrie 2017 Aubonne, Elveţia). A fost regele României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930 şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a trăit şi în secolul XXI. Este fiul principelui moştenitor Carol, moştenind de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu). A devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, deoarece tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron şi rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuţiile regale erau îndeplinite de o regenţă, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieţii politice și întoarcerea inopinată şi ilegală din iunie 1930 a lui Carol nu a întâmpinat rezistenţă.

Al Doilea Război Mondial a debutat în septembrie 1939, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herţa, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de generalul Ion Antonescu, noul prim-ministru, să abdice şi să părăsească ţara, iar tronul i-a revenit pentru a doua oară lui Mihai.

Sub statul naţional-legionar și apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea putere reală de decizie, fiind sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat nici asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944, arestarea lui Antonescu şi restaurarea  Constituției din 1923. Uniunea Sovietică a tergiversat semnarea unui armistiţiu în septembrie 1944 până a ocupat întreaga ţară, începând procesul de impunere a sistemului său politic asupra noului satelit.

Lipsit de sprijinul Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, cu Transilvania ca mijloc de şantaj al ruşilor, regele l-a demis în februarie 1945 pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi l-a numit pe Petru Groza, care s-a dovedit a fi un instrument docil în mâinile comuniştilor.

În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală”. A refuzat să semneze decretele guvernului, care însă şi-a urmat activitatea neconstituţională.

În aceşti ani, suveranul s-a transformat într-un simbol naţional al rezistenţei. Alegerile generale din noiembrie 1946, fraudate de comuniști și câștigate de aceștia, au dus, în 1947,la interzicerea şi decapitarea Partidului Naţional Ţărănesc. La sfârşitul anului, instituţia monarhică a fost înlăturată, iar pe 30 decembrie 1947, regele a fost nevoit să semneze decretul de abdicare. În aceeași zi a fost proclamată Republica Populară. 

După 1989  a fost oprit să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi mari, venite să-l vadă. În 1997 şi-a primit înapoi cetăţenia română, ulterior fiindu-i retrocedate şi o parte din proprietăţi.

La 25 octombrie 2011, ziua în care împlinea 90 de ani, regele Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 s-a îmbolnăvit de cancer şi s-a retras din viaţa publică.           

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ionel Bogdan, despre Aeroportul Internațional Maramureș: „Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale”

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean ...
CJMM Maramureș conferință de presă Ionel Bogdan

Finanțări de peste 1 miliard de euro și 7 apeluri de proiecte deschise în cadrul programului CERV

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Comisia Europeană a anunțat lansarea a șapte apeluri în cadrul programului „Cetățeni, Egalitate, ...
economie fonduri beneficiari eligibili CERV

Când vor putea românii să intre în SUA fără vize? În prezent, 10% din vizele cerute sunt refuzate

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Românii au probleme atunci când vor să plece în Statele Unite ale Americii. În loc să-i ...
Români SUA vize România

Marcel Ciolacu susține că prim-ministrul Florin Cîțu l-a sunat în urma „cerințelor comisarilor europeni și a președintei Comisiei”

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a fost sunat de prim-ministrul Florin Cîțu pentru a ...
PSD Marcel Ciolacu România 2021

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Maramureș pandemie situație îmbolnăviri noi cazuri

Au fost aprobate organizarea și desfășurarea scenariilor cursurilor de învățământ preuniversitar din Maramureș, pentru perioada 17-21 mai 2021

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a declarat că s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ scenarii elevi

„Cât îi Maramureșu’”, inspirație pentru Școala Populară de Artă din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
În miezul lui Florar, Secția Școala Populară de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și ...
Maramureș Școala Populară de Artă Baia Mare Baia Mare dascăli

Portugalia și Grecia își așteaptă turiștii. Care sunt condițiile de călătorie în cele două țări?

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Autoritățile din Portugalia, au anunțat că turiștii care vin din țările europene care au ...
călătorii pandemie condiții de călătorie turiști

De la 1 iunie, se dă liber la evenimente! Raed Arafat a explicat care sunt condițiile de participare

Petruța Gromucz - mai 15, 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat care vor fi condițiile ...
evenimente participare condiții relaxare

CNSU a emis o nouă hotărâre care prevede măsurile de relaxare care sunt propuse pentru implementare din 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Au fost emise noi reguli pentru petrecerile private, domeniul HoReCa și agenții economici

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis în această seară, Hotărârea cu numărul 29. ...
pandemie coronavirus măsuri relaxare

Primele evenimente-pilot vor avea loc în acest weekend. Vezi lista evenimentelor și locația acestora

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Astăzi a fost adoptată Hotărârea nr. 27, privind aprobarea organizării și desfășurării a 4 ...
evenimente România evenimente pilot test

259.786 de elevi defavorizați vor primi vouchere pentru haine și rechizite

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri a fost semnată cererea de finanțare pentru acordarea,  prin intermediul ...
educație elevi elevi defavorizați România

Reformele majore din PNRR – agreate la Bruxelles. 3,7 miliarde de euro pentru educație, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 2,2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Premierul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian ...
PNRR economie fonduri Planul Național de Redresare și Reziliență

VEȘTI BUNE: De mâine, România renunță la mască și la restricția circulației pe timpul nopții. Nunțile și botezurile, fără restricții de persoane. Florin Cîțu: „Dacă se oprește campania de vaccinare, ne întoarcem.”

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri seară, au fost luate câteva decizii foarte așteptate de români. Președintele Klaus Iohannis ...
restricții relaxare România normalitate

Zi liberă plătită pentru vaccinare, noua propunere legislativă

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Comisia de Muncă a Senatului a acordat raport favorabil propunerii legislative de modificare a ...
actualități raport favorabil pandemie muncă

Prim-ministrul Florin Cîțu a numit un nou șef al Poliției Române

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, ieri, de ...
Prim-ministru Guvern premier România

Deputatul Gabriel Zetea și grupul consilierilor județeni PSD propun acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem lui Ioan Dulf, primul președinte al CJ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Printr-o adresă oficială transmisă spre executivul Consiliului Județean Maramureș de către ...
PSD Maramureș Consiliul Județean CJMM

Raliul Maramureșului se întoarce. Doi piloți maramureșeni participă la competiție

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Maramureșul apare din nou în calendarul raliurilor din România după 14 ani de absență. ...
FRAS sport Maramureș Baia Mare

Florin Cîțu, alături de alți reprezentanți ai Guvernului, negociază la Bruxelles proiectele cuprinse în PNRR. Planul trebuie depus până la sfârșitul lunii mai

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Premierul Florin Cîțu, a publicat seara trecută pe una dintre rețelele de socializare, ...
PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România economie

„De la Procreștinism la Înviere”, eveniment cultural-artistic la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, în ...
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș Baia Mare eveniment